Hoe elektronisch speelgoed de creativiteit van onze kinderen steelt

Inhoudsopgave:

Hoe elektronisch speelgoed de creativiteit van onze kinderen steelt
Hoe elektronisch speelgoed de creativiteit van onze kinderen steelt
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Zelfs educatief speelgoed heeft een onkenbare, geautomatiseerde 'zwarte doos' binnenin.
  • Het beste speelgoed is als computer Lego, met computeronderdelen en zelfgemaakte software in plaats van plastic stenen.
  • In 2015 gaf de BBC Micro:bit-computerkits aan 11- en 12-jarige schoolkinderen in het VK.
Image
Image

Het meeste computergestuurde kinderspeelgoed is 'zwarte dozen', zonder dat je kunt leren wat ze doen of hoe ze werken. Kinderen kunnen ze misschien programmeren, maar weinigen zullen de binnenkant van de doos echt begrijpen, en dan pas veel later.

Speelgoed zoals de nieuwe VTech KidiZoom PrintCam ziet er geweldig uit. Kinderen kunnen foto's maken en de resultaten meteen zien. Maar kunnen ze begrijpen hoe het werkt? Binnenin is het gewoon een andere ondoorzichtige computer, zoals degene die je gebruikt om dit artikel te lezen.

Bijna alle speelgoed en gadgets zijn geautomatiseerd, en hoewel wij en onze kinderen er misschien handig in worden, kunnen we ze niet begrijpen.

"Kinderen van tegenwoordig worden geboren met technologie, maar dat betekent niet dat ze van nature technisch meer onderlegd zijn", vertelde Mark Coster, eigenaar en redacteur van STEM Toy Expert, aan Lifewire via e-mail.

"Gebruiken en knutselen is niet hetzelfde. Om deze vertrouwdheid om te zetten in slimheid, moet de samenleving op gang komen via ons onderwijssysteem, maar ook via de steun van ouders en andere rolmodellen."

Ontbrekende Stichting

Het is mogelijk om een fiets uit elkaar te halen en precies te zien hoe hij werkt. Hetzelfde geldt voor een mechanisch polshorloge, een luidspreker en een filmcamera. Wanneer computers erbij betrokken raken, bestaat de neiging om de software op te sluiten in een zogenaamde black box. Je kunt het niet openen of onderzoeken. Er is geen manier om erachter te komen hoe het werkt.

Dat lijkt misschien niet belangrijk, maar als we begrijpen hoe de wereld werkt, verandert onze relatie ermee. "Technologische geletterdheid lijkt veel op algemene wetenschappelijke geletterdheid", zegt Coster.

Gebruiken en knutselen is niet hetzelfde. Om deze vertrouwdheid om te zetten in slimheid, moet de samenleving beginnen…

"Je hoeft de kern van bijvoorbeeld een vaccin niet te kennen, maar je moet wel op de hoogte zijn van de basisprincipes van hoe het werkt."

Voor veel kinderen is het uit elkaar halen van spullen om te zien hoe het werkt een manier om de wereld te begrijpen. Geautomatiseerd speelgoed biedt geen aanwijzingen over hoe ze werken. Ze kunnen net zo goed worden aangedreven door magie.

"Vandaag de dag zijn kinderen meteen op internet, worden ze direct vermaakt en consumeren ze inhoud", vertelde Alison Evans Adnani, oprichter van Maker Junior, aan Lifewire via e-mail.

"Ze kunnen niet in hun apparaten kijken. En ze worden niet gerepareerd als ze stuk gaan. Er zijn een aantal geweldige interactieve softwareprogramma's en de wens om te bouwen, aan te passen en te creëren is er, maar het is komt later. Maar de fundamentele nieuwsgierigheid van de technologie en infrastructuur die het ondersteunt ontbreekt."

Goede computers

Een computer kan worden geopend en begrepen. Alleen zijn de meeste apparaten en speelgoed die we kopen niet zo gebouwd dat het mogelijk is. Om toegankelijk te zijn, moet software beschikbaar zijn om te onderzoeken of op zijn minst te extraheren, hetzij op het apparaat zelf, hetzij om te downloaden.

Speelgoed kan met dit in gedachten worden gebouwd. In 2015 gaf de BBC een miljoen hackkits weg aan Britse schoolkinderen. Deze omvatten de BBC Micro:bit, een minicomputer zonder scherm, toetsenbord of iets anders.

Image
Image

De Micro:bit, ook te koop, is ontworpen om te worden geprogrammeerd (via een webbrowser) en aangesloten op sensoren, luidsprekers, LED's en nog veel meer. In zekere zin lijkt het op supergeavanceerde LEGO, een bouwpakket dat computeronderdelen en zelfgemaakte software gebruikt in plaats van plastic stenen.

"Er is computergestuurd speelgoed dat in elkaar gezet wordt en dat alleen maar leuk is om uit te zoeken en mee te spelen", zegt Coster.

"Maar er zijn ook kits die het kind begeleiden bij het bouwen van zijn eigen speelgoed, waarbij ze veel belangrijke vaardigheden leren, zoals elektrische en mechanische techniek. Veel belangrijker is dat ze hen ook logica, kritisch denken en creativiteit bijbrengen om ze hun speelgoed te laten aanpassen."

Informed opgroeien

Zoals bij elk onderwijs heeft de manier waarop we over technologie leren, invloed op ons als volwassenen. Een goed, fundamenteel begrip van hoe computers en andere technologie werken is niet alleen essentieel om de wereld te begrijpen, maar ook om veilig te blijven.

Naarmate meer en meer van ons leven online gaat, of naar slimme en domme apparaten, kan onwetendheid ons blootstellen.

"Vandaag de dag is de meeste technologie verbonden met internet en bevat het meeste persoonlijke informatie", vertelde Lorie Anderson, oprichter van de ouderschapssite Mominformed, via e-mail aan Lifewire.

Maar de fundamentele nieuwsgierigheid van de technologie en infrastructuur die het ondersteunt ontbreekt.

"Als je niet weet hoe je je slimme apparaten op de juiste manier moet gebruiken, ben je kwetsbaar voor hacking."

Terug naar het fietsvoorbeeld dat we eerder gebruikten. Zelfs als je niet het type bent dat repareert of opknapt, kun je veiliger rijden als je weet hoe je fiets werkt. Je kunt die wiebelen diagnosticeren voordat het pedaal eraf v alt en een remblok zien dat te ver is afgesleten.

Dit is hetzelfde voor computers. Door te leren hoe ze werken, kunnen we met vertrouwen door de moderne wereld navigeren.

"Als we de technologie om ons heen niet kunnen begrijpen, wordt het magie", zegt Adnani. "Het wordt iets waarvan we denken dat we er geen controle over hebben en dat we niet kunnen veranderen. Het kan ook iets worden dat we niet vertrouwen."

Aanbevolen: