Wat is een randapparaat? (Perifere definitie)

Inhoudsopgave:

Wat is een randapparaat? (Perifere definitie)
Wat is een randapparaat? (Perifere definitie)
Anonim

Een randapparaat is elk hulpapparaat dat verbinding maakt met en werkt met de computer om er informatie in te stoppen of er informatie uit te halen.

Deze apparaten kunnen ook externe randapparatuur, geïntegreerde randapparatuur, hulpcomponenten of I/O-apparaten (invoer/uitvoer) worden genoemd.

Image
Image

Wat definieert een randapparaat?

Meestal wordt het woord randapparatuur gebruikt om te verwijzen naar een apparaat buiten de computer, zoals een scanner, maar de apparaten die zich fysiek in de computer bevinden, zijn technisch gezien ook randapparatuur.

Perifere apparaten voegen functionaliteit toe aan de computer, maar maken geen deel uit van de "hoofd" groep componenten zoals de CPU, het moederbord en de voeding. Hoewel ze vaak niet direct betrokken zijn bij de hoofdfunctie van een computer, betekent dit niet dat ze niet als noodzakelijke componenten worden beschouwd.

Een computermonitor in desktopstijl helpt bijvoorbeeld niet technisch bij het computergebruik en is niet vereist om de computer aan te zetten en programma's uit te voeren, maar het is vereist om de computer daadwerkelijk te gebruiken.

Een andere manier om over randapparatuur te denken, is dat ze niet als zelfstandige apparaten werken. De enige manier waarop ze werken, is wanneer ze zijn aangesloten op en worden bestuurd door de computer.

Soorten randapparatuur

Perifere apparaten worden gecategoriseerd als invoerapparaat of uitvoerapparaat, en sommige functioneren als beide.

Onder deze soorten hardware bevinden zich zowel interne randapparatuur als externe randapparatuur, die beide invoer- of uitvoerapparaten kunnen bevatten.

Interne randapparatuur

Veelvoorkomende interne randapparatuur die je in een computer aantreft, zijn een optische schijf, een videokaart en een harde schijf.

In die voorbeelden is het schijfstation één exemplaar van een apparaat dat zowel een invoer- als een uitvoerapparaat is. Het kan niet alleen door de computer worden gebruikt om informatie te lezen die op de schijf is opgeslagen (bijv. software, muziek, films), maar ook om gegevens van de computer naar de schijf te exporteren (zoals bij het branden van dvd's).

Netwerkinterfacekaarten, USB-uitbreidingskaarten en andere interne apparaten die kunnen worden aangesloten op een PCI Express-poort of een ander type poort, zijn allemaal typen interne randapparatuur.

Externe randapparatuur

Veelgebruikte externe randapparatuur omvat apparaten zoals een muis, toetsenbord, pentablet, externe harde schijf, printer, projector, luidsprekers, webcam, flashstation, mediakaartlezers en microfoon.

Alles wat u kunt aansluiten op de buitenkant van een computer, dat normaal gesproken niet op zichzelf werkt, kan een extern randapparaat worden genoemd.

Wat is een moederbord?

Meer informatie over randapparatuur

Sommige apparaten worden als randapparatuur beschouwd omdat ze kunnen worden gescheiden van de primaire functie van de computer en meestal vrij gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Dit geldt met name voor externe apparaten zoals printers, externe harde schijven, enz.

Dat is echter niet altijd waar, dus hoewel sommige apparaten op het ene systeem als intern kunnen worden beschouwd, kunnen ze net zo goed externe randapparatuur zijn op een ander systeem. Het toetsenbord is daar een goed voorbeeld van.

Het toetsenbord van een desktopcomputer kan worden verwijderd uit de USB-poort en de computer stopt niet met werken. Het kan zo vaak worden aangesloten en verwijderd als u wilt en is een goed voorbeeld van een extern randapparaat.

Het toetsenbord van een laptop wordt echter niet langer als een extern apparaat beschouwd, omdat het absoluut ingebouwd is en niet erg gemakkelijk te verwijderen.

Ditzelfde concept is van toepassing op de meeste laptopfuncties, zoals webcams, muizen en luidsprekers. Hoewel de meeste van deze componenten externe randapparatuur op een desktop zijn, worden ze als intern beschouwd op laptops, telefoons, tablets en andere alles-in-één-apparaten.

Je zult soms randapparatuur zien gecategoriseerd als invoerapparaten en uitvoerapparaten, afhankelijk van hoe ze communiceren met de computer. Een printer levert bijvoorbeeld uitvoer van de computer, dus het wordt beschouwd als een uitvoerapparaat, terwijl een ander extern randapparaat, zoals een webcam die gegevens naar de computer stuurt, een invoerapparaat wordt genoemd.

Aanbevolen: