GoPro HERO9 Black Review: het beste van GoPro heeft een prijs

Inhoudsopgave:

GoPro HERO9 Black Review: het beste van GoPro heeft een prijs
GoPro HERO9 Black Review: het beste van GoPro heeft een prijs
Anonim

Bottom Line

De GoPro HERO9 Black is een toonaangevende actiecamera met uitstekende 5K-videoprestaties en ongelooflijk soepele stabilisatie, maar een combinatie van een hoge stickerprijs en een gebrek aan beschermende behuizing maakt het een twijfelachtige upgrade van de HERO8 Black.

GoPro HERO9 Black

Image
Image

We hebben de GoPro HERO9 gekocht zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor de volledige productreview.

Een generatie geleden, met de introductie van de HERO8-actiecamera, besloot GoPro een ontwerp zonder kooi te gebruiken, het apparaat zelf waterdicht te maken en bevestigingsmateriaal rechtstreeks in de behuizing te bouwen. Nu gaat de GoPro HERO9 Black nog een stap verder, door de body van het apparaat voor het eerst in een flink aantal generaties groter te maken. GoPro maakt de kleine toename van het formaat meer dan goed met een hele reeks nieuwe functies, waaronder vervangbare lensdoppen.

Is het de moeite waard om te upgraden naar deze actiecamera? Voor veel gebruikers denk ik dat het zo zal zijn, hoewel niet zonder een behoorlijk forse premie.

Ontwerp: groter is niet altijd beter

Laten we het hebben over de olifant in de kamer: met 2,8 x 2,2 x 1,3 (HWD) inch is de HERO9 Black zeker groter dan de HERO8 Black (2,6 x 1,9 x 1,3 inch), maar het is nog steeds een heel kleine actie camera, vooral voor de opnamemogelijkheden.

Met deze toename in grootte biedt GoPro ons een grotere batterij (goed voor 30 procent meer batterijduur), ondersteuning voor afneembare lenzen en een royaal LCD-scherm aan de voorzijde met een live preview. De HERO9 Black behoudt de "Folding Fingers" aan de onderkant van het apparaat. Geïntroduceerd met de HERO8, vouwen deze lipjes uit de onderkant van de body zodat je de camera snel kunt monteren en beginnen met filmen.

Image
Image

Veel van de recente wijzigingen aan de GoPro waren in het voordeel van het weggooien van de beschermende behuizing, een voorafgaande vereiste voor waterdichtheid in oudere modellen, en in plaats daarvan proberen alle voordelen rechtstreeks in de behuizing van het apparaat zelf te verwerken. Op papier hou ik van de geest van deze ontwerprichting, maar de waarheid is dat de GoPro veel veiliger was in de beschermende behuizing, met name tegen stoten en krassen.

Hoe moet ik dit weten, vraag je je misschien af? Nou, het is zeker niet omdat ik probeerde de GoPro HERO9 Black op een fiets te monteren en het drie voet maakte voordat het van het stuur viel en het achterscherm kraakte. Doe niet zo belachelijk, lezer.

GoPro verkoopt je graag de oude beschermende behuizing als een extra accessoire voor $ 50, maar dit voelt als een belediging voor een apparaat dat $ 449 kost en er vroeger gratis bij werd geleverd.

Beeldscherm(en): een welkome aanvulling

Een van de meest opvallende nieuwe verbeteringen in de HERO9 Black is de opname van het naar voren gerichte LCD-scherm. Het zou gemakkelijk zijn om dit af te schrijven als een gimmick gemaakt voor de selfie-geobsedeerde, maar in de praktijk is dit nieuwe scherm enorm handig.

Ten eerste, ja, het nieuwe scherm maakt de HERO9 Black oneindig veel nuttiger voor vloggers en selfie-nemers. GoPro weet dat ze altijd het risico lopen te worden verdrongen door smartphones. Hun niet-aflatende vooruitgang van nieuwe camerafuncties en -functionaliteit is ongetwijfeld een beschermende maatregel.

Zeker, ze hebben al hun kernpubliek van gebruikers die de "actie" in actiecamera's blijven zetten door uit vliegtuigen te springen en te mountainbiken door verraderlijke ravijnen vol vers geslepen messen. Maar hoe zit het met de mama-bloggers en de avontuurlijke foodies? Hoe zit het met de 9-tot-5ers die hun jaarlijkse kajaktocht willen vastleggen?

Dit nieuwe scherm maakt het gemakkelijker om de GoPro HERO9 Black te gebruiken als webcam voor je Zoom-vergaderingen.

Het LCD-scherm aan de voorzijde maakt het gemakkelijker om in re altime precies te zien wat je opneemt en om de kadrering van je opnamen aan te passen. Het is de hele reden waarom we selfies maken in plaats van de camera om te draaien en een getimede belichting te maken. De achteruitrijcamera heeft altijd een betere beeldkwaliteit, maar het gemak wint het bijna altijd van de kwaliteit.

Dit nieuwe scherm maakt het gemakkelijker om de GoPro HERO9 Black te gebruiken als webcam voor je Zoom-vergaderingen en als primaire camera voor je Twitch-streamingsessies. Die twee dingen alleen al maken het een stuk makkelijker om de HERO9 Black te rechtvaardigen.

Het aanraakscherm aan de achterkant is ook iets groter, waardoor het net iets gemakkelijker is om door de menu's te navigeren zonder hoofdpijn te krijgen van het indrukken van de verkeerde knoppen.

Uiteindelijk is het het beste dat GoPro te bieden heeft tegen elke prijs.

Configuratieproces: eenvoudig en snel

De GoPro HERO9 Black vereist heel weinig inspanning om voor de eerste keer te gebruiken. Het enige probleem bij het uit de doos halen van het apparaat en het voor de eerste keer instellen, was met de deurvergrendeling aan de zijkant van het apparaat, wat een verrassende hoeveelheid kracht vereist om te openen, dus let op je vingernagels. Achter deze deur vind je de batterij, microSD-kaartsleuf en de USB-C-oplaad-/synchronisatiepoort.

Om het apparaat te starten, heb je een aantal opties: de aan / uit-knop aan de zijkant of de opnameknop bovenaan. Wanneer erop wordt gedrukt, schakelt de opnameknop het apparaat in en begint het direct met opnemen - handig voor als je direct in de actie moet springen.

Image
Image

Het duurt ongeveer 3 uur om de batterij volledig op te laden, wat kan worden gedaan met de meegeleverde USB-C naar USB-A-kabel. U moet echter uw eigen stroomblok leveren als u geen computer gebruikt om op te laden.

Videokwaliteit: een kleine bult

De grote nieuwe functie van de nieuwe sensor in de GoPro HERO9 Black is de mogelijkheid om tot 5K-video op te nemen met 30 fps. Ter referentie: 5K is 5120x2880 pixels, vergeleken met 4K op 3840x2160. Velen zullen zeggen dat dit een upgrade is omwille van de upgrade, maar er zijn nog steeds enkele kleine praktische voordelen aan het opnemen met deze nieuwe resolutie.

Het geeft je bijvoorbeeld de bewegingsruimte om uit te snijden of in te zoomen op het frame terwijl je de 4K-resolutie behoudt - erg handig als je de kadrering van je opname niet helemaal goed hebt gekregen. Net als zijn voorganger kan de HERO9 Black ook 4K opnemen met 60/30/24fps.

Het meest verstandige bezwaar tegen de nieuwe 5K-opnamemodus is dat de maximale bitsnelheid 100 Mbps bedraagt, of je nu 2,7K, 4K of 5K fotografeert, waardoor compressie meer de beperkende factor is dan resolutie. Voor iedereen die iets actiegericht fotografeert, zou ik elke dag van de week 4K/60 boven 5K/30 kiezen, gewoon omdat twee keer zoveel frames veel nuttiger is dan een beetje meer resolutie.

Image
Image

De GoPro HERO9 Black heeft zeker de algehele videokwaliteit verbeterd, maar verwacht ook hier geen wonderen. De videokwaliteit heeft nog steeds last van nogal wat ruis in alles behalve zonnige omstandigheden en is onderhevig aan een merkbare hoeveelheid zachtheid die duidelijk is wanneer je de beelden op een groot scherm afspeelt.

Stabilisatie: een opvallende eigenschap

Stabilisatie is een gebied waar GoPro zich echt onderscheidt van de rest. En laten we eerlijk zijn: ze moeten het hier echt goed doen, gezien de aard van de manier waarop actiecamera's worden gebruikt. De HERO8 maakte een grote sprong voorwaarts met HyperSmooth 2.0, en de HERO9 maakt een nog grotere sprong met HyperSmooth 3.0. Ik was erg onder de indruk van de resultaten die ik uit de HERO9 Black kon halen.

Zelfs als ik op een geplaveid pad reed dat hobbelig genoeg was om me hoofdpijn te bezorgen, zagen de beelden zelf er schokkend glad uit. Dit is absoluut een andere stabilisatieklasse dan je misschien gewend bent op oudere actiecamera's of zelfs nieuwere smartphones die opscheppen over hun stabilisatieprestaties.

Zelfs als ik op een geplaveid pad reed dat hobbelig genoeg was om me hoofdpijn te bezorgen, zagen de beelden zelf er schokkend glad uit.

Fotokwaliteit: een merkbare verbetering

De overgang van de 12MP stilstaande beelden op de HERO8 Black naar de 20MP op de HERO9 Black registreert zeker een merkbaar verschil. Ik maak persoonlijk niet veel foto's als ik een GoPro gebruik, maar voor degenen die de fotomodus gebruiken voor time-lapses in plaats van video, is dit een erg leuke upgrade. Het proces voor het nemen van time-lapses blijft wonderbaarlijk eenvoudig en de instellingen zijn een fluitje van een cent om te navigeren.

De overgang van de 12MP stilstaande beelden op de HERO8 Black naar de 20MP op de HERO9 Black laat zeker een merkbaar verschil zien.

Kenmerken: Meer te vieren

Als er één reden is om de GoPro HERO9 Black te verkiezen boven de concurrentie, dan moet het wel de hyperlapse-functie van TimeWarp 3.0-GoPro zijn. Het combineert alle sterke punten van GoPro in één functie, van gebruiksgemak tot ijzersterke stabilisatie.

De HERO8 bracht ons TimeWarp 2.0 en daarmee een groot aantal handige functies, zoals automatische snelheidsselectie en de mogelijkheid om te tikken om te vertragen naar normale snelheid. De HERO9 gaat nog een stap verder door je in staat te stellen de snelheid naar de halve snelheid te verlagen. In staat zijn om zo'n dynamische video te maken zonder iets te hoeven bewerken, is een enorme zegen voor makers die onderweg zijn.

Een andere geweldige functie om te hebben is achteraf. Hierdoor kunt u tot 30 seconden aan beeldmateriaal vastleggen voordat u eraan denkt te beginnen met opnemen. We zijn allemaal in situaties geweest waarin we de opname hebben gemist omdat we niet snel genoeg waren met de ontspanknop, en GoPro geeft ons een tweede kans met deze functie.

Prijs: Duur, met een waarschuwing

De GoPro HERO9 Black kost $ 449 en is zeker geen goedkope actiecamera. Het is iets meer dan we hadden gehoopt, gezien de enigszins incrementele verbeteringen en het feit dat het de ondersteuning voor accessoires die voor de HERO8 zijn gemaakt, verbreekt vanwege de verandering in lichaamsgrootte.

Momenteel dringt GoPro echter aan op de goedkeuring van hun abonnementsprogramma en biedt het de HERO9 Black aan voor $ 349 met een inbegrepen abonnement van 1 jaar. Voor alle duidelijkheid: zowel de camera als het abonnement kosten in totaal $ 349, een korting van $ 100 ten opzichte van de detailhandel. Bovendien gooien ze er een extra batterij en een 64GB microSD-kaart in.

Image
Image

Waarom doen ze dit? Het GoPro-abonnement is een abonnement van $ 50 per jaar met onbeperkte cloudopslag, 30-50 procent korting op de winkel en een cameravervanging zonder vragen - goed voor twee vervangingen per jaar. U beta alt alsnog een vergoeding als de camera beschadigd is. Vermoedelijk gokt GoPro erop dat je na een jaar van de service wilt blijven betalen voor het abonnement. Het lijkt me een goed idee voor de korting van $ 100, maar het is aan jou of je mee wilt doen aan een ander abonnement dat je in de toekomst misschien moet annuleren.

GoPro HERO9 Black vs. GoPro HERO8 Black: stappen vooruit, stappen achteruit

Op papier heeft de HERO9 Black alles wat de HERO8 Black heeft, maar net iets beter: 5K-video, vloeiendere HyperSmooth, betere TimeWarp, 20MP-foto's. En toch, als je al een HERO8 Black had, is het erg moeilijk om de beslissing te nemen om te upgraden. De videokwaliteit is echt vergelijkbaar, en alle upgrades lijken klein als het tijd is om je portemonnee te pakken.

De zaken worden verder gecompliceerd door het feit dat de Media Mod voor de HERO8 niet compatibel is met de HERO9, samen met andere accessoires die afhankelijk zijn van dezelfde vorm van het apparaat.

Desalniettemin, als je een gloednieuwe GoPro-aankoop doet, als eerste koper of als iemand die niet in een paar cycli is geüpgraded, koop dan de HERO9 Black. Tenminste zolang GoPro ze verkoopt voor dezelfde prijs als de HERO8 met de abonnementsbundel. Als je echter een huidige HERO8 Black-gebruiker bent, zou ik deze uitzitten.

Het beste wat GoPro te bieden heeft

Uiteindelijk is de GoPro HERO9 Black een fantastische actiecamera die bijna alles verbetert wat we leuk vinden aan het gebruik van een GoPro. We zouden kunnen stellen dat het niet genoeg doet voor de prijs of dat ze niet genereus genoeg zijn met accessoires, maar aan het eind van de dag is het het beste dat GoPro te bieden heeft tegen elke prijs.

Specs

  • Productnaam HERO9 Zwart
  • Productmerk GoPro
  • UPC 818279026252
  • Prijs $449,00
  • Releasedatum september 2020
  • Gewicht 5.57 oz.
  • Productafmetingen 2,8 x 2,2 x 1,3 inch.
  • Kleur Zwart
  • Garantie 1 jaar beperkte garantie
  • Compatibiliteit Windows, macOS
  • Max fotoresolutie 20MP
  • Video-opnameresolutie 5120x2880 bij 30fps, 3840x2160 bij 60fps
  • Verbindingsopties USB, WiFi, Bluetooth

Aanbevolen: