Nieuwe VR-technologie kan mensen met visuele beperkingen helpen

Inhoudsopgave:

Nieuwe VR-technologie kan mensen met visuele beperkingen helpen
Nieuwe VR-technologie kan mensen met visuele beperkingen helpen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Virtual reality en andere technologieën kunnen mensen met een visuele beperking helpen bij het verwerken van beelden.
  • Italiaanse onderzoekers werken aan een virtual reality-game die beelden omzet in geluiden.
  • Een nieuw implantaat voor mensen die blind zijn, rechtstreeks in de hersenen steken en het gezichtsvermogen volledig kunnen omzeilen.

Image
Image

Virtual reality (VR) kan mensen met een visuele beperking een nieuwe manier van kijken geven.

Een nieuw akoestisch boogschietspel stelt mensen met blindheid in staat om voor het eerst virtual reality-technologie te ervaren. Het maakt deel uit van een klein groeiend aantal experimentele technologische opties voor slechtzienden.

"VR is nuttig voor [mensen met een visuele beperking] om dezelfde redenen dat het nuttig is voor anderen", vertelde Michael Hingson, van het technische toegankelijkheidsbedrijf accessiBe, aan Lifewire in een e-mailinterview. "Met games biedt het een breder gevoel voor spelen. Voor andere doeleinden biedt het de mogelijkheid om alles met iets anders dan woorden of afbeeldingen te bekijken. VR biedt een volledig meeslepende toegangspoort tot onze wereld en elders zonder dat iemand de grenzen van hun eigen computer."

Doelstellingen raken zonder zicht

Wetenschappers van het IIT-Istituto Italiano di Tecnologia (Italiaans Instituut voor Technologie) hebben onlangs een akoestisch op virtual reality gebaseerd boogschietspel ontwikkeld. Het systeem laat gebruikers virtuele omgevingen horen in plaats van ze te zien door afbeeldingen om te zetten in geluidsgolven.

Het onderzoeksdoel was om te begrijpen hoe mensen met blindheid bewegen en zich oriënteren in de ruimte. Het platform, aldus onderzoekers in een persbericht, kan in de toekomst worden gebruikt om hun oriëntatievaardigheden te rehabiliteren en onafhankelijkheid mogelijk te maken, zoals braille doet voor lezen en schrijven. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience.

VR biedt een volledig meeslepende toegangspoort tot onze wereld…

"Het vermogen om zich in de ruimte te oriënteren is duidelijk gekoppeld aan het gezichtsvermogen, maar de mechanismen waarmee dit gebeurt en de strategieën die door het menselijk brein worden gebruikt om met verlies van gezichtsvermogen om te gaan, zijn nog steeds onduidelijk," Monica Gori, een lid van de onderzoeksteam, zei in het persbericht. "Ons laatste onderzoeksresultaat is een verdere stap voorwaarts in het begrip van hoe ruimte en lichaam samengaan om het gevoel van ruimte te creëren."

VR voor slechtzienden

VR-apparaten bieden oplossingen om het leven van slechtziende gebruikers te verbeteren, zeggen experts.

Oogzorgprofessionals gebruiken verschillende soorten optische hulpmiddelen om beelden naar het netvlies te vergroten, vertelde optometrist Norman Shedlo aan Lifewire in een e-mailinterview. Deze hulpmiddelen vergroten wat dichtbij is, zoals geschreven tekst, en vergroten wat ver weg is, zoals borden of straatnummers.

VR-technologie kan beide taken in één instrument uitvoeren, zei Shedlo. Beelden kunnen worden vergroot, het contrast kan worden aangepast, de kleur kan worden aangepast aan de individuele behoeften van elke patiënt en indien nodig worden aangepast aan elk oog.

"Bovendien gaat het bij veel gevallen van slechtziendheid om schade aan verschillende delen van het netvlies," zei Shedlo. "Er kunnen delen van het netvlies zijn die nog visueel functioneren. Het projecteren van verbeterde beelden op deze delen van het netvlies zal het dagelijkse functioneren van deze patiënten enorm verbeteren."

Naast VR zijn er andere nieuwe technologieën in ontwikkeling om mensen met een visuele beperking te helpen. Het bedrijf eSight biedt bijvoorbeeld elektronische brillen aan waarvan het zegt dat het slechtziendheid kan verbeteren door synaptische activiteit van de resterende fotoreceptorfunctie van de ogen van de gebruiker te stimuleren. Met behulp van een camera, algoritmen en schermen met hoge resolutie maximaliseert de ondersteunende technologie de visuele informatie die aan de hersenen wordt geleverd om op natuurlijke wijze hiaten in het gezichtsveld van de gebruiker te compenseren.

"eSight vergemakkelijkt onafhankelijk leven door niet alleen functionele gezichtsscherpte te bieden voor de meeste taken, maar ook de mogelijkheid om binnen en buiten het huis te navigeren, onafhankelijk van hulp", vertelde Brian McCollum, de chief commercial officer van eSight, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Er is zelfs onderzoek gaande naar een nieuw implantaat voor blinden dat rechtstreeks in de hersenen steekt. Het toestel maakt gebruik van een aangepaste bril met een kleine camera. Een computer verwerkt een live videofeed, zet deze om in elektronische signalen, waarna een draad de video verbindt met de schedel van de patiënt zodat ze letters en eenvoudige afbeeldingen kunnen 'zien'.

"Het volledig omzeilen van de ogen en het rechtstreeks verwerken van signalen naar de visuele cortex zou een grote vooruitgang zijn die patiënten een soort "normaal zicht" zou kunnen bieden, "zei Shedlo. "Een VR-headset in combinatie met deze technologie zou een spelveranderende combinatie zijn. Dit komt het dichtst in de buurt van kunstogen."

Aanbevolen: