Werken met de Universal Naming Convention (UNC Path)

Inhoudsopgave:

Werken met de Universal Naming Convention (UNC Path)
Werken met de Universal Naming Convention (UNC Path)
Anonim

De Universal Naming Convention is het naamgevingssysteem dat in Microsoft Windows wordt gebruikt voor toegang tot gedeelde netwerkmappen en printers op een lokaal netwerk.

Ondersteuning voor het werken met UNC-paden in Unix en andere besturingssystemen gebruiken technologieën voor het delen van bestanden tussen platforms, zoals Samba.

UNC Naam Syntaxis

UNC-namen identificeren netwerkbronnen met een specifieke notatie. Deze namen bestaan uit drie delen: een hostapparaatnaam, een sharenaam en een optioneel bestandspad.

Image
Image

Deze drie elementen worden gecombineerd met backslashes:

hostnaam\share-naam\bestandspad

De sectie Hostnaam

Het hostnaamgedeelte van een UNC-naam kan bestaan uit een netwerknaamreeks die is ingesteld door een beheerder en wordt onderhouden door een netwerknaamgevingsservice zoals DNS of WINS, of uit een IP-adres.

Deze hostnamen verwijzen normaal gesproken naar een Windows-pc of een Windows-compatibele printer.

De Share-Name Sectie

Het deelnaamgedeelte van een UNC-padnaam verwijst naar een label dat is gemaakt door een beheerder of, in sommige gevallen, binnen het besturingssysteem.

In de meeste versies van Microsoft Windows verwijst de ingebouwde sharenaam admin$ naar de hoofdmap van de installatie van het besturingssysteem, meestal C:\Windows maar soms ook C: \\WINDOWS.

UNC-paden bevatten geen Windows-stuurprogrammaletters, alleen een label dat naar een bepaald station kan verwijzen.

De sectie File_Path

Het file_path-gedeelte van een UNC-naam verwijst naar een lokale submap onder de share-sectie. Dit deel van het pad is optioneel.

Als er geen bestandspad is opgegeven, wijst het UNC-pad gewoon naar de map op het hoogste niveau van de gedeelde map.

Het bestandspad moet absoluut zijn. Relatieve paden zijn niet toegestaan.

Hoe te werken met UNC-paden

Overweeg een standaard Windows-pc of Windows-compatibele printer met de naam Teela. Stel dat u naast de ingebouwde admin$-share ook een share-punt hebt gedefinieerd met de naam temp dat zich op C:\temp. bevindt

UNC-namen gebruiken, dit is hoe u verbinding zou maken met mappen op Teela.

teela\admin$ (om C:\WINNT te bereiken)

teela\admin$\system32 (om C:\WINNT\system32 te bereiken)

teela \temp (om C:\temp te bereiken)

Nieuwe UNC-shares kunnen worden gemaakt via Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op een map en kies een van de menu-opties Delen om er een gedeelde naam aan toe te wijzen.

Hoe zit het met andere backslashes in Windows?

Microsoft gebruikt andere backslashes in Windows, zoals in het lokale bestandssysteem. Een voorbeeld is C:\Users\Administrator\Downloads om het pad naar de map Downloads in de beheerdersaccount weer te geven.

U ziet mogelijk ook backslashes wanneer u werkt met opdrachtregelopdrachten.

Alternatieven voor UNC

Met Windows Verkenner of de opdrachtprompt of Windows PowerShell, en met de juiste beveiligingsreferenties, kunt u netwerkstations toewijzen en op afstand toegang krijgen tot mappen op een computer met behulp van de stationsletter in plaats van een UNC-pad

Microsoft heeft UNC voor Windows ingesteld nadat Unix-systemen een andere padnaamconventie hadden gedefinieerd. Unix-netwerkpaden (inclusief Unix- en Linux-gerelateerde besturingssystemen zoals macOS en Android) gebruiken voorwaartse slashes in plaats van backslashes.

Aanbevolen: