IPad Pro versus MacBook Pro: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

IPad Pro versus MacBook Pro: wat is het verschil?
IPad Pro versus MacBook Pro: wat is het verschil?
Anonim

Apple's iPad Pro en MacBook Pro worden vaak gebruikt om dezelfde taken uit te voeren. Je kunt ze gebruiken om op internet te surfen, online te winkelen, e-mails te verzenden, video's te bewerken of games te spelen.

Desalniettemin hebben de iPad Pro en MacBook Pro verschillende prioriteiten. De meeste gebruikers kunnen verwachten dat beide apparaten het dagelijks gebruik aankunnen, maar er zijn situaties waarin de ene duidelijk de andere verslaat. Dit is wat u moet weten voordat u koopt.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Licht, draagbaar en veelzijdig
  • Heeft een touchscreen met ondersteuning voor Apple Pencil
  • Eenvoudige, intuïtieve interface
  • Multitasking is mogelijk, maar beperkt
  • Beperkte ondersteuning voor externe apparaten en schermen
  • Geweldig voor multitasking
  • Uitstekend bestandsbeheer
  • Veel maatwerk
  • Geen touchscreen
  • Interface kan verwarrend zijn

De iPad Pro en MacBook Pro lijken in veel opzichten op elkaar, en tegenwoordig meer dan ooit tevoren.

Apple's Magic Keyboard voor de iPad Pro en de toevoeging van muisondersteuning voor iPadOS zorgen ervoor dat je de iPad Pro als laptop kunt gebruiken. De MacBook Pro-lijn schakelt over op Apple Silicon, waardoor het processorontwerp voor alle Apple-producten wordt verenigd.

Je kunt een MacBook Pro echter niet in een tablet veranderen, en dat benadrukt een fundamenteel verschil. De iPad Pro kan worden gebruikt aan een bureau, staand in een bus of liggend in bed. U kunt de MacBook Pro alleen op een vlakke ondergrond gebruiken.

Wat de MacBook Pro mist aan veelzijdigheid, wint hij aan maatwerk. Een MacBook Pro kan meer software draaien omdat hij toegang heeft tot apps buiten zijn eigen App Store. U kunt graven in opties die u op geen enkele iPad zult vinden. De MacBook Pro kan ook verbinding maken met meer externe apparaten tegelijk.

Gebruiksgemak en veelzijdigheid

Image
Image

Je kunt een iPad gebruiken zoals jij je prettig voelt, en iPadOS past zich aan op basis van hoe je hem gebruikt. Als je wilt overstappen van tablet naar laptop, open je geen doos om die keuze te maken. Bevestig gewoon het Magic Keyboard en begin met typen.

Apple's MacBook Pro, waarop macOS draait, is trots op het gebruiksgemak in vergelijking met Windows. Dat is niet voor niets. MacOS is benaderbaar en Apple heeft lessen uit het succes van iOS toegepast op het ontwerp van macOS.

Toch gaat macOS terug naar het oorspronkelijke Mac OS dat in 1984 werd uitgebracht. Apple heeft het ontworpen voor gebruik aan een bureau met een toetsenbord en muis door mensen die verstand hebben van thuiscomputers. Apple heeft de wrijving van macOS in de loop der jaren weggenomen, maar het zal deze erfenis nooit van zich afschudden. Een MacBook zal altijd complexer zijn dan een iPad. Dat moet je alleen als negatief beschouwen als je op zoek bent naar eenvoud.

Multitasking

Image
Image

De iPad Pro en MacBook Pro ondersteunen beide multitasking, maar de MacBook Pro is de favoriet.

De multitasking van de iPad Pro is rudimentair. U kunt twee apps naast elkaar openen in Split View of een functie genaamd Slide Over gebruiken om de ene app op de andere te plaatsen. De iPad Pro ondersteunt ook beeld-in-beeld en de iPad heeft verschillende aanraakbewegingen die zijn ontworpen om het schakelen tussen apps gemakkelijk te maken.

De MacBook Pro heeft geen limiet op het aantal apps dat je kunt openen en gebruiken. Je kunt meerdere video's tegelijk bekijken. Je kunt een video exporteren vanuit Adobe Premiere Pro terwijl je op Slack chat met collega's, je favoriete reality-tv-series bekijkt en inkomende e-mails in de gaten houdt.

De ondersteuning van het externe beeldscherm van de iPad Pro is beperkt. Je kunt hem aansluiten op een extern beeldscherm, maar de iPad Pro spiegelt alleen zijn scherm. Alle MacBook Pro's kunnen de bruikbare schermruimte uitbreiden tot ten minste één extern beeldscherm en meerdere aspecten en resoluties aan.

Touchscreen en Apple Pencil-ondersteuning

Image
Image

Deze is duidelijk. Elke iPad Pro heeft een touchscreen en Apple Pencil-ondersteuning, iets wat geen MacBook Pro heeft.

De meeste mensen zullen dit als een kwestie van gemak beschouwen, maar voor veel creatievelingen gaat het dieper. Een iPad Pro met een Apple Pencil is direct een krachtige tool voor het maken van digitale creaties.

Een MacBook Pro-eigenaar die op zoek is naar vergelijkbare functies, moet een speciaal gebouwde tekentablet kopen, zoals een Wacom Cintiq 22, die duurder is dan een iPad Pro. Zelfs dan is de Wacom opstelling alleen geschikt voor gebruik aan een bureau in een studio.

Iedereen die veel tijd met een stylus doorbrengt, wil de iPad Pro. Het is een onverslaanbare waarde voor artiesten.

Aanpassing

MacOS is complex maar ondersteunt uitgebreide aanpassingen. Hier is slechts een voorbeeld van opties die toegankelijk zijn op een MacBook Pro en die u niet kunt aanraken op een iPad Pro.

  • Resolutie of beeldverhouding van een ingebouwd of extern beeldscherm
  • Bestandsmapinstellingen
  • Geavanceerde printer- of scannerinstellingen
  • Geavanceerd energiebeheer, zoals wake-on-LAN of kritiek batterijniveau
  • Installatie van apps die niet uit de App Store zijn gehaald

De iPad Pro ondersteunt niet veel functies, vooral die met betrekking tot externe apparaten. Je kunt een iPad Pro niet als bestandsserver gebruiken. Je kunt het gebruiken met bedrade printers, maar het is niet eenvoudig in te stellen. De iPad Pro ondersteunt geen externe scanners. De App Store van Apple verbiedt virtualisatiesoftware, dus je kunt Windows of Linux niet draaien in een virtualisatie-app.

Op dit moment vraag je je misschien af: "who cares?" De meeste mensen geven niet om de bovenstaande taken. Toch is het essentieel om deze beperkingen te kennen voordat u koopt, omdat de iPad Pro mogelijk niet die ene nichefunctie ondersteunt die u nodig hebt.

Je kunt niet coderen op een iPad

Over beperkingen gesproken, hier is een belangrijke. De iPad Pro is geen hulpmiddel voor programmeurs.

De iPad Pro ondersteunt geen Xcode, de geïntegreerde ontwikkelomgeving die Apple biedt voor app-ontwikkelaars. Het is ironisch omdat Xcode wordt gebruikt om iPad-apps te maken, maar er is geen teken dat Apple van plan is om op dit punt van richting te veranderen.

Je kunt de iPad Pro ook niet gebruiken om andere software-ontwikkelomgevingen te draaien. Van Microsoft BASIC tot de Unity-game-engine, je hebt pech.

De iPad Pro heeft toegang tot internet, zodat je toegang hebt tot online tools zoals GitPod. Deze tools zijn echter niet genoeg om de meeste programmeurs tevreden te stellen en je hebt andere apparaten nodig om je werk correct te testen.

Het eindoordeel

De keuze tussen iPad Pro en MacBook Pro is een keuze tussen toegankelijke veelzijdigheid of krachtige aanpassingen en mogelijkheden.

De iPad Pro is intuïtief en gebruiksvriendelijk, maar toch nuttig voor veel gebruikers in veel situaties. Een digitale artiest zal het anders gebruiken dan een videograaf, die het anders zal gebruiken dan een gamer, maar alle drie zullen de iPad Pro eenvoudig vinden.

De MacBook Pro is complex en aanpasbaar. U kunt de functies ervan op krachtige manieren uitbreiden om specifieke taken uit te voeren die de iPad niet kan uitvoeren. Je zou het kunnen gebruiken om bestanden te hosten, een app voor iPhone of iPad te maken of een werkstation met drie monitoren van stroom te voorzien, maar je zult wat werk moeten verzetten.

Aanbevolen: