Hoe Nvidia het gemakkelijker maakt om een gaming-laptop te kopen

Inhoudsopgave:

Hoe Nvidia het gemakkelijker maakt om een gaming-laptop te kopen
Hoe Nvidia het gemakkelijker maakt om een gaming-laptop te kopen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Nvidia eist nu van fabrikanten dat ze de volledige specificaties opnemen van de grafische kaart in gaming-laptops.
  • Deze wijziging volgt op de verwijdering van de Max-Q- en Max-P-aanduidingen, die werden gebruikt om de mogelijkheden van de grafische kaart van een laptop te demonstreren.
  • Experts denken dat deze wijziging in het begin verwarrend kan zijn, maar het zal de aanschaf van een nieuwe gaming-laptop veel minder verwarrend maken.
Image
Image

Na verwarring bij de lancering van gaming-laptops met grafische kaarten uit de RTX-30-serie, zal Nvidia nu van fabrikanten eisen dat ze hun volledige specificaties aan consumenten bekendmaken.

Met de nieuwste gaming-laptops die nu de RTX 30-serie grafische kaarten van Nvidia hebben, meldden sommige gebruikers dat, afhankelijk van de kaart die je in je laptop hebt beland, wat normaal gesproken een minder krachtige kaart zou kunnen zijn beter in staat dan duurdere varianten. Nvidia pakt dit probleem aan door fabrikanten van gaming-laptops te verplichten de specificaties van de kaart volledig bekend te maken. Dit zou het proces van het kopen van een nieuwe gaming-laptop veel minder verwarrend moeten maken.

"Elke mobiele GPU wordt geleverd met meerdere varianten, en er zijn gevallen geweest waarin een low-powered vlaggenschip mobiele GPU wordt verslagen door zijn volledig aangedreven midrange-broer vanwege het hogere totale grafische vermogen (TGP) en kloksnelheid," Aamir Irshad, hoofdredacteur bij PC Builderz, vertelde Lifewire via e-mail.

De klant in verwarring brengen

Vóór de lancering van de RTX 30-serie kaarten in gaming-laptops, werden veel laptops geleverd met de aanduiding Max-Q of Max-P, waarbij de eerste de optie met een lager vermogen was die gewoonlijk wordt aangetroffen in dunnere laptops die om vermogen op te offeren voor betere koeling.

Toen fabrikanten laptops met de RTX 30-serie kaarten begonnen te verzenden, werd deze aanduiding echter verwijderd, waardoor verwarring ontstond over het type kaart dat gebruikers zouden kunnen krijgen bij de aankoop van een nieuwe laptop.

Een woordvoerder van Nvidia vertelde The Verge dat aanduidingen zoals Max-Q niet langer worden gebruikt om het vermogen van een laptop te bepalen. In plaats daarvan zijn deze aanduidingen bedoeld om te helpen doorgeven of de grafische kaart al dan niet functies gebruikt zoals Nvidia's Whisper Mode 2 of Dynamic Boost 2.

Irshad zei dat het altijd vreemd was om de prestaties van de grafische kaart te baseren op aanduidingen die doorgaans alleen van invloed zijn op de manier waarop de kaart wordt gekoeld en hoe deze stroom trekt. Hij zei dat het ook vergelijkingen tussen grafische kaarten in laptops veel moeilijker maakte, omdat deze aanduidingen voornamelijk werden gebruikt om het type koelsysteem te beschrijven dat de kaart gebruikte en hoe de voeding de kaart stroom naar de kaart duwde.

Ik bouw nu al meer dan 10 jaar pc's. En ik zie dit als een welkome zet van Nvidia.

"Omdat elke laptop een unieke koelingsconfiguratie en stroomvoorzieningssysteem heeft, begonnen deze benamingen [minder logisch]", vertelde Irshad aan Lifewire. Hij merkte ook op dat er in het verleden gevallen zijn geweest waarin sommige fabrikanten van originele apparatuur (OEM's) het Max-Q-label diep in het specificatieblad hebben begraven, waardoor het bijna onmogelijk is voor gebruikers om het te vinden. Dit, zei hij, is een groot deel van het probleem met hoe de Max-Q- en Max-P-aanduidingen werden gebruikt.

Helderheid

"Ik bouw nu al meer dan 10 jaar pc's. En ik zie dit als een welkome zet van Nvidia", zei Irshad. "Het is voor velen een verrassing, maar werd al geruime tijd verwacht door de pc-bouwersgemeenschap."

Met deze veranderingen zullen fabrikanten nu echter de exacte specificaties moeten opstellen van de grafische kaart die wordt aangeboden in de laptops die ze verkopen. Dit zou veel meer duidelijkheid moeten scheppen in het proces van het kopen van een nieuwe gaming-laptop en voorkomen dat gebruikers onbewust laptops kopen met RTX 3080's die beter presteren dan goedkopere kaarten zoals de RTX 3070 of zelfs de aanstaande RTX 3060.

Nu zullen gebruikers zich moeten concentreren op hardwarespecificaties zoals de kernkloksnelheid, de boostkloksnelheid, welk type VRAM het heeft en hoeveel VRAM het biedt. Hoewel dat in het begin misschien verwarrender klinkt, zegt Irshad dat het in feite veel eenvoudiger zal zijn, vooral voor gebruikers die geen eerdere ervaring hebben met computers en de technische termen die de hardware omringen.

"Hoe hoger deze specificaties zijn, hoe krachtiger (en duurder) een mobiele GPU zal zijn," legde Irshad uit.

In tegenstelling tot de Max-Q- en Max-P-aanduidingen, die verwarrend kunnen zijn voor degenen die hun betekenis niet begrijpen, zou het opmaken van de specificaties in gewone cijfers en letters zelfs de meest onervaren gebruikers moeten helpen een gaminglaptop te vinden met een goede grafische kaart.

"Eerlijk gezegd, " zei Irshad, "ik heb het gevoel dat dit enige tijd zal duren voor de consumenten, vooral als ze voor het eerst kopen, maar ze zullen uiteindelijk aan deze specificaties wennen, net zoals de pc-bouwers de jaren."

Aanbevolen: