Kunstmatige intelligentie neemt het niet snel over, toch?

Inhoudsopgave:

Kunstmatige intelligentie neemt het niet snel over, toch?
Kunstmatige intelligentie neemt het niet snel over, toch?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Maak je geen zorgen dat AI evolueert en de wereld overneemt, zeggen sommige experts.
  • Maar een voormalig Google-manager zei dat AI de menselijke intelligentie zou inhalen.
  • Het echte gevaar van AI is zijn vermogen om mensen te verdelen, volgens een analist.
Image
Image

Komt kunstmatige intelligentie (AI) ons veroveren?

Voormalig Google-directeur Mo Gawdat zei in een recent interview dat AI binnenkort de menselijke intelligentie zal inhalen, met ernstige gevolgen voor onze beschaving. Als bewijs beweert Gawdat dat hij getuige was van een robotarm die naar zijn mening een spottend gebaar maakte naar AI-onderzoekers. Maar sommige experts verschillen van mening.

"AI is hopeloos ontoereikend in veel domeinen en leunt zwaar op Big Data en menselijk toezicht om zijn softwaremodellen van brandstof te voorzien", vertelde Sean O'Brien, een gastgenoot bij het Information Society Project aan de Yale Law School, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Slimmer dan wie?

Gawdat voegt zich bij een lange rij doemdenkers die waarschuwen voor een naderende AI-apocalyps. Elon Musk beweert bijvoorbeeld dat AI ooit de mensheid zou kunnen veroveren.

"Robots zullen alles beter kunnen dan wij", zei Musk tijdens een toespraak. "Ik ben blootgesteld aan de meest geavanceerde AI en ik denk dat mensen zich er echt zorgen over moeten maken."

AI-ontwikkelaars bij Google X, beweerde Gawdat in het interview, waren bang toen ze robotarmen bouwden die een bal konden vinden en oppakken. Plotseling zei hij dat een arm de bal greep en deze naar de onderzoekers leek te houden in een gebaar dat hem leek alsof hij pronkte.

…we moeten er ook van uitgaan dat de ontwikkelaar(s) van AI volledige autoriteit krijgen over de creatie ervan zonder enige controle en balans en een ingebouwde 'kill'-schakelaar of een faalveilig mechanisme.

"En ik realiseerde me ineens dat dit echt eng is," zei Gawdat. "Het bevroor me volledig."

Voer de singulariteit in

Gawdat, en anderen die zich zorgen maken over toekomstige AI, praten over het concept van 'de singulariteit', dat het moment zal markeren waarop kunstmatige intelligentie slimmer wordt dan mensen.

"De ontwikkeling van volledige kunstmatige intelligentie zou het einde van de mensheid kunnen betekenen", vertelde natuurkundige Stephen Hawking ooit aan de BBC. "Het zou vanzelf opstijgen en zichzelf in een steeds hoger tempo opnieuw ontwerpen. Mensen, die worden beperkt door langzame biologische evolutie, zouden niet kunnen concurreren en zouden worden vervangen."

Maar O'Brien noemde de singulariteit "een fantasie die berust op fundamentele misverstanden over de aard van lichaam en geest en op een verkeerde lezing van het schrijven van vroege pioniers op het gebied van informatica, zoals Alan Turing."

Kunstmatige intelligentie komt niet in de buurt van menselijke intelligentie, zei O'Brien.

AI-analist Lian Jye Su is het ermee eens dat AI de menselijke intelligentie niet kan evenaren, hoewel hij minder optimistisch is over wanneer dat zou kunnen gebeuren.

"De meeste, zo niet alle, AI zijn tegenwoordig nog steeds gefocust op een enkele taak", vertelde hij Lifewire in een e-mailinterview.

"Daarom is de schatting dat we een of twee nieuwe generaties hardware en software nodig zullen hebben voordat technologische singulariteit binnen bereik is. Zelfs als de technologie volwassen is, moeten we er ook van uitgaan dat de ontwikkelaar(s) van AI krijgt volledige autoriteit over de creatie ervan zonder enige controle en balans en een ingebouwde 'kill'-schakelaar of een faalveilig mechanisme."

Echte zorgen over AI

Het echte gevaar van AI is het vermogen om mensen te verdelen, zei Su. AI is al gebruikt om discriminatie te zaaien en haat te verspreiden via deepfake-video's, merkte hij op.

En, zei Su, AI heeft "social-mediareuzen geholpen om echokamers te creëren door middel van gepersonaliseerde aanbevelingsmotoren, en buitenlandse mogendheden veranderen politieke landschappen en polariseren samenlevingen door zeer effectieve gerichte advertenties."

Het feit dat AI misschien een slecht en misleidend model van menselijke cognitie is, betekent niet dat het niet gevaarlijk is of dat het de mens op veel gebieden niet kan benaderen of overtreffen, zei O'Brien.

"Een zakrekenmachine is beter en sneller in rekenen dan een mens ooit zal zijn, net zoals machines veel sterker kunnen zijn dan mensen en 'vliegen' of 'zwemmen'", voegde hij eraan toe.

Image
Image

Hoe AI mensen beïnvloedt, hangt af van hoe we het gebruiken, zei O'Brien. Robotarbeid zou bijvoorbeeld mensen kunnen helpen door mensen vrij te maken voor creatief werk of hen tot armoede te dwingen.

"Evenzo zijn we ons nu goed bewust van de gevaren van AI en zijn inherente vooroordelen, die in het digitale landschap worden misbruikt om gekleurde mensen en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen te onderdrukken," voegde hij eraan toe.

Aanbevolen: