DJI Mavic 3 Review: verheffende luchtfoto's

Inhoudsopgave:

DJI Mavic 3 Review: verheffende luchtfoto's
DJI Mavic 3 Review: verheffende luchtfoto's
Anonim

Bottom Line

De DJI Mavic 3 is verreweg de meest toegankelijke manier om foto's en video's van professionele luchtkwaliteit vast te leggen. Het is duur en enigszins ongepolijst bij de lancering, maar dat weerhoudt het er niet van om verreweg de beste drone te zijn.

DJI Mavic 3

Image
Image

DJI heeft ons een recensie-eenheid gegeven die een van onze schrijvers kan testen. Lees verder voor hun volledige mening.

Als je met luchtfotografie wilt beginnen, zul je merken dat de camera de beperkende factor in een relatief betaalbare drone is. Dat verandert met de Mavic 3, die niet alleen een aanzienlijk grotere beeldsensor in zijn hoofdcamera biedt, maar ook een indrukwekkende superzoomcamera voor telefoto's bevat. Deze drone kan dingen die nog nooit eerder zijn gezien in een dergelijk consumentenproduct, maar is hij het hoge prijskaartje waard?

Bottom Line

Belangrijke upgrades ten opzichte van eerdere drones uit de Mavic-serie omvatten ADS-B Airsense-mogelijkheden om u te helpen veilig te blijven en bemande vliegtuigen te vermijden, evenals verhoogde snelheid en levensduur van de batterij. Het grootste verschil is de camera, waar de Mavic 3 in zijn systeem met twee camera's zowel een grotere sensor heeft dan de Mavic 2 Pro als een langere zoomlens dan de Mavic 2 Zoom.

Ontwerp: Grote camera op een vertrouwde drone

Iedereen die met een van de moderne cameradrones van DJI heeft gevlogen, zal veel van het ontwerp van de Mavic 3 bekend voorkomen. De basisvorm van de drone verschilt niet veel van die van de Mavic 2, met enkele opmerkelijke uitzonderingen.

Ten eerste is de camera op dit ding enorm, wat geen verrassing zou moeten zijn gezien de enorme upgrades die DJI in dat deel van de drone heeft gepakt. Ten tweede laden de batterijen nu vanaf de achterkant van de drone en zijn lang en rechthoekig van vorm.

Anders dan dat, wordt het nog steeds ingezet en opgeborgen met dezelfde opvouwbare configuratie als de Mavic 2, hoewel er in dit opzicht met name enkele subtiele maar belangrijke upgrades zijn. De gimbal en camera vergrendelen nu automatisch wanneer de drone wordt uitgeschakeld. Bovendien vervangt een robuuste omhullende kap de kieskeurige plastic bubbel die eerder werd gebruikt om de camera en de gimbal te beschermen. Deze functie beschermt de cardanische ophanging en de motoren, bladen en sensoren tegen beschadiging tijdens het transport.

Image
Image

Welke accessoires je krijgt, hangt af van welke bundel je koopt, maar als je kiest voor een van de goedkopere bundels, krijg je de standaard DJI-afstandsbediening, wat nogal een teleurstelling is, want dit is de dezelfde controller gebundeld met verschillende goedkopere drones van DJI.

Het heeft geen ingebouwd scherm, dus je moet er een smartphone bij gebruiken om te vliegen. Ik vloog met een iPad Mini, wat, eenmaal ingesteld, een geweldige ervaring is, maar de tijd die nodig is om de controller aan de tablet te bevestigen, voegt waardevolle tijd toe aan het proces om in de lucht te komen.

Als je kiest voor een van de duurdere bundels, krijg je DJI's nieuwe RC Pro-controller, een veel betere manier om de Mavic 3 te besturen, maar het is pijnlijk duur en enigszins moeilijk aan te bevelen. Helaas is de Mavic 3 niet compatibel met de oudere DJI Smart Controller, de voorloper van de RC Pro-controller, en die veel mensen, waaronder ik, al bezitten.

Dat is misschien mijn grootste klacht over de Mavic 3, maar het is een klacht die ik opzij kon zetten vanwege de overweldigende uitmuntendheid van het systeem in het algemeen.

Bottom Line

Het opzetten van de Mavic 3 was vrij van de haperingen die ik normaal ervaar bij het opzetten van een DJI-product. Ik heb veel van hun drones en camera's gebruikt en ik kom vaak problemen tegen met firmware en activering om ze aan de gang te krijgen. Met de Mavic 3 had ik echter geen noemenswaardige problemen.

Camera: professionele beeldvorming

De Mavic 3 heeft een werkelijk gigantische camera voor een drone. De Micro 4/3 wordt over het algemeen beschouwd als de minimale grootte voor professionele spiegelloze camera's, en om er een te hebben die is bevestigd aan een onbemand luchtvaartuig dat net zo toegankelijk is als de Mavic 3, is echt opwindend.

Voor het perspectief hebben de meeste telefoons een 1/2,3-inch sensor, terwijl de topklasse Mavic 2 Pro die aan de Mavic 3 voorafging een 1-inch sensor had. Micro 4/3 betekent dat de Mavic 3 een 4/3-inch sensor heeft.

Ik ben enorm onder de indruk van de kwaliteit van de foto's die ik kan maken met de Mavic 3.

Een grotere sensor verbetert veel aspecten van de cameraprestaties. Over het algemeen krijg je gedetailleerdere beelden met betere prestaties bij weinig licht. Je krijgt ook meestal een beter dynamisch bereik, wat betekent dat de camera meer details kan vastleggen in zeer donkere en zeer lichte delen van het beeld. Als gevolg hiervan heb je minder problemen met het verliezen van delen van je afbeelding in situaties met veel contrast.

Over het algemeen ben ik enorm onder de indruk van de kwaliteit van de afbeeldingen die ik kan maken met de Mavic 3. Het is een merkbare upgrade ten opzichte van de Mavic 2 Pro of Air 2S. De prestaties bij weinig licht zijn net zo goed als ik had gehoopt. Ik was in staat om scherpe, levendige foto's te maken, zelfs aan het einde van de schemering, iets wat geen enkele drone die ik ooit heb gevlogen heeft kunnen bereiken.

Ik vond de digitale zoomfunctie een soort gimmick, en de integratie ervan in het gebruik van de 7x optische zoom in de verkenningsmodus maakt deze functie moeilijker toegankelijk. Het is echter de moeite waard om met de kleine excentriciteiten om te gaan, want die 7x zoom is ongelooflijk.

Image
Image

Het is waar, de beeldkwaliteit van de superzoomcamera is niet fantastisch, maar je kunt er foto's en video's mee maken die gewoon onmogelijk zijn met een drone met alleen een groothoeklens. Dit is de enige drone op de markt die ik zou kunnen aanbevelen voor natuurfotografie, waarbij je een enorme afstand tot je onderwerp moet bewaren.

Het is indrukwekkend hoe goed de gimbal erin slaagt om zo'n lange brandpuntsafstand te stabiliseren. Ik was in staat om vloeiende videobeelden vast te leggen van een adelaar in vlucht vanaf ongeveer een halve mijl afstand, wat een absoluut adembenemend moment was.

Prestaties: veerkrachtig en krachtig

Hoewel de camera het in het oog springende onderdeel van de Mavic 3 is waar iedereen echt om geeft, zijn de motoren, rotors en batterij die de camera in de lucht houden net zo belangrijk. Wat ik hier het meest duidelijk wil maken, is hoe goed deze drone standhoudt bij harde wind. Nu raad ik niet aan om opzettelijk in dergelijke omstandigheden te vliegen, maar het weer kan snel veranderen en je wilt niet uit de lucht worden geslagen door een dolende windvlaag.

Het is een heerlijk, bevrijdend gevoel om te vliegen en je geen zorgen te hoeven maken dat de batterij leeg raakt.

Dat gaat niet gebeuren met de Mavic 3, en ik zou de windvlaag niet willen ontmoeten die de Mavic 3 zou kunnen neerhalen. Terwijl ik dit schrijf, ben ik net terug van een winterexpeditie in de bergen waar, in het midden van de vlucht, een huilende windvlaag van aanzienlijke kracht uit het niets kwam terwijl ik in de lucht was. Ik was een timelapse-video aan het filmen met de 7x optische zoom. Niet alleen heeft de Mavic 3 de ontploffing zonder schade doorstaan, maar de time-lapse toonde ook niet eens de dramatische turbulentie die ik ervoer.

Het presteert ook goed in de kou, omdat ik er meerdere keren mee heb gevlogen bij weer ver onder het vriespunt. Afgezien van wat ijsvorming op de propellers, behandelde het letterlijk vrieskou als een ijsbeer.

Qua snelheid kan de Mavic 3 zo snel gaan als 47 mijl per uur. Dat is snel genoeg om een auto bij te houden, hoewel je deze snelheid alleen kunt bereiken in de sportmodus waar het vermijden van obstakels is uitgeschakeld. In de normale modus is het echter nog steeds behoorlijk snel. Als je nauwkeurige, langzame opnamen wilt maken, stelt een Cine-modusoptie een zeer lage limiet op de snelheid.

Wat de levensduur van de batterij betreft, heeft de Mavic 3 een geadverteerde vliegtijd van 46 minuten, en naar mijn oordeel is dit een zeer nauwkeurige schatting. Ik ontdekte dat elke volledig opgeladen batterij me door verschillende afzonderlijke typische vluchten zou helpen. Het is een heerlijk, bevrijdend gevoel om te vliegen en je geen zorgen te hoeven maken dat de batterij leeg raakt.

Image
Image

Wat betreft het zendbereik, het is extreem stabiel en in staat om over grotere afstanden te werken dan je ooit zou kunnen vliegen. Het videosignaal naar de controller is helder en duidelijk.

Als ik één klacht had, zou het zijn hoe lang het duurt voordat de Mavic 3 een GPS-slot heeft. Het is aanzienlijk langer dan elke andere DJI-drone die ik heb gevlogen, en ik merkte dat ik vaak zonder GPS lanceerde en omhoog vloog totdat ik een sterker GPS-signaal kreeg. Mijn indruk is dat dit komt omdat de Mavic 3 meer satellieten nodig heeft om GPS-vergrendeling te bereiken, wat moeilijk is bij het opstijgen op sommige beperkte locaties.

Het geluidsniveau van de Mavic 3 is ook het vermelden waard omdat hij opmerkelijk stil is. Op het moment dat ik er voor het eerst mee opsteeg, merkte ik dat het veel minder lawaaierig was dan elke andere drone die ik ooit heb gevlogen. Vergeleken met een oudere Mavic Pro, is het een verschil van dag en nacht, althans voor mijn oren. Een deel van het contrast is dat de toon van de rotors veel lager is dan die van andere drones en daardoor veel minder hinderlijk om te horen.

Een lager geluidsniveau is kostbaar voor dronepiloten, omdat het je kansen verkleint om voorbijgangers lastig te vallen. Het zou het doel van elke piloot moeten zijn om ervoor te zorgen dat ze de ervaringen van anderen in de buitenlucht niet verstoren.

Slimme functies: werk in uitvoering

Bij de lancering miste de Mavic 3 een groot aantal belangrijke functies. Gelukkig heeft Mavic die situatie snel verholpen.

Het vermijden van obstakels werkte prima voor mij, hoewel ik een zeer voorzichtige piloot ben en me zelden in situaties bevind waar het nodig is. Het zal echter in veel gevallen ongelukkige ongelukken voorkomen. Ik kwam wel een probleem tegen met vals-positieve objectdetectie waardoor de drone in zijn sporen stopte terwijl hij in de schemering bij weinig licht vloog, maar dat was al vroeg en ik heb het probleem niet kunnen repliceren nadat DJI een belangrijke firmware-update had uitgerold.

Image
Image

Een andere handige functie is een systeem dat bemande vliegtuigen in de buurt detecteert en gebruikers waarschuwt voor hun aanwezigheid. Het is een absoluut essentiële veiligheidsfunctie.

Andere opties zijn het volgen van onderwerpen, waarmee de drone me zeer nauwkeurig kon volgen en me weer kon vinden en vergrendelen, zelfs als ik me een weg uit het frame manoeuvreerde. In deze modus kun je ook de manier aanpassen waarop de drone je volgt, zoals boven je hoofd, vanaf de zijkant, voor of achter. Het is best cool.

Een verwante functie is "mastershots", waarbij de drone automatisch verschillende filmische shots van je onderwerp filmt. Timelapse-mogelijkheid is ook beschikbaar. Het mooie is dat je in al deze modi kunt filmen in 4K, wat niet altijd het geval was in DJI-drones.

Het is ook vermeldenswaard dat Mavic de terugkeer naar huis-functie heeft verbeterd. Ik heb het niet uitgeprobeerd, omdat het mijn beleid is om dit alleen te reserveren voor noodgevallen en op zo'n manier te vliegen dat het nooit nodig wordt.

Prijs: Steil maar eerlijk

Er is geen ontkomen aan dat de DJI Mavic 3 een erg duur apparaat is. Het begint bij $2.200 en loopt op tot $5.000 voor de Cine-versie die een ingebouwde 1TB solid-state drive toevoegt, evenals Apple ProRes-opnamemogelijkheden.

Image
Image

Je krijgt echter twee vliegende camera's in dezelfde drone: een met een gigantische sensor met hoge resolutie en de andere met een supertelelens. Als je dat in overweging neemt, lijkt $2200 inderdaad heel redelijk.

DJI Mavic 3 vs. DJI Air 2S

De DJI Mavic 3 is de superieure drone in elk prestatie- en fotografisch vermogen, maar er zijn ook dwingende redenen om in plaats daarvan de DJI Air 2S te kopen. Toen ik deze geweldige kleine drone in 2021 beoordeelde, noemde ik hem de beste drone op de markt. Vanuit een waardeperspectief is dat nog steeds waar, en het is zeker de meest draagbare drone die je kunt kopen die optimaal is voor foto- en videowerk van hoge kwaliteit.

De 1-inch sensor is niet zo groot als de Micro 4/3-sensor in de Mavic 3, maar hij is nog steeds groter dan wat je normaal gesproken zou vinden in een andere drone in deze prijsklasse. De DJI Air 2S heeft de meeste van de obstakelvermijding en slimme functies van de Mavic 3, allemaal voor ongeveer de helft van de prijs. Bovendien is de Air 2S compatibel met de oudere, meer betaalbare, maar nog steeds uitstekende DJI Smart Controller. Hoewel de Mavic 3 zeker de objectief krachtigere drone is, zit de Air 2S hem schokkend op de hielen.

De Mavic 3 is een drone waarvan men kan zeggen dat hij boven de concurrentie uitstijgt

Om het simpel te zeggen, de DJI Mavic 3 is ongelooflijk. Het is echt een drone als geen ander tussen zijn schokkend krachtige camera's en robuuste prestaties, gecombineerd met een stille werking. Het handjevol klachten dat ik heb verbleken in vergelijking met wat over het algemeen een apparaat is dat luchtfoto's naar een hoger niveau tilt.

Specs

  • Productnaam Mavic 3
  • Productmerk DJI
  • UPC 190021045378
  • Releasedatum november 2021
  • Gewicht 1,97 lbs.
  • Productafmetingen 3,6 x 3,8 x 8,7 inch.
  • Kleur Grijs
  • Prijs $2, 200 tot $5, 000
  • Garantie Een jaar
  • Camera's Micro 4/3 sensor groothoekcamera + 7x optische zoomcamera
  • Max. vliegtijd 46 minuten
  • Max vliegafstand 30 km.
  • Interne opslag 8GB standaardversie, 1TB Cine-versie
  • Secundaire opslag microSD-kaartsleuf
  • Obstakel vermijden Ja
  • Object volgen Ja

Aanbevolen: