Waarom kunstmatige intelligentie moet slapen

Inhoudsopgave:

Waarom kunstmatige intelligentie moet slapen
Waarom kunstmatige intelligentie moet slapen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Kunstmatige intelligentie moet misschien ook slapen en misschien zelfs dromen, suggereert nieuw onderzoek.
  • Volgens een recent rapport van onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory moet AI mogelijk rusten om correct te kunnen functioneren.
  • Het is mogelijk dat AI volgens sommige experts ook aan soortgelijke depressieve toestanden kan lijden als mensen als het niet genoeg rusttijd krijgt.
Image
Image

Vogels doen het; bijen doen het; misschien doen zelfs vlooien het. Nu geloven wetenschappers dat kunstmatige intelligentie misschien ook moet slapen en misschien dromen.

Onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory proberen computersystemen te begrijpen die werken als neuronen in menselijke hersenen. Ze ontdekten dat kunstmatige intelligentie mogelijk moet slapen om goed te kunnen functioneren, volgens een recent rapport in Scientific American.

"Het zou voor elke leraar van jonge kinderen waarschijnlijk geen verrassing zijn dat we ontdekten dat onze netwerken onstabiel werden na continue leerperioden", schreef AI-onderzoeker Garrett Kenyon.

"Toen we de netwerken echter blootstelden aan toestanden die analoog zijn aan de golven die levende hersenen tijdens de slaap ervaren, werd de stabiliteit hersteld. Het was alsof we de neurale netwerken het equivalent gaven van een goed, lang dutje."

Kenyon en zijn team deden hun ontdekking toen ze werkten aan het trainen van neurale netwerken om objecten op dezelfde manier te bekijken als mensen. De netwerken kregen de opdracht om objecten te classificeren zonder voorbeelden te hebben om ze te vergelijken.

De AI-netwerken begonnen "spontaan beelden te genereren die analoog waren aan hallucinaties", zei Kenyon. Toen de netwerken eenmaal het elektronische equivalent van slaap kregen, stopten de hallucinaties.

Slaap, of 'Slaap'?

Maar natuurkundige Stephen L. Thaler, de president en CEO van machine-intelligentiebedrijf Imagination Engines, waarschuwt ervoor om de term 'slaap' niet te letterlijk te nemen als deze van toepassing is op AI. "In plaats daarvan moet het tussen chaos en kalmte wisselen", zei hij in een e-mailinterview.

Image
Image

"Dus zelfs risico-oefening (d.w.z. adrenaline-noradrenaline-afscheiding door contactsporten of parachutespringen) gevolgd door ontspanning (bijv. serotonine- en GABA-afscheiding, zoals toen Einstein op zijn zeilboot stapte of zijn viool speelde) zal originele synthetische gedachte."

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat neurale netwerken, net als mensen, beter presteren als ze mogen slapen. Computerwetenschappers in Italië ontdekten dat het programmeren van een neuraal netwerk om te slapen onnodige informatie kan verwijderen en uiteindelijk efficiënter kan maken. De machines waren geprogrammeerd met het computerequivalent van snelle-oogbewegingsslaap en langzame-golfslaap.

"Geïnspireerd door slaap- en droommechanismen in de hersenen van zoogdieren, stellen we een uitbreiding van dit model voor met het standaard online (wakker) leermechanisme (waarmee externe informatie kan worden opgeslagen in termen van patronen) en een -lijn (slaap) afleer- en consolidatiemechanisme ", schreven de onderzoekers in hun paper.

Dromen van elektrische schapen

AI moet niet alleen slapen, maar het kan ook dromen. Het is mogelijk dat een AI tot nieuwe antwoorden komt of nieuwe manieren leert om dingen te doen door te dromen, zei John Suit, adviserend chief technology officer bij roboticabedrijf KODA, in een e-mailinterview.

"Dit is hoe mensen werken", voegde hij eraan toe."We worden geconfronteerd met problemen of uitdagingen, we overwinnen ze en we leren. Als we niet op de beste manier leren, worden we geconfronteerd met nieuwe, zeer vergelijkbare uitdagingen totdat we tot het beste of 'wijze' antwoord komen. Een droomstaat kan de 'sleutel' zijn om dit voor AI te bereiken."

KODA ontwikkelt een robothond en Suit zei dat hem vaak wordt gevraagd of de hond zal dromen. "Het antwoord dat we op al deze vragen geven, is dat het mogelijk is", zei hij. "Met een robot, niet alleen een hond, heb je een verscheidenheid aan sensoren, plus serieuze rekenkracht voor echte gedecentraliseerde AI. Dit betekent dat ze input van verschillende sensoren in re altime verwerken, verwijzen naar de kennisbank en alle functies uitvoeren het moet."

Het zou voor elke leraar van jonge kinderen waarschijnlijk geen verrassing zijn dat we ontdekten dat onze netwerken onstabiel werden na continue leerperioden.

Mensen hebben de neiging om bizarre beelden voor te stellen wanneer ze dromen, en het blijkt dat AI hetzelfde kan doen. Een team van Google-ingenieurs kondigde in 2015 aan dat een neuraal netwerk objecten kan 'dromen'. Ze gebruikten de beeldherkenningssoftware van Google, die neurale netwerken gebruikt om het menselijk brein te simuleren. De ingenieurs voerden een experiment uit om te zien welke beelden de netwerken 'dromen'.

Het Google-team heeft de "dromen" gecreëerd door een afbeelding in het netwerk in te voeren. Vervolgens verzochten ze het netwerk om een kenmerk van de afbeelding te herkennen en aan te passen om het herkende deel te benadrukken. De gewijzigde afbeelding werd vervolgens terug in het systeem geplaatst en uiteindelijk veranderde de programmalus de afbeelding onherkenbaar.

De resultaten van het experiment waren bizar, en sommigen zouden ze zelfs artistiek kunnen noemen. "De resultaten zijn intrigerend - zelfs een relatief eenvoudig neuraal netwerk kan worden gebruikt om een afbeelding te overinterpreteren, net zoals we als kinderen genoten van het kijken naar wolken en het interpreteren van willekeurige vormen", schreven de ingenieurs op een Google-blog.

"Dit netwerk is voornamelijk getraind op afbeeldingen van dieren, dus het heeft de neiging om vormen als dieren te interpreteren. Maar omdat de gegevens met zo'n hoge abstractie worden opgeslagen, zijn de resultaten een interessante remix van deze geleerde functies."

Image
Image

Thaler stelt dat AI meer zal moeten slapen en dromen naarmate het veld vordert. "Je kunt geen capabele AI hebben zonder creativiteit", zei hij.

"Die creativiteit die voortkomt uit het cirkelen van gesimuleerde neurotransmitterniveaus binnen kunstmatige neurale netwerken, die cycli zijn op hun beurt het resultaat van de eb en vloed (slaap en waakzaamheid) van genoemde gesimuleerde neurotransmitters."

Nog onheilspellender zei Thaler dat AI uiteindelijk ook aan psychische aandoeningen zou kunnen lijden. "Het zal dezelfde pathologieën ervaren als de menselijke geest als de bovengenoemde schommelingen in neurotransmitterniveaus optreden (bijv. Bipolaire stoornissen, schizofrenie, OCS, criminaliteit, enz.), " voegde hij eraan toe.

AI over drugs?

Slaap is misschien niet eens nodig voor AI om zijn bewustzijn te veranderen. Volgens een recent artikel gepubliceerd in het tijdschrift Neuroscience of Consciousness, zouden medicijnen het net zo goed kunnen doen.

In het onderzoek bespraken onderzoekers hoe psychedelische drugs zoals DMT, LSD en psilocybine de functie van serotoninereceptoren in het zenuwstelsel kunnen veranderen. Ze probeerden virtuele versies van medicijnen te geven aan neurale netwerkalgoritmen om te zien wat er zou gebeuren om dit fenomeen te onderzoeken.

Het resultaat? AI kan trippen, zo lijkt het. De doorgaans fotorealistische output van de netwerken werd vervormde vervaging, vergelijkbaar met hoe mensen hun DMT-trips hebben beschreven.

Je kunt geen capabele AI hebben zonder creativiteit.

"Het proces van het genereren van natuurlijke beelden met diepe neurale netwerken kan op visueel vergelijkbare manieren worden verstoord en kan mechanistische inzichten bieden in zijn biologische tegenhanger - naast het aanbieden van een hulpmiddel om verbale rapporten van psychedelische ervaringen te illustreren, " Michael Schartner, schreef de co-auteur van het artikel en een lid van het International Brain Laboratory in het Champalimaud Center for the Unknown in Lissabon, in het artikel.

Het veld van kunstmatige intelligentie versnelt snel. Misschien is het echter tijd om te overwegen of AI genoeg dutjes zal krijgen voordat het de wereld begint over te nemen. De dromen van machines kunnen verhelderend of beangstigend zijn.

Aanbevolen: