Hoe het CPU-gebruik op een Mac te controleren

Inhoudsopgave:

Hoe het CPU-gebruik op een Mac te controleren
Hoe het CPU-gebruik op een Mac te controleren
Anonim

Wat te weten

  • Open Spotlight en typ Activity Monitor.
  • U kunt ook navigeren naar Go > Utilities > Activity Monitor.
  • Selecteer het CPU-tabblad om uw CPU-gebruik en geschiedenis te zien.

Dit artikel legt uit hoe je het CPU- en GPU-gebruik op een Mac kunt controleren, inclusief informatie over hoe je re altime gebruik op het Dock kunt weergeven en de algehele prestaties kunt controleren.

Hoe controleer ik het CPU- en GPU-gebruik op de Mac?

Je Mac wordt geleverd met een ingebouwd hulpprogramma dat is ontworpen om het CPU- en GPU-gebruik weer te geven, samen met een heleboel andere nuttige prestatie-informatie. Deze Activity Monitor is toegankelijk via Spotlight of is te vinden in de map Hulpprogramma's. Je kunt het ook instellen om re altime informatie over het CPU-gebruik weer te geven in het dock van je Mac.

Zo kunt u uw CPU-gebruik op een Mac controleren:

  1. Open Spotlight en typ Activity Monitor.

    U kunt Spotlight openen door op Command + spatiebalk te drukken, of door op het vergrootglas te klikkenin de menubalk rechtsboven in het scherm.

    Image
    Image
  2. Selecteer Activity Monitor in de zoekresultaten.

    Image
    Image

    U kunt ook navigeren naar Go > Utilities > Activity Monitor.

  3. Als het tabblad CPU niet is geselecteerd, klikt u op CPU.

    Image
    Image
  4. De totale CPU-belasting wordt onderaan weergegeven, met een uitsplitsing van de CPU die wordt gebruikt door systeem- en gebruikersprocessen, en een grafiek om het gebruik in de loop van de tijd weer te geven.

    Image
    Image
  5. Om te zien hoeveel CPU door elke app of elk proces wordt gebruikt, controleert u de % CPU kolom.

    Image
    Image

Hoe controleer ik de CPU in het Dock?

Als u gemakkelijk toegang wilt hebben om uw CPU-gebruik in één oogopslag te controleren, kunt u het Dock-pictogram van Activity Monitor een grafiek laten weergeven.

Zo kunt u uw CPU-gebruik in het Mac Dock controleren:

  1. Open Activity Monitor zoals beschreven in de vorige sectie, en klik op de rode circle om het venster te sluiten.

    Image
    Image
  2. Klik met de rechtermuisknop op de Activity Monitor in uw Dock.

    Image
    Image
  3. Selecteer Dock-pictogram.

    Image
    Image
  4. Selecteer Toon CPU-gebruik.

    Image
    Image
  5. Uw CPU-gebruik wordt nu weergegeven in het Dock.

    Image
    Image

    Eén balk betekent dat er heel weinig CPU wordt gebruikt, en volle balkjes betekent dat je CPU zwaar wordt belast.

Hoe controleer ik de prestaties van mijn Mac?

De eenvoudigste manier om de prestaties van uw Mac te controleren, is door de hierboven beschreven Activity Monitor te gebruiken. Met de Activity Monitor kunt u het CPU- en GPU-gebruik, het geheugengebruik, het energieverbruik, het schijfgebruik en het netwerkgebruik controleren, die allemaal bijdragen aan de algehele prestaties. Als een van deze categorieën bijna 100 procent wordt gebruikt, betekent dit dat je je Mac tot het uiterste drijft met welke taak je ook probeert uit te voeren of welk spel je ook probeert te spelen. Daar is niets mis mee, maar 100 procent is alles wat de machine kan doen.

Dit is wat de verschillende categorieën in de Activity Monitor betekenen en hoe ze de prestaties beïnvloeden:

  • CPU: Dit toont u de CPU-belasting of welk percentage van de mogelijkheden van uw CPU wordt gebruikt. U kunt zien hoeveel er door elke app en elk proces wordt gebruikt, samen met een grafiek die het totale gebruik en het historische gebruik laat zien. Op het tabblad CPU kunt u ook de GPU-belasting controleren of hoeveel van de mogelijkheden van uw grafische processor in gebruik zijn.
  • Memory: Dit geeft aan hoeveel van uw RAM-geheugen (Random Access Memory) in gebruik is. Geel en rood in de geheugendrukgrafiek geven aan dat het grootste deel van je RAM in gebruik is en dat je de prestaties mogelijk kunt verbeteren door extra RAM toe te voegen (als je Mac dit ondersteunt - nieuwe M1-Macs ondersteunen het toevoegen van RAM niet).
  • Energy: dit tabblad laat zien hoeveel energie je Mac verbruikt, uitgesplitst per app. Als je apps ziet die energie verbruiken en je hebt ze op dit moment niet nodig, dan kun je ze sluiten om energie te besparen. Je kunt ook alles sluiten in de kolom Slaap voorkomen als je wilt dat je Mac energie bespaart door te slapen wanneer hij niet in gebruik is.
  • Schijf: dit toont het huidige en historische gebruik van de opslagmedia van uw Mac. Of je nu een harde schijf (HDD) of een solid-state schijf (SSD) hebt, het heet nog steeds Schijf. Hier kunt u de prestaties van uw opslagstation controleren en zien welke apps gegevens schrijven en lezen.
  • Netwerk: dit tabblad geeft een overzicht van uw netwerkgebruik, wat handig is als uw internetverbinding een beperkte hoeveelheid gegevens per maand heeft. Het laat ook zien welke apps gegevens verzenden en ontvangen, wat handig is als u probeert te achterhalen waarom uw internetverbinding traag lijkt. Als één app al je bandbreedte gebruikt, hebben andere apps, zoals je webbrowser, minder bandbreedte.

FAQ

    Hoe verlaag ik het CPU-gebruik op mijn Mac?

    Om het CPU-gebruik te verminderen en de prestaties van uw Mac te verbeteren, verwijdert u opstartprogramma's, schakelt u geanimeerde bureaubladen uit en verwijdert u alle widgets die u niet gebruikt. U moet ook op malware scannen.

    Hoe vind ik mijn CPU op Mac?

    Als u de specificaties van uw computer wilt controleren, gaat u naar Apple-menu > Over deze Mac. Hier zie je de naam van je processor en het aantal CPU-cores in je MacBook.

    Hoe controleer ik de CPU-temperatuur op mijn Mac?

    Gebruik het Terminal-commando sudo powermetrics --samplers smc |grep -i "CPU die temperature" om de temperatuur van je MacBook te controleren. U kunt ook System Monitor gebruiken om de temperatuur van uw laptop te testen.

Aanbevolen: