Beste klassieke arcadespellen van 1981

Inhoudsopgave:

Beste klassieke arcadespellen van 1981
Beste klassieke arcadespellen van 1981
Anonim

In 1981 waren videogames hot, met arcades die overal in het land opdoken. Terwijl de video-arcademarkt verzadigd was met rip-offs en klonen van eerdere hits zoals Pong en Space Invaders, brak de release van Pac-Man in 1980 de markt uit de sleur, waardoor videogames van een niche-rage naar een grote industrie.

Omdat het publiek nieuwe, meer uitgebreide games eist, hadden ontwikkelaars en fabrikanten inhoud nodig die zich onderscheidde van de concurrentie en ervoor zorgde dat spelers kwartjes in de machines stopten. Dit gaf gamemarkers de vrijheid om nieuwe ideeën, ontwerpen en concepten te verkennen en ermee te experimenteren.

Het resultaat was 1981, een van de meest innovatieve en welvarende jaren in video-arcades, met grote hitgames zoals niemand ooit eerder had gezien.

Dit zijn de beste arcadespellen van 1981!

Galaga

Image
Image

Wat begon als een vervolg op Namco's Galaxian, een Space Invaders-achtige shooter met één scherm, werd een grote franchise en is je gids voor klassieke videogames, de favoriete videogame aller tijden.

Met oogverblindende graphics, snelle actie en hectische gameplay, neemt Galaga je mee door golf na golf van insectachtige buitenaardse zwermen waar je je een weg doorheen blaast terwijl ze in verschillende formaties komen.

Donkey Kong

Image
Image

Oh, bananen! Een grote harry-aap heeft bouwvakker Mario's vriendin Pauline ontvoerd. Lang voordat Mario van carrière overstapte naar loodgieter en zijn prinsessenjacht begon, werd hij uitgedaagd om zijn geliefde te redden door over balken te rennen, ladders te beklimmen, over vaten te springen en vuurballen met een hamer in een van de eerste platformgames te slaan, en de spel om de wereld kennis te laten maken met twee van de meest iconische personages in de videogames, Mario en Donkey Kong.

Mej. Pac-Man

Image
Image

Midway Games had de rechten in licentie gegeven om Pac-Man in Noord-Amerika vrij te geven van Namco en nam de vrijheid om talloze ongeautoriseerde variaties van het spel te maken, waarvan de meest populaire mevrouw Pac-Man was.

Op het eerste gezicht zag mevrouw Pac-Man er misschien uit als een kloon van haar mannelijke voorganger, alleen met lippenstift en een strik, maar er zijn nogal wat verschillen tussen de twee.

Mej. Pac-Man heeft meer doolhofvariaties, bewegend fruit dat door het doolhof loopt, twee warptunnels, verschillende spookgedragingen en nieuwe films tussen de niveaus die de romantiek van Pac-Man en mevrouw Pac-Man onthullen terwijl ze rennen en spookmonsters achtervolgen.

Toen Namco hoorde van alle ongeautoriseerde Pac-Man-varianten die Midway uitbracht, annuleerden ze hun licentie en behielden ze de rechten op alle games. Omdat mevrouw Pac-Man zo populair was, begon Namco het spel zelf te maken.

Frogger

Image
Image

Je zult nooit geloven dat een spel over het krijgen van een kikker van de ene kant van het scherm naar de andere zo uitdagend en verslavend kan zijn, maar opv alt als een uniek spel waarbij je kwartjes blijft voeren, zodat je herhaaldelijk een beetje kunt helpen amfibie naar huis.

De game bestaat uit een enkel scherm met een aftelbalk terwijl spelers proberen hun kikker in een van de vijf beschikbare huizen te krijgen via een drukke snelweg en over een gevaarlijk meer, terwijl ze proberen om niet te spetteren, in het water of opgeslokt door roofdieren.

Muisval

Image
Image

Na de release van Pac-Man en het monumentale succes in 1980, zaten de volgende jaren boordevol rip-off-games die allemaal probeerden mee te liften op het succes van het origineel. Mouse Trap is een van de meest populaire, voornamelijk vanwege het gevoel voor humor en de poging om het spel een beetje unieker te maken.

Spelers nemen de controle over een muis en net als Pac-Man is het doel om te eten, maar de stippen in het doolhof zijn vervangen door stukjes kaas, de geesten zijn nu katten en de krachtpellets zijn hondenbotten die verander de muis tijdelijk in een hond die de katten kan neerhalen. Een paar unieke toevoegingen die ze hebben toegevoegd, zijn deuren die open en dicht gaan, voortdurend de doolhofpaden veranderen, en een vijandelijke havik die over het doolhof kan vliegen en de speler kan verslaan, ongeacht of ze in muis- of hondvorm zijn.

Scramble

Image
Image

Scramble, gebaseerd op de hit Defender uit 1980, is een side-scrolling space shooter, maar in plaats van je thuisplaneet te verdedigen tegen indringers, ben jij degene die alles op het oppervlak van de planeet opblaast, inclusief vijandelijke bases, geweer torentjes en brandstoftanks (de laatste geeft de speler meer brandstof). Je moet ook een groot aantal vijandelijke schepen uitschakelen die in een snelle formatie op je af komen.

Het spelersschip kan raketten recht vooruit afvuren of bommen laten vallen, waarbij het spel vaak vereist dat je laag naar het spelonkachtige oppervlak vliegt. Als je het oppervlak van de planeet aanraakt, een van de vijandelijke gebouwen of schepen raakt, of door vijandelijk vuur wordt beschoten, verlies je een leven.

De game werd zo goed ontvangen dat ontwikkelaar en fabrikant Konami een andere versie maakte, waarbij het schip werd vervangen door een helikopter en de moeilijkheidsgraad werd verhoogd, waardoor de game werd uitgebracht onder de titel Super Cobra.

Wizard Of Wor

Image
Image

Een doolhofspel met één scherm waarin spelers de rol van 'Worrior' nemen en door de omgeving doorkruisen terwijl ze op verschillende monsters schieten die proberen ze op te sporen. Zodra elk monster is vernietigd, eindigt het level met een eindbaas-monstergevecht, waarna een nieuw doolhof verschijnt met een ander ontwerp en moeilijkere monsters om tegen te vechten.

Een van de unieke elementen van het spel was de multiplayer-functie. In de modus voor twee spelers kunnen de spelers elkaar en de monsters opblazen.

Qix

Image
Image

Een van de meest originele en abstracte games van zijn tijd, Qix is een op lijnen gebaseerd kleurrijk helixwezen dat door een lege ruimte dwa alt die de speler moet vullen met gesloten doosvormen. Het doel is om zoveel mogelijk van de lege ruimte te vullen door omsluitende lijnen te tekenen die opvullen zodra de vorm voltooid is. Het gevaar is dat als de Qix jou of je lijn raakt terwijl de vorm wordt gemaakt, je een leven verliest. Spelers moeten ook de Sparx-wezens vermijden die langs de lijnen lopen die je hebt gemaakt, op jacht naar je pictogram om het te vernietigen.

Gorf

Image
Image

Het zijn vijf ruimteschieters in één! Gorf staat voor "Galactic Orbiting Robot Force". Elk van de vijf niveaus heeft een ander ontwerp en een andere gameplay, en hoewel de meeste hiervan rip-offs zijn van andere titels, is het ontwerp strak en geeft het spelers meer waar voor hun geld (of in dit geval een kwart).

De niveaus zijn onderverdeeld als…

  • Astro Battles: een regelrechte rip-off van Space Invaders, bijna identiek qua gameplay.
  • Laser Blast: een Galaga-oplichting met bijna exacte gameplay.
  • Galaxians: eigenlijk een oplichterij van Galaxian, die zo brutaal is om de game die ze hebben gekloond te gebruiken als de naam van het niveau.
  • Space Warp: een beetje unieker dan de andere niveaus. Space Warp maakt gebruik van diagonale lijnen die zich vanuit het midden van het scherm naar de randen vormen om de speler het gevoel te geven door een ruimtewarp te bewegen terwijl vijandelijke schepen vanuit het midden van de warpzone naar hen toe vliegen.
  • Flag Ship: dit dient als de baasstrijd van het spel. De opzet is hetzelfde als het Astro Battles-niveau, alleen vecht je het uit met één groot moederschip in plaats van kleinere vijandelijke vaartuigen.

Nieuwe Rally-X

Image
Image

Misschien wel het allereerste arcade-uitbreidingspakket. New Rally-X, ontwikkeld en geproduceerd door Namco, werd in sublicentie gegeven aan Midway Games om te distribueren in Noord-Amerika. In plaats van het uit te brengen als een geheel nieuwe spelkast, verkocht Midway het aan arcades als een arcade-kit, met daarin een nieuw spelbord. Arcades moesten gewoon de originele Rally-X-fabrikanten overnemen en het spelbord verwisselen voor New Rally-X.

De gameplay was uiteindelijk veel populairder dan het origineel, omdat het was verfijnd om het gemakkelijker te besturen te maken en de doolhofachtige tracks waren uitgebreider.

Aanbevolen: