Hoe een carrière op te bouwen in computernetwerken en IT

Inhoudsopgave:

Hoe een carrière op te bouwen in computernetwerken en IT
Hoe een carrière op te bouwen in computernetwerken en IT
Anonim

Dit artikel biedt tips voor het betreden van het gebied van computernetwerken of het uitbreiden van je huidige carrière, inclusief tips voor het zoeken naar een baan die van toepassing kunnen zijn op andere soorten technische carrières.

Functies in computernetwerken

Er zijn verschillende professionele functies in computernetwerken, elk met verschillende salarissen en carrièremogelijkheden op lange termijn. Helaas kunnen de functietitels van netwerken en informatietechnologie (IT) vaak voor verwarring zorgen bij zowel beginners als ervaren mensen. Flauwe, vage of overdreven bombastische titels beschrijven vaak niet de feitelijke werkopdrachten van een persoon op dit gebied.

Standaard functietitels die men ziet voor computernetwerken, en netwerkgerelateerde functies zijn onder meer:

  • Netwerkbeheerder: configureert en beheert local area networks (LAN's) en soms wide area networks (WAN's).
  • Network (Systems) Engineer: richt zich voornamelijk op systeemupgrades, evaluatie van producten van leveranciers, beveiligingstests, enz.
  • Netwerk (Service) Technicus: richt zich meer op het instellen, oplossen van problemen en repareren van specifieke hardware- en softwareproducten. Servicetechnici reizen vaak naar afgelegen locaties van klanten om veldupgrades en ondersteuning uit te voeren.
  • Network Programmer/Analyst: schrijft softwareprogramma's of scripts die netwerkanalyse ondersteunen, zoals diagnostiek of bewakingshulpprogramma's. Ze zijn ook gespecialiseerd in het evalueren van producten van derden en het integreren van nieuwe softwaretechnologieën in een bestaand netwerk of het bouwen van een nieuwe omgeving.
  • Network/Information Systems Manager: houdt toezicht op het werk van beheerders, ingenieurs, technici en programmeurs en richt zich op overwegingen op het gebied van planning en strategie op langere termijn.

Salarissen voor netwerkfuncties zijn afhankelijk van veel factoren, zoals de wervingsorganisatie, lokale marktomstandigheden, iemands ervaring en vaardigheidsniveau, enzovoort.

Image
Image

Ervaring opdoen met computernetwerken

De veelgehoorde klacht van werkzoekenden dat "werkgevers alleen mensen inhuren met ervaring, maar de enige manier om ervaring op te doen is om aangenomen te worden" geldt ook op het gebied van computernetwerken. Ondanks optimistische uitspraken die men vaak hoort over het aantal beschikbare banen in de IT, kan het nog steeds een uitdaging zijn om een instappositie te bemachtigen.

Een manier om netwerkervaring op te doen, is door fulltime te programmeren, een helpdeskstage te doen tijdens de zomermaanden of een parttime werk-studiebaan op een school. Een stage kan aanvankelijk niet goed betalen, en het werk kan relatief oninteressant blijken te zijn, en waarschijnlijk zal men in de beperkte tijd daar geen substantieel project kunnen voltooien. De meest kritische elementen van deze banen zijn echter opleiding en praktijkervaring. Het verkrijgen van en het goed doen in deze tijdelijke banen toont de toewijding en interesse die werkgevers graag zien.

Zelfstudie in netwerken is een andere manier om ervaring op te doen. Hands-on werk kan praktische demonstraties worden voor potentiële werkgevers. Iemand kan bijvoorbeeld beginnen met een klasproject dat hij onlangs heeft voltooid en dit op de een of andere manier uitbreiden. Of ze kunnen persoonlijke projecten maken, bijvoorbeeld door te experimenteren met hulpprogramma's en scripts voor netwerkbeheer.

Zakelijke computernetwerken brengen veel meer complexiteit en andere technologieën met zich mee in vergelijking met thuisnetwerken, maar tijd besteden aan het opzetten en beheren van andere soorten thuisnetwerken voor vrienden en familie is een begin.

Het aantal verschillende technologieën dat betrokken is bij computernetwerken is groot en kan overweldigend lijken. In plaats van te proberen te studeren en je te bekwamen in de nieuwste trend of een waslijst aan tools en talen, richt je je eerst op basistechnologieën. Technologische rages in IT komen en gaan snel. Door een solide basis te leggen in de kerntechnologieën van netwerken zoals TCP/IP, kunnen mensen later gespecialiseerde nieuwe leren.

Onderwijs versus ervaring

Veel organisaties zoeken IT-professionals met een universitair diploma van vier jaar. Ze zien het als een indicator van betrokkenheid bij het veld. Netwerktechnologie verandert erg snel, dus werkgevers geven om de huidige kennis en het vermogen van een persoon om te leren en zich aan te passen voor de toekomst. Netwerkcertificeringen kunnen helpen om iemands fundamentele kennisbasis te bewijzen, maar universitaire diploma's demonstreren het beste iemands algemene leervermogen.

De combinatie van essentiële opleiding en ervaring onderscheidt mensen van degenen die slechts het een of het ander bezitten.

Vertegenwoordig je vaardigheden en capaciteiten

Een van de meest over het hoofd geziene vaardigheden in computernetwerken is het vermogen om technische informatie uit te leggen en uit te wisselen met anderen. Of het nu mondeling, via e-mail of formeel schriftelijk is, netwerkprofessionals die goed communiceren, genieten een aanzienlijk voordeel bij het opbouwen van hun carrière.

Sollicitatiegesprekken zijn waar je goede communicatieve vaardigheden nodig hebt. Een ontspannen gesprek met mensen over technische onderwerpen kan moeilijk zijn, maar met oefening kan iemand zelfs geïmproviseerde vragen goed aan. Oefen communicatieve vaardigheden door lokale banenbeurzen te bezoeken en professionele onderwerpen met vrienden te bespreken.

Aanbevolen: