Waarom nieuwe Mac-malware zorgen oproept

Inhoudsopgave:

Waarom nieuwe Mac-malware zorgen oproept
Waarom nieuwe Mac-malware zorgen oproept
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Gebruikers moeten antivirussoftware installeren om een nieuw soort malware te bestrijden die zich onder Macs verspreidt.
  • De malware, genaamd Silver Sparrow, is gevonden op bijna 30.000 Macs wereldwijd.
  • Experts weten niet wat Silver Sparrow precies zal doen, maar de malware kan schade toebrengen.
Image
Image

Een nieuw type malware dat zich snel op Macs verspreidt, wekt bezorgdheid bij beveiligingsexperts, die waarschuwen dat gebruikers hun antivirussoftware moeten updaten.

De malware, genaamd Silver Sparrow, is gevonden op bijna 30.000 Macs wereldwijd. Beveiligingsonderzoeker Red Canary heeft informatie gepubliceerd over de malware die is verspreid over meer dan 150 landen. Maar experts weten nog steeds niet wat Silver Sparrow precies gaat doen.

"Tot nu toe zijn er geen kwaadaardige payloads gedetecteerd", zei Chris Hauk, privacyexpert voor consumenten bij cyberbeveiligingsbedrijf Pixel Privacy, in een e-mailinterview.

"Het feit dat de malware al meer dan 30.000 Macs over de hele wereld heeft geïnfecteerd en native op M1-Macs kan draaien, wijst er echter op dat er binnenkort een nieuw type malwarebedreigingen zal ontstaan. uitrol naar Macs, zowel Intel- als M1-gebaseerd."

Niet uw gemiddelde malware

De nieuwe macOS-malware treft zowel Intel- als Apple-siliconenprocessors, aldus het rapport. Beveiligingsonderzoekers zeiden in het rapport dat de enorme omvang van de malware voldoende is om een "redelijk ernstige bedreiging" te vormen, hoewel het "niet het gedrag vertoonde dat we gewend zijn van de gebruikelijke adware die zo vaak op macOS-systemen is gericht."

In reactie op het rapport over de malware heeft Apple de ontwikkelaarscertificaten ingetrokken waarmee het virus zich kon verspreiden. Maar experts zeggen dat het een goed idee is om voorzichtig te zijn, hoewel er weinig bekend is over de malware.

"Gebruikers moeten hun antivirussoftware installeren of bijwerken", zei Jeff Horne, de hoofdbeveiligingsfunctionaris bij cyberbeveiligingsbedrijf Ordr, in een e-mailinterview.

"Er is een onjuiste veronderstelling dat Macs niet vatbaar zijn voor malware - dit is gewoon niet waar en ik zou aanraden om een bijgewerkt antivirusprogramma van een gerenommeerde antivirusleverancier op uw Mac te gebruiken."

Image
Image

Hoewel de malware op dit moment geen kwaad lijkt te doen, is dat geen garantie voor de toekomst. "Natuurlijk kunnen de malware-operators een willekeurig aantal kwaadaardige commando's sturen naar apparaten die zijn geïnfecteerd met Silver Sparrow," zei Horne.

Er is nog tijd om je Mac te beschermen

Het goede nieuws voor gebruikers is dat de malware niet werd gebruikt om iets met de geïnfecteerde computer te doen voordat het werd ontdekt, zei Ray Walsh, een dataprivacy-expert bij privacywebsite ProPrivacy, in een e-mailinterview.

"Dit zou moeten betekenen dat consumenten antivirusprogramma's kunnen gebruiken om de dreiging te verwijderen nu deze is geïdentificeerd", voegde hij eraan toe.

Nu het slechte nieuws. De onderzoekers die Silver Sparrow ontdekten, weten niet zeker hoe het op geïnfecteerde apparaten terecht is gekomen, dus "het is onmogelijk om met vertrouwen aan te geven hoe consumenten kunnen voorkomen dat ze geïnfecteerd raken", merkte Walsh op.

De beste manier om jezelf te beschermen tegen malware zoals Silver Sparrow, is door de best practices van cyberbeveiliging te volgen, zei Andreas Grant, een netwerkbeveiligingsingenieur en de oprichter van Networks Hardware, in een e-mailinterview.

Deze tips omvatten niet klikken op vreemde links, geen dingen downloaden van niet-vertrouwde sites en uw apparaten up-to-date houden.

"Er is een onjuiste veronderstelling dat Macs niet vatbaar zijn voor malware."

Hauk raadde gebruikers aan om Malwarebytes-software te installeren en onmiddellijk een scan uit te voeren. Aangezien Malwarebytes met Red Canary werkte aan detectiegegevens voor de analyse, zou de malware-scansoftware van het bedrijf moeten detecteren of een Mac is geïnfecteerd, zei hij.

Zorg ervoor dat de malwaredefinities van Malwarebytes regelmatig worden bijgewerkt en plan de detector om ten minste één keer per dag uit te voeren.

Er is nog geen definitieve manier om de malware te verwijderen, zei Grant. "Ik raad iedereen aan die denkt dat ze het hebben om hun apparaten up-to-date te houden", voegde hij eraan toe. "Omdat er momenteel veel werk wordt verzet om de malware te elimineren. Deze zal in de komende updates worden vrijgegeven."

Blijf op de hoogte voor nieuws over Silver Sparrow, zei Grant. Onderzoekers begrijpen nog steeds niet wat de malware kan bereiken.

"Het vertoont niet het normale gedrag dat de meeste andere malware wel doet, zoals het stelen van gegevens of het pushen van advertenties", voegde hij eraan toe. "Desalniettemin kan het veel kwaad doen."

Aanbevolen: