Wat is een onderbrekingsverzoek (IRQ)?

Inhoudsopgave:

Wat is een onderbrekingsverzoek (IRQ)?
Wat is een onderbrekingsverzoek (IRQ)?
Anonim

Een IRQ, een afkorting van Interrupt Request, wordt in een computer gebruikt om precies dat te verzenden: een verzoek om de CPU te onderbreken door een ander stuk hardware.

Doel van IRQ

Een onderbrekingsverzoek is nodig voor zaken als toetsenborddrukken, muisbewegingen, printeracties en meer. Wanneer het verzoek wordt gedaan door een apparaat om de processor tijdelijk te stoppen, kan de computer het apparaat wat tijd geven om zijn eigen bewerking uit te voeren.

Bijvoorbeeld, elke keer dat u een toets op het toetsenbord indrukt, vertelt een interrupt-handler de processor dat hij moet stoppen met wat hij aan het doen is, zodat hij de toetsaanslagen aankan.

Elk apparaat communiceert het verzoek via een unieke datalijn die een kanaal wordt genoemd. Meestal zie je dat er naar IRQ wordt verwezen, naast dit kanaalnummer, ook wel een IRQ-nummer genoemd. IRQ 4 kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het ene apparaat en IRQ 7 voor het andere.

IRQ wordt uitgesproken als de letters I-R-Q, niet als erk.

IRQ-fouten

Fouten gerelateerd aan Interrupt Request worden meestal alleen gezien bij het installeren van nieuwe hardware of het wijzigen van de instellingen in bestaande hardware. Hier zijn enkele IRQ-fouten die u kunt tegenkomen:

IRQL_NOT_DISPATCH_LEVEL

IRQL_NOT_GREATER_OR_EQUAL

STOP: 0x00000008

STOP: 0x00000009

Zie Hoe u STOP 0x00000009-fouten kunt oplossen als u een van deze stopfouten ervaart (ons advies is voor beide vergelijkbaar).

Hoewel het mogelijk is dat hetzelfde IRQ-kanaal voor meer dan één apparaat wordt gebruikt (zolang beide niet tegelijkertijd worden gebruikt), is dit normaal gesproken niet het geval. Een IRQ-conflict treedt hoogstwaarschijnlijk op wanneer twee stukken hardware hetzelfde kanaal proberen te gebruiken voor een interruptverzoek.

Aangezien de Programmable Interrupt Controller (PIC) dit niet ondersteunt, kan de computer vastlopen of zullen de apparaten niet meer werken zoals verwacht (of helemaal niet meer).

In de vroege Windows-dagen waren IRQ-fouten gebruikelijk en er was veel probleemoplossing nodig om ze op te lossen. Dit kwam omdat het gebruikelijker was om IRQ-kanalen handmatig in te stellen, zoals bij DIP-schakelaars, waardoor het waarschijnlijker was dat meer dan één apparaat dezelfde IRQ-lijn gebruikte.

IRQ's worden echter veel beter afgehandeld in nieuwere versies van Windows die plug-and-play gebruiken, dus je zult zelden een IRQ-conflict of ander IRQ-probleem tegenkomen.

IRQ-instellingen bekijken en bewerken

De gemakkelijkste manier om IRQ-informatie in Windows te bekijken, is met Apparaatbeheer. Wijzig de View menu-optie in Resources op type om de sectie Interrupt request (IRQ) te zien.

Image
Image

Je kunt ook Systeeminformatie gebruiken. Voer de opdracht msinfo32.exe uit vanuit het dialoogvenster Uitvoeren (WIN+R) en navigeer vervolgens naar Hardware Resources> IRQ's.

Image
Image

Linux-gebruikers kunnen het cat /proc/interrupts commando uitvoeren om IRQ-toewijzingen te bekijken.

Mogelijk moet u de IRQ-lijn voor een specifiek apparaat wijzigen als het dezelfde IRQ gebruikt als een ander apparaat, hoewel dit meestal niet nodig is omdat systeembronnen automatisch worden toegewezen aan nieuwere apparaten. Het zijn alleen oudere Industry Standard Architecture (ISA)-apparaten die mogelijk handmatige IRQ-aanpassingen nodig hebben.

Hoe IRQ-instellingen te wijzigen

U kunt de IRQ-instellingen wijzigen in het BIOS of binnen Windows via Apparaatbeheer. Zo wijzigt u de IRQ-instellingen met Apparaatbeheer:

Houd er rekening mee dat het maken van onjuiste wijzigingen aan deze instellingen problemen kan veroorzaken die u voorheen niet had. Zorg ervoor dat je weet wat je doet en dat je alle bestaande instellingen en waarden hebt vastgelegd, zodat je weet waarnaar je moet terugkeren als er iets misgaat.

  1. Apparaatbeheer openen.
  2. Dubbelklik of dubbeltik op een apparaat om het venster Eigenschappen te openen. U moet eerst de categorie van dat apparaat openen voordat u het kunt zien, wat u kunt doen door te dubbelklikken/tikken.
  3. Deselecteer op het tabblad Bronnen de optie Automatische instellingen gebruiken.

    Image
    Image

    Als u dit tabblad niet kunt vinden of als de optie grijs is of niet is ingeschakeld, betekent dit dat u ofwel geen bron voor dat apparaat kunt specificeren of dat het apparaat geen andere instellingen heeft die erop kunnen worden toegepast.

  4. Gebruik de Instellingen gebaseerd op vervolgkeuzemenu om de hardwareconfiguratie te selecteren die moet worden gewijzigd.
  5. Selecteer IRQ in het gebied Broninstellingen van de eigenschappen.
  6. Gebruik de Change Setting knop om de IRQ-waarde te bewerken.

Gemeenschappelijke IRQ-kanalen

Dit zijn waar enkele van de meest voorkomende IRQ-kanalen voor worden gebruikt:

IRQ-lijn Beschrijving
IRQ 0 Systeemtimer
IRQ 1 Toetsenbordcontroller
IRQ 2 Ontvangt signalen van IRQ's 8-15
IRQ 3 Seriële poortcontroller voor poort 2
IRQ 4 Seriële poortcontroller voor poort 1
IRQ 5 Parallelle poort 2 en 3 (of geluidskaart)
IRQ 6 Floppy disk-controller
IRQ 7 Parallelle poort 1 (vaak printers)
IRQ 8 CMOS/re altime klok
IRQ 9 ACPI-onderbreking
IRQ 10 Randapparatuur
IRQ 11 Randapparatuur
IRQ 12 PS/2-muisverbinding
IRQ 13 Numerieke gegevensverwerker
IRQ 14 ATA-kanaal (primair)
IRQ 15 ATA-kanaal (secundair)

Aangezien IRQ 2 een specifiek doel heeft, zal elk apparaat dat is geconfigureerd om het te gebruiken in plaats daarvan IRQ 9. gebruiken

Aanbevolen: