Amazon Luna Review: verrassend soepele gamestreaming

Inhoudsopgave:

Amazon Luna Review: verrassend soepele gamestreaming
Amazon Luna Review: verrassend soepele gamestreaming
Anonim

Bottom Line

Luna is een game-streamingservice van Amazon die functioneert als een Netflix voor videogames. Het werkt geweldig en het prijskaartje is betaalbaar, maar de gamebibliotheek is een beetje dun.

Amazon Luna

Image
Image

Onze recensent kreeg vroege toegang tot Amazon Luna, zodat ze het op de proef konden stellen. Blijf lezen voor de volledige productreview.

Luna is een game-streamingservice van Amazon die is ontworpen om te concurreren met vergelijkbare aanbiedingen zoals Microsoft's Game Pass Ultimate en Google Stadia. Het is op abonnementen gebaseerd, zonder dat je games hoeft te kopen, dus het heeft meer gemeen met Game Pass Ultimate. De optionele controller volgt Stadia, met een op wifi gebaseerde verbinding die de latentie helpt verminderen. Dit zou de toekomst van gaming kunnen zijn, maar met slechte mobiele ondersteuning, een dunne bibliotheek en geen 4K-graphics bij de lancering, is het er nog niet helemaal.

Terwijl Luna nog in bèta is, kon ik een abonnement en controller bemachtigen en de service op de proef stellen. Ik gebruikte het met mijn Fire TV Cube, Insignia Fire TV Edition, Chrome- en Safari-browsers, en zelfs mijn Pixel 3 tegen het einde toen Amazon ondersteuning voor extra Android-telefoons toevoegde. Tijdens mijn tijd bij de service heb ik zaken getest als latentie en vertraging, algehele speelbaarheid, de prestaties en het gevoel van de controller en de diepte en breedte van de streamingbibliotheek.

Luna is een indrukwekkende service met wat lijkt op solide onderliggende technologie, direct uit de poort. De grootste vragen lijken te zijn hoe en wanneer Amazon gaten in de bibliotheek gaat vullen, hoe goed de service zal werken wanneer ze uiteindelijk 4K-streaming uitrollen en of we in de toekomst betere Android-ondersteuning zullen zien.

Ontwerp en besturing: fatsoenlijke app en een bijna foutloze controller

Luna is geen traditionele gameconsole, dus qua hardware is er niet veel design om over te praten. De twee belangrijke elementen hier zijn de Luna-app, die werkt als een Android-app op Fire TV en een web-app in Chrome en Safari, en de controller die technisch optioneel is.

Image
Image

De Luna-app, zowel de Fire TV-versie als de web-app-versie, is goed genoeg ontworpen, zonder veel om echt op te vallen of indruk te maken. Het functioneert als een basisinterface voor toegang tot alle games die de service biedt, inclusief een startscherm dat games in verschillende categorieën uitlicht, een bibliotheekscherm met een lijst van alle beschikbare games en een afspeellijstpagina die gemakkelijke toegang biedt tot games die u specifiek hebt gekozen om daar te plaatsen.

De app is pittig en reageert in alle vormen die ik heb getest, zodat je met een minimum aan tijd en moeite naar de gewenste game kunt gaan, deze kunt starten en beginnen met spelen. Een extraatje dat je misschien wel of niet op prijs stelt, is dat individuele gamepagina's links bevatten naar huidige streams van die specifieke game op Twitch, eigendom van Amazon. Naast de standaard reeks trailers en schermafbeeldingen, kunnen deze streams je helpen te beslissen of je echt tijd wilt besteden aan het spelen van een game waarover je twijfelt.

De controller is even bescheiden en Amazon probeert duidelijk niet de boot daar te laten schommelen. Het lijkt qua profiel enorm op een Xbox One-controller, tot en met de positionering van de analoge offset-sticks. Deze configuratie is al lang mijn favoriet, met de Sony-stijl side-by-side analogen die krap aanvoelen, dus de Luna-controller voelt instinctief goed in mijn handen. Als je een fan bent van de Xbox One-controller, zul je waarschijnlijk hetzelfde voelen. Als je het ontwerp in Xbox-stijl om welke reden dan ook niet leuk vindt, dan waardeer je op zijn minst het feit dat de bouwkwaliteit van de controller behoorlijk solide aanvoelt, en hij is erg pittig en reageert in gebruik.

Image
Image

Naast de analoge offset-sticks heeft de Luna-controller ook een vrij standaard reeks knoppen. Een ietwat papperige richtingsknop zit onder de linker analoge joystick en vier bekende gezichtsknoppen zitten boven de rechter joystick. De triggers zijn vrij ondiep, maar voelen responsief aan, en schouderknoppen zijn gemakkelijk toegankelijk zonder je vingers van de triggers te halen. Naast de standaardarray bevat de Luna-controller ook een microfoonknop voor toegang tot Alexa.

Net als de Stadia-controller ondersteunt de Luna-controller zowel Bluetooth als wifi. De Bluetooth wordt voornamelijk gebruikt tijdens het instellen van de controller, maar je kunt het ook gebruiken om rechtstreeks verbinding te maken met je computer met behulp van een aangepaste driver. Dankzij de ingebouwde Wi-Fi kan de controller rechtstreeks verbinding maken met de Luna-servers, zonder uw computer als tussenpersoon te gebruiken. Dat is dezelfde truc die Google Stadia gebruikt om vertraging te minimaliseren bij het spelen van snelle games, en het werkt hier net zo goed als daar.

De Luna-controller is snel een van mijn favoriete alternatieven voor de Xbox One- of Xbox Series X/S-controller geworden.

Wat poorten betreft, bevat de Luna-controller een USB-C-poort voor opladen en connectiviteit en een 3,5 mm-poort voor het aansluiten van je favoriete koptelefoon of oordopjes. Aan de achterkant vind je een verwijderbaar batterijklepje, aangezien de controller wordt gevoed door twee AA-batterijen.

Over het algemeen is de Luna-controller snel een van mijn favoriete alternatieven voor de Xbox One- of Xbox Series X/S-controller geworden; de enige echte problemen zijn de papperige d-pad en de textuur van de analoge sticks. Uiteindelijk heb ik een paar prestatieduimgrepen gebruikt, wat geweldig werkte.

Configuratieproces: snel en eenvoudig

Luna is ongeveer net zo gebruiksvriendelijk als een gameservice kan zijn. Om Luna te gebruiken, is er geen installatie nodig. Als je op Windows, macOS, iOS of Android speelt, kun je gewoon een compatibele controller aansluiten, naar de Luna-website gaan en beginnen met spelen. De Fire TV-app is even gemakkelijk aan de slag te gaan.

Als je de optionele Luna-controller gebruikt, moet je wat extra instellingen doen. Je kunt ervoor kiezen om je controller automatisch aan je Amazon-account te laten koppelen wanneer je hem koopt, wat de installatie een beetje vereenvoudigt, maar het is hoe dan ook een vrij eenvoudig proces.

Image
Image

Als je ervoor kiest om je controller aan je Amazon-account te koppelen wanneer je hem koopt, en je hebt al andere Amazon-apparaten zoals Alexa die zijn verbonden met je wifi-verbinding, dan kun je profiteren van Amazon's wifi- Fi eenvoudige installatie die wat tijd scheelt in het installatieproces. Anders gebruik je gewoon de Luna-controller-app op je Android of iPhone om de controller aan te sluiten op wifi.

Na het eerste installatieproces is je Luna-controller klaar voor gebruik, ongeacht het platform. Zet de controller aan, start de Luna-app of website en alles maakt automatisch verbinding zonder extra werk of invoer.

Prestaties: Indrukwekkende gamestreaming, maar geen 4K

Ik heb Luna getest met de optionele Wi-Fi Luna-controller en een bedrade Xbox Series X/S-controller op mijn Windows-laptop en met de Luna-controller op mijn Fire TV Cube, M1 MacBook, Pixel 3-telefoon en Fire TV Editie Insignia televisie. Elk van deze apparaten was verbonden met een 1 GB internetverbinding via de kabel van Mediacom via mijn Eero mesh 5GHz wifi-netwerk.

Luna biedt een indrukwekkende streamingervaring die vergelijkbaar is met wat ik heb gezien van Google en Microsoft.

Dus hoewel ik nergens in de buurt van een grootstedelijk gebied woon en er geen Amazon-servers in de buurt van mijn fysieke locatie zijn, is het belangrijk op te merken dat ik een sterke, snelle internetverbinding heb en mijn ervaring met Luna weerspiegelt dat.

Luna biedt een indrukwekkende streamingervaring die vergelijkbaar is met wat ik heb gezien van Google en Microsoft. De initiële laadtijd is in wezen onbestaande, en ik heb heel weinig vertraging ervaren. De wifi-controller vermindert de latentie volgens Amazon met zo'n 17 tot 30 milliseconden. Maar ik vond de service eigenlijk best speelbaar, zelfs met een Xbox Series X/S-controller. Als je internetverbinding echter langzamer is, kan die reductie van 30 milliseconden in theorie een enorm verschil maken.

Ik speelde tientallen andere games op de service, waaronder de bedrieglijk verslavende Lumines, nostalgische bommen zoals Castlevania Collection en R-Type Dimensions, schattige RPG Monster Boy en een heleboel andere, en ze speelden allemaal goed.

De eerste game die ik op de service laadde, was Sonic Mania Plus, omdat het een behoorlijk snel spel is, en ik had het gevoel dat het me een goede basis zou geven van wat ik kon verwachten. Toen ik met de Luna-controller speelde, vond ik de bedieningselementen pittig en responsief zonder een vleugje vertraging. Ik weet dat er fysiek enige vertraging moet zijn, maar welke latentie dan ook wordt geïntroduceerd door de reistijd van en naar de servers van Amazon, was constant klein genoeg dat ik het niet kon waarnemen.

Ik speelde tientallen andere games op de service, waaronder de bedrieglijk verslavende Lumines, nostalgische bommen zoals Castlevania Collection en R-Type Dimensions, schattige RPG Monster Boy en een heleboel andere, en ze speelden allemaal goed. Ik had af en toe een korte hik, waarbij Luna waarschuwde voor 'netwerkproblemen', ondanks dat mijn netwerk en internetverbinding ijzersterk waren; dat soort intermitterende problemen wordt bijna gegarandeerd door de wispelturige aard van het internet zelf.

Hoewel de intermitterende zogenaamde netwerkproblemen een enorme hoofdpijn zouden kunnen opleveren in competitieve online games, waren ze weinig genoeg, en ver genoeg tussenin, dat mijn eigen game-ervaring nog steeds positief was als geheel genomen.

Als je een trage internetverbinding hebt of last hebt van een slechte connectiviteit, dan is het waarschijnlijk dat de korte problemen die ik heb ervaren, kunnen worden versterkt tot een onaanvaardbaar punt. Als je een behoorlijke verbinding hebt, dichter bij een grootstedelijk gebied woont dan ik, en meer dan 10 Mbps downstream-bandbreedte beschikbaar hebt, zou de service prima moeten werken.

Software: tientallen games, maar de bibliotheek is een beetje dun met veel gaten

Luna's grootste probleem, en het grootste vraagteken in de toekomst, is de streamingbibliotheek. Amazon neemt een pagina uit het boek van Microsoft omdat ze proberen te functioneren als een Netflix voor het streamen van games, maar Amazon heeft gewoon niet dezelfde diepe bibliotheek als Microsoft.

Terwijl Amazon erin geslaagd is een behoorlijk indrukwekkend assortiment games bij elkaar te sprokkelen voor de eerste lancering, zitten veel van de beste games op het platform achter een add-on-abonnement op het Ubisoft+-kanaal. Als je games zoals Far Cry 5, Watch Dogs: Legion of Assassin's Creed: Valhalla wilt spelen, moet je betalen voor het extra abonnement.

Amazon neemt een pagina uit het boek van Microsoft omdat ze proberen te functioneren als een Netflix voor het streamen van games, maar Amazon heeft gewoon niet dezelfde diepe bibliotheek als Microsoft.

Tijdens de bètaperiode krijg je met het basisabonnement van Luna toegang tot 70 games, met nog eens twee dozijn games achter het Ubisoft+-abonnement. De 70 games die bij het basisabonnement worden geleverd, bieden een hoop entertainmentwaarde, maar de meeste genres zijn jammerlijk ondervertegenwoordigd en andere ontbreken helemaal. Fans van vechtspellen zullen hier bijvoorbeeld niets vinden om zich achter te scharen.

Image
Image

Om de een of andere reden wordt de vechtcategorie bevolkt door titels als de schurkachtige shooter Everspace en de coöp-brawler River City Girls. Geen echte vechtspellen, dat wel. De horrorcategorie was leeg totdat Amazon Resident Evil 7 Gold Edition scoorde en ook de gorefest pixelart-platformgame Valfaris opzadelde met de horror-tag.

Het is duidelijk dat Amazon eraan werkt om een mooie mix van games naar de service te brengen, maar de diepte en breedte van de titels waartoe je toegang hebt met een basisabonnement blijft de grootste vraag terwijl Luna door de bèta gaat en naar de algemene lancering gaat.

Prijs: betaalbare prijs weerspiegelt de dunne bibliotheek

Luna wordt geleverd met een prijskaartje van $ 4.95 per maand tijdens de bètaperiode, met de insinuatie dat dit later zal toenemen. Het is onzeker of de prijs daadwerkelijk zal stijgen, maar op dit moment is het een redelijk goede deal. Het enige echte voorbehoud is dat het aantrekkelijke prijskaartje wordt gecompenseerd door een ietwat dunne bibliotheek. Ga je gang en controleer de bibliotheek voordat je je aanmeldt. Als je meer dan een handvol games ziet waarin je geïnteresseerd bent, dan is Luna absoluut de toegangsprijs waard.

De Luna-controller heeft een hoger prijskaartje van $ 50, maar dat is eigenlijk best redelijk als je het vergelijkt met andere draadloze controllers. Het is goedkoper dan veel van de andere opties, en je kunt het gebruiken via Wi-Fi met Luna, of via Bluetooth of USB-C om niet-Luna-games op je pc te spelen. Al met al is het een goede controller die scherp geprijsd is.

Amazon Luna vs. Microsoft Game Pass Ultimate

Microsoft Game Pass Ultimate, dat de xCloud-streamingservice omvat, komt het dichtst in de buurt van Luna. Het zijn beide maandelijkse abonnementsdiensten en ze gebruiken allebei een Netflix-model waarmee je kunt streamen wat je wilt, hoe vaak je maar wilt, wanneer je maar wilt, zonder dat je de games daadwerkelijk hoeft te kopen.

Qua prijs heeft Luna het voordeel ten opzichte van Game Pass Ultimate. Luna kost slechts $ 4,95 per maand tijdens de bètaperiode, terwijl Game Pass Ultimate $ 15 per maand kost. Met Luna kun je ook op meer locaties spelen, met ondersteuning voor Windows, macOS, iOS en sommige Android-telefoons via een webbrowser en Fire TV via de app. Met Game Pass kun je alleen streamen via Android-telefoons en -tablets, hoewel ze in de toekomst waarschijnlijk meer platforms zullen ondersteunen.

Op het gebied van games heeft Game Pass een voorsprong. Je krijgt toegang tot meer dan 100 games, vergeleken met 75 in het basis Luna-abonnement. Je kunt de games ook downloaden en spelen op je pc of Xbox-console met Game Pass, en alle Xbox Game Studio-games worden toegevoegd aan de service op dezelfde dag dat ze worden uitgebracht.

Als je een pc-gamer bent of een Xbox bezit, is Game Pass Ultimate een goede deal. Luna is echter veel betaalbaarder, waardoor het de betere keuze is als je geen gaming-installatie hebt.

Een solide game-streamingservice

Amazon Luna is een indrukwekkende gamestreamingservice die verrassend goed werkt, of je nu de optionele controller koopt of niet. Het is niet perfect, en je zult hier en daar waarschijnlijk de hik ervaren, maar het is een uiterst betaalbare manier om tientallen games te ervaren, waarvan er vele anders een dure gaming-pc of console zouden vereisen, zonder enige initiële investering. De toekomst van de service blijft onzeker, en het precedent van het vergrendelen van Ubisoft-games achter een dure extra betaalmuur is geen geweldig teken, maar Amazon heeft een kans om een echte duik te maken in de gamewereld met Luna.

Specs

  • Productnaam Luna
  • Productmerk Amazon
  • UPC 0841667153223
  • Prijs $5.99
  • Releasedatum september 2020
  • Gewicht 8,2 oz.
  • Productafmetingen 6,15 x 4,23 x 2,3 inch.
  • Kleur Zwart
  • Garantie 1 jaar beperkt
  • Platforms Fire TV Stick (2e generatie, 4k), Fire Stick Lite, Fire TV Cube (2e generatie), Toshiba en Insignia Fire TV, Android (bepaalde Pixel-, Galaxy- en OnePlus-telefoons), pc (via webbrowser)
  • Poorten USB-C, 3,5 mm audio (controller)
  • Randapparatuur Luna-controller (Wi-Fi, Bluetooth) is optioneel

Aanbevolen: