Wat is sociale media?

Inhoudsopgave:

Wat is sociale media?
Wat is sociale media?
Anonim

Sociale media is een uitdrukking die we tegenwoordig veel gebruiken, vaak om te beschrijven wat we plaatsen op sites en apps zoals Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en anderen. Je kunt dus afleiden dat sociale media webgebaseerde sites zijn waarop mensen met elkaar kunnen communiceren.

Maar als we de term gebruiken om een site als Facebook te beschrijven, en ook een site als Digg, plus een site als Wikipedia, en zelfs een site als I Can Has Cheezburger, dan begint het verwarrender te worden. Wat is sociale media eigenlijk eigenlijk?

De term is zo vaag dat hij in principe kan worden gebruikt om tegenwoordig bijna elke website op internet te beschrijven. Of kan het?

Sommige mensen hebben een meer beperkte kijk op sociale media, vaak gelijkstellend aan hetzelfde als sociale netwerken (ook bekend als Facebook, Twitter, enz.). Andere mensen beschouwen blogs niet als een categorie voor sociale media.

Het lijkt alsof iedereen zijn eigen persoonlijke mening heeft over wat sociale media wel en niet zijn. Maar laten we dieper ingaan op het algemene concept om een duidelijker en nauwkeuriger begrip te krijgen.

Dus, wat is sociale media?

In plaats van de term te definiëren met behulp van een hoop saai jargon dat de zaken waarschijnlijk alleen maar ingewikkelder zou maken, is de beste manier om er een beter begrip van te krijgen, het op te splitsen in eenvoudiger bewoordingen. Laten we om te beginnen elk woord afzonderlijk bekijken.

Het 'sociale' deel: verwijst naar interactie met andere mensen door informatie met hen te delen en informatie van hen te ontvangen.

Het 'media'-gedeelte: verwijst naar een communicatie-instrument, zoals internet (terwijl tv, radio en kranten voorbeelden zijn van meer traditionele vormen van media).

Van deze twee afzonderlijke termen kunnen we een basisdefinitie samenvoegen:

Sociale media zijn webgebaseerde communicatietools waarmee mensen met elkaar kunnen communiceren door informatie te delen en te consumeren

Ja, het is een brede definitie, maar houd er rekening mee dat sociale media een zeer brede term is. Dit is waarschijnlijk zo specifiek als we kunnen krijgen zonder al te veel te focussen op een meer specifieke subcategorie van sociale media.

Algemene functies voor sociale media

De volgende lijst met veelvoorkomende functies zijn vaak dode weggeefacties van een sociale-mediasite. Als je je afvraagt of een bepaalde site als sociaal kan worden geclassificeerd of niet, zoek dan naar ten minste één van deze functies.

  • Persoonlijke gebruikersaccounts: Als een site bezoekers toestaat hun eigen accounts te maken waarop ze kunnen inloggen, dan is dat een goed eerste teken dat het voor een soort gebruiker kan worden gebruikt -gebaseerde interactie - misschien sociale interactie. Hoewel het mogelijk is om online anoniem informatie te delen of met anderen te communiceren, is het meer een normaal, standaard iets om eerst een soort gebruikersaccount aan te maken.
  • Profielpagina's: Aangezien bij sociale media alles draait om communicatie, is een profielpagina vaak nodig om een persoon te vertegenwoordigen en hen de ruimte te geven om hun eigen persoonlijke merk te creëren. Het bevat vaak informatie over de individuele gebruiker, zoals een profielfoto, bio, website, feed van recente berichten, aanbevelingen, recente activiteit en meer.
  • Vrienden, volgers, groepen, hashtags enzovoort: Individuen gebruiken hun accounts om contact te maken met andere gebruikers. Ze kunnen ze ook gebruiken om zich te abonneren op bepaalde vormen van informatie.
  • Newsfeeds: Wanneer gebruikers in contact komen met andere gebruikers op sociale media, zeggen ze eigenlijk: "Ik wil informatie van deze mensen krijgen." Die informatie wordt voor hen in re altime bijgewerkt via hun nieuwsfeed.
  • Personalisatie: Social-mediasites bieden gebruikers meestal de flexibiliteit om hun gebruikersinstellingen te configureren, hun profielen aan te passen om er op een specifieke manier uit te zien, hun vrienden of volgers te organiseren, de informatie die ze zien in hun nieuwsfeeds en zelfs feedback geven over wat ze wel of niet willen zien.
  • Meldingen: Elke site of app die gebruikers op de hoogte stelt van specifieke informatie, speelt zeker het sociale-mediaspel. Gebruikers hebben volledige controle over deze meldingen en kunnen ervoor kiezen om de soorten meldingen te ontvangen die ze willen.
  • Informatie bijwerken, opslaan of posten: Als je op een site of een app echt alles kunt posten, met of zonder gebruikersaccount, dan is dat sociaal! Het kan een eenvoudig tekstbericht zijn, een foto-upload, een YouTube-video, een link naar een artikel of iets anders.
  • Vind ik leuk-knoppen en commentaarsecties: Twee van de meest voorkomende manieren waarop we communiceren op sociale media zijn via knoppen die een 'Vind ik leuk' vertegenwoordigen plus commentaarsecties waar we onze gedachten kunnen delen.
  • Review-, beoordelings- of stemsystemen: Naast het leuk vinden en reageren, vertrouwen veel sociale-mediasites en -apps op de collectieve inspanning van de gemeenschap om informatie te beoordelen, te beoordelen en te stemmen op informatie die ze kennen of hebben gebruikt. Denk aan uw favoriete winkelsites of filmrecensiesites die deze functie voor sociale media gebruiken.
Image
Image

Wat is het verschil tussen sociale media en sociale netwerken?

Zoals eerder vermeld, gebruiken veel mensen de termen sociale media en sociale netwerken door elkaar alsof ze precies hetzelfde bedoelen. Hoewel het verschil subtiel is, zijn ze niet hetzelfde. Sociale netwerken is eigenlijk een subcategorie van sociale media.

De gemakkelijkste manier om het verschil tussen sociale media en sociale netwerken te begrijpen, is door afzonderlijk over de termen media en netwerken na te denken. Media verwijst naar de informatie die u daadwerkelijk deelt - of het nu gaat om een link naar een artikel, een video, een geanimeerde GIF, een PDF-document, een eenvoudige statusupdate of iets anders.

Netwerken daarentegen heeft te maken met wie je publiek is en de relaties die je met hen hebt. Je netwerk kan mensen omvatten zoals vrienden, familieleden, collega's, iedereen uit je verleden, huidige klanten, mentoren en zelfs volslagen vreemden.

Ze overlappen elkaar zeker, daarom wordt het verwarrend. U kunt bijvoorbeeld media delen met uw sociale netwerk om likes en reacties te verzamelen - een vorm van sociaal netwerken. Maar je kunt ook gewoon een link omhoog stemmen op Reddit, een platform voor sociale media, om de gemeenschap te helpen en je mening te geven zonder enige intentie om relaties met andere gebruikers op te bouwen.

Nog steeds in de war? Probeer sociale media te zien als fruit. Appels, bananen, sinaasappels, druiven, bessen, meloenen en ananassen maken allemaal deel uit van de bredere fruitcategorie, net zoals sociale netwerken, sociaal nieuws, sociale bladwijzers, wiki's, blogs en privéwebberichten deel uitmaken van de bredere categorie van sociale media.

Zijn traditionele media ook sociale media?

Traditionele media werden eerder in dit artikel genoemd om bredere voorbeelden van media te laten zien, maar laat je niet misleiden door te denken dat tv, radio en kranten deel uitmaken van sociale media. Althans nog niet helemaal. De lijn tussen de twee wordt langzaam dunner naarmate ze zich verder ontwikkelen.

Sociale media geven je niet alleen informatie, maar communiceren ook met je terwijl ze je die informatie geven. Deze interactie kan zo simpel zijn als vragen om je opmerkingen of je laten stemmen op een artikel, of het kan zo complex zijn als dat Flixster je films aanbeveelt op basis van de beoordelingen van andere mensen met dezelfde interesses.

Beschouw reguliere media als eenrichtingsverkeer waar je een krant kunt lezen of naar een reportage op televisie kunt luisteren, maar waar je zeer beperkt in staat bent om je mening hierover te geven. Sociale media daarentegen zijn tweerichtingsverkeer waardoor je ook kunt communiceren.

Maken blogs deel uit van sociale media?

Copyblogger publiceerde enkele jaren geleden een interessant artikel, waarin het argument werd aangevoerd dat blogs inderdaad sociale media zijn, ondanks het feit dat mensen tegenwoordig de neiging hebben ze in hun eentje in een categorie te plaatsen. Blogs zijn zelfs een van de oudste vormen van sociale media die het web domineerden lang voordat we vrienden werden en iedereen volgden op sociale netwerken.

De belangrijkste functies die blogs onderdeel maken van sociale media zijn hun gebruikersaccounts, commentaarsecties en blognetwerken. Tumblr, Medium, WordPress en Blogger zijn slechts enkele voorbeelden van grote blogplatforms met zeer actieve communityblognetwerken.

Wat zijn enkele van de bekende problemen met sociale media?

Sociale media zijn niet alleen maar plezier en spelletjes met je vrienden, beroemdheden die je bewondert en merken die je volgt. Er zijn veel veelvoorkomende problemen die de meeste grote sociale-mediaplatforms niet helemaal hebben opgelost, ondanks hun inspanningen om dit te doen.

  • Spam: Sociale media maken het gemakkelijk voor spammers, zowel echte mensen als bots, om andere mensen te bombarderen met inhoud. Als je een Twitter-account hebt, heb je waarschijnlijk een paar spambot-volgingen of interacties ervaren. Evenzo, als u een WordPress-blog runt, heeft u mogelijk een of twee spamcommentaar gekregen die door uw spamfilter is opgevangen.
  • Cyberpesten/Cyberstalking: Kinderen en tieners zijn bijzonder vatbaar voor cyberpesten omdat ze meer risico's nemen als het gaat om berichten op sociale media. En nu we allemaal op sociale media communiceren via onze mobiele apparaten, maken de meeste grote platforms het mogelijk om onze locaties te delen, waardoor cyberstalkers de deuren kunnen openen om ons te targeten.
  • Zelfbeeldmanipulatie: Wat een gebruiker over zichzelf op sociale media plaatst, vertegenwoordigt slechts een klein deel van zijn leven. Terwijl volgers misschien iemand zien die gelukkig is en het naleeft via hun berichten op sociale media op zo'n manier dat ze zich in vergelijking saai of inadequaat voelen, is de waarheid dat gebruikers de macht hebben om volledig te bepalen welke delen ze wel en niet doen willen uitzenden op sociale media om hun eigen zelfbeeld te manipuleren.
  • Overload aan informatie: Het is niet ongebruikelijk om meer dan 200 Facebook-vrienden te hebben of meer dan 1.000 Twitter-accounts te volgen. Met zoveel accounts om te volgen en zoveel mensen die nieuwe inhoud plaatsen, is het bijna onmogelijk om bij te blijven.
  • Nepnieuws: Nepnieuwswebsites promoten links naar hun eigen totaal valse nieuwsverhalen op sociale media om verkeer naar hen te leiden. Veel gebruikers hebben geen idee dat ze nep zijn.
  • Privacy/Beveiliging: Veel sociale-mediaplatforms worden nog steeds van tijd tot tijd gehackt, ondanks dat er goede veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Sommige bieden ook niet alle privacyopties die gebruikers nodig hebben om hun informatie zo privé te houden als ze willen.

Wat brengt de toekomst voor sociale media?

Het is moeilijk om iets precies te voorspellen, maar als er één ding gezegd kan worden over de toekomst van sociale media, dan zal het waarschijnlijk persoonlijker en minder luidruchtig zijn. Te veel delen zal minder een probleem zijn en het wegfilteren van irrelevante informatie zal een sterkere trend worden.

Snapchat is een platform voor sociale media dat echt vooroploopt in de evolutie van sociale media. In plaats van updates te verspreiden die al onze vrienden en volgers kunnen zien, gebruiken we Snapchat meer terwijl we in het echte leven communiceren - alleen op specifieke tijden met specifieke mensen.

Andere grote sociale netwerken zoals Instagram en Facebook hebben ook inspiratie gehaald uit Snapchat voor zijn verhalenfunctie, waarbij bijna identieke functies in hun eigen platforms zijn geïntegreerd, zodat gebruikers de mogelijkheid hebben om snelle foto's of korte video's te delen die alleen beschikbaar zijn om te bekijken voor 24 uur.

Als er iets is, staat sociale media waarschijnlijk op het punt om meer in de richting van kortstondig delen te gaan voor sneller, intiemer delen zonder de stress om iets uit te blazen naar honderden of duizenden volgers dat daar blijft, tenzij het handmatig wordt verwijderd. De druk om tonnen likes en reacties op reguliere posts op sociale media te verzamelen, speelt ook een grote factor, wat suggereert dat meer informele vormen van sociaal delen, zoals via verhalen, de sociale media-manier van de toekomst zouden kunnen zijn.

Aanbevolen: