De 15 beste geschiedenis-podcasts van 2022

Inhoudsopgave:

De 15 beste geschiedenis-podcasts van 2022
De 15 beste geschiedenis-podcasts van 2022
Anonim

Je kunt nergens een gefundeerde mening over hebben zonder de historische context ervan te begrijpen. Of je nu geschiedenis hebt gestudeerd op de universiteit, of gewoon je wereldbeeld wilt uitbreiden, hier is een lijst met de beste geschiedenispodcasts voor iedereen die historische non-fictie aan zijn mediadieet wil toevoegen.

Beste geschiedenis-podcast voor revolutionairen: revoluties

Image
Image

Wat we leuk vinden

Aangezien elk seizoen gewijd is aan één revolutie, leer je veel over één enkel onderwerp.

Wat we niet leuk vinden

Tot nu toe is er nog niet zoveel behandeld, maar het is een doorlopende serie, dus er is hoop op meer.

Grote sociale verandering komt zelden zonder bloedvergieten. Mike Duncan vertelt over de dramatische gebeurtenissen die leidden tot de Engelse Burgeroorlog, de Franse Revolutie en andere grote sociale omwentelingen. Fans van Revolutions kunnen ook genieten van Duncan's History of Rome-podcast. Beide zijn gratis beschikbaar op iTunes.

Most Hardcore History Podcast: Hardcore History

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Carlins commentaar is vermakelijk en zet aan tot nadenken. Hij blinkt uit in het oproepen van het verleden om hedendaagse problemen aan te pakken.

Wat we niet leuk vinden

Hoewel de afzonderlijke onderwerpen goed zijn onderzocht, moet je niet verwachten dat deze podcast je zal helpen een geschiedenisles te halen.

Host Dan Carlin houdt zich vaak bezig met speculatieve geschiedenis en vindt nieuwe manieren om naar oude figuren en gebeurtenissen te kijken. Was Alexander de Grote bijvoorbeeld een genocidale maniak die op gelijke voet stond met Hitler? Recente afleveringen van Hardcore History zijn gratis te downloaden, terwijl oudere podcasts moeten worden gekocht.

Beste korte geschiedenis-podcast: getuige

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Perspectieven van de eerste persoon maken elke aflevering uniek.
  • De onderwerpen variëren in toon van zwaar tot luchtig.

Wat we niet leuk vinden

  • Omdat de afleveringen zo kort zijn, is deze serie niet ideaal als je op zoek bent naar iets om naar te luisteren tijdens lange woon-werkverkeer.

Elke aflevering van 10 minuten van deze BBC-serie presenteert luisteraars first-person verslagen van historische gebeurtenissen door de woorden van degenen die ze hebben meegemaakt. De behandelde onderwerpen variëren van het leven onder Kadhafi tot de uitvinding van Instant Noodles. Meer dan 2.200 afleveringen zijn gratis beschikbaar op de BBC-website.

Beste geschiedenis-podcast voor feministen: The History Chicks

Image
Image

Wat we leuk vinden

Naast profielen van historische figuren, richten sommige afleveringen zich op de oorsprong van sprookjesfiguren zoals Assepoester en Roodkapje.

Wat we niet leuk vinden

Veel afleveringen gaan over koninginnen, auteurs en liefhebbers van geschiedenis van artiesten die misschien al bekend zijn met.

Hosts Beckett Graham en Susan Vollenweider verkennen de levens van hedendaagse vrouwen, variërend van vorsten als koningin Elizabeth I tot entertainers als Lucille Ball. Afleveringen zijn gerangschikt in historisch-chronologische volgorde op de website, zodat u er gemakkelijk doorheen kunt bladeren.

Beste podcast over Amerikaanse geschiedenis: Ben Franklin's World

Image
Image

Wat we leuk vinden

Elke aflevering bevat een interview met een deskundige historicus, dus de verstrekte informatie is grondig onderzocht.

Wat we niet leuk vinden

Hoewel de show een reeks onderwerpen behandelt, hebben ze allemaal betrekking op één onderwerp, dus het is misschien niet ieders kopje thee.

Word een betere burger door te luisteren naar geschiedenisexperts die de begindagen van het Amerikaanse experiment bespreken. Onderwerpen zijn niet beperkt tot Ben Franklin en zijn heldendaden; gastheer Liz Covart bespreekt het leven onder koloniale heerschappij, relaties tussen autochtonen en Europeanen, en de vorming van de republiek. Luister gratis via iTunes of de Google Play-app.

Engste Geschiedenis Podcast: Lore

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Deze show is vooral vermakelijk voor fans van mysteries, complottheorieën en speculatieve fictie.

Wat we niet leuk vinden

Het onderwerp is vaak donker en sommige verhalen zullen je dagenlang achtervolgen. Dit is geen show voor mensen die snel gestoord worden.

Voor liefhebbers van echt gruwelijke non-fictie is deze podcast een must om te luisteren. Stedelijke legendes, onopgeloste moorden en mysterieuze locaties zijn vaak onderzochte thema's op Lore. Iedereen kan gratis luisteren en Amazon Prime-leden kunnen de show bekijken op basis van de podcast.

Beste podcast voor James Bond-liefhebbers: SpyCast

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • De gastheren en gasten zijn experts in hun vakgebied.
  • De spionageverhalen zijn vaak boordevol actie en leuk om onderweg naar te luisteren.

Wat we niet leuk vinden

Discussies gaan vaak over in de huidige politiek, wat niet per se slecht is, maar het kan sommige luisteraars afschrikken.

Het International Spy Museum in Washington, D. C. zendt interviews uit met voormalige spionnen en spionage-experts om een beroep te verlichten dat in de schaduw opereert. Je leert over aspecten van de geschiedenis waarvan je niet wist dat ze bestonden.

Beste wereldgeschiedenis-podcast: 15 minuten geschiedenis

Image
Image

Wat we leuk vinden

De website bevat meestal suggesties om verder te lezen als je een aflevering bijzonder interessant vindt.

Wat we niet leuk vinden

Afleveringen worden sporadisch uitgebracht, maar er is genoeg inhoud op de website om geschiedenisliefhebbers bezig te houden.

Uitzending van de Universiteit van Texas in Austin, 15 Minute History wordt geproduceerd door studenten voor studenten. Elke aflevering richt zich op een enkelvoudig onderwerp in een ander deel van de wereld en gasten zijn doorgaans geschiedenisprofessoren en auteurs uit verschillende disciplines.

Beste podcast over kunstgeschiedenis: kunst nieuwsgierig

Image
Image

Wat we leuk vinden

Host Jennifer Dassel is een expert in haar vakgebied. Ze brengt vaak nieuwe perspectieven in eeuwenoude debatten.

Wat we niet leuk vinden

De meeste afleveringen gaan over Europese kunst en kunstenaars, dus misschien moet je ergens anders zoeken voor een breder perspectief.

Kunsthistorici en toevallige luisteraars kunnen genieten van het leren over het leven van beroemde schilders zoals Van Gogh, Picasso en de naamgenoten van de Ninja Turtles. Gasten duiken in de rivaliteit tussen hedendaagse kunstenaars en de historische contexten die hun werk hebben gevormd.

Beste geschiedenis-podcast voor fijnproevers: verbrande toast

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Burnt Toast zorgt voor heerlijk luchtig luisteren.
  • De website bevat recepten als al het gepraat over eten je hongerig maakt.

Wat we niet leuk vinden

De titels en samenvattingen van de afleveringen zijn wat vaag, dus het starten van een aflevering is alsof je in een jelly bean met mysterieuze smaak bijt.

We zijn wat we eten en wat we eten vormt onze samenlevingen. Gastheer Michael Harlan Turkell verkent pittige stukjes wereldgeschiedenis door de lens van de eetcultuur en interviewt culinaire experts voor een fascinerende kijk op waarom we eten wat we eten.

Beste geschiedenispodcast voor intellectuelen: filosofeer dit

Image
Image

Wat we leuk vinden

Afleveringen zijn in historisch-chronologische volgorde, dus je kunt ze opeenvolgend beluisteren.

Wat we niet leuk vinden

Omdat het onderwerp zo "bedwelmend" is, is het misschien niet aantrekkelijk voor gewone luisteraars.

In meer dan 100 afleveringen heeft gastheer Stephen West meer dan 2500 jaar filosofische theorie behandeld. Van de woorden van Boeddha tot de boekdelen van Foucault, Philosophize This! analyseert de geschiedenis van het menselijk denken met het doel oude lessen toe te passen op het moderne leven.

Beste mythische geschiedenispodcasts: onze nepgeschiedenis

Image
Image

Wat we leuk vinden

De humoristische toon van de gastheer maakt deze podcast tot een plezierige luisterervaring.

Wat we niet leuk vinden

Soms worden afzonderlijke onderwerpen uitgebreid behandeld in drie of vier afleveringen.

Nepnieuws is geen nieuw probleem; stedelijke legendes hebben de grens tussen feit en fictie lang vervaagd. Sebastian Major verdrijft enkele van de meest populaire historische mythen en traceert hun oorsprong in Our Fake History. Recente afleveringen kunnen gratis worden gedownload, terwijl oudere kunnen worden gekocht via de website.

Grappigste geschiedenis-podcast: The Dollop

Image
Image

Wat we leuk vinden

Je zult lachen terwijl je leert, wat niet gezegd kan worden voor de meeste geschiedenispodcasts.

Wat we niet leuk vinden

De humor is misschien niet voor iedereen weggelegd. Nadat je naar één aflevering hebt geluisterd, weet je of je de show wel of niet leuk vindt.

Comedians Dave Anthony en Gareth Reynolds kijken in The Dollop naar de lichtere kant van de Amerikaanse geschiedenis. In elke aflevering geeft het duo een humoristische kijk op mensen en gebeurtenissen. Meer dan 300 afleveringen zijn gratis beschikbaar, en misschien kun je het Dollop-duo zelfs live zien optreden.

Beste obscure geschiedenis-podcast: dingen die je hebt gemist in de geschiedenisles

Image
Image

Wat we leuk vinden

De website heeft afleveringen gecategoriseerd op onderwerp en tijdsperiode, dus het is gemakkelijk om een aflevering te vinden die je leuk vindt.

Wat we niet leuk vinden

Omdat de show zich richt op minder bekende geschiedenis, zal het je niet helpen om een A. P. geschiedenis-examen te halen, maar misschien vind je inspiratie voor een onderzoekspaper.

HowStuffWorks.com produceert deze podcast om de lege plekken in je geschiedenisboeken in te vullen. Nog nooit gehoord van Bessie Coleman, de eerste Afro-Amerikaanse piloot? Hoe zit het met de uitvinder van draadloze technologie Hedy Lamarr? Kom meer te weten over deze onbezongen helden en anderen met gastheren Tracy Wilson en Holly Frey.

Beste podcast over politieke geschiedenis: mijn geschiedenis kan je politiek in elkaar slaan

Image
Image

Wat we leuk vinden

Bij het bespreken van politieke onderwerpen geven de gastheer en gasten veel meer historische achtergrond dan wie dan ook die je op kabelnieuwsnetwerken zult horen.

Wat we niet leuk vinden

Als je naar podcasts luistert voor een pauze van het moderne politieke nieuws, is dit niet de show voor jou.

Ben je het politieke commentaar zonder historisch perspectief beu? Deze show brengt de broodnodige historische context in het huidige politieke landschap. Gastheer Bruce Carlson interviewt regelmatig auteurs en journalisten voor een complete kijk op het heden door de lens van het verleden.

Aanbevolen: