Hoe AI-systemen menselijke creativiteit nabootsen

Inhoudsopgave:

Hoe AI-systemen menselijke creativiteit nabootsen
Hoe AI-systemen menselijke creativiteit nabootsen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • DALL·E is een nieuw neuraal netwerk dat afbeeldingen kan tekenen op basis van tekst.
  • Het netwerk is een van een groeiend aantal AI-projecten die de creatieve output van mensen kunnen nabootsen.
  • Experts zeggen dat afbeeldingen die door AI zijn getekend geen originele creaties zijn.
Image
Image

Beweeg opzij, Picasso. Een nieuw neuraal netwerk kan afbeeldingen tekenen op basis van tekst.

DALL·E, een samentrekking van de namen van de kunstenaar Salvador Dalí en Pixar's WALL·E, kan elke tekst nemen en er een afbeelding van maken. Het systeem maakt gebruik van een neuraal netwerk dat is getraind op miljarden afbeeldingen en tekstvoorbeelden. Het is een van een groeiend aantal AI-projecten die de creatieve output van mensen kunnen nabootsen, maar niet repliceren.

"Omdat natuurlijke taal voortdurend evolueert en erg afhankelijk is van contextuele nuances, is het een zeer belangrijke prestatie om een machine te leren om taal goed genoeg te begrijpen om een afbeelding te tekenen," Tamara Schwartz, hoogleraar cyberbeveiliging aan het York College of Pennsylvania, zei in een e-mailinterview. "Stel je een politie-schetskunstenaar voor, dat is een zeldzaam talent, die de mogelijkheid heeft om een foto te maken op basis van een beschrijving van een getuige."

Big data gebruiken om afbeeldingen te produceren

DALL-E is gemaakt door het AI-onderzoeksbureau OpenAI en werkt door enorme hoeveelheden gegevens van internet te verzamelen. De gegevens worden vervolgens verwerkt door een natuurlijk taalmodel en worden getraind om afbeeldingen uit tekst te produceren. DALL-E werkt op dezelfde manier als de onlangs uitgebrachte GPT-3, een taalmodel gemaakt door OpenAI dat kan worden gevraagd om originele tekstpassages te genereren. GPT-3 is getraind met een half biljoen woorden internettekst en kan verrassend levensechte tekst produceren.

Een machine leren om taal goed genoeg te begrijpen om een tekening te maken, is een zeer belangrijke prestatie.

Michael Yurushkin, oprichter en CTO van BroutonLab, een datawetenschapsbedrijf, zei in een e-mailinterview dat DALL-E "een van de weinige succesvolle pogingen van de mensheid is om onze creativiteit en verbeeldingskracht na te bootsen." Hij voegde eraan toe: "Het is gemakkelijker om te beseffen hoe AI iets voorspelt door relevante gegevens door te nemen, maar het is moeilijker om te begrijpen hoe het in staat is om tekeningen te maken van dingen waar het nog nooit eerder van heeft gehoord."

Schwartz let er goed op dat de AI geen informatie creëert, maar taalgegevens gebruikt en deze omzet in afbeeldingen.

"De aanvankelijke creativiteit komt van de mens die de taak heeft gemaakt", zei Schwartz. "Er is enige 'creativiteit' van de kant van de AI, omdat deze experimenteert met verschillende combinaties van gegevens en vervolgens selecteert uit een aantal potentiële outputs. Een mens onderzoekt echter de output en leert de AI hoe te selecteren uit de vele combinaties."

Robotdetectivewerk?

Een machine kan veel sneller met deze combinatie van gegevens en objecten experimenteren dan een menselijke kunstenaar. Schwartz merkte op dat DALL-E op een dag zou kunnen samenwerken met een detective die probeert een plaats delict te reconstrueren door middel van een schets, gebaseerd op ooggetuigenverslagen.

"Terwijl getuigen hun verklaringen afleggen, kan de computer die gesproken, natuurlijke taalinformatie nemen en een tekening van het tafereel maken, of vele tekeningen van het tafereel," zei ze. "Deze visualisaties kunnen vervolgens worden geïntegreerd om een nauwkeuriger beeld van verloren bewijsmateriaal te creëren. Deze visualisatie kan worden verrijkt door eerdere afbeeldingen van de locatie voorafgaand aan het misdrijf te integreren."

Verschillende andere AI-gestuurde programma's kunnen kunst produceren. Ai-Da gebruikt bijvoorbeeld een robotarmsysteem en gezichtsherkenningstechnologie in combinatie met kunstmatige intelligentie om kunst te maken. Het systeem kan een afbeelding analyseren die voor de machine is geplaatst, die wordt ingevoerd in een algoritme om de armbewegingen van de robot te produceren.

Menselijke kunstenaars hoeven zich echter geen zorgen te maken dat robotachtige opperheren hen zullen vervangen, betoogde Ahmed Elgammal, de directeur van het Art and Artificial Intelligence Lab aan de Rutgers University, vorig jaar in The New York Times.

"Hoewel de definitie van kunst voortdurend evolueert, is het in de kern een vorm van communicatie tussen mensen", schreef hij. "Zonder een menselijke artiest achter de machine, kan AI niet veel meer doen dan spelen met vorm, of dat nu betekent het manipuleren van pixels op een scherm of notities op een muziekboek. Deze activiteiten kunnen boeiend en perceptueel intrigerend zijn, maar ze missen betekenis zonder interactie tussen artiest en publiek."

Na het werk van DALL-E te hebben bekeken, begrijp ik Elgammals punt dat de door AI gemaakte afbeeldingen geen kunst zijn. Aan de andere kant zijn ze beter dan alle kunst die ik zou kunnen maken. Dus, echt, wat is het verschil?

Aanbevolen: