De basisprincipes van RJ45-, RJ45s- en 8P8C-connectoren en -kabels

Inhoudsopgave:

De basisprincipes van RJ45-, RJ45s- en 8P8C-connectoren en -kabels
De basisprincipes van RJ45-, RJ45s- en 8P8C-connectoren en -kabels
Anonim

Bekabelde Ethernet-verbindingen zijn nog steeds wijdverbreid in bedrijven waar een hogere snelheid en beveiliging van bekabelde netwerkverbindingen wenselijk zijn. Draadloos netwerken is echter exponentieel toegenomen in thuisomgevingen. Veel huiseigenaren denken niet veel meer na over bekabeld netwerken, maar het is nog steeds een waardevolle optie voor veel omstandigheden.

Wat is een Ethernet-kabel?

Apparaten in een bekabeld netwerk zijn meestal fysiek verbonden met een server, modem, router of elkaar met Ethernet-kabels. Elk uiteinde van een Ethernet-kabel heeft een connector die een RJ45-connector wordt genoemd. Een Registered Jack 45 (RJ45) connector is een standaard type fysieke connector voor netwerkkabels. RJ45-connectoren worden bijna uitsluitend gebruikt met Ethernet-kabels en netwerken.

Image
Image

Hoewel Ethernet-kabels verschillende generaties snelheidsverbeteringen hebben ondergaan, is de RJ45-connector aan de uiteinden van de kabels niet veranderd. Of u nu kabels van categorie 3 tot en met categorie 6 gebruikt, de connectoren zijn RJ45. Categorie 7-kabels kunnen worden afgesloten met RJ45-connectoren, maar het zijn gespecialiseerde versies genaamd GigaGate45 (GG45). De GG45-connectoren zijn achterwaarts compatibel met RJ45-connectoren.

Ethernet-kabels hebben aan elk uiteinde kleine plastic pluggen die in de RJ45-aansluitingen van Ethernet-apparaten worden gestoken. De term plug verwijst naar de kabel of het mannelijke uiteinde van de verbinding, terwijl de term jack verwijst naar de poort of het vrouwelijke uiteinde.

Stekkers, pinnen en krimpen

RJ45-stekkers hebben acht pinnen waarop de draadstrengen van een kabel elektrisch aansluiten. Elke plug heeft acht locaties met een onderlinge afstand van ongeveer 1 mm waarin afzonderlijke draden worden gestoken met behulp van speciale kabelkrimpgereedschappen. De industrie noemt dit type connector 8P8C, afkorting voor acht posities, acht contacten.

Ethernet-kabels en 8P8C-connectoren moeten in het RJ45-bedradingspatroon worden gekrompen om goed te kunnen functioneren. Technisch gezien kan 8P8C worden gebruikt met andere soorten verbindingen dan Ethernet; het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt met seriële RS-232-kabels. Omdat RJ45 echter het meest gebruikte gebruik van 8P8C is, gebruiken professionals uit de industrie de twee termen vaak door elkaar.

Traditionele inbel- en breedbandmodems gebruiken een variant van RJ45, RJ45's genaamd, met twee contacten in 8P2C-configuratie in plaats van acht. De nauwe fysieke gelijkenis van RJ45 en RJ45's maakt het moeilijk voor een ongetraind oog om de twee uit elkaar te houden. Ze zijn echter niet uitwisselbaar.

RJ45S is een verouderde standaard die al lang niet meer in gebruik is.

Bedradingspin-outs van RJ45-connectoren

Twee standaard RJ45-pinouts bepalen de rangschikking van de afzonderlijke acht draden die nodig zijn bij het bevestigen van connectoren aan een kabel: de T568A- en T568B-normen. Beide volgen een conventie van het coaten van individuele draden in een van de vijf kleuren (bruin, groen, oranje, blauw of wit) met bepaalde streep- en vaste combinaties.

Het volgen van de T568A- of T568B-conventie is essentieel wanneer u uw eigen kabels bouwt om elektrische compatibiliteit met andere apparatuur te garanderen. Als u niet uw eigen kabels bouwt, hoeft u alleen de juiste standaard voor gebruik met uw apparatuur te verifiëren. Om historische redenen is T568B de meest populaire standaard, hoewel sommige huizen de T568A-versie gebruiken. De onderstaande tabel vat deze kleurcodering van de draden in de connectoren samen.

Pin T568B T568A
1 wit met oranje streep wit met groene streep
2 oranje groen
3 wit met groene streep wit met oranje streep
4 blauw blauw
5 wit met blauwe streep wit met blauwe streep
6 groen oranje
7 wit met bruine streep wit met bruine streep
8 bruin bruin

Verschillende andere soorten connectoren lijken sterk op RJ45 en kunnen gemakkelijk met elkaar worden verward. De RJ11-connectoren die bijvoorbeeld worden gebruikt met telefoonkabels, gebruiken connectoren met zes standen in plaats van connectoren met acht standen, waardoor ze iets smaller zijn dan RJ45-connectoren. Verder lijken ze erg op elkaar.

Problemen met RJ45's

RJ45-connectoren hebben enkele problemen. Om een stevige verbinding tussen de stekker en de netwerkpoort te vormen, maken sommige RJ45-stekkers gebruik van een klein, buigbaar stukje plastic dat een lipje wordt genoemd. Het lipje zorgt voor een strakkere afdichting tussen een kabel en een poort bij het inbrengen, waarbij neerwaartse druk op het lipje nodig is om het los te koppelen. Het lipje voorkomt dat een kabel per ongeluk losraakt. Deze lipjes breken gemakkelijk wanneer ze naar achteren worden gebogen, wat gebeurt wanneer de connector aan een andere kabel, kleding of andere voorwerpen in de buurt blijft haken.

De meeste RJ45-connectorproblemen treden op wanneer de draden niet aan de voorgeschreven norm voldoen. Mensen die liever aan hun eigen kabels en connectoren werken, moeten goed letten op de juiste bedradingsvolgorde om problemen te voorkomen.

Aanbevolen: