Super AMOLED versus Super LCD: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

Super AMOLED versus Super LCD: wat is het verschil?
Super AMOLED versus Super LCD: wat is het verschil?
Anonim

Super AMOLED (S-AMOLED) en Super LCD (IPS-LCD) zijn twee weergavetypen die in verschillende soorten elektronica worden gebruikt. De eerste is een verbetering ten opzichte van OLED, terwijl Super LCD een geavanceerde vorm van LCD is.

Smartphones, tablets, laptops, camera's, smartwatches en desktopmonitoren zijn slechts enkele soorten apparaten die AMOLED- en/of LCD-technologie gebruiken.

Alles bij elkaar genomen is Super AMOLED waarschijnlijk de betere keuze boven Super LCD, ervan uitgaande dat je een keuze hebt, maar het is niet zo eenvoudig als dat in elke situatie. Blijf lezen voor meer informatie over hoe deze weergavetechnologieën verschillen en hoe u kunt beslissen welke het beste voor u is.

Image
Image

Wat is S-AMOLED?

S-AMOLED, een verkorte versie van Super AMOLED, staat voor Super Active Matrix Organic Light Emitting Diode. Het is een weergavetype dat organische materialen gebruikt om licht te produceren voor elke pixel.

Een onderdeel van Super AMOLED-schermen is dat de laag die aanraking detecteert, rechtstreeks in het scherm is ingebed in plaats van als een volledig afzonderlijke laag te bestaan. Dit is wat S-AMOLED anders maakt dan AMOLED.

Wat is IPS LCD?

Super LCD is hetzelfde als IPS LCD, wat staat voor in-plane switching liquid crystal display. Het is de naam die wordt gegeven aan een LCD-scherm dat gebruikmaakt van in-plane switching (IPS) -panelen. LCD-schermen gebruiken een achtergrondverlichting om licht te produceren voor alle pixels, en elke pixelsluiter kan worden uitgeschakeld om de helderheid te beïnvloeden.

Super LCD is gemaakt om problemen op te lossen die gepaard gaan met TFT LCD-schermen (dunne-filmtransistor) om een bredere kijkhoek en betere kleuren te ondersteunen.

Super AMOLED vs Super LCD: een vergelijking

Er is geen eenvoudig antwoord op welk scherm beter is bij het vergelijken van Super AMOLED en IPS LCD. De twee zijn in sommige opzichten vergelijkbaar, maar verschillend in andere, en het komt vaak neer op een mening over hoe de een boven de ander presteert in echte scenario's.

Er zijn echter enkele echte verschillen tussen hen die bepalen hoe verschillende aspecten van het scherm werken, wat een gemakkelijke manier is om de hardware te vergelijken.

Een snelle overweging is bijvoorbeeld dat u S-AMOLED moet kiezen als u de voorkeur geeft aan diepere zwarttinten en helderdere kleuren, omdat deze gebieden AMOLED-schermen doen opvallen. U kunt echter in plaats daarvan kiezen voor Super LCD als u scherpere beelden wilt en uw apparaat graag buitenshuis wilt gebruiken.

Beeld en kleur

S-AMOLED-schermen zijn veel beter in het onthullen van donkerzwart, omdat elke pixel die zwart moet zijn, echt zwart kan zijn, omdat het licht voor elke pixel kan worden uitgeschakeld. Dit is niet het geval bij Super LCD-schermen, aangezien de achtergrondverlichting nog steeds aan is, zelfs als sommige pixels zwart moeten zijn, en dit kan de duisternis van die delen van het scherm beïnvloeden.

Wat meer is, is dat aangezien zwart op Super AMOLED-schermen echt zwart kan zijn, de andere kleuren veel levendiger zijn. Wanneer de pixels volledig kunnen worden uitgeschakeld om zwart te creëren, gaat de contrastverhouding door het dak met AMOLED-schermen, aangezien die verhouding het helderste wit is dat het scherm kan produceren tegen het donkerste zwart.

Omdat LCD-schermen echter achtergrondverlichting hebben, lijkt het soms alsof de pixels dichter bij elkaar staan, waardoor een algeheel scherper en natuurlijker effect ontstaat. AMOLED-schermen kunnen, in vergelijking met LCD, er oververzadigd of onrealistisch uitzien, en het wit kan enigszins geel lijken.

Bij gebruik van het scherm buitenshuis bij fel licht, wordt soms gezegd dat Super LCD gemakkelijker te gebruiken is, maar S-AMOLED-schermen hebben minder glaslagen en reflecteren dus minder licht, dus er is niet echt een duidelijk antwoord op hoe ze zich verhouden in direct licht.

Een andere overweging bij het vergelijken van de kleurkwaliteit van een Super LCD-scherm met een Super AMOLED-scherm is dat het AMOLED-scherm langzaam zijn levendige kleur en verzadiging verliest als de organische verbindingen afbreken, hoewel dit meestal erg lang duurt en zelfs dan is het misschien niet merkbaar.

Maat

Zonder hardware voor achtergrondverlichting en met de toegevoegde bonus van slechts één scherm met de aanraak- en weergavecomponenten, is de totale grootte van een S-AMOLED-scherm meestal kleiner dan die van een IPS LCD-scherm.

Dit is een voordeel dat S-AMOLED-schermen hebben als het gaat om smartphones in het bijzonder, omdat deze technologie ze dunner kan maken dan die met IPS LCD.

Stroomverbruik

Aangezien IPS-LCD-schermen een achtergrondverlichting hebben die meer stroom nodig heeft dan een traditioneel LCD-scherm, hebben apparaten die deze schermen gebruiken meer stroom nodig dan apparaten die S-AMOLED gebruiken, waarvoor geen achtergrondverlichting nodig is.

Dat gezegd hebbende, aangezien elke pixel van een Super AMOLED-scherm kan worden afgesteld voor elke kleurvereiste, kan het stroomverbruik in sommige situaties hoger zijn dan bij Super LCD.

Het afspelen van een video met veel zwarte gebieden op een S-AMOLED-scherm bespaart energie in vergelijking met een IPS LCD-scherm, omdat de pixels effectief kunnen worden uitgeschakeld en er dan geen licht hoeft te worden geproduceerd. Aan de andere kant zou het weergeven van veel kleur de hele dag waarschijnlijk meer invloed hebben op de Super AMOLED-batterij dan op het apparaat dat het Super LCD-scherm gebruikt.

Prijs

Een IPS LCD-scherm heeft een achtergrondverlichting, terwijl S-AMOLED-schermen dat niet hebben, maar ze hebben ook een extra laag die aanraking ondersteunt, terwijl Super AMOLED-schermen dat rechtstreeks in het scherm hebben ingebouwd.

Om deze en andere redenen (zoals kleurkwaliteit en batterijprestaties), is het waarschijnlijk veilig om te zeggen dat S-AMOLED-schermen duurder zijn om te bouwen, en dus zijn apparaten die ze gebruiken ook duurder dan hun LCD-tegenhangers.

Aanbevolen: