Hoe kolommen of rijen met getallen optellen in Open Office Calc

Inhoudsopgave:

Hoe kolommen of rijen met getallen optellen in Open Office Calc
Hoe kolommen of rijen met getallen optellen in Open Office Calc
Anonim

Wat te weten

  • Selecteer de cel om de resultaten weer te geven en vervolgens SUM (Σ) > Voer in om automatisch nabijgelegen kolommen of rijen toe te voegen. Pas het bereik indien nodig aan.
  • Of selecteer de FX toets > Category > Mathematical. Kies onder Functie SUM > Volgende > selecteer de cellen die u wilt toevoegen.
  • Een andere optie is om handmatig de SOM-functie in te voeren voor het gegevensbereik dat moet worden berekend, bijvoorbeeld: =SUM(A1:A6).

Dit artikel legt de verschillende manieren uit waarop u de SOM-functie kunt gebruiken om rijen of kolommen met getallen toe te voegen in OpenOffice Calc v. 4.1.6.

OpenOffice Calc SUM-functie

Twee manieren om deze functie in te voeren zijn:

  • De functiesneltoets SUM gebruiken - dit is de Griekse hoofdletter Sigma (Σ) naast de invoerregel (hetzelfde als de formulebalk in Excel).
  • De functie SUM toevoegen aan een werkblad met behulp van het dialoogvenster Functiewizard. Het dialoogvenster kan worden geopend door de Function Wizard naast de Sigma-knop op de invoerregel. te selecteren
Image
Image

De syntaxis en argumenten van de SUM-functie

De syntaxis van een functie verwijst naar de lay-out van de functie en omvat de naam, haakjes en argumenten van de functie.

De syntaxis voor de SUM functie is:

=SOM (nummer 1; nummer 2; … nummer 30)

nummer 1; nummer 2; … nummer 30 - de gegevens die door de functie moeten worden opgeteld. De argumenten kunnen bevatten:

  • een lijst met op te tellen getallen
  • een lijst met celverwijzingen die de locatie van de gegevens in het werkblad aangeven
  • een reeks celverwijzingen naar de locatie van de gegevens

De functie kan maximaal 30 nummers toevoegen.

Gegevens optellen met de SUM-knop

Voor degenen die liever de muis op het toetsenbord gebruiken, is de SUM-knop een snelle en gemakkelijke manier om de SUM in te voeren functie.

Wanneer deze op deze manier wordt ingevoerd, probeert de functie het bereik van cellen te bepalen dat moet worden opgeteld op basis van omringende gegevens en voert automatisch het meest waarschijnlijke bereik in als het nummerargument van de functie.

De functie zoekt alleen naar nummergegevens in kolommen boven of in rijen links van de actieve cel en negeert tekstgegevens en lege cellen.

Hieronder worden de stappen vermeld die worden gebruikt om de SOM-functie in cel A7 in te voeren, zoals hieronder weergegeven.

  1. Selecteer A7 om het de actieve cel te maken (de locatie waar de resultaten van de functie worden weergegeven).

    Image
    Image
  2. Druk op de SUM knop naast de invoerregel.

    Image
    Image
  3. De functie SUM moet in de actieve cel worden ingevoerd - de functie moet automatisch de celverwijzing A6 invoeren als het getalargument.

    Image
    Image
  4. Om het bereik van celverwijzingen voor het getalargument te wijzigen, gebruikt u de muisaanwijzer om het bereik A1 tot A6 te markeren.

    Image
    Image
  5. Druk op Enter om de functie te voltooien.

    Image
    Image
  6. Het antwoord 577 moet worden weergegeven in de cel A7. Wanneer u cel A7 selecteert, verschijnt de volledige functie=SUM (A1: A6) in de invoerregel boven het werkblad.

    Image
    Image

Handmatig de SOM-functie invoeren

Nog een andere optie voor het invoeren van de functie is om deze in een werkbladcel te typen. Als de celverwijzingen voor het op te tellen gegevensbereik bekend zijn, kan de functie eenvoudig handmatig worden ingevoerd. Voor het voorbeeld in de afbeelding hierboven, typt u

=SOM(A1:A6)

in cel A7 en op Enter drukken zou hetzelfde resultaat opleveren als de onderstaande stappen voor het gebruik van de SUMsneltoets.

SUM Functie Voorbeeld

Image
Image

Hieronder worden de stappen vermeld die worden gebruikt om de functie SUM in cel A7 in te voeren, zoals weergegeven in de afbeelding in stap 15. De instructies gebruiken het SUM functiedialoogvenster om de waarden in de cellen A1, A3,in te voeren A6, B2 en B3 als getalargumenten voor de functie.

  1. Selecteer cel A7 om er de actieve cel van te maken - de locatie waar de resultaten van de functie worden weergegeven.

    Image
    Image
  2. Selecteer de Functie Wizard naast de invoerregel (zelfde als de formulebalk in Excel) om deFunctiewizard dialoogvenster.

    Image
    Image
  3. Selecteer de Category vervolgkeuzelijst en selecteer Mathematical om de lijst met wiskundige functies te zien.

    Image
    Image
  4. Selecteer onder Functie SUM uit de lijst met functies.

    Image
    Image
  5. Selecteer Volgende.

    Image
    Image
  6. Selecteer nummer 1 in het dialoogvenster, indien nodig.

    Image
    Image
  7. Selecteer cel A1 in het werkblad om die celverwijzing in het dialoogvenster in te voeren.

    Image
    Image
  8. Selecteer nummer 2 in het dialoogvenster.

    Image
    Image
  9. Selecteer cel A3 in het werkblad om die celverwijzing in te voeren.

    Image
    Image
  10. Selecteer nummer 3 in het dialoogvenster.

    Image
    Image
  11. Selecteer cel A6 in het werkblad om die celverwijzing in te voeren.

    Image
    Image
  12. Selecteer nummer 4 in het dialoogvenster.

    Image
    Image
  13. Markeer de cellen B2 en B3 in het werkblad om dit bereik in te voeren.

    Image
    Image
  14. Selecteer OK om het dialoogvenster te sluiten en terug te keren naar het werkblad.

    Image
    Image
  15. Het getal 695 zou in cel A7 moeten verschijnen - aangezien dit de som is van de getallen in cellen A1 tot B3.

    Image
    Image
  16. Als u cel A7 selecteert. de volledige functie=SOM(A1;A3;A6;B2:B3) verschijnt in de invoerregel boven het werkblad.

Wat de SOM-functie negeert

Image
Image

De functie negeert lege cellen en tekstgegevens in het geselecteerde bereik - inclusief getallen die zijn opgemaakt als tekst.

Standaard worden tekstgegevens in Calc links uitgelijnd in een cel -- zoals te zien is met het getal 160 in cel A2 in de afbeelding hierboven - cijfergegevens worden rechts uitgelijnd standaard.

Als dergelijke tekstgegevens later worden geconverteerd naar getalgegevens of als getallen worden toegevoegd aan lege cellen in het bereik, wordt de SUM functietotaal automatisch bijgewerkt om de nieuwe gegevens op te nemen.

Getallen toevoegen met behulp van het SOM-functiedialoogvenster van Calc

Zoals vermeld, is een andere optie voor het invoeren van de functie SUM het gebruik van het dialoogvenster van de functie, dat kan worden geopend door:

  • Selecteer de Functie Wizard op de invoerregel boven het werkblad.
  • Druk op Ctrl + F2.

Snelkoppeling en voordelen van dialoogvensters

Het voordeel van het gebruik van de Sigma-knop om de functie in te voeren, is dat deze snel en gemakkelijk te gebruiken is. Als de op te tellen gegevens zijn gegroepeerd in een aaneengesloten bereik, zal de functie vaak het bereik voor u selecteren.

Het voordeel van het gebruik van het SUM functiedialoogvenster is dat de op te tellen gegevens worden verspreid over een aantal niet-aangrenzende cellen. Als u in deze situatie het dialoogvenster gebruikt, is het gemakkelijker om de afzonderlijke cellen aan de functie toe te voegen.

Dialog Box Voordelen

Voordelen van het gebruik van het dialoogvenster zijn:

  1. Het dialoogvenster zorgt voor de syntaxis van de functie - waardoor het gemakkelijker wordt om de argumenten van de functie één voor één in te voeren zonder het gelijkteken, de haakjes of de puntkomma's die als scheidingstekens tussen de argumenten fungeren.
  2. Als de gegevens die moeten worden opgeteld zich niet in een aaneengesloten bereik bevinden, kunnen de celverwijzingen, zoals A1, A3 en B2:B3 eenvoudig als afzonderlijke getalargumenten in het dialoogvenster worden ingevoerd door te wijzen - wat betekent klikken op geselecteerde cellen met de muis in plaats van ze in te typen. Niet alleen is aanwijzen gemakkelijker, het helpt ook om fouten in formules te verminderen die worden veroorzaakt door onjuiste celverwijzingen.

Aanbevolen: