Waarom 'oude' technologie zoals radio nog steeds belangrijk is

Inhoudsopgave:

Waarom 'oude' technologie zoals radio nog steeds belangrijk is
Waarom 'oude' technologie zoals radio nog steeds belangrijk is
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De BBC heeft haar kortegolf radio-uitzendingen naar Oekraïne en Rusland nieuw leven ingeblazen.
  • Kortegolf stuitert rond de planeet en kan worden opgehaald met een goedkope, batterijgevoede eenheid.
  • Radio kan invoeren waar internet is geblokkeerd.
Image
Image

Kortegolfradio (SW) stuitert over de hele wereld tussen zee en lucht, kan worden opgepikt op goedkope draagbare apparatuur en is bijna onmogelijk te blokkeren. Daarom heeft de BBC deze week haar SW-uitzendingen naar Oekraïne en Rusland nieuw leven ingeblazen.

Oudere technologieën zoals radio lijken misschien ouderwets en verouderd, maar ze hebben nog steeds veel voordelen ten opzichte van internet. Ze worden via de ether uitgezonden en je hebt alleen een kleine doos op batterijen nodig om ze op te halen, zonder dat internet of data-abonnement vereist is. Het bereik van de radio is veel groter dan dat van wifi of mobiele data, en hoewel het kan worden geblokkeerd, is dat niet praktisch op landelijke schaal. Rusland begrijpt het belang van gratis nieuws. Vorige week viel het de belangrijkste radio- en tv-toren van Kiev aan. Maar de uitzendingen van de BBC zullen moeilijker te stoppen zijn.

"In tegenstelling tot streamingdiensten die een internetverbinding vereisen en een laptopbatterij belasten, vereist communicatie via radio meestal slechts een eenvoudig apparaat zoals een radiotuner of een CB-zender, die in de hand kan worden gehouden en meestal een lange batterij heeft levens, "vertelde cyberbeveiligingsexpert en software-ingenieur Russ Jowell via e-mail aan Lifewire.

Goede vibraties

Hoewel het internet is ontstaan uit een gedistribueerd netwerk dat is ontworpen om aanvallen op zijn infrastructuur te overleven en om gebroken knooppunten heen te leiden, doet het het niet zo goed tegen opzettelijke blokkades. China's Great Firewall censureert bijvoorbeeld inkomende pakketten en in de afgelopen week is Rusland afgesneden van het wereldwijde internet.

… voor communicatie via de radio is meestal slechts een eenvoudig apparaat nodig, zoals een radiotuner of een CB-zender, die in de hand kan worden gehouden en die meestal een lange batterijduur heeft.

Radio-uitzendingen vereisen krachtige zenders, die niet beschikbaar zijn voor individuen, maar die gegevens over grote afstanden kunnen verzenden. Kortegolf radiogolven kaatsen letterlijk de wereld rond. De golven worden gereflecteerd door de ionosfeer van de aarde en kunnen daarom voorbij de horizon reizen.

In 2008 stopte de BBC met het uitzenden van kortegolf naar Europa, omdat het overbodig was. Iedereen in Europa kon luisteren op FM, satellietradio of online. Nu die opties in gevaar zijn, is de kortegolf World Service van de BBC, die momenteel vier uur per dag in het Engels uitzendt, een essentiële externe nieuwsbron.

Inter-niet

We hebben vrijwel alles wat we doen overgezet naar het internet, naar onze telefoons, of naar beide. Camera's, radio's, videogesprekken, tv-programma's en films, games - het is allemaal digitaal of gedigitaliseerd. De consolidatie is handig, maar niet per se robuust of eenvoudig te implementeren. Soms kunnen oudere technologieën het beter doen. SMS-berichten kunnen bijvoorbeeld via reguliere mobiele netwerken worden verzonden zonder internetgegevensmogelijkheden. Deze netwerken zijn vaak te vinden op plaatsen die 3G-, LTE- of zelfs EDGE-netwerken niet bereiken.

"Hoewel veehouders en boeren misschien geen smartphones en internetmogelijkheden hebben, kunnen ze eenvoudige sms-berichten ontvangen die hen waarschuwen voor inkomende droogtes of marktvraag om hun levensonderhoud te maximaliseren", Donna Bowater, een communicatiemedewerker die werkt met technologiebedrijven in ontwikkelingslanden, vertelde Lifewire via e-mail.

Image
Image

Een andere verouderde communicatietechnologie krijgt ook hernieuwde belangstelling: morsecode, die sinds 2006 niet langer nodig is voor een Ham-radio-operatorlicentie.

FLTC, of Flashing Light to Text Converter, kan morsecodelampen op marineschepen gebruiken om tekstberichten te verzenden. Een zeeman gebruikt een app om het bericht uit te typen, en de app zet het bericht om in morsecode en verstuurt het met een signaallamp.

Een ontvangende camera verta alt de flitsen terug in tekst. Het is morsecode zonder de punten en streepjes te onthouden. FLTC kan worden gebruikt wanneer radio en andere communicatie niet beschikbaar zijn.

En Morse wordt nog steeds geleerd aan matrozen van de Amerikaanse marine, dus er is altijd een back-upoptie bij de hand.

Dat wil niet zeggen dat internet geen eigen trucjes heeft. In 2019 stelde de BBC de World Service beschikbaar op het TOR-netwerk. TOR (The Onion Router) leidt internetverkeer door een vrijwilligersnetwerk van computers om de gebruiker te anonimiseren, waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt om de browse-activiteit te volgen.

Kortegolf is geen perfecte oplossing - tenslotte, hoeveel van ons hebben thuis radiotoestellen, laat staan SW-toestellen. Maar als je er wel een hebt, is alles wat je nodig hebt een stapel AA-batterijen en je kunt weken of maanden aan de slag. Probeer dat eens met een iPhone.

Aanbevolen: