Hoe herken je een nep-vriendschapsverzoek

Inhoudsopgave:

Hoe herken je een nep-vriendschapsverzoek
Hoe herken je een nep-vriendschapsverzoek
Anonim

Wat te weten

  • Oplichters, voormalige of huidige romantische partners of privédetectives kunnen valse vriendschapsverzoeken sturen.
  • Een persoon zonder gedeelde connecties met een ongewoon aantal vrienden en beperkte inhoud is misschien niet wie hij doet alsof hij is.

Dit artikel legt uit wie een nep-vriendschapsverzoek zou kunnen sturen, waarom ze dat zouden kunnen doen en hoe je een verdacht verzoek kunt herkennen op sociale-mediaplatforms.

Waarom iemand een nep-vriendschapsverzoek stuurt

Je kunt om verschillende redenen valse Facebook-vriendschapsverzoeken ontvangen - sommige onschadelijk, andere kwaadaardig. Typen mensen die valse of kwaadaardige vriendschapsverzoeken sturen, zijn onder meer:

  • Scammers: Oplichters maken valse Facebook-profielen aan en vragen om je vriend te zijn om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie die je beperkt tot 'alleen vrienden'. Deze informatie kan uw contactgegevens voor spam bevatten of andere persoonlijke informatie die nuttig kan zijn om u voor te bereiden op een phishing-aanval.
  • Malicious linkers: u kunt vriendschapsverzoeken ontvangen van aanvallers die kwaadaardige links naar malware of phishing-sites plaatsen die in uw Facebook-nieuwsfeed terechtkomen nadat ze het vriendschapsverzoek hebben geaccepteerd.
  • Catfishers: Zoals de MTV-televisieshow "Catfished" herhaaldelijk heeft laten zien, lijkt de persoon achter die verleidelijke profielfoto misschien helemaal niet op de foto. Catfishers maken uitgebreide online profielen met foto's van modellen om slachtoffers die op zoek zijn naar liefde online te haken. Ze kunnen willekeurige vriendschapsverzoeken sturen naar grote aantallen mensen voordat ze een gewillig slachtoffer vinden.
  • Ex-vrouw, ex-man, ex-vriendin, ex-vriend: Als een relatie slecht afloopt en je ontvriendt de persoon, denk je misschien dat je ex uit uw kring van Facebook-vrienden. Je ex kan echter een weg terug naar je Facebook-account vinden door een vals profiel aan te maken en vriendschap met je te sluiten via een alias. Ze houden bij wat je van plan bent zonder dat je weet dat je ex aan de andere kant van het scherm zit.
  • Huidige echtgenote, echtgenoot, vriendin, vriend: Als uw echtgenoot of significante andere uw trouw op een gewetenloze manier test, kunnen ze hun toevlucht nemen tot het creëren van een vals profiel met een aantrekkelijk profielfoto om je te testen door te kijken of je reageert op suggestieve berichten of chats. Uw echtgenoot kan deze informatie vastleggen met de bedoeling deze later tegen u te gebruiken.
  • Privé-detectives: Privé-detectives kunnen vriendschapsverzoeken met een vals profiel gebruiken om meer informatie over u te krijgen - het soort informatie dat u normaal gesproken niet voor het publiek toegankelijk maakt en alleen voor vrienden reserveert.
Image
Image

Hoe herken je een nep-vriendschapsverzoek

Wees op zoek naar aanwijzingen dat een vriendschapsverzoek misschien niet oprecht is. Stel jezelf deze vragen om te bepalen of het vriendschapsverzoek afkomstig kan zijn van een nepprofiel:

  • Ken je de aanvrager of heb je gemeenschappelijke vrienden? Als je antwoord 'nee' is, heb je je eerste aanwijzing. Als je je niet kunt herinneren dat je de persoon in het echt hebt ontmoet of via gemeenschappelijke vrienden hebt ontmoet, is het vriendschapsverzoek mogelijk onder valse voorwendselen naar je verzonden. Controleer de vriendenlijst van de persoon of deze zichtbaar is en klik op de wederzijdse lijst om iedereen te zien die jullie allebei kennen. Neem contact op met je gemeenschappelijke vrienden om te zien of ze de persoon kennen.
  • Is het vriendschapsverzoek van een aantrekkelijk persoon? Een man die een willekeurig vriendschapsverzoek krijgt van een mooie vrouw die hij niet kent, zou een list moeten vermoeden. Hetzelfde geldt voor de dames. Een vriendschapsverzoek met een foto van een aantrekkelijk persoon die uitdagend poseert, is het lokaas dat vaak wordt gebruikt door mensen die valse vriendschapsverzoeken maken.
  • Komt het verzoek van een persoon met een beperkte Facebook-geschiedenis? Als de persoon kort geleden lid is geworden van Facebook, is dit een aanwijzing dat het vriendschapsverzoek nep is. De meeste legitieme Facebook-gebruikers hebben een lange geschiedenis op hun tijdlijn die enkele jaren teruggaat. Valse profielen worden vaak haastig gemaakt en de meeste profielen geven aan wanneer de persoon lid is geworden van Facebook. Als het Facebook-account en de tijdlijn 12 dagen geleden zijn gemaakt, zou de persoon waarschijnlijk proberen je op te lichten.
  • Heeft de persoon een ongewoon klein of groot aantal vrienden, en zijn ze allemaal van hetzelfde geslacht? Fictieve profielen kunnen een extreem klein of onmogelijk groot aantal vrienden hebben hun vriendenlijst. De reden? Ze hebben waarschijnlijk weinig moeite gedaan om het nepprofiel op te zetten, of ze hebben een hoop vriendschapsverzoeken uitgelokt en een heleboel reacties ontvangen. Een andere aanwijzing is het geslacht van degenen op hun vriendenlijst. U zult waarschijnlijk vrienden zien die overwegend van het andere geslacht zijn dan de aanvrager, aangezien zij waarschijnlijk het doelwit zijn. Als het verzoek afkomstig is van een dame die zich op mannen richt, verwacht dan bijna alle mannen in de vriendenlijst, in plaats van een mix van mannen en vrouwen zoals je zou verwachten van een echt persoon.
  • Staat er weinig persoonlijke inhoud op hun tijdlijn? Je zult waarschijnlijk niet veel dagelijkse activiteit zien op een nepprofiel vanwege de inspanning die nodig is om te genereren "echte" inhoud. Je ziet misschien wat foto's, misschien wat links, maar je zult waarschijnlijk niet veel locatie-check-ins of statusupdates zien. Dit kan wel of niet waar zijn voor oplichters van het type catfishing, omdat ze veel tijd en moeite kunnen besteden om hun online persona zo echt mogelijk te laten lijken.

Wat te doen met een nep-vriendschapsverzoek

De volgende keer dat je een willekeurig vriendschapsverzoek ontvangt, stel jezelf deze vragen en gebruik je antwoorden om te bepalen of je zojuist een nep-vriendschapsverzoek hebt gezien. Bij twijfel is de beste actie om het verzoek niet te accepteren.

Aanbevolen: