Wat is een bridgecamera?

Inhoudsopgave:

Wat is een bridgecamera?
Wat is een bridgecamera?
Anonim

Een bridgecamera is een camera met een vaste lens. Het combineert de bodystijl en enkele van de mogelijkheden van een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) met de bruikbaarheid van een richt-en-schietcamera. Het is niet helemaal een DSLR-camera of een point-and-shoot-camera. Het is hybride, met extra functies die uniek zijn voor bridge-camera's.

De term bridgecamera wordt vaak door elkaar gebruikt met megazoom, superzoom of ultrazoom omdat veel van deze apparaten lange zoomlenzen hebben. Sommige bridgecamera's hebben echter slechts een matige of korte zoomlens.

Image
Image

Brugcamera versus DSLR

Bridge-camera's hebben gemakkelijk te hanteren camerabehuizingen, net als DSLR's, dus veel mensen verwarren de twee. Hoewel deze camera's er misschien hetzelfde uitzien, verschillen bridgecamera's van DSLR's.

Een camerabody is het belangrijkste onderdeel van een digitale camera. Het bevat de bedieningselementen, het LCD-scherm, de beeldsensor en alle bijbehorende circuits.

Lensverschillen

Het meest cruciale verschil tussen bridgecamera's en DSLR's is dat DSLR-camera's verwisselbare lenzen hebben. Een fotograaf kan schakelen tussen een 35 mm- en een groothoek- of zoomlens om ervoor te zorgen dat hij voor elke foto de perfecte opname maakt.

Een bridgecamera heeft een vaste lens. Er is één lens aan de camera bevestigd die niet kan worden verwisseld. Maar dit hoeft niet per se een nadeel te zijn. De lens van een bridgecamera heeft verschillende capaciteiten, waaronder groothoekfuncties. Maar het meest opvallende kenmerk van een bridgecamera zijn de zoommogelijkheden. De vaste lens van een bridgecamera kan vaak inzoomen tot 400-600 mm, wat veel hoger is dan de meeste DSLR-lenzen kunnen zoomen.

Brugcamera's zijn geweldig voor op reis. U kunt zowel groothoek- als supertelefoto's maken.

DSLR-camera's hebben meer controle

Control is het andere belangrijke verschil tussen een DSLR en een bridgecamera. Een DSLR heeft misschien automatische bedieningselementen, maar heeft ook een groter bereik aan handmatige bediening, inclusief de mogelijkheid om elke aanpassing in te stellen, inclusief diafragma, sluitertijd, focus en meer. Met dit soort controle kunnen ervaren fotografen de exacte foto maken die ze zich voorstellen.

Brugcamera's hebben vaak enkele bedieningselementen. Bridge-camera's kunnen bijvoorbeeld meestal schakelen tussen scènemodi en lensmogelijkheden. De bediening van bridge-camera's is echter over het algemeen beperkt, vergelijkbaar met camera's die willen richten en schieten.

Bridge-camera's hebben een groot aantal gebruiksvriendelijke bedieningselementen in de automatische modus, waardoor beginnende fotografen het giswerk uit handen nemen.

Bridge Camera Beperkingen

Brugcamera's kunnen ook andere beperkingen hebben. Hoewel bridgecamera's bijvoorbeeld vaak ultralange zoommogelijkheden hebben, is dat misschien niet zo'n groot voordeel als het lijkt.

Hoe langer een lens zoomt, hoe minder stabiel de camera wordt. Hoewel veel fabrikanten van bridgecamera's dit proberen tegen te gaan met stabiliteits- en anti-shake-functies, kan het beeld, wanneer de lens wordt uitgeschoven tot de langste zoom, enigszins wazig lijken of meer ruis bevatten, wat onjuiste kleurvariaties op pixelniveau zijn. Het toevoegen van een statief bij het maken van langeafstandsfoto's helpt, maar lost deze problemen niet volledig op.

Als je Photoshop of andere beeldbewerkingssoftware op je foto's wilt gebruiken, kan dat niet met een bridgecamera. De meeste bridgecamera's leggen geen beelden vast in RAW-formaat, dat minder bewerkt is en meer controle geeft bij het bewerken. In plaats daarvan verwerken bridge-camera's afbeeldingen meestal in JPEG-indeling, een compressie-indeling die de afbeeldingsgrootte verkleint door pixels te verwijderen die de camerasoftware als onbelangrijk beschouwt.

Bridge Camera Mogelijkheden

Hoewel bridgecamera's misschien niet geschikt zijn voor professionele fotografen, zal een informele of beginnende fotograaf de functies handig vinden. De meeste bridgecamera's hebben bijvoorbeeld HD-videomogelijkheden met dubbele stereomicrofoons voor het vastleggen van geweldige video en geluid.

Bridge-camera's hebben ook een groot LCD-formaat dat duidelijk het beeld weergeeft dat wordt vastgelegd. Vaak kantelt of draait dat scherm om vanuit verschillende hoeken beter te kunnen kijken. Deze mogelijkheden, samen met beeldstabilisatie, stellen nieuwe fotografen in staat betere foto's te maken dan wanneer ze een point-and-shoot camera zouden gebruiken.

Brugcamera's zijn niet geweldig voor opnamesituaties met hoge snelheid, zoals sportfotografie, waarbij het onderwerp beweegt. Fotograferen in deze situaties kan ruis veroorzaken of ervoor zorgen dat beelden enigszins wazig zijn.

De kosten van bridgecamera's

Hoewel de prijzen van bridge-camera's lager kunnen zijn dan die van high-end DSLR-camera's, kosten sommige bridge-camera's evenveel. Deze kosten over het algemeen meer dan richt-en-schietcamera's.

Omdat je bij een bridgecamera geen extra lenzen hoeft te kopen, zijn deze voordeliger dan een DSLR. Gebruikers van DSLR-camera's moeten verschillende lenzen kopen voor verschillende doeleinden. Die lenzen kosten vaak evenveel of meer dan de camerabody.

Bridge camerakosten variëren van extreem goedkoop tot enigszins duur. Lees recensies en vergelijk functies voordat je er een koopt.

Wie moet een bridgecamera gebruiken?

Professionele fotografen vinden bridgecamera's mogelijk beperkt omdat ze de camera-instellingen niet handmatig kunnen beheren en beperkt zijn tot bepaalde bestandsindelingen. Professionele fotografen willen misschien meer controle over de uiteindelijke foto's.

Gewone gebruikers, zoals familiefotografen, maar ook beginnende professionele fotografen die net leren foto's te componeren, zullen merken dat een bridgecamera een mooie overgang biedt van een point-and-shoot-camera.

Bridge-camera's geven fotografen enige controle door de brandpuntsafstand van een opname aan te passen zonder te hoeven gissen naar de andere instellingen die nodig zijn om een geweldige foto te maken.

Aanbevolen: