Hoe de CPU-snelheid te controleren

Inhoudsopgave:

Hoe de CPU-snelheid te controleren
Hoe de CPU-snelheid te controleren
Anonim

Wat te weten

  • Controleer de CPU-basisklok in Windows: Ga naar Mijn pc > Deze pc. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Eigenschappen om de CPU-snelheid weer te geven.
  • Controleer de CPU-basisklok op Mac: Klik op het Apple pictogram en selecteer Over deze Mac. De CPU-snelheid wordt weergegeven naast de Processor naam.
  • Controleer de snelheidsboost van de computer: Download en voer CPUZ (Windows) of Intel Power Gadget (Mac) uit.

Dit artikel legt uit hoe je zowel de basiskloksnelheid als de computersnelheidsboostklokken kunt controleren.

Hoe de computersnelheid te controleren op basisfrequenties

De basiskloksnelheid is de snelheid waarmee uw processor gegarandeerd werkt tijdens normaal gebruik. Het zal meestal sneller werken als het kan, maar dit is de laagste frequentie waarop je normaal gesproken zou verwachten dat je CPU werkt.

Windows en macOS hebben hun eigen ingebouwde methoden om de basisklok van je CPU te controleren.

Windows

De volgende methode werkt in Windows 7, 8 en 10.

  1. Typ Mijn pc in de Windows-zoekbalk.
  2. In Windows 7 en 8 ziet u het resultaat Mijn pc. In Windows 10 wordt het weergegeven als This PC. Klik in beide gevallen met de rechtermuisknop (of tik en houd vast) op het resultaat en selecteer Eigenschappen.
  3. Uw CPU-snelheid wordt weergegeven in het nieuwe venster dat verschijnt.

    Image
    Image

Controleer de computersnelheid op MacOS

De volgende methode werkt op elke versie van macOS sinds de wijziging van OS X, en sommige versies daarvoor.

  1. Selecteer het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek van uw scherm.
  2. Selecteer Over deze Mac in het vervolgkeuzemenu.
  3. Uw CPU-snelheid wordt weergegeven naast de Processor naam.

    Image
    Image

Controleer Computer Speed Boost Clocks op Windows

Om de typische kloksnelheid en maximale kloksnelheid(en) te kennen waarop uw CPU kan draaien, moet u een op maat gemaakt stuk software gebruiken. Voor Windows-pc's is CPUZ een van de beste.

  1. Download CPUZ van de officiële website en installeer het zoals elk ander stuk software.
  2. Run CPUZ en werk het indien nodig bij.
  3. Kijk naar de Kernsnelheid frequentie. Dat is je huidige CPU-snelheid. Als je iets op afstand intensief draait, zoals een webbrowser of zelfs een game, zou je de kernsnelheid zijn typische boostfrequentie moeten zien bereiken.

    Image
    Image

Controleer Computer Speed Boost Clocks op MacOS

Het controleren van de actieve boostfrequentie van je CPU op MacOS vereist een eigen tool. Het beste is Intel Power Monitor.

  1. Download Intel Power Gadget rechtstreeks van Intel.
  2. Selecteer het pakket en volg de instructies van het installatieprogramma. Mogelijk moet u Toestaan systeemsoftware van Intel in de Security and PrivacySystem Preferences.
  3. Als de installatie is voltooid, start u het vanuit de map Applicaties zoals u elke andere toepassing zou doen.
  4. De Frequency tabel vertelt je wat je actieve kloksnelheid is. Start een webbrowser of een matig intensieve toepassing. Je CPU-frequentie zou moeten toenemen tot zijn boost-snelheid.

Wat is CPU-snelheid?

CPU-snelheid is een belangrijke maatstaf voor hoe snel uw computer is. Het is niet alles, vooral als het om games gaat, maar als je weet hoe snel je processor werkt, kun je manieren vinden om de prestaties te verbeteren, ervoor te zorgen dat je het meeste uit je bestaande hardware ha alt en beter weet wanneer het is tijd om te upgraden.

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de snelheid van een processor bij een bepaalde taak. Het aantal cores en ondersteunende threads kan een belangrijke factor zijn in softwaretoepassingen die multi-threading echt kunnen ondersteunen. De cachegrootte is ook belangrijk, net als de leeftijd van een CPU en de onderliggende architectuur.

Als mensen het echter over CPU-snelheid hebben, verwijzen ze in de volksmond naar kloksnelheid. Dat is het aantal cycli waarmee een processor taken per seconde kan uitvoeren. In moderne processors wordt het meestal aangeduid in gigahertz (GHz), meestal in meerdere enkele cijfers. De snelste processors ter wereld kunnen werken op meer dan vijf gigahertz (weergegeven als 5,0 GHz), terwijl meer bescheiden opties mogelijk onder de twee gigahertz (2,0 GHz) werken.

Blijft de CPU-snelheid altijd hetzelfde?

Nee, dat doet het niet. Moderne processors gebruiken slimme algoritmen om de frequentie van hun kloksnelheid te "verhogen" wanneer dat nodig is en wanneer stroom- en thermische limieten niet zijn bereikt. Sommige CPU's kunnen voor langere tijd op deze hogere frequenties werken, terwijl andere dat voor korte tijd doen en dan terugklokken of de frequentie verlagen om de temperatuur laag te houden.

Processors met onvoldoende koeling of koelers die verstopt zijn met stof, kunnen consequent langzamer draaien om oververhitting te voorkomen.

Aanbevolen: