IMac M1 (2021) Review: een visuele vernieuwing en de krachtige M1-chip

Inhoudsopgave:

IMac M1 (2021) Review: een visuele vernieuwing en de krachtige M1-chip
IMac M1 (2021) Review: een visuele vernieuwing en de krachtige M1-chip
Anonim

Bottom Line

De M1 iMac (2021) brengt zowel een visuele opfrissing als gloednieuwe hardware naar de gebruiksvriendelijke alles-in-één van Apple, met leuke kleuren en een scherm dat je moet zien om het te geloven.

Apple iMac 24-inch (2021)

Image
Image

We hebben de Apple M1 iMac gekocht zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Apple M1 iMac (2021) vertegenwoordigt de eerste grote update van de lijn sinds 2016. Het is toekomstgericht als de eerste iMac met Apple-siliconen onder de motorkap, maar het gaat ook terug naar vervlogen tijden met een fantasievolle selectie van kleuropties.

Deze iteratie van hardware heeft een groter scherm, een verbeterde microfoon, luidsprekers en camera, en een optioneel TouchID-enabled Magic Keyboard, naast een aantal andere upgrades en ontwerpaanpassingen in vergelijking met de laatste Intel iMac.

Na al veel tijd te hebben doorgebracht met de M1 MacBook Air en Mac mini die Apple in 2020 uitbracht, was ik best nieuwsgierig om te zien hoe vergelijkbare hardware zou kunnen worden geïmplementeerd in de iMac-lijn. Ik koos het instapmodel om te testen, uitgedost in een rustgevend tweekleurig metallic blauw, maakte wat bureauruimte vrij en verving mijn normale werktoestel ongeveer een maand.

In de loop van mijn maand met de M1 iMac heb ik specifiek dingen getest zoals netwerkprestaties en gaming-benchmarks, maar ik gebruikte hem ook voor werk, media, spraak- en videogesprekken en gaming. Er waren een paar gevallen waarin ik terug moest vallen op mijn Windows-installatie, met name voor niet-ondersteunde games, maar de M1 iMac kon vrijwel elke andere taak probleemloos aan.

Design: kleuren zijn terug en ze zien er beter uit dan ooit

Apple had de makkelijke weg kunnen nemen en de M1-hardware gewoon in de bestaande iMac-lijn kunnen verwisselen, maar de M1 iMac vertegenwoordigt een totaal nieuw ontwerp van de grond af. De basislook is redelijk vergelijkbaar, maar het nieuwe ontwerp heeft strakkere lijnen, een uniform dunne body, dunnere schermranden en is verkrijgbaar in een verscheidenheid aan aantrekkelijke kleuren.

Image
Image

De laatste vertegenwoordigt een beetje een terugkeer naar vorm, aangezien de iMac-lijn ooit bekend stond om zijn heldere, vriendelijke kleuropties, maar de laatste paar iteraties waren alleen beschikbaar in de kleuren wit, zilver en grijs.

Hoewel de voorkant van de nieuwe iMac er redelijk hetzelfde uitziet als de vorige versie, met een dikke rand en een grote kin, vervaagt de gelijkenis als je de machine van opzij bekijkt. In plaats van een grote uitstulping aan de achterkant om de binnenkant te huisvesten, is de M1 iMac zo plat als een tablet. De ingewanden bevinden zich allemaal in de kin, daarom is hij nog steeds zo groot.

Verwacht te investeren in een USB-C-hub als je er nog geen hebt.

De standaard is ook opnieuw ontworpen, omdat deze niet langer uitwaaiert aan de basis. Het lijkt eigenlijk veel op de Pro-standaard van $ 999, hoewel het slechts een eenvoudig scharnier heeft om het scherm naar voren en naar achteren te kantelen in plaats van dat je het ook een beetje kunt verhogen en verlagen. Zelfs zonder de flare biedt het een ijzersterke basis.

De USB-poorten bevinden zich aan de achterkant van de M1 iMac aan de linkerkant. Het basismodel is beperkt tot twee USB-C/Thunderbolt-poorten, terwijl de verbeterde versie twee extra USB-C-poorten toevoegt. Er is ook een microfoonaansluiting aan de linkerkant van het chassis en sommige modellen hebben een Ethernet-poort ingebouwd in de voeding. Het basismodel dat ik heb getest had alleen de twee Thunderbolt-poorten en geen Ethernet-poort.

Image
Image

Ongeacht naar welk model je kijkt, het komt erop neer dat de 2021 iMac niet genoeg poorten heeft. De vier Thunderbolt- en USB-C-poorten op het duurdere model zijn niet genoeg, en de schamele twee poorten die je bij het lagere model krijgt, schieten zeker tekort. Verwacht te investeren in een USB-C-hub als je er nog geen hebt.

Hoewel de sprong naar Apple-silicium hier het grootste verhaal is, raakte Apple ook echt het ontwerp uit het park. Dit is een alles-in-één die er vanuit elke hoek geweldig uitziet. Het is jammer dat het wordt tegengehouden door een paar kleine problemen, zoals een verbijsterend gebrek aan poorten, maar dat weerhoudt het er niet van om er geweldig uit te zien op je bureau.

Display: Prachtig 24-inch retina-display

Apple verhoogde de schermgrootte van 21,5 inch naar 24 inch voor de M1 iMac-verversing, en het verschil is opmerkelijk. Apple verwijst naar het paneel als een 4,5K Retina-display, wat zich verta alt naar een resolutie van 4480 x 2520 en een pixeldichtheid van 218ppi in termen van harde cijfers.

Kleuren zien er ook fantastisch uit, omdat het scherm het volledige DCI-P3-gamma beslaat en het is ook behoorlijk helder. Ik merkte dat ik het meestal op ongeveer 60 procent draaide, ondanks de grote ramen op het zuiden in mijn kantoor.

Prestaties: de M1-chip blijft indruk maken

De 2021 iMac-packs in dezelfde M1-chip die voor het eerst te zien was in de Mac mini en MacBooks van 2020, en het is hier net zo indrukwekkend. De versie van de hardware die ik heb getest, kwam met een 8-core CPU en 7-core GPU, maar je kunt de iMac 2021 ook krijgen met een 8-core GPU als je de extra prestaties nodig hebt.

Net als bij andere M1-Macs is de CPU hier opgesplitst in vier krachtige kernen en vier energiezuinige kernen. Dit betekent dat het energiezuiniger is dan veel van de concurrentie, en de single-core prestaties opmerkelijk sterk zijn, maar de multi-core prestaties zijn slechts middelmatig.

Om een prestatie-baseline te krijgen die je kunt vergelijken met andere hardware, heb ik een handvol benchmarks uitgevoerd. Ik begon met Cinebench, dat zowel single- als multi-core tests heeft. Zoals verwacht presteerde de M1 iMac uitzonderlijk goed in de single-core test en niet zo goed in de multi-core test.

De M1 iMac scoorde 1492 in de single-core Cinebench-test, wat slechts een beetje lager is dan de 1532 die werd gescoord door een 11e generatie Intel Core i7. In de multi-core test scoorde het een lagere 6893. Deze cijfers zijn beide iets lager dan ik zag van de M1 Mac Mini, die een single core score van 1521 en een multi-core score van 7662 opleverde.

Na Cinebench heb ik GFXBench Metal geladen om een paar gaming-benchmarks uit te voeren. De eerste die ik draaide was Aztec Ruins (High Tier), die een high-end game simuleert met re altime verlichting en andere effecten. In die benchmark slaagde de M1 iMac erin om op ongeveer 22 FPS te draaien. Dat is niet ideaal, maar op de rand van speelbaar.

Vervolgens heb ik de Car Case-benchmark uitgevoerd die een racespel met hoge snelheid simuleert. In die benchmark haalde de M1 iMac ongeveer 21 FPS. Dat is een beetje laag, maar ik zag een beter resultaat toen ik de minder intense T-Rex-benchmark liep. In die benchmark haalde de M1 iMac 60 FPS.

Het is belangrijk op te merken dat ik de iMac op instapniveau heb getest die wordt geleverd met een 7-core GPU. Toen ik vorig jaar de M1 Mac mini testte met de 8-core GPU, haalde hij ongeveer 60 FPS in de Car Chase-benchmark, dus ik verwacht dat een iMac uitgerust met de 8-core GPU vergelijkbare resultaten zou opleveren.

Hoewel ik voor het grootste deel van mijn games terug moest naar mijn Windows-machine vanwege een gebrek aan compatibiliteit, presteerde de iMac verrassend goed in de games die ik speelde. Ik was vooral onder de indruk van hoe goed Final Fantasy 14 draaide, die geen native M1-client heeft. Ik was in staat om 30 FPS uit te persen met relatief hoge instellingen en hoofdtankruns van zowel Tower at Paradigm's Breach als Delubrum Reginae zonder incidenten.

Productiviteit: Pro-gebruikers willen misschien wachten, maar de M1 iMac is klaar voor werk

Apple's krachtige M1-chip en een groot 4,5K-scherm maken samen van de 2021 iMac een productiviteitskrachtpatser. Ik heb het ongeveer een maand zonder incidenten voor mijn belangrijkste werkmachine gebruikt, voornamelijk voor tekstverwerking, beeldbewerking en andere productiviteitstaken. Ik waardeerde vooral de grootte en resolutie van het scherm voor beeldbewerking. Hoewel ik geen specifieke behoefte heb aan het brede kleurengamma op pro-niveau, is het er voor degenen die het wel nodig hebben.

Het Magic Keyboard op basisniveau verwisselt een vergrendelingssleutel voor de TouchID-knop, wat minder handig is.

De M1 iMac wordt geleverd met de nieuwste versie van het Magic Keyboard en de Magic Mouse 2, beide in bijpassende kleuren. Het Magic Keyboard biedt toetsen van volledige grootte voor redelijk comfortabel typen, maar de toetsindruk is iets ondieper dan ik zou willen. De grootste functie hier is dat het toetsenbord wordt geleverd met een optionele TouchID-knop.

Hoewel de TouchID-optie niet beschikbaar is met het basismodel dat ik heb getest, weet ik uit ervaring met de M1 MacBook Air dat de opname van TouchID een grote productiviteitsverhoging is, omdat je hierdoor het invoeren van wachtwoorden en gemakkelijk van gebruiker wisselen. Het Magic Keyboard op basisniveau verwisselt een vergrendelingssleutel voor de TouchID-knop, wat minder handig is.

Image
Image

De Magic Mouse 2 die bij de M1 iMac wordt geleverd, is dezelfde muis die al sinds 2015 bestaat, met een kleine aanpassing. De glazen bovenkant is nog even, maar de zijkanten en onderkant zijn qua kleur afgestemd op je iMac. De connector van de bliksemoplader bevindt zich nog steeds op onverklaarbare wijze aan de onderkant, dus je kunt hem niet gebruiken tijdens het opladen en hij voelt onaangenaam klein in mijn hand.

Audio: uitstekende ingebouwde luidsprekers en degelijke Bluetooth voor draadloze hoofdtelefoons

De iMac 2021 is verpakt in een verrassend competent systeem met zes luidsprekers, met ondersteuning voor ruimtelijke audio, in zijn dunne frame. Ik ben een gewone gebruiker van hoofdtelefoons en oordopjes, maar ik vond de ingebouwde luidsprekers in een mum van tijd meer dan voldoende.

De luidsprekers zijn luid genoeg om een grote kamer te vullen, en ik merkte niet eens een zweem van vervorming, zelfs niet bij hoge volumes. Er is zelfs een beetje meer bas dan ik had verwacht, hoewel een degelijke set boekenplankluidsprekers of koptelefoons nog steeds een superieure luisterervaring bieden.

De iMac 2021 is verpakt in een verrassend competent systeem met zes luidsprekers, met ondersteuning voor ruimtelijke audio, in zijn dunne frame.

Image
Image

Als je een koptelefoon wilt gebruiken, heeft de iMac 2021 een audio-aansluiting aan de linkerkant van het frame. Het heeft ook ingebouwde Bluetooth-connectiviteit, zodat u uw favoriete hoofdtelefoon kunt aansluiten.

Netwerk: hoge snelheden via Ethernet en Wi-Fi 6

De 2021 M1 iMac heeft geen ingebouwde Ethernet-verbinding, maar sommige modellen worden geleverd met een Ethernet-verbinding in de voedingseenheid. Elke versie ondersteunt echter Wi-Fi 6, met achterwaartse compatibiliteit met Wi-Fi 5 als je je router nog niet hebt geüpgraded. Ik bracht het grootste deel van mijn tijd door met de iMac die was aangesloten op een Eero Wi-Fi 5-netwerk dat ik gebruik omdat bereik belangrijker voor mij is dan snelheid, maar ik heb hem ook getest op een Wi-Fi 6-netwerk en met een Ethernet-adapter.

De netwerksnelheden waren over de hele linie uitstekend in vergelijking met andere apparaten die ik heb gebruikt en getest.

Naast wifi en bekabelde verbindingen beschikt de M1 iMac ook over Bluetooth 5.0. De Bluetooth-verbinding wordt voornamelijk gebruikt om het Magic Keyboard en Magic Mouse 2 aan te sluiten, maar ik heb hem ook gebruikt met een paar AirPods Pro en mijn Avantree Ario Podio-hoofdtelefoon. De geluidskwaliteit en het bereik waren beide uitstekend dankzij de Bluetooth 5.0-ondersteuning, en ik kon overal in huis naar muziek en podcasts luisteren.

Camera: 1080P FaceTime-camera

De M1 iMac is verpakt in een 1080P full HD FaceTime-camera die wordt ondersteund door de M1-beeldsignaalprocessor van Apple. In praktische termen levert de camera een uniform fatsoenlijk beeld op in verschillende lichtomstandigheden, waaronder weinig licht waar veel webcams echt moeite mee hebben. Het is een grote verbetering ten opzichte van de camera die bij de MacBook Pro wordt geleverd, hoewel het beeld er in sommige lichtomstandigheden wat zacht of vervaagd uit kan zien.

In combinatie met de verbeterde camera bevat de M1 iMac ook een enorm verbeterde ingebouwde microfoonarray. De drie hoogwaardige microfoons maken gebruik van directionele bundelvorming en een hoge signaal-ruisverhouding om verrassend goede resultaten te leveren.

Software: Big Sur met een aantal prachtige aangepaste achtergronden

Net als de eerste ronde van M1-Macs, wordt de iMac 2021 geleverd met macOS 11.4 Big Sur. Apple heeft deze versie van macOS gebouwd met de M1-hardware in gedachten, en elke update heeft alleen M1-verbeteringen. Eerst en vooral heeft het de mogelijkheid om iPhone- en iPad-apps native uit te voeren, en de mogelijkheid om oudere Intel Mac-apps uit te voeren via Rosetta 2.

Ondersteuning voor mobiele apps is een beetje slordig, omdat veel apps niet verschijnen in de Mac App Store. De hit Zelda-kloon Genshin Impact is bijvoorbeeld niet beschikbaar, ondanks het feit dat het nu controllers ondersteunt. Ondersteuning voor oudere Intel Mac-apps is een stuk beter, en ik heb geen problemen ondervonden bij het uitvoeren van apps via Rosetta 2. Met name Photoshop werkte probleemloos en de Final Fantasy 14-client werkte ook verrassend goed.

Photoshop en andere populaire apps zullen uiteindelijk M1-ondersteuning krijgen, maar ik heb gemerkt dat Rosetta 2 in de tussentijd meer dan acceptabele prestaties levert.

Wat is er nieuw: Apple's M1-chip en een visuele opfrissing

De iMac (2021) heeft een waslijst met wijzigingen en updates ontvangen sinds de laatste vermelding in de rij in 2016. Het grootste nieuws is de opname van Apple-silicium in de vorm van de M1-chip, maar dat is alleen het topje van de ijsberg.

Het algehele ontwerp van de M1 iMac is aanzienlijk vernieuwd. Kleuren zijn terug en het heeft een 24-inch display, verhoogd van 21,5-inch, ondanks dat de algehele vormfactor erg op elkaar lijkt. De luidsprekers, microfoon en camera hebben ook allemaal grote verbeteringen ondergaan, waarbij de camera is geüpdatet van een middelmatige 720p-shooter naar een Full HD 1080p-sensor ondersteund door geavanceerde beeldverwerking.

Prijs: duur, maar gebouwd om lang mee te gaan

Met een adviesprijs van $ 1.299,00 voor het basismodel en de prijzen die vanaf daar omhoog gaan, is de M1 iMac onmiskenbaar duur. Je kunt een 24-inch Windows all-in-one voor veel minder krijgen, maar de iMac rechtvaardigt zijn prijs met superieure mogelijkheden en styling. De combinatie van gemak en kracht maakt dit het prijskaartje zeker waard.

Image
Image

M1 iMac (2021) versus M1 Mac mini

Dit lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar het is een belangrijke. De iMac 2021 en de Mac mini 2020 hebben zeer vergelijkbare hardware, met als belangrijkste verschil dat de iMac een alles-in-één is met een prachtig scherm, terwijl de Mac mini geen ingebouwd scherm heeft.

De reden dat dit een belangrijke vergelijking is, is dat de basis 2020 Mac mini een adviesprijs heeft van $ 699,00, terwijl een iMac met dezelfde CPU en GPU een adviesprijs heeft van $ 1.499,00. Dat betekent dat je een Mac mini kunt koppelen aan een 28-inch 4K-scherm zoals de Asus VP28UQG en ongeveer $ 500 kunt besparen in vergelijking met het kopen van een iMac.

Hoewel de M1 Mac mini een krachtige kleine machine is met een geweldig prijskaartje, heeft de iMac een groot voordeel in zijn eenvoud. Het werkt direct uit de doos, zonder dat je extra hardware hoeft te kopen of in te stellen, en het ziet er ook heel mooi uit. Het heeft ook geweldige luidsprekers en een fantastische FaceTime-camera, die je niet krijgt van een goedkope monitor van derden.

Ruil je Intel iMac in voor een vleugje kleur

De nieuwe iMac (M1, 2021) is een enorme verbetering ten opzichte van zijn voorganger en biedt uitstekende prestaties, een prachtig Retina-display, geweldig geluid en een gladde, kleurrijke uitstraling. Krachtige gebruikers die meer geheugen of een krachtigere grafische chip nodig hebben, willen misschien wachten op een update van de iMac Pro-lijn, maar zowat alle anderen zouden tevreden moeten zijn met deze hardware.

Specs

  • Productnaam iMac 24-inch (2021)
  • Product Merk Appel
  • MPN MGPC3LL/A
  • Releasedatum april 2021
  • Gewicht 9,83 lbs.
  • Productafmetingen 21,5 x 18,1 x 5,8 inch.
  • Kleur Blauw, groen, oranje, roze, paars, zilver of geel
  • Prijs $1, 299,00 - $1, 699,00
  • CPU Apple M1-chip (8-core CPU met/7 of 8-core GPU en 16-core Neural Engine)
  • Geheugen 8-16 GB (8GB zoals getest)
  • Opslag 256GB tot 2TB
  • Poorten 2x Thunderbolt zoals geconfigureerd (2x Thunderbolt, 2x USB-C en 1x Ethernet optionele configuratie)
  • Beeldschermresolutie 4480 x 2520
  • Pixeldichtheid 218 PPI
  • Weergavetype Retina
  • Draadloze connectiviteit Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
  • Camera 1080p FaceTime HD-camera met M1-beeldsignaalprocessor
  • Software iOS 11 Big Sur

Aanbevolen: