Android 12 kan voorkomen dat apps u bespioneren, zeggen experts

Inhoudsopgave:

Android 12 kan voorkomen dat apps u bespioneren, zeggen experts
Android 12 kan voorkomen dat apps u bespioneren, zeggen experts
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Google zal nieuwe privacy-indicatoren opnemen in Android 12.
  • De nieuwe privacymeldingen waarschuwen gebruikers wanneer hun microfoon, camera of locatie door een app wordt gebruikt.
  • Gebruikers kunnen deze functies gebruiken om bij te houden welke apps de functies van hun apparaat gebruiken, waardoor ze betere controle krijgen over wie toegang heeft tot die systemen.
Image
Image

Met de nieuwe privacy-indicatoren van Android 12 kun je zien wanneer apps naar je luisteren of naar je kijken, iets wat volgens experts de manier waarop we onze slimme apparaten gebruiken kan veranderen.

De volledige release van Android 12 zal naar verwachting pas ergens later dit jaar aankomen. Een recente blik op de tweede ontwikkelaarspreview onthulde nieuwe privacy-indicatoren waarmee je kunt zien of een app toegang heeft tot je camera, microfoon of locatie. Apple heeft onlangs een vergelijkbare functie uitgebracht met iOS 14, hoewel het ernaar uitziet dat die van Google meer diepgaande informatie zal bieden en de volledige context zal tonen over alle systeemfuncties die momenteel worden gebruikt. Experts zeggen dat dit gewoon weer een stap is om gebruikers de controle terug te geven over hoe hun gegevens worden gedeeld.

"Dit gaat de manier waarop gebruikers over hun apps en apparaten denken fundamenteel veranderen", vertelde Nick Potvin, CEO en oprichter van Marketing Privacy, via e-mail aan Lifewire. "Vroeger waren gegevensverzameling en privacy niet erg bekend. Nu zullen de praktijken voor het verzamelen en volgen van gegevens centraal staan, waardoor gebruikers een moment hebben om zich af te melden."

In de loop blijven

Privacymeldingen zijn iets waar Google al een tijdje aan werkt, hoewel dit de eerste keer is dat we hebben gezien hoe het bedrijf ze benadert. Net als bij iOS 14 verschijnen de indicatoren langs de meldingsbalk boven aan het scherm van je Android-telefoon. In tegenstelling tot iOS lijkt Android echter het pictogram te bevatten van de specifieke functie die op dat moment wordt gebruikt.

Dit zou het voor gebruikers gemakkelijker moeten maken om precies te zien wat er wordt geopend zonder te hoeven onthouden wat de verschillende kleuren betekenen - iOS gebruikt een oranje stip voor audio en een groene stip om aan te geven dat een app toegang heeft tot je camera. Op basis van afbeeldingen die zijn gedeeld door ontwikkelaar @kdrag0n op Twitter, lijkt het er ook op dat Google verder uitsplitst welke apps toegang hebben tot uw camera of microfoon.

Volgens Potvin is een van de grootste problemen met gebruikersprivacy op dit moment dat veel mensen niet begrijpen hoe hun gegevens worden vastgelegd en gedeeld. Deze nieuwe indicatoren zullen gebruikers in ieder geval helpen begrijpen wanneer hun gegevens worden vastgelegd.

"Datapraktijken zijn verborgen en niet gemakkelijk te begrijpen", legt Potvin uit. "Ik geloof dat veel gebruikers beginnen te beseffen dat privacy niet alleen gaat over 'niets te verbergen hebben'. Er zijn legitieme veiligheids- en mentale gezondheidsrisico's verbonden aan deze gegevenspraktijken."

Het laatste woord

Hoewel de nieuwe privacy-indicatoren van Google en Apple apps er niet van weerhouden om audio of video vast te leggen met behulp van de ingebouwde systemen van uw smartphone, waarschuwen ze u wel wanneer dit gebeurt.

Potvin zegt dat dit belangrijk is omdat het de controle over je gegevens weer in handen geeft. Als je ziet dat een app toegang krijgt tot je microfoon terwijl dat niet nodig is, kun je de app van je telefoon verwijderen om verdere problemen te voorkomen. De beste manier waarop gebruikers zichzelf kunnen beschermen, is door op de hoogte te zijn en deze meldingen zullen dat gemakkelijker maken.

Ik geloof dat veel gebruikers beginnen te beseffen dat privacy niet alleen gaat over 'niets te verbergen hebben'.

Veel apps vereisen dat je ze toestemming geeft om verschillende functies van je telefoon te gebruiken wanneer je ze voor het eerst installeert. Net zoals de voorwaarden waar veel mensen gewoon doorheen scrollen en ermee instemmen, kan het blindelings accepteren dat een app toegang tot de systemen van je telefoon nodig heeft, je in gevaar brengen.

"Sommige gebruikers kunnen apps toestemming geven om de camera en microfoon te gebruiken zonder te beseffen hoe en wanneer de app die toestemmingen zal gebruiken", vertelde Paul Bischoff, een expert op het gebied van consumentenprivacy bij Comparitech.

Bischoff zei ook dat het goed is om te weten wanneer apps toegang krijgen tot je microfoon of zelfs video opnemen, omdat het je kan afleiden tot kwaadaardig gedrag. Hij zegt ook dat de indicatoren van Android waarschijnlijk het gedrag van veel mensen niet zullen veranderen als het gaat om het gebruik van standaard-apps zoals een voicerecorder of de camera-app. Het zal ze echter in ieder geval laten weten wanneer apps toegang proberen te krijgen tot die systemen.

"Zonder deze functie worden die rechten gemakkelijker misbruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om gebruikers te bespioneren wanneer ze dit niet verwachten." zei Bischoff.

Aanbevolen: