Hoe Windows naar SSD te verplaatsen

Inhoudsopgave:

Hoe Windows naar SSD te verplaatsen
Hoe Windows naar SSD te verplaatsen
Anonim

Wat te weten

  • We raden aan om EaseUS ToDo Backup Free te gebruiken om bestanden over te zetten naar de SSD. Selecteer Clone > bronstation > Volgende > doelstation > Doorgaan.
  • Voordat je begint, verwijder alles wat je niet nodig hebt van de bronschijf en maak een back-up van wat je wilt opslaan op de SSD.

Dit artikel laat zien wat de beste manier is om Windows 10, 8.1 en 7 van een bestaande schijf naar een nieuwe SSD te verplaatsen, en om eventuele problemen aan te pakken die zich daarna kunnen voordoen. De onderstaande schermafbeeldingen zijn van Windows 10, maar de instructies zijn ook van toepassing op Windows 7 en 8.1.

Maak je bronschijf klaar

Voordat u Windows 10 naar SSD (of Windows 7 of 8.1) kloont, moet u ervoor zorgen dat zowel de bronschijf, de schijf waarvan u kloont, als de doel-SSD gereed zijn. Met de bron harde schijf wilt u alle onnodige gegevens verwijderen die u niet mee wilt nemen terwijl u deze kloont. Dat bespaart niet alleen ruimte op de nieuwe schijf, maar kan ook het kloonproces versnellen.

Er zijn een aantal geweldige tools om te gebruiken voor het opschonen van een schijf. Windows eigen Schijfopruiming is een geweldige plek om te beginnen, maar misschien wilt u ook de Free Up Space-tool overwegen voor meer geavanceerde opschonen van schijfruimte.

Hoe belangrijk het ook is om uw bronschijf gereed te maken om uw besturingssysteem naar de SSD te verplaatsen, u moet ook de bestemmingsschijf voorbereiden. Als uw SSD gloednieuw is, heeft deze geen echte voorbereiding nodig - het kloonproces kan dat voor u aan. Als het echter een oudere schijf is, of een schijf waarop u eerder gegevens hebt opgeslagen, moet u er meer over nadenken.

Ten eerste, als er iets is dat je ervan wilt bewaren, zorg er dan voor dat je een back-up van die gegevens maakt. Dat kan op een externe schijf of een cloudopslagservice zijn, maar zorg er in beide gevallen voor dat uw gegevens beschermd zijn. Zodra het kloonproces van de harde schijf is voltooid, kunt u deze niet meer terugkrijgen zonder serieuze hulp, mogelijk alleen met professionele herstelservices.

Als je dat eenmaal hebt gedaan, is het een goed idee om de schijf volledig te formatteren. Hoewel een typisch formaat in de meeste gevallen prima is, zorgt het schrijven van nullen naar de hele schijf niet alleen voor volledige vernietiging van alle gegevens die er eerder waren, maar helpt het ook om de prestaties van de SSD terug te zetten naar zijn gloednieuwe staat - of zo dicht mogelijk bij mogelijk, afhankelijk van de leeftijd van de schijf.

Een migratietool gebruiken om naar een SSD te verhuizen

Er zijn een aantal uitstekende applicaties die u kunnen helpen meer Windows 10 naar een SSD te maken, evenals Windows 7 en 8.1, maar een van de gemakkelijkst aan te bevelen is EaseUS ToDo Backup. Er is een professionele versie (waarvoor ook een gratis proefversie beschikbaar is) die u enkele handige opties biedt, maar voor de meesten die hun besturingssysteem naar een SSD willen verplaatsen, is EaseUS ToDo Backup Free voldoende.

  1. Zorg ervoor dat zowel de schijf die u wilt klonen als de SSD zijn aangesloten op uw Windows-pc.
  2. Download EaseUS ToDo Backup Free van de officiële website en installeer het zoals elke andere applicatie.
  3. Selecteer het Clone icoon.

    Image
    Image
  4. Selecteer de harde schijf die u wilt klonen: de Bron schijf. Selecteer vervolgens Doorgaan.

    Image
    Image
  5. Selecteer de SSD waarvan u de Bron schijf naar de Target schijf wilt klonen. Selecteer vervolgens Volgende.

    Image
    Image
  6. Selecteer Continue op de overschrijfwaarschuwing om het kloonproces te starten.

Afhankelijk van de grootte van de Bron schijf, de leessnelheid en de schrijfsnelheid van de Target SSD, kan dit proces duren van een paar minuten tot enkele uren. Als het eenmaal is voltooid, moet uw SSD echter (tenminste wat betreft de gegevens die het bevat) identiek zijn aan die van uw SSD.

Om te testen of het correct werkt, probeert u op te starten naar de SSD en door de gegevens te bladeren. Als uw instellingen correct zijn, zou deze er hetzelfde uit moeten zien als uw originele Bron schijf.

Verander de opstartschijf

Als het je niet lijkt op te starten vanaf de nieuwe schijf, kan het zijn dat je pc niet weet dat deze moet worden gebruikt als de gewenste opstartschijf. U kunt dit bevestigen door naar uw BIOS/UEFI te gaan. De opdracht is specifiek voor het moederbord, dus raadpleeg uw handleiding voor de zekerheid, maar de meeste computers vereisen dat u onmiddellijk na het inschakelen op de toets Esc, Delete, F1, F2, F10, F11 of F12 drukt.

Zodra je daar bent, zoek je naar het Boot bestelmenu en verander je de voorkeur naar je nieuwe schijf met behulp van de opdrachten op het scherm. De volgende keer dat u opnieuw opstart, moet u opstarten naar de nieuwe schijf.

Voor meer informatie, hier is een complete gids over het wijzigen van de opstartvolgorde.

Bottom Line

Het is mogelijk dat de verandering van schijf ervoor zorgt dat Windows denkt dat het opnieuw is gebruikt op een andere pc. Om dat recht te zetten, moet u mogelijk uw exemplaar van Windows 10, 8.1 of 7 opnieuw activeren. Volg hiervoor onze handleiding voor uw respectieve besturingssysteem hier.

Installeer uw stuurprogramma's opnieuw

Elke keer dat u wijzigingen aanbrengt in uw hardware, is het raadzaam om uw belangrijkste systeemstuurprogramma's opnieuw te installeren. Zelfs als u alleen de SSD hebt gewijzigd, moeten sommige stuurprogramma's mogelijk opnieuw worden geïnstalleerd. Als u uw installatie naar een geheel nieuwe pc hebt verplaatst, moet u dit zeker doen.

Dat omvat het verwijderen van oudere stuurprogramma's - meestal met de eigen hulpprogramma's van Windows, hoewel er op maat gemaakte hulpprogramma's bestaan - en het installeren van de nieuwste versies. Raadpleeg onze handleiding voor het bijwerken van stuurprogramma's in Windows voor een volledig overzicht van hoe u dat kunt doen.

Aanbevolen: