Je gratis sociale media kost veel meer dan je denkt

Inhoudsopgave:

Je gratis sociale media kost veel meer dan je denkt
Je gratis sociale media kost veel meer dan je denkt
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Social-mediabedrijven, zoals alle online services, branden door de stroom in hun datacenters.
  • TikTok verbruikt de meeste energie, YouTube het minst.
  • Groeien kan grote bedrijven veel geld besparen.
Image
Image

Uw gratis sociale-mediasites brengen aanzienlijke verborgen kosten met zich mee: hun ecologische voetafdruk.

Een nieuwe studie toont aan dat sociale-mediasites een enorme ecologische voetafdruk hebben. Weinigen van ons denken aan de verborgen kosten van "gratis" internetdiensten, maar hun datacenters hebben enorme hoeveelheden energie nodig om te draaien en te koelen. Elektriciteit is zo'n aanzienlijke kostenpost dat locaties van serverparken vaak worden gekozen op basis van de lokale kosten, bijvoorbeeld in de buurt van relatief goedkope waterkrachtcentrales.

"Vanuit technisch oogpunt kan een datacenter overschakelen op hernieuwbare energie, zelfs als dit niet in het oorspronkelijke ontwerp van het centrum voorkwam", vertelde Ari Bernstein, oprichter van een bedrijf voor koolstofafvang, aan Lifewire via e-mail. "Maar faciliteiten worden vaak gebouwd met langetermijnovereenkomsten voor de aankoop van stroom voor niet-hernieuwbare energie. Bovendien kunnen hernieuwbare energiebronnen niet de volledige belasting van een faciliteit aan zonder een of andere vorm van back-upstroom, wat erg duur kan zijn."

Carbon Something

Met Compare The Market's Social Carbon Footprint Calculator kunt u precies zien hoeveel energie wordt verbruikt door uw favoriete (of minst favoriete) sociale netwerk. Helaas zijn de cijfers weergegeven in CO2-uitstoot per minuut, wat niets zegt over de efficiëntie van de verschillende datacenters. Een enorm populaire site met hyperefficiënte datacenters kan nog steeds meer luchtvervuiling veroorzaken dan een inefficiënte, maar toch onpopulaire service.

"Hernieuwbare energiebronnen kunnen niet de volledige belasting van een faciliteit aan zonder enige vorm van back-upstroom, wat erg duur kan zijn."

Toch zijn de cijfers interessant. Volgens deze cijfers is TikTok de ergste overtreder, met 2,63 gram koolstofequivalent per minuut, per gebruiker. Dat is ongeveer twee pond (bijna vijf kilo) per jaar, slechts vijf minuten TikTokking per dag. Reddit en Pinterest komen daarna, met YouTube ver beneden op nummer 10 in de top tien lijst, met slechts 0,46gCO2Eq.

Nu zijn die cijfers misschien niet bijzonder nuttig om de relatieve efficiëntie van elk netwerk te beoordelen, maar ze maken één ding heel duidelijk: gratis internetdiensten zijn verre van gratis, en alleen al het gebruik ervan draagt meetbaar bij aan klimaatverandering.

Keep Cool

Datacenters verbruiken veel stroom. Je loopt bank op bank van computers, die allemaal koel moeten worden gehouden. Het is mogelijk om datacenters op hernieuwbare energie te laten draaien - zo doet Apple dat - maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt.

"Datacenters hebben een uptime-betrouwbaarheid van 99,99% nodig. Maar windturbines en zonnepanelen leveren alleen met tussenpozen elektriciteit als er stroom van wind of zon beschikbaar is", zegt Bernstein.

Batterijen zijn een optie om die leemten op te vullen, maar batterijen zelf hebben hun eigen milieu-impact en zijn duur en inefficiënt.

Image
Image

"In plaats daarvan zou een centrum een contract moeten sluiten met het lokale elektriciteitsnet om elektriciteit te kopen wanneer de eigen belastingsbron geen elektriciteit produceert", zegt Bernstein. "En dit betekent dat het centrum het grootste deel van de tijd dezelfde, meestal vuile, elektriciteit zal verbruiken als consumenten, zelfs als het over duurzame energie beschikt."

Zelfs Apple, dat beweert dat het nu wereldwijd voor 100% wordt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen, geeft toe 20% van dat aantal te dekken met CO2-compensaties.

Wat kunt u doen?

Door over te stappen op groenere diensten voelen we ons misschien beter, maar bedrijven zullen zich er niet beter door gaan gedragen - hoe weten ze waarom je bent overgestapt. Overheidsregulering is een optie, en waarschijnlijk een goede, maar er is een meer doelmatige stimulans: groene stroom kan een stuk goedkoper zijn.

"Apple begreep dat er een financieel voordeel is bij het gebruik van hernieuwbare energie, bijvoorbeeld in ons Long Island-net waar de elektriciteitskosten $ 0,22/kWh bedragen, zonnepanelen betalen hun initiële kosten terug in minder dan zeven jaar. De zonnepanelen gaan 30 jaar mee -40 jaar, dit betekent geen elektriciteitskosten van 23-33 jaar, "vertelde Frank Dalene, auteur van het boek "Decarbonize the World", aan Lifewire via e-mail.

De belangrijkste factor zou dus momentum kunnen zijn. Het kost tijd om over te schakelen op hernieuwbare energie, en de giganten in de technische industrie zijn niet anders. Maar aangezien grote bedrijven winst en 'aandeelhouderswaarde' belangrijker vinden dan vrijwel al het andere, is het simpele feit dat groener goedkoper is misschien voldoende. In de tussentijd heb je nog een reden om je schuldig te voelen over het feit dat je al die tijd op TikTok hebt doorgebracht.

Aanbevolen: