De 4 beste grafische kaarten van 2022

Inhoudsopgave:

De 4 beste grafische kaarten van 2022
De 4 beste grafische kaarten van 2022
Anonim

Sinds de release van de 30-serie grafische kaarten van Nvidia zijn GPU's snel getransformeerd tot een van de populairste producten van dit jaar. Naar onze professionele mening is het nu geen goed idee om een nieuwe gaming-pc te bouwen. Als je absoluut niet kunt wachten of als je geld een gat in je zak brandt, raden we je aan om via een vooraf gebouwde pc-fabrikant zoals Ibuypower of Alienware te gaan.

Zowat elke GPU die dit jaar is uitgebracht en die niet meteen is opgeslokt door tech-enthousiastelingen, is opgekocht door scalpeurs om tegen belachelijke prijzen te worden doorverkocht. Men dacht dat de release van AMD's 6000-serie GPU's iets zou doen om het probleem te verlichten, en hoewel het de zaken niet per se erger heeft gemaakt, is geen van beide kaarten meer dan een paar uur beschikbaar gebleven via online retailers.

Hoewel het misschien verleidelijk is om gewoon een RTX 3090 te kopen en ermee op te houden, zijn er enkele factoren waarmee u rekening moet houden voordat u uw geld op het probleem gooit. Heb je genoeg reserve wattage in je PSU om een nieuwe grafische kaart aan te kunnen? Sommige modellen, zoals de Nvidia RTX 3080, vragen meer dan 300 watt en raden het gebruik van een 750W-voeding aan. Als uw CPU op dit moment een paar generaties oud is, wilt u misschien een deel van uw budget besteden aan een betere processor, anders loopt u het risico uw GPU te bottlenecken, waardoor het algehele potentieel ervan wordt beperkt.

Hoewel alle Nvidia-kaarten uit de 30-serie ideaal zouden zijn, raden we elk model van de RTX 2080 Super aan om de sleuf in je high-end gaming-installatie voorlopig te vullen totdat de 30-serie breder wordt beschikbaar, omdat het bijna onmogelijk is om er een te vinden voor liefde of geld sinds de lancering.

Beste algemeen: Nvidia RTX 3080

Image
Image

Toen de 30-serie kaarten in september werd aangekondigd, pochte Nvidia een aantal behoorlijk opmerkelijke specificaties en hoewel er enige scepsis was over de vraag of deze GPU's die beweringen konden waarmaken, met name de RTX 3080 met zijn gerapporteerde superioriteit ten opzichte van de 2080 Ti, hebben meerdere benchmarks bewezen dat ze waar zijn. De RTX 3080 is een krachtpatser van een grafische kaart die de 2080 Ti in vrijwel elke categorie overtreft voor ongeveer de helft van de prijs.

Deze kaart heeft misschien minder VRAM, maar dankzij de nieuwe GDDR6X- en Ampere-architectuur kan de 3080 meer doen met minder. De 3080 presteert beter dan de 2080 Ti in zowel 1440p- als 4K-rendering, terwijl hij koeler blijft onder belasting. Misschien nog belangrijker is dat de adviesprijs voor de 3080 dit prestatieniveau veel haalbaarder maakt. Hoewel we nog steeds niet zeker weten hoe AMD's grote Navi GPU het spel zal opschudden, is de RTX 3080 momenteel de te verslaan kaart.

Geheugen: 10GB GDDR6X Vram | Kloksnelheden: 1.44Ghz / 1.71Ghz | Afmetingen: 11.2"x4.4" 2-Slot | Stroomverbruik: 320W

Runner-Up, beste algemeen: MSI GeForce RTX 2080 Super

Image
Image

De Nvidia RTX 2080 Super kan een beetje achterblijven in video-RAM in vergelijking met de andere modellen, maar zijn GGDR6 VRAM is sneller. De kaart bouwt voort op de Turing-architectuur en maakt sprongen in koeloplossingen en aantal cores. De kaart heeft de DVI-poort verwijderd, waardoor er meer ruimte is voor een thermische oplossing met hoge luchtstroom als aanvulling op het koelsysteem, met een maximum van 75 graden Celsius.

De kaart heeft een basisklok van 1, 605 MHz en wordt verhoogd tot 1, 770 MHz. Deze kaart maakt 4K-gaming met 60 fps een realiteit. Hoewel sommige gebruikers een lichte daling van de framerate op systemen en setups melden, kunnen geoptimaliseerde games in UHD met extreem hoge framerates worden gespeeld. Deze indrukwekkende technologie heeft een hoog overklokpotentieel, is al betaalbaarder dan andere topkaarten en zal alleen maar verder in prijs dalen zodra de vraag het aanbod ontmoet.

Geheugen: 8GB GDDR6 Vram | Kloksnelheden: 1.65Ghz / 1.84Ghz | Afmetingen: 12.9"x5.5" 3-Slot | Stroomverbruik: 250W

Beste budget: Sapphire Radeon Pulse RX580

Image
Image

Dit is AMD's kleinere equivalent van Nvidia's populaire GTX 1660. Het is klein, betaalbaar en een beest in het omgaan met 1080p. Hoewel 4K-gaming niet helemaal perfect is, zijn de 60 fps 1080p en hoge framerates op 1440p geweldig voor de meeste nieuwe games. Zelfs dan zien 4K-geoptimaliseerde games zoals Doom er prachtig uit en kunnen ze worden gespeeld met 35 tot 40 fps.

De kaart is ook gebouwd met het oog op overklokken, met Armor 2X thermische koeling met behulp van torx-ventilatortechnologie en geavanceerde luchtstroom. Terwijl deze architectuur je games en VR-ervaring tot het uiterste drijft, stopt de Frozr-technologie de fans in situaties met weinig belasting, zodat je kunt genieten van totale stilte tijdens het browsen. Het heeft 8 GB RAM en een geheugensnelheid van 1, 469 MHz.

Geheugen: 8GB GDDR5 Vram | Kloksnelheden: 1.25Ghz / 1.36Ghz | Afmetingen: 9,06"x4,9" 2-Slot | Stroomverbruik: 185W

Beste 1080p: ASUS ROG Strix GeForce GTX 1660 Super 6GB

Image
Image

Na de release van hun 20-serie GPU's, ging Nvidia zijwaarts in plaats van omhoog met zijn ontwikkeling. Terwijl iedereen gefascineerd was door de mogelijkheden van ray-tracing, liet Nvidia stilletjes hun 16-serie GPU's in de mix glijden. De 1660 Super is onze keuze uit het nest met zijn kleine formaat, redelijke prijs en solide prestaties. Deze kleiner dan gemiddelde kaart biedt uitzonderlijke 1080p-prestaties en dankzij zijn formaat past hij zelfs in de meest compacte pc.

Hoewel de 1660 Super niet echt de karbonades heeft om games aan te kunnen met een resolutie van 1440p of 4K, biedt de 14 Gbps GDDR6 VRAM superieure prestaties ten opzichte van zowel de standaard 1660 als de 1660 Ti.

Geheugen: 6GB GDDR6 Vram | Kloksnelheden: 1.53Ghz / 1.85Ghz | Afmetingen: 9.6"x5.1" 2-Slot | Stroomverbruik: 125W

Runner-Up, Beste 1080p: AMD Radeon RX 5600 XT

Image
Image

Nog een solide inzending van team rood, de 5600XT zit op het hek tussen lage en mid-tier prestaties. Met superieure prestaties voor Nvidia's Vanilla 2060, maar tegen een iets lagere prijs, maakt dit de 5600XT een uitstekende optie voor mid-range gaming-pc's. Volgens de cijfers beschikt de 5600XT over 6 GB DDR6 VRAM en een maximale boost-kloksnelheid van maximaal 1560 MHz.

Hoewel het misschien niet de specificaties heeft die nodig zijn om serieuze prestaties op 1440p te leveren, is het meer dan in staat om verbluffende prestaties te leveren bij 1080p, zeker iets om te overwegen als je van plan bent te investeren in een van de beste gamingmonitors met een superhoge verversingssnelheid.

Geheugen: 6GB GDDR6 Vram | Kloksnelheden: 1.37Ghz / 1.56Ghz | Afmetingen: 10.5"x5.3" 2-Slot | Stroomverbruik: 150W

Als je op zoek bent naar high-end 4K- of 1440p-prestaties van je gaming-pc, dan is de Nvidia RTX 3080 een grafische kaart die dat allemaal mogelijk maakt voor een redelijke prijs. Als je echter iets betaalbaars nodig hebt, of je bent gewoon op zoek naar iets voor 1080p-gaming, dan is de Nvidia 1660 Super absoluut de verstandigere optie.

Over onze vertrouwde experts:

Alice Newcome-Beill heeft koopgidsen voor pc-componenten geschreven voor zowel Lifewire als PC Gamer, en runt persoonlijk een MSI Nvidia 2080Ti in haar eigen gaming-installatie.

Taylor Clemons schrijft al meer dan drie jaar over games en is een fervent gamer en expert op het gebied van pc-componenten, hardware en besturingssystemen.

Andrew Hayward houdt zich sinds 2006 bezig met gadgets, gaming, esports en meer, en schakelt behendig tussen Windows- en Mac-configuraties om het interessant te houden.

Waar u op moet letten bij de beste grafische kaarten

Geheugen - Hoeveel geheugen of VRAM uw GPU kan een enorme bepalende factor zijn voor de prestaties. Natuurlijk kun je misschien wegkomen met slechts 2 GB RAM voor minder intensieve games of grafische ontwerp- / videobewerkingstaken, maar hoe meer RAM, hoe meer je aankan zonder dat de prestaties vastlopen.

Kloksnelheid - De kloksnelheid is hoe snel uw GPU informatie kan verzenden of ophalen, in tegenstelling tot het geheugen, dat is hoeveel van die informatie het kan opslaan. Sommige pc-gamers kiezen ervoor om hun GPU's te overklokken en ze tot het uiterste te duwen, dus dit aantal is waarschijnlijk het meest zinvol voor die mensen.

Size - Sommige GPU's zijn behoorlijk slank en compact, maar het is geen verrassing dat de krachtigste grafische kaarten honkin-beesten zijn. De GeForce RTX 2080 Ti kan bijvoorbeeld tot 340 mm vrije ruimte in uw geval nodig hebben, en u moet ervoor zorgen dat u daar rekening mee kunt houden. Kijk voor de zekerheid op de website van je pc of de fabrikant van de behuizing.

FAQ

    Hoe kies ik de juiste grafische kaart?

    Grafische kaarten zijn een van de duurste onderdelen van elke gaming-desktop en als gevolg daarvan kan het gemakkelijk zijn om te veel geld uit te geven. Welke GPU voor u geschikt is, hangt af van uw beeldscherm en uw CPU. Als je op een 1080p-scherm speelt in plaats van op een 4K-gamingmonitor, kun je doorgaans minder uitgeven aan je grafische kaart. Het is echter belangrijk op te merken dat de prestaties van uw grafische kaart rechtstreeks verband houden met uw CPU. Dus als je CPU op dit moment een paar generaties oud is, kan het voordeliger zijn om eerst je processor te upgraden.

    Waarom is het zo moeilijk om een nieuwe grafische kaart te vinden?

    De nieuwste generatie GPU's, met name de RTX 30-serie en de AMD 6000-serie, hebben een ongekende vraag gezien, wat heeft geleid tot wijdverbreide tekorten. Helaas is het niet de bedoeling om snel een van deze kaarten te vinden.

Aanbevolen: