Een zacht vervagend vignet-effect maken in Adobe Photoshop CC

Inhoudsopgave:

Een zacht vervagend vignet-effect maken in Adobe Photoshop CC
Een zacht vervagend vignet-effect maken in Adobe Photoshop CC
Anonim

Wat te weten

  • Twee manieren om te creëren: een laagmasker gebruiken en een vectorvorm als masker gebruiken.
  • Verander de vorm van je frame door in plaats daarvan de Rectangular Marquee te gebruiken.
  • Om het vignet te verplaatsen, klikt u op het koppelingspictogram tussen de laagminiatuur en maskerminiatuur. Koppel opnieuw wanneer u klaar bent.

Dit artikel legt twee manieren uit om een zacht vervagend vigneteffect te creëren in Adobe Photoshop. Instructies zijn van toepassing op Adobe Photoshop CC 2019.

Techniek één: een laagmasker toevoegen

  1. Open een foto in Photoshop.

    Image
    Image
  2. Om het zachte witte frame te krijgen, moet je eerst een witte (of een andere kleur naar keuze) achtergrond maken. Selecteer op het tabblad Layers Nieuwe opvul- of aanpassingslaag aangegeven met een halve zwarte en witte cirkel en selecteer vervolgens Effen kleur.

    Image
    Image
  3. Voer in de Kleurkiezer R in: 255, G: 255,B: 255 om een effen witte achtergrond te krijgen. U zou het nieuwe venster in wit moeten zien veranderen. Selecteer OK.

    Image
    Image
  4. Selecteer de Kleurvullaag miniatuur (rechter afbeelding), die zoiets als Kleurvulling 1. zal krijgen

    Image
    Image
  5. Converteer de achtergrond naar een laag door erop te dubbelklikken in het palet Lagen. Wanneer een afbeelding in Photoshop wordt geopend, wordt deze geopend als een vergrendelde achtergrondlaag. Wanneer u dubbelklikt op de laag, wordt het dialoogvenster Nieuwe laag geopend en kunt u ervoor kiezen de laag een naam te geven of de standaardnaam - Laag 0 - ongewijzigd laten. Een veelvoorkomende alternatieve praktijk is om de laag naar een slim object te converteren. Deze niet-destructieve techniek behoudt de originele afbeelding.

    Image
    Image
  6. Selecteer Layer 0 (afbeelding) en verplaats deze boven je Color Fill-laag zodat je je afbeelding opnieuw kunt zien.

    Image
    Image
  7. Selecteer de laag geselecteerd in het Layers paneel, selecteer het Elliptical Marquee-gereedschap en sleep een selectiekader rond het gebied van de foto dat u wilt behouden.

    Image
    Image
  8. Selecteer de Add Layer Mask knop onderaan het lagenpalet. Het Laagmasker toevoegen pictogram is het vak met het gat aan de onderkant van het deelvenster Lagen. Wanneer u de muis loslaat, heeft de laag een ketting en een nieuwe miniatuur. De nieuwe miniatuur is het masker.

    Image
    Image
  9. Dubbelklik op de laagmaskerminiatuur in het Layers palet om het Properties paneel voor het masker te openen. Als het niet open is, vouwt u het gebied Tab Group uit om Properties. te bekijken
  10. Vervaag de randen van het masker om het vigneteffect te creëren. Het venster heeft vier schuifregelaars om u te helpen alles precies goed te krijgen:

    • Smooth: Deze slider maakt de randovergang minder scherp.
    • Feather: Als u dit naar binnen of naar buiten verplaatst, neemt de vervaging aan de randen van het masker toe of af.
    • Contrast: Door deze schuifregelaar te verplaatsen, wordt de rand van de selectie scherper en meer gedefinieerd.
    • Shift Edge: Door dit naar binnen of naar buiten te schuiven, vergroot of verkleint u de diameter van het selectiegebied dat u in stap 2 hebt ingesteld.
    Image
    Image
  11. Selecteer OK om terug te keren naar het Layers paneel.

Techniek twee: gebruik een vectorvorm als masker

Het mooie van het werken met een vector is dat je elke vectorvorm kunt gebruiken of maken en deze vervolgens als masker voor de afbeelding kunt toepassen.

  1. Open een afbeelding in Photoshop.
  2. Converteer de achtergrond naar een laag door erop te dubbelklikken in het palet Lagen. Wanneer een afbeelding in Photoshop wordt geopend, wordt deze geopend als een vergrendelde achtergrondlaag. Als u dubbelklikt op de laag, wordt het dialoogvenster Nieuwe laag geopend en kunt u ervoor kiezen de laag een naam te geven of de standaardnaam - Laag 0 - ongewijzigd laten.

    Image
    Image
  3. Selecteer de Elliptical Marquee Tool en teken de maskervorm.

    Image
    Image
  4. Selecteer onder in Lagen Nieuwe opvul- of aanpassingslaag en selecteer vervolgens Verloop.

    Image
    Image
  5. In Gradient Fill, stel de verloopvulling Style in op Radial. Zorg ervoor dat Gradient Black and White is en selecteer vervolgens OK.

    Image
    Image
  6. Als je terugkeert naar je lagen, zou je een ellipslaag boven de afbeelding moeten zien. Sleep de laag onder de afbeelding.

    Image
    Image
  7. Met je Command of Ctrl toets ingedrukt, sleep je de ellipslaag naar de afbeeldingslaag. U ziet een maskerpictogram en wanneer u de muis loslaat, wordt de vorm als een masker op de afbeelding toegepast.

    Image
    Image
  8. Dubbelklik op het masker om het Vector Mask Properties paneel te openen.

    Image
    Image
  9. Sleep de Feather schuifregelaar naar rechts om het vignet toe te voegen.

    Image
    Image

Het leuke van vectoren in Photoshop is dat ze kunnen worden bewerkt. Om de vorm van het masker te bewerken, selecteert u het masker in het Layers paneel en schakelt u over naar het gereedschap Padselectie. U kunt punten naar buiten slepen of punten toevoegen met het gereedschap Pen.

Nuttige tips

Verf in het laagmasker met grijstinten om het algehele effect aan te passen. Klik gewoon op de maskerminiatuur in het palet Lagen om deze te activeren voor schilderen. Zet de voor- en achtergrondkleuren standaard op zwart-wit en selecteer het gereedschap Penseel en schilder met de maskerlaag geselecteerd over het maskergebied. Wees voorzichtig met deze techniek, gezien het oude gezegde dat 'zwarte huiden en wit onthult'. De grijstinten ertussen bepalen de dekking.

Als u besluit dat u het effect niet leuk vindt, sleept u de maskerminiatuur naar het prullenbakpictogram op het palet Lagen en kiest u Discard.

Om het vignet te verplaatsen, klikt u op het koppelingspictogram tussen de laagminiatuur en de maskerminiatuur om het masker onafhankelijk van de laag te verplaatsen. Vergeet niet om ze opnieuw te koppelen als je klaar bent.

U hoeft niet alleen de tool Elliptical Marquee te gebruiken. De Rechthoekige selectiekader of tekst kan ook als masker in Photoshop worden gebruikt.

Aanbevolen: