12 manieren om je computer te vernietigen

Inhoudsopgave:

12 manieren om je computer te vernietigen
12 manieren om je computer te vernietigen
Anonim

Niemand wil zijn eigen computer vernietigen, maar misschien beraam je onbedoeld zijn graf. Hoewel hardwarestoringen één ding zijn, zijn er nog tal van andere redenen (naast de leeftijd) dat een computer zich op een neerwaarts traject zou kunnen bevinden.

Gelukkig heb jij het meeste onder controle. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende manieren waarop mensen hun eigen computers vernietigen en wat u nu kunt doen om de kans dat u een van hen bent drastisch te verkleinen.

Je maakt niet continu een back-up

Image
Image

Een van de grootste bedreigingen voor uw computerbestanden is gegevensvernietiging, iets dat u kunt voorkomen door een back-up van uw gegevens te maken. Uw computer moet zo vaak mogelijk back-ups maken, bij voorkeur continu.

Je gegevens zijn de belangrijkste dingen die je bezit. Het zijn je onvervangbare foto's en video's, je dure muziek, je schoolkrant waar je uren en uren in hebt geïnvesteerd, enz.

Hoewel het mogelijk is om traditionele back-upsoftware te gebruiken om continu back-ups te maken naar een externe harde schijf of een netwerkschijf, is het gemakkelijker om aan de slag te gaan met (en veiliger op verschillende niveaus) een online back-upservice.

We beoordelen tientallen van deze online back-upservices en bekijken ze elke maand opnieuw met een frisse blik. Het zijn allemaal geweldige keuzes en voorkomen zo ongeveer elke kans dat je je belangrijke spullen kwijtraakt.

U werkt uw antivirussoftware niet bij

Image
Image

Die snode malware-auteurs die er zijn, maken elke dag nieuwe virussen, veranderen hoe ze werken en vinden nieuwe manieren om antivirussoftware te vermijden. Als reactie hierop moet antivirussoftware net zo snel reageren.

Met andere woorden, uw antivirussoftware werkte pas 100% op de dag dat u deze installeerde. Hoe jammer dat ook is, er is goed nieuws: je moet het gewoon up-to-date houden.

De meeste antivirusprogramma's, zelfs enkele van de gratis (er zijn er veel om uit te kiezen), werken automatisch hun virusdefinities bij, de term die wordt gebruikt om de reeks instructies te beschrijven die de programma's gebruiken om malware te identificeren en te verwijderen.

Deze "verouderde" waarschuwingen zijn gemakkelijk te vermijden, maar doe je best om ze aan te pakken. Uw antivirusprogramma draait altijd op de achtergrond om uw bestanden veilig te houden, maar het kan zijn werk niet doen als u het niet toelaat.

Als u denkt dat u op uw computer een aanzienlijk verouderd antivirusprogramma gebruikt, leer dan hoe u kunt scannen op malware om ervoor te zorgen dat er niets naar binnen is geglipt terwijl de verdediging van uw computer niet werkte.

Je patcht de software niet meteen

Image
Image

Vergelijkbaar met antivirussoftware die updates nodig heeft, geldt dat ook voor uw besturingssysteem. De meeste softwarepatches tegenwoordig, vooral diegene die Microsoft pusht voor Windows, corrigeren "beveiligingsproblemen". Een worstcasescenario om deze te vermijden, is dat u per ongeluk iemand externe toegang tot uw computer zou kunnen geven!

Zodra deze kwetsbaarheden in Windows zijn ontdekt, moet een patch worden gemaakt door de ontwikkelaar (Microsoft) en vervolgens (door jou) op je computer worden geïnstalleerd, allemaal voordat de slechteriken erachter komen hoe ze de kwetsbaarheid kunnen misbruiken en begin schade aan te richten.

Microsoft's deel van dit proces duurt lang genoeg, dus een van de ergste dingen die je kunt doen, is het vermijden van deze oplossingen zodra ze zijn geleverd. Gelukkig kan Windows ze automatisch voor je installeren. Als je geen fan bent van Microsoft die automatisch dingen op je computer doet, kun je de update-instellingen van Windows zelf wijzigen.

Het is precies dezelfde situatie met je Mac- of Linux-computer, je tablet en je smartphone… alleen verschillende details. Hoe u ook op de hoogte wordt gehouden van de update, pas deze onmiddellijk toe.

Andere software- en app-updates zijn ook belangrijk, en om vergelijkbare redenen. Als uw Microsoft Office-software, iPad-apps, Adobe-programma's, enz. u ooit vragen om te updaten, beschouw dit dan als een vereiste.

U gebruikt geen sterke wachtwoorden

Image
Image

We gebruiken allemaal wachtwoorden. Voor de meeste apparaten en services die we gebruiken, is dit vereist. Wat niet gezegd kan worden, is dat we allemaal goede wachtwoorden gebruiken. Het is opmerkelijk eenvoudig om iets eenvoudigs te kiezen, zodat u het onthoudt, maar eenvoudig is niet de beste methode als het gaat om accountbeveiliging.

Dit is een moeilijke tip om toe te passen, want als je je aan een eenvoudig wachtwoord houdt, zul je het niet vergeten, maar het betekent ook dat het gemakkelijker te raden/kraken is. Kijk wat een wachtwoord zwak of sterk maakt als u niet helemaal zeker weet hoe goed of niet zo goed uw wachtwoorden zijn. Als ze niet aan die "sterke" criteria voldoen, staan er tips in dat artikel om je te helpen iets beters te maken.

Dus wat is hier het antwoord? Misschien heb je wel eens gehoord van wachtwoordmanagers. Hiermee kunt u moeilijk te onthouden wachtwoorden voor al uw accounts op één plek opslaan. Het enige dat u hoeft te doen, is een enkel wachtwoord voor de manager zelf te onthouden. Het is als een basissleutel voor al uw accountwachtwoorden en het is de perfecte oplossing voor sterke wachtwoorden die u nooit zult vergeten.

U gebruikt niet de nieuwste Windows-versie

Image
Image

Een veelvoorkomend thema dat je ongetwijfeld hebt opgepikt, is dat updates belangrijk zijn. Microsoft houdt niet al hun eerdere besturingssystemen voor altijd up-to-date, dus het is van vitaal belang om het nieuwste besturingssysteem te gebruiken, zodat u altijd de meest actuele en relevante patches krijgt.

Windows 11 is de nieuwste editie die langer updates zal ontvangen dan elke andere huidige versie van Windows. Als u iets ouder dan Windows 10 gebruikt, is het tijd om na te denken over upgraden. Het is duidelijk dat oude versies zoals Windows XP al geruime tijd verouderd zijn, maar zelfs het einde van de levensduur van Windows 8 in 2023 is niet zo ver weg.

Als Microsoft de ondersteuning beëindigt, betekent dit dat de kritieke beveiligingslekken die elke maand op Patch Tuesday worden gedicht, niet meer worden toegepast.

Je downloadt de verkeerde dingen

Image
Image

Iets heel gewoons waaraan veel computergebruikers ten prooi vallen, is het downloaden van de verkeerde soorten software. Dit doen, vooral in combinatie met een verouderd antivirusprogramma, is de snelste manier om malware en adware op uw computer te installeren.

Zoals je waarschijnlijk weet, zijn er tienduizenden, misschien meer, volledig gratis softwareprogramma's en apps. Wat u misschien niet weet, is dat er verschillende niveaus van gratis software zijn. Sommige zijn volledig gratis, vaak freeware genoemd, terwijl andere slechts "een beetje" gratis zijn, zoals trialware en shareware.

Gratis software is relatief eenvoudig te verspreiden, dus het is net zo gemakkelijk om iets slechts te krijgen met die downloads, zoals een virus. Het is daarom belangrijk om te weten hoe u veilig software naar uw computer kunt downloaden.

Als je denkt dat je verdachte software hebt gedownload, koop dan goede antivirussoftware en gebruik deze regelmatig.

Je hebt Junk geïnstalleerd… en waarschijnlijk actief

Image
Image

Een opmerkelijk gemakkelijke manier om een computer in te stellen voor storingen, is door er ongewenste software op te installeren of al geïnstalleerde software erop te laten staan. De ergste is het soort dat de hele tijd op de achtergrond draait.

Het grootste deel van de schuld hiervoor ligt bij je computermaker. Een deel van de reden waarom sommige bedrijven hun computers tegen zo'n lage prijs kunnen verkopen, is door geld van softwaremakers aan te nemen om proefversies van hun programma's op uw gloednieuwe apparaat op te nemen.

Helaas hebben de meeste mensen weinig tot niets aan deze programma's. Wat de meeste nieuwe computergebruikers hoogstens zullen doen, is de snelkoppelingen naar deze programma's verwijderen. Uit het oog, uit het hart.

Wat sommige mensen zich niet realiseren is dat deze programma's nog steeds geïnstalleerd zijn en ruimte verspillen, gewoon verborgen voor je dagelijkse zicht. Erger nog, sommige van deze programma's starten op de achtergrond op wanneer uw computer opstart, wat uw systeembronnen verspilt en uw computer vertraagt.

Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen, in ieder geval in Windows. Ga naar het Configuratiescherm en vervolgens naar de applet Programma's en onderdelen en verwijder onmiddellijk alles waarvan u weet dat u het niet gebruikt. Zoek online naar meer informatie over programma's waar je niet zeker van bent.

Als je problemen hebt met het verwijderen van iets, bekijk dan deze gratis verwijderprogramma's, vol geweldige, volledig gratis software die je kan helpen andere programma's te verwijderen die je niet wilt.

Je laat onnodige bestanden de harde schijf vullen

Image
Image

Nee, het is zeker niet het belangrijkste dat bijdraagt aan een defecte computer, maar als onnodige dingen je harde schijf vol laten lopen, vooral met de kleinere solid-state schijven van tegenwoordig, kan dit van invloed zijn op hoe snel sommige delen van je computer werken.

Over het algemeen hoeft u zich geen zorgen te maken over "dingen" op uw computer die niets anders doen dan ruimte innemen. Wanneer het een probleem kan zijn, is wanneer de vrije ruimte op de schijf te laag wordt.

Het besturingssysteem heeft een bepaalde hoeveelheid "werk"-ruimte nodig, zodat het indien nodig tijdelijk kan groeien. Systeemherstel komt in je op als een functie die je graag hebt in een noodgeval, maar die niet werkt als er niet genoeg vrije ruimte is.

Om problemen te voorkomen, raden we aan om 10 procent van de totale capaciteit van je hoofdschijf vrij te houden. Je kunt de vrije ruimte op de harde schijf in Windows controleren als je niet zeker weet hoeveel je hebt.

Het hebben van honderden of duizenden extra bestanden maakt het ook moeilijker voor je antivirusprogramma om je computer te scannen en maakt het defragmenteren moeilijker.

In Windows zal een erg handige meegeleverde tool genaamd Schijfopruiming het meeste voor je regelen. Als je iets wilt dat nog gedetailleerder werk doet, is CCleaner ook uitstekend en helemaal gratis.

Je defragmenteert niet regelmatig

Image
Image

Defragmenteren of niet defragmenteren… meestal geen vraag. Hoewel het waar is dat je niet hoeft te defragmenteren als je een solid-state harde schijf hebt, is het defragmenteren van een traditionele harde schijf een must.

Fragmentatie gebeurt natuurlijk als de harde schijf van je computer overal gegevens schrijft. Als je een beetje hier en een beetje daar hebt, wordt het later moeilijker om die gegevens te lezen, en vertraagt het hoe snel je computer veel dingen kan doen.

Niets zal crashen of exploderen als je nooit defragmenteert, maar als je het regelmatig doet, kan dit vrijwel elk aspect van je computergebruik versnellen, vooral niet-internetgerelateerde taken.

Windows heeft een ingebouwde defragmentatietool, maar dit is een gebied waar andere ontwikkelaars een extra stap hebben gezet, waardoor ze gemakkelijker te gebruiken en effectievere tools hebben gemaakt.

Je maakt je computer niet [fysiek] schoon

Image
Image

Ten eerste, dompel geen enkel onderdeel van uw computer onder in een gootsteen vol zeepsop! Die afbeelding is alleen ter illustratie!

Het niet goed schoonmaken van uw computer, vooral een desktopcomputer, is echter een vaak over het hoofd geziene onderhoudstaak die er uiteindelijk toe kan leiden dat er iets ernstigers gebeurt.

Dit is wat er gebeurt: 1) de vele ventilatoren van uw computer verzamelen stof en ander vuil, 2) dit vuil en vuil hoopt zich op en vertragen de ventilatoren, 3) de computeronderdelen die door de ventilatoren worden gekoeld, beginnen oververhit te raken, 4) uw computer crasht, vaak permanent. Met andere woorden, een vuile computer is een hete computer en hete computers mislukken.

Als je geluk hebt, zal je besturingssysteem je waarschuwen dat bepaalde hardware-onderdelen oververhit raken, of je hoort een piepend geluid. Meestal zul je geen geluk hebben en in plaats daarvan begint je computer zichzelf uit te schakelen en uiteindelijk nooit meer aan te gaan.

Het is gemakkelijk om een computerventilator schoon te maken. Koop een blikje perslucht en gebruik het om het stof van elke ventilator in uw computer te verwijderen. Amazon heeft tonnen persluchtkeuzes, sommige zo goedkoop als een paar dollar per blikje.

Zorg ervoor dat u bij desktops die in de voeding en in de behuizing niet mist. Steeds vaker hebben videokaarten, RAM en geluidskaarten ook fans. Tablets en laptops hebben meestal ook ventilatoren, dus zorg ervoor dat je ze een paar trekjes lucht in blik geeft om ze soepel te laten werken.

Bekijk de vele manieren om je computer koel te houden voor tal van andere manieren om oververhitting te voorkomen, van computerplaatsing tot waterkoelingsets.

Ja, toetsenborden en muizen moeten ook worden schoongemaakt, maar vuile versies van die apparaten veroorzaken meestal geen ernstige problemen.

Wees echter voorzichtig met het schoonmaken van die flatscreen, want er zijn huishoudelijke schoonmaakmiddelen die deze permanent kunnen beschadigen. Zie hoe u een flatscreen-computermonitor schoonmaakt voor hulp.

Je stelt het oplossen van problemen uit die je waarschijnlijk zelf kunt oplossen

Image
Image

Je kunt echt je eigen computerproblemen oplossen! Nou ja, in ieder geval de overgrote meerderheid.

Het is gebruikelijk om mensen te horen zeggen dat ze al dagen, weken of zelfs jaren met een computerprobleem zitten, omdat ze dachten dat ze niet slim genoeg waren om het aan te pakken of het zich niet konden veroorloven om het aan te pakken laat er iemand naar kijken.

We hebben een geheim dat je technische vriend waarop je vertrouwt je misschien niet vertelt en dat de vrouwen en mannen die bij die grote computerreparatieservice werken dat zeker niet zullen doen: de meeste computerproblemen zijn vrij eenvoudig op te lossen.

Nee, niet allemaal, maar de meeste… ja. In feite kan waarschijnlijk 90 procent van de problemen die je tegenwoordig tegenkomt, worden opgelost nadat je een of meer supereenvoudige dingen hebt geprobeerd. Bekijk deze vijf eenvoudige oplossingen voor de meeste computerproblemen. U bent ongetwijfeld bekend met de eerste, maar de rest is bijna net zo gemakkelijk te proberen.

Je vraagt niet om hulp wanneer je het nodig hebt

Image
Image

Last, but zeker not least, en zeer verwant aan bovenstaande, is niet om hulp vragen wanneer je het nodig hebt.

Als je denkt dat je een probleem dat zich voordoet mogelijk zelf kunt oplossen, ren je naar je favoriete zoekmachine voor hulp of zoek je technische ondersteuning van het bedrijf in kwestie. Misschien vraag je een vriend op Facebook of Twitter, of misschien is je 12-jarige een tovenaar en lost alles voor je op. Al die dingen zijn geweldig. Prijs jezelf gelukkig dat ze gelukt zijn.

Wat als je aan de andere kant niet helemaal zeker weet wat het probleem is, dus je weet niet eens waar je naar moet zoeken? Wat als er geen 12 jaar oud computergenie boven woont? Wat als geen van je sociale media-vrienden techneuten zijn?

Gelukkig voor jou, er zijn genoeg plaatsen om gratis computerhulp te krijgen, zoals technische ondersteuningsforums zoals Bleeping Computer, Tom's Hardware of Tech Support Guy.

Aanbevolen: