Een schone installatie van OS X Mountain Lion uitvoeren op de opstartschijf

Inhoudsopgave:

Een schone installatie van OS X Mountain Lion uitvoeren op de opstartschijf
Een schone installatie van OS X Mountain Lion uitvoeren op de opstartschijf
Anonim

Wat te weten

  • Start de Mac opnieuw op vanuit het opstartbare installatieprogramma terwijl u de Option-toets ingedrukt houdt. Selecteer het installatieprogramma en druk op Enter.
  • Select Schijfhulpprogramma > Doorgaan. Kies het opstartvolume van de Mac en selecteer Erase. Bevestig Mac OS X Uitgebreid (journaled).
  • Kies Wissen. Sluit Schijfhulpprogramma en selecteer Mac OS X opnieuw installeren.

Dit artikel legt uit hoe je een schone installatie van OS X Mountain Lion op de opstartschijf van je Mac kunt uitvoeren. Het bevat informatie over de beslissingen die u neemt bij het uitvoeren van een schone installatie.

Installeren vanaf een opstartbaar Mountain Lion-installatieprogramma

Als je Mountain Lion op de opstartschijf van je Mac gaat installeren, moet je eerst je Mac herstarten vanaf een opstartbare kopie van het installatieprogramma, omdat de opstartschijf wordt gewist voordat je de installatie uitvoert. Doe dit met Schijfhulpprogramma, dat bij het installatieprogramma wordt geleverd.

  1. Plaats het opstartbare medium of sluit het aan op uw Mac en start de Mac vervolgens opnieuw op terwijl u de Option-toets ingedrukt houdt. Dit zorgt ervoor dat de Mac zijn ingebouwde opstartmanager weergeeft, waar je het apparaat selecteert waarvan je wilt opstarten. Gebruik de pijltoetsen om het opstartbare Mountain Lion-installatieprogramma te selecteren dat u eerder hebt gemaakt en druk vervolgens op de Enter-toets om het opstartproces te starten. Het venster Mac OS X Utilities wordt weergegeven alsof u opstart vanaf de Recovery HD-partitie. Er is nog geen Recovery HD-partitie beschikbaar, omdat je het besturingssysteem niet hebt geïnstalleerd. Dit is waarom je je eigen opstartbare media hebt gemaakt.

  2. Selecteer Schijfhulpprogramma in de lijst met opties en selecteer vervolgens Doorgaan.

    Image
    Image
  3. Selecteer het opstartvolume van uw Mac in de lijst met apparaten in Schijfhulpprogramma. Als u de naam nooit hebt gewijzigd, wordt het opstartvolume vermeld als Macintosh HD. Zorg ervoor dat u de volumenaam selecteert en niet de apparaatnaam, wat meestal de naam is van de fysieke schijf, zoals 500 GB WDC WD5.
  4. Selecteer het tabblad Erase en bevestig dat Mac OS X Extended (Journaled) is geselecteerd in het vervolgkeuzemenu Opmaak.
  5. Geef de opstartschijf een naam of gebruik de standaardnaam en selecteer vervolgens Erase.
  6. Wanneer u wordt gevraagd of u zeker weet dat u de schijf wilt wissen, selecteert u Erase en vervolgens Sluit Schijfhulpprogramma uit het Menu Schijfhulpprogramma om terug te keren naar het venster Mac OS X-hulpprogramma's.

  7. Selecteer Herinstalleer Mac OS X uit de lijst en selecteer vervolgens Doorgaan.
  8. Wanneer het venster OS X installeren wordt geopend, selecteert u Doorgaan.
  9. Uw computer moet worden geverifieerd voordat u OS X kunt downloaden en herstellen. Dit gebeurt omdat de opstartbare media die u hebt gemaakt niet alle bestanden bevatten die nodig zijn voor de installatie. Het installatieprogramma controleert op ontbrekende of nieuwe bestanden, downloadt de bestanden van de servers van Apple en start vervolgens het installatieproces. Selecteer Doorgaan
  10. Lees de licentieovereenkomst (of niet) en selecteer vervolgens Akkoord. Selecteer Akkoord nogmaals om te bevestigen.
  11. Het installatieprogramma toont een lijst met stations waarop u Mountain Lion kunt installeren. Selecteer de doelschijf (de opstartschijf die u eerder hebt gewist) en selecteer vervolgens Install.

  12. Het installatieprogramma controleert de Mac App Store op updates en andere bestanden die het nodig heeft. Voer uw Apple ID in en selecteer Aanmelden. Het installatieprogramma kopieert de benodigde bestanden naar de doelschijf en start de Mac opnieuw op.

Het schone installatieproces op een opstartschijf voltooien

Het voltooien van een schone installatie van OS X Mountain Lion op een opstartschijf is relatief eenvoudig. De aanwijzingen op het scherm van het installatieprogramma leiden u door het grootste deel, maar er zijn een paar lastige plekken.

Image
Image

Wanneer je Mac opnieuw opstart, toont een voortgangsbalk de resterende tijd van de installatie. De tijd varieert afhankelijk van het apparaat, maar zou in de meeste gevallen relatief kort moeten zijn - minder dan 30 minuten. Wanneer de voortgangsbalk nul bereikt, wordt uw Mac automatisch opnieuw opgestart en wordt u om informatie gevraagd.

  1. Na het opnieuw opstarten start je Mac het systeemconfiguratieproces, inclusief het aanmaken van een beheerdersaccount en het aanmaken van een iCloud-account (als je er nog geen hebt). Selecteer uw land in de lijst op het welkomstscherm en selecteer vervolgens Doorgaan.
  2. Selecteer uw toetsenbordindeling in de lijst en selecteer vervolgens Doorgaan.
  3. Kies of u gebruikersgegevens, toepassingen en andere informatie van een andere Mac, pc of harde schijf wilt overbrengen. U kunt er ook voor kiezen om nu geen gegevens over te dragen. Selecteer Niet nu U kunt gegevens later overzetten met de Migratie-assistent die bij Mountain Lion wordt geleverd. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw Mac probleemloos werkt voordat u zich bezighoudt met het langdurige proces van gegevensoverdracht. Maak uw keuze en selecteer vervolgens Doorgaan
  4. Kies of u locatieservices wilt inschakelenMet deze functie kunnen uw apps uw geschatte locatie bepalen en die gegevens vervolgens voor verschillende doeleinden gebruiken, waaronder kaarten, advertenties en apparaatlocatie. Safari, Herinneringen, Twitter en Zoek mijn Mac zijn slechts enkele van de apps die gebruikmaken van locatieservices. U kunt locatieservices op elk moment inschakelen, zodat u nu niet hoeft te beslissen. Maak uw keuze en selecteer vervolgens Doorgaan
  5. Het installatieprogramma vraagt om uw Apple ID. Je kunt deze stap overslaan als je wilt, maar als je de informatie nu opgeeft, configureert het installatieprogramma iTunes, de Mac App Store en iCloud. Het ha alt ook accountinformatie op die u in het verleden hebt verstrekt om het registratieproces te vergemakkelijken. Maak uw keuze door Skip of Continue te selecteren
  6. Bekijk de algemene voorwaarden voor de verschillende services die bij OS X Mountain Lion worden geleverd en selecteer vervolgens Akkoord. Selecteer Akkoord nogmaals om te bevestigen.
  7. Sta het installatieprogramma toe om iCloud in te stellen op je Mac. U kunt dit later zelf doen, maar als u van plan bent iCloud te gebruiken, laat het installatieprogramma dan voor het installatieproces zorgen. Maak uw keuze en selecteer vervolgens Doorgaan.
  8. Als je ervoor hebt gekozen om het installatieprogramma iCloud te laten instellen, worden je contacten, agenda's, herinneringen en bladwijzers geüpload en opgeslagen in iCloud. Selecteer Doorgaan.
  9. Stel Find My Mac in, een service die locatieservices gebruikt om te bepalen waar je Mac is als deze zoekraakt of zoekraakt. Met Zoek mijn Mac kun je de Mac op afstand vergrendelen of de schijf wissen, wat handig is voor verloren of gestolen Macs. Maak uw keuze en selecteer vervolgens Doorgaan
  10. Als je ervoor hebt gekozen om Zoek mijn Mac in te stellen, wordt je gevraagd of Zoek mijn Mac je locatie weergeeft wanneer je probeert je Mac te vinden. Selecteer Toestaan.
  11. Maak uw beheerdersaccount aan. Vul uw volledige naam in. De accountnaam is standaard uw volledige naam, waarbij alle spaties en speciale tekens zijn verwijderd. De accountnaam bestaat ook uit kleine letters. Accepteer de standaard accountnaam of maak uw eigen accountnaam aan als u liever geen spaties, geen speciale tekens en alle kleine letters gebruikt. U moet ook een wachtwoord invoeren. Laat de wachtwoordvelden niet leeg.
  12. U kunt ervoor kiezen om uw Apple ID toe te staan om het beheerdersaccountwachtwoord opnieuw in te stellen. Als u af en toe belangrijke wachtwoorden vergeet, kan dit een goede optie voor u zijn. Je kunt ook kiezen of er een wachtwoord nodig is om in te loggen op je Mac. Maak uw selecties en selecteer vervolgens Doorgaan
  13. Registratie is optioneel. Selecteer de Skip-knop als u zich nu niet wilt registreren. Selecteer anders Doorgaan om uw registratiegegevens naar Apple te sturen.
  14. Er wordt een bedankscherm weergegeven. Het enige dat u nu hoeft te doen, is Start met uw Mac. selecteren

Het bureaublad verschijnt. Het is bijna tijd om uw nieuwe besturingssysteem te verkennen, maar eerst een beetje huishoudelijk werk.

Controleer op updates voor OS X Mountain Lion

Je zult waarschijnlijk in de verleiding komen om Mountain Lion meteen uit te proberen, maar voordat je dat doet, is het een goed idee om naar software-updates te zoeken.

Selecteer Software Update in het Apple menu en volg de instructies voor alle vermelde updates. Nadat je alle beschikbare updates hebt geïnstalleerd, ben je klaar om te gaan.

Hoewel Apple de ondersteuning voor Mountain Lion in augustus 2016 beëindigde, is het nog steeds beschikbaar voor aankoop in de Apple Store.

Wat u nodig hebt om een schone installatie van OS X Mountain Lion uit te voeren

OS X Mountain Lion (10.8) kan zowel een upgrade-installatie als een schone installatie uitvoeren. Een schone installatie betekent dat u opnieuw begint door alle gegevens op de doelschijf te wissen. U kunt een schone installatie uitvoeren op uw opstartschijf, een andere interne schijf of volume, of een externe schijf of volume.

Het proces is uitdagender om uit te voeren op een opstartschijf, omdat Apple geen opstartmedia levert voor het OS X Mountain Lion-installatieprogramma. Omdat u het installatieprogramma vanaf uw Mac uitvoert, kunt u de opstartschijf niet wissen en het installatieprogramma tegelijkertijd uitvoeren.

Gelukkig zijn er alternatieve manieren om een schone installatie op een Mac uit te voeren wanneer het doel voor de installatie de opstartschijf is.

Image
Image
  • Een ondersteunde Mac. De gids met minimale vereisten voor OS X Mountain Lion vermeldt de Macs die Mountain Lion kunnen draaien, evenals aanbevelingen die verder gaan dan het minimum. Je hebt ook een Mac met OS X Snow Leopard (10.6) of hoger nodig om toegang te krijgen tot de Mac App Store.
  • Een doelschijf of partitie Het doelvolume moet minimaal 8 GB groot zijn. Je kunt Mountain Lion op een kleinere schijf persen, maar er zal niet veel ruimte meer over zijn voor gebruikersgegevens en applicaties. Een minimale volumegrootte van ten minste 60 GB biedt voldoende ruimte voor het besturingssysteem, gebruikersgegevens, apps en wat vrije ruimte.
  • 650MB vrije ruimte voor de Recovery HD-partitie. Dit is een verborgen partitie die is gemaakt door het installatieprogramma van Mountain Lion. Het bevat een opstartbaar systeem met hulpprogramma's voor het uitvoeren van basisschijfreparaties, evenals de mogelijkheid om het besturingssysteem indien nodig opnieuw te installeren.
  • Een huidige back-up. Als u een schone installatie van OS X Mountain Lion uitvoert, worden alle gegevens op de doelschijf gewist. Voor de meeste mensen is dit de opstartschijf van Mac.

Het installatieprogramma wordt gedownload naar de map /Applications/. Wanneer u Mountain Lion downloadt, wordt het installatieprogramma automatisch gestart.

Vergeet de back-up niet

Als je nog geen back-up hebt gemaakt, kun je instructies vinden in de volgende handleidingen:

  • Mac-back-upsoftware, hardware en handleidingen voor uw Mac
  • Time Machine, back-upsoftware die u zou moeten gebruiken
  • Maak een back-up van uw opstartschijf met Schijfhulpprogramma

De doelschijf voor de schone installatie van Mountain Lion

Deze handleiding behandelt het uitvoeren van een schone installatie van Mountain Lion op een opstartschijf. Als u van plan bent OS X Mountain Lion te installeren op een tweede interne schijf of volume, of een externe USB-, FireWire- of Thunderbolt-schijf, raadpleeg dan de volgende handleiding:

Een schone installatie van OS X Mountain Lion uitvoeren op een niet-opstartschijf

Voordat u een schone installatie van Mountain Lion op een opstartschijf kunt uitvoeren, moet u een kopie van het Mountain Lion-installatieprogramma op opstartbare media maken. De keuzes zijn een dvd, een USB-flashstation of een opstartbare externe schijf. Raadpleeg de volgende gids om uw opstartbare media voor te bereiden:

Aanbevolen: