Hoe nieuwe technologie degenen kan helpen die water nodig hebben

Inhoudsopgave:

Hoe nieuwe technologie degenen kan helpen die water nodig hebben
Hoe nieuwe technologie degenen kan helpen die water nodig hebben
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een nieuw draagbaar apparaat kan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen produceren.
  • De gadget gebruikt speciale materialen om de lucht te absorberen en een warmtewisselaar die warmte over het materiaal trekt om het water te laten ontsnappen.
  • Meer dan 1,1 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot water en ongeveer 2,7 miljard mensen ervaren waterschaarste.
Image
Image

Nieuwe technologieën kunnen helpen om veilig drinkwater beschikbaar te maken voor meer mensen over de hele wereld.

Onderzoekers hebben onlangs aangekondigd dat ze werken aan een gadget om waterschaarste aan te pakken. Ze ontwerpen een draagbaar apparaat dat letterlijk uit het niets schoon, veilig water kan produceren. Er is wereldwijd meer drinkwater nodig, zeggen experts.

"We hebben momenteel een beperkte hoeveelheid veilig water en om verschillende redenen, waaronder een gebrek aan behandeling, erosie van stroomgebieden, klimaatverandering en een toename van de commerciële concurrentie om water, zal er nog minder water zijn om een verwachtte negen miljard mensen wereldwijd in 20 jaar, "zei Mike Mantel, CEO van Living Water, een non-profitorganisatie die de toegang tot schoon water probeert te vergroten, in een e-mailinterview.

"Het probleem van waterschaarste zal alleen maar toenemen zonder de intelligente ontwikkeling van technologie om water te behandelen, de planeet te beschermen en gelijke toegang te bieden aan mensen met een laag inkomen," voegde hij eraan toe.

Lucht gebruiken om water te maken

Wetenschappers en ingenieurs van de University of California in Berkeley, de University of Chicago, de University of South Alabama en GE werken aan het waterproducerende apparaat AIR2WATER.

Klimaatverandering verergert de uitdagingen op het gebied van waterschaarste, niet alleen in opkomende delen van de wereld, maar ook in goed ontwikkelde landen, waaronder de VS en Europa.

De gadget gebruikt speciale materialen om de lucht te absorberen en een warmtewisselaar die warmte over het materiaal trekt om het water af te geven. Het Defense Advanced Research Projects Agency van de Amerikaanse regering financiert het project en het is ontworpen om dagelijks genoeg water te produceren voor 150 troepen.

"Vandaag de dag zijn de logistiek en de kosten die gemoeid zijn met het transport van water enorm, en in gevaarlijke oorlogsgebieden resulteren in slachtoffers", zei David Moore, het hoofd van het project, in een persbericht.

"Door een zeer draagbaar, compact apparaat te creëren dat efficiënt water uit de atmosfeer ha alt, kunnen we levens redden en de logistieke en financiële last voor onze strijdkrachten verlichten."

Dezelfde technologie die water naar troepen brengt, kan ook burgers helpen. Volgens het Wereld Natuur Fonds hebben meer dan 1,1 miljard mensen geen toegang tot water en ervaren ongeveer 2,7 miljard mensen waterschaarste.

Water op de planeet is een eindige hulpbron. Slechts 1% van het water is niet-zout drinkbaar water, zei Hélio Samora, CEO van waterbronbedrijf SmartAcqua, in een e-mailinterview.

Steden zoals Singapore gebruiken ontziltingstechnologieën, maar deze zijn nog steeds erg "duur, en deze praktijken zijn beperkt tot slechts een paar landen/regio's in de wereld", voegde hij eraan toe.

Van deze 1% van het drinkbaar water uit rivieren, meren, bronnen en bronnen, wordt ongeveer 70% gebruikt voor voedselproductie (irrigatie in de landbouw en veeteelt), benadrukt Samora.

Image
Image

Ongeveer 20% wordt gebruikt in de transformatie-industrieën, dat is alles wat we consumeren: geïndustrialiseerd voedsel, kleding, medicijnen, auto's, eenvoudigweg elk industrieel proces verbruikt water. Slechts 10% wordt gebruikt voor menselijke consumptie.

"Een andere groeiende uitdaging is de veroudering van het distributienetwerk van leidingen, kleppen en pompen die water van de bronnen naar de behandeling en uiteindelijk naar onze huizen en bedrijven brengen", voegde Samora eraan toe.

Gevolgen klimaatverandering Water

Wateruitdagingen kunnen zeer lokaal zijn. Twee plaatsen die slechts mijlen van elkaar verwijderd zijn, kunnen met zeer verschillende omstandigheden worden geconfronteerd, zei Ralph Exton, chief marketing en digital officer bij SUEZ Water Technologies & Solutions, in een e-mailinterview.

"Boomde bevolkingsgroei, industrialisatie en landbouw zijn slechts enkele factoren die ertoe bijdragen dat de vraag naar water groter is dan het aanbod," zei hij.

"Klimaatverandering verergert de uitdagingen op het gebied van waterschaarste, niet alleen in opkomende delen van de wereld, maar ook in goed ontwikkelde landen, waaronder de VS en Europa."

Maar Exton zei dat het probleem van voldoende schoon water voor mensen oplosbaar is met de huidige technologie.

"Wat ontbreekt, is beleid en financiering om een grotere en snellere acceptatie van deze bestaande technologieën te bevorderen", voegde hij eraan toe. "Onderwijs speelt ook een belangrijke rol bij het vergroten van het bewustzijn en het creëren van een vloedgolf van steun achter inspanningen op het gebied van waterduurzaamheid die de adoptie kunnen versnellen."

Aanbevolen: