De beste en slechtste gamecontrollers in de geschiedenis

Inhoudsopgave:

De beste en slechtste gamecontrollers in de geschiedenis
De beste en slechtste gamecontrollers in de geschiedenis
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Ja, de Xbox Elite is waarschijnlijk de beste controller ooit. Het is ook een van de saaiste.
  • Nintendo ontwerpt zijn games rond innovatieve controller-ideeën.
  • De slechtste gamecontroller ooit is niet eens een controller.
Image
Image

Het maakt niet uit hoe goed een videogame is ontworpen als je hem niet goed kunt besturen, en de geschiedenis zit net zo vol met vreselijke als geweldige controllers.

De meeste mensen spelen games op hun telefoon, wat betekent dat de meesten van ons touchscreens gebruiken, wat echt vreselijke gamecontrollers zijn, tenzij de game is ontworpen om aan te raken. En dat is het belangrijkste punt.

Nintendo, de all-time hall-of-fame-kampioen van gamecontrollers, weet dat de controller het soort games dicteert dat voor een console wordt gemaakt.

De Wii, bijvoorbeeld, zou gewoon een underpowered also-run zijn geweest, gemakkelijk te verslaan door de Xbox 360 en PlayStation 3. Maar de Wiimote-bewegingsgevoelige controller maakte een geheel nieuwe klasse van games mogelijk en veranderde de Wii tot een uit de hand gelopen hit. Controllers zijn dus een groot probleem.

De beste gamecontrollers ooit

Van de eerste gamecontroller ooit tot vandaag, er zijn een aantal geweldige apparaten geweest waarmee we urenlang in een game kunnen verdwalen. Dit zijn enkele van de beste.

SNES, of Super Nintendo, of Super Famicom (1990, Japan)

De SNES-controller perfectioneerde de gamepad die bij de vorige NES-console werd geleverd. Het voegde twee extra gezichtsknoppen en een paar schouderknopen toe.

Image
Image

Deze schouderknoppen maakten het gemakkelijk om twee of drie knoppen tegelijk in te drukken, waardoor games als Super Mario Kart - met zijn "drift" bochtendynamiek, mogelijk werden.

Het was ook onverwoestbaar en kaatste ongedeerd van dikke CRT-tv-schermen. Vraag me hoe ik dat weet.

Playstation-controller (1994)

De originele PlayStation-controller voegde een extra paar schouderknoppen toe en maakte de twee conische grepen populair die sindsdien standaard op de meeste controllers zijn geworden.

Image
Image

Later voegde Sony analoge sticks en rumble toe, maar deze eerste versie veranderde (letterlijk) de vorm van gamecontrollers.

N64 (1996)

De N64-controller (1996) bracht nog een Nintendo-innovatie: een analoge joystick en een achterste triggerknop die onder de wijsvinger viel. Deze waren beide gemonteerd op de middelste tand van de driepuntige controller.

Image
Image

Het zag er raar uit, maar voelde geweldig en maakte het iconische Goldeneye-schietspel mogelijk. Je kunt ook een optionele Rumble Pak kopen die in de achterkant past en trillingen toevoegt. De analoge stick maakte ook 3D-games zoals Super Mario 64 mogelijk.

Microsoft Xbox 360 (2005)

De Microsoft Xbox 360-controller was een behoorlijke controller, opmerkelijk omdat hij sindsdien het model is voor vrijwel alle controllers, inclusief Nintendo's Pro Controller voor de Switch.

Image
Image

Twee analoge sticks, één voor elke duim, plus een standaard d-pad aan de linkerkant en vier knoppen aan de rechterkant. Het had ook twee schouderknoppen en twee analoge triggers voor drukgevoelige bediening.

Het is ook de eerste draadloze controller op deze lijst (hoewel hij ook in een bedrade versie kwam). In tegenstelling tot de oplaadbare controllers van vandaag, gebruikte de 360-controller AA-batterijen of een oplaadbaar batterijpakket.

Wii-afstandsbediening of Wiimote (2006)

De Wiimote stelde Nintendo in staat om bewegingsgestuurde games te introduceren. Spelers kunnen ermee zwaaien om tennis-, golf- en fitnessgames te spelen, en interessante bedieningselementen toevoegen aan meer gebruikelijke videogames.

Image
Image

Er werd ook een polsbandje gebruikt, wat misschien lijkt alsof het door een advocaat is toegevoegd, maar het is essentieel als je diep in een sportgame zit en je grip verliest.

De slechtste gamecontrollers ooit

Als je een categorie "Beste" hebt, moet je een "Slechtste" hebben en hoewel deze controllers probeerden goed te zijn, waren ze gewoon…niet.

Nintendo Joy-Con (2017)

Deze kleine controllers klikken los van de uiteinden van Nintendo's Switch. Wanneer ze op de Switch zijn gemonteerd, zijn ze niet al te slecht. Wanneer ze worden losgemaakt en in de meegeleverde handgreep worden geplaatst, zijn ze acceptabel. Maar wanneer ze alleen worden gebruikt, afzonderlijk of in een paar, zijn ze belachelijk slecht.

Image
Image

De kleine Joy-Cons hebben bewegingsbediening, maar wanneer ze worden gebruikt zoals de Wiimote, zijn de kleine controllers moeilijk vast te pakken zonder per ongeluk op de knoppen te drukken die elk oppervlak lijken te bedekken.

Je kunt een Joy-Con ook zijwaarts draaien om hem als gewone controller te gebruiken. Dit is in principe geweldig, omdat je hiermee tegen een andere persoon kunt spelen zonder een tweede controller te kopen. In de praktijk zijn ze echter te klein voor de meeste volwassen handen.

Atari CX40-joystick (1977)

Zeg wat je leuk vindt aan de Joy-Cons of andere moderne controllers; ze zijn allemaal beter dan Atari's vreselijke CX40. Dit ding was een polsbreker.

Een sterke veer maakte het voor een kind onmogelijk om het langer dan een paar minuten te gebruiken, en de dikke, vierkante basis was zo moeilijk vast te pakken dat het hele apparaat uit je vingers zou glippen.

Image
Image

Het werkte waarschijnlijk geweldig voor de volwassenen die het hebben ontworpen, maar in de jaren 70 waren videogames voor kinderen en kinderen konden hier niet mee overweg.

"We hebben het geluk in een tijd te leven waarin zelfs de goedkoopste plastic doodads een minimale ergonomiestandaard hebben", vertelde techjournalist Vlad Savov aan Lifewire via Twitter, "al was het maar omdat ze duurdere dingen kopiëren die had het voordeel van ergonomisch onderzoek."

Touchscreens (2007-heden)

Als je meloenen snijdt in Fruit Ninja, dan is een touchscreen perfect. Maar voor racen, schieten, platformen of elk ander soort spel dat precisie vereist en niet de hele tijd hoeft te kijken waar je handen zijn, is een touchscreen het slechtst.

Image
Image

Nintendo heeft behoorlijke pogingen gedaan om het aanraakscherm in Mario Kart Tour en Super Mario Run op de iPhone te gebruiken, maar ze zijn ontoereikend in vergelijking met hun console-tegenhangers.

Speciale vermelding-Xbox Elite

De Xbox Elite is de ultieme evolutie van de invloedrijke Xbox 360-controller. Vrijwel alles erop is verstelbaar, aanpasbaar of vervangbaar. Professionele gamers kunnen de spanning van de duimstok aanpassen, zowel stokken als paddles verwisselen, en meer.

Image
Image

Het ziet er ook best netjes uit, in een soort zwarte Cordura-nylon-Dell-laptoptas, en verbazingwekkend comfortabel.

Maar als het gaat om opwindende controlemethoden, levert het niets op. Het is ook $ 180. De Xbox Elite Wireless Controller Series 2 is waarschijnlijk de beste controller die je kunt krijgen, maar het is een verfijning van bestaande ontwerpen. Dat is cool, maar het zijn niet de dingen waar vermakelijke best-of-lijsten van zijn gemaakt.

Dus, de beste gamecontroller ooit? N64, geen vraag.

Aanbevolen: