Leer met deze gebaren op de iPad navigeren als een professional

Inhoudsopgave:

Leer met deze gebaren op de iPad navigeren als een professional
Leer met deze gebaren op de iPad navigeren als een professional
Anonim

De iPad is gemakkelijk te gebruiken omdat veel van de gebaren die worden gebruikt om te navigeren intuïtief zijn. De iPad heeft veel minder bekende gebaren, waaronder een verborgen bedieningspaneel, een virtueel trackpad en de mogelijkheid om meerdere apps op het scherm weer te geven. Wanneer deze gebaren worden gecombineerd met de mogelijkheid om Siri te vertellen herinneringen, vergaderingen en andere taken in te stellen, kan de iPad veel meer.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op apparaten met iOS en iPadOS 12 en hoger.

Veeg omhoog en omlaag om te scrollen

Het meest elementaire iPad-gebaar is vegen met een vinger om door pagina's of lijsten te bladeren.

  • Scrol omlaag in een lijst door de top van uw vinger onder aan het scherm te plaatsen en deze naar de bovenkant van het scherm te bewegen om omhoog te vegen.
  • Scroll omhoog in een lijst door naar beneden te vegen. Plaats uw vinger boven aan het scherm en beweeg deze naar de onderkant van het scherm.

De snelheid waarmee je veegt, bepa alt hoe snel een pagina scrolt. Als u bijvoorbeeld op Facebook bent, beweegt u uw vinger langzaam van de onderkant van het scherm naar de bovenkant van het scherm, waarna het scherm uw vinger volgt. Als je snel veegt en je vinger meteen optilt, vliegt de pagina sneller voorbij. Dit is een snelle manier om het einde van een lijst of webpagina te bereiken.

Veeg van links naar rechts om naar volgende of vorige te gaan

Als objecten horizontaal worden weergegeven, veegt u van de ene kant van het scherm naar de andere om te navigeren. Een plaats waar u dit kunt gebruiken, is in de Foto's-app, die alle foto's op de iPad weergeeft. Wanneer u een foto op volledig scherm bekijkt, veegt u vanaf de rechterkant van het iPad-scherm naar links om naar de volgende foto te gaan. Veeg op dezelfde manier van links naar rechts om een vorige foto te bekijken.

Dit werkt ook in apps zoals Netflix. In de lijst Populair op Netflix worden films en tv-programma's in een horizontaal patroon weergegeven. Wanneer je van rechts naar links veegt, bewegen de titels als een carrousel om meer inhoud te onthullen. Andere apps en websites geven informatie op dezelfde manier weer, en de meeste gebruiken het veeggebaar voor navigatie.

Tik om naar boven te gaan

Als je op een webpagina naar beneden scrolt en naar boven wilt terugkeren, hoef je niet handmatig omhoog te scrollen. Tik in plaats daarvan op de bovenkant van het iPad-scherm, waarop de tijd, het batterijniveau en andere informatie wordt weergegeven. Hiermee gaat u terug naar de bovenkant van de webpagina. Het gebaar werkt ook in andere apps, zoals teruggaan naar het begin van een item in Notities of naar het begin van uw lijst met contactpersonen.

Image
Image

Bottom Line

Om in te zoomen op webpagina's, foto's en andere schermen op de iPad, plaatst u uw duim en wijsvinger bij elkaar, plaatst u uw vingers in het midden van het scherm en beweegt u uw vingers uit elkaar. Knijp uw vingers samen op het scherm om uit te zoomen.

Veeg omlaag voor zoeken in Spotlight

Spotlight Search vindt apps en informatie zowel binnen als buiten je iPad. Veeg op het startscherm overal op het scherm omlaag om deze functie weer te geven.

Image
Image

Spotlight Search is een geweldige manier om naar alles op je iPad te zoeken. U kunt zoeken naar apps, muziek en contacten, of op internet zoeken.

Veeg vanaf de bovenrand voor meldingen

Als je vanuit een willekeurig deel van het scherm naar beneden veegt terwijl je op het startscherm bent, wordt Spotlight Search geopend. Als u echter vanaf de bovenrand van het scherm veegt, toont de iPad meldingen voor sms-berichten, herinneringen, agenda-afspraken en apps.

Image
Image

Je kunt deze meldingen ook weergeven op het vergrendelscherm, zodat je je toegangscode niet hoeft in te voeren om te zien wat je voor die dag hebt gepland.

Veeg vanuit de bovenhoek voor het controlecentrum

Het Control Center is een handige verborgen functie van de iPad. Het bestuurt je muziek, inclusief het aanpassen van het volume of het overslaan van een nummer. Het schakelt ook functies in zoals Bluetooth, AirDrop en schermhelderheid.

Image
Image

Om het Configuratiescherm te openen, veegt u omhoog vanaf de onderkant van het scherm. Dit is precies het tegenovergestelde van hoe meldingen worden weergegeven. Zodra u vanaf de onderkant omhoog begint te vegen, begint het Configuratiescherm te verschijnen.

Veeg vanaf de linkerrand om terug te gaan

Een ander handig vegen-van-de-rand-gebaar is om van de linkerrand van het scherm naar het midden van het scherm te vegen om een Move Back-commando te activeren.

In de Safari-webbrowser wordt hier de laatst bezochte webpagina weergegeven. In Mail gaat het van een afzonderlijk e-mailbericht terug naar de lijst met berichten. Dit gebaar werkt niet in alle apps, maar is beschikbaar in de meeste apps met lijsten die naar afzonderlijke items leiden.

Gebruik twee vingers op het toetsenbord voor het virtuele trackpad

U kunt het virtuele trackpad activeren wanneer het schermtoetsenbord actief is. Plaats twee vingers tegelijk op het toetsenbord en beweeg uw vingers over het scherm zonder uw vingers van het scherm te halen. Er verschijnt een cursor in de tekst die met je vingers beweegt, zodat je de cursor precies kunt plaatsen waar je hem wilt hebben.

Image
Image

Veeg vanaf de rechterrand om te multitasken

Dit gebaar werkt met geopende apps. Open het iPad-dock door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen en tik vervolgens op de app die u wilt toevoegen en houd deze vast. Na een seconde verschijnt een kopie van het pictogram. Sleep dit pictogram bovenop de geopende app om Slide-Over-multitasking in te schakelen, waardoor een app in een kolom langs de zijkant van het iPad-scherm kan worden uitgevoerd.

Image
Image

Niet alle apps werken in Slide-Over. Degenen die compatibel zijn, verschijnen in een apart venster bovenaan het hoofdvenster. Om het tijdelijk uit de weg te ruimen, sleept u het naar rechts van het scherm. Als je het terug wilt, veeg je vanaf de rechterkant van het scherm om te blijven multitasken.

Dit gebaar werkt alleen op de iPad Air of iPad Mini 2 of nieuwere modellen.

Slepen en neerzetten voor diaweergave

Je kunt ook een app-pictogram slepen om multitasking met diaweergave te gebruiken. De geladen apps moeten deze functie ook ondersteunen. In plaats van de tweede app bovenop de geopende app te laten vallen, laat je deze aan de rechterkant van het scherm vallen. Er verschijnt een zwart gebied om aan te geven dat u de functie kunt gebruiken. Als je loslaat, draaien de twee apps tegelijkertijd naast elkaar.

Image
Image

Slide View is beschikbaar op de iPad Air 2, iPad Mini 4, iPad Pro of nieuwer.

Swipe met vier vingers opzij om door apps te navigeren

Plaats vier vingers op het iPad-scherm en veeg naar links of rechts om door de actieve apps te navigeren. Veeg naar links om naar een vorige app te gaan of veeg naar rechts om naar de volgende app te gaan.

Naar de vorige app gaan werkt alleen nadat je het gebaar hebt gebruikt om van de ene app naar de andere te gaan. Stel dat het programma dat u hebt geopend, is gestart vanaf het startscherm en u geen multitasking-gebaar of de multitasking-app-balk hebt gebruikt om naar een andere app te gaan. In dat geval heb je geen eerdere app om naar toe te gaan. Maar u kunt naar de volgende (laatst geopende of geactiveerde) app gaan.

Veeg met vier vingers omhoog voor app-switcher

Plaats vier vingers op het scherm en veeg omhoog om toegang te krijgen tot de App Switcher. Het toont een lijst met recent geopende apps, zodat u ze op aanvraag kunt overschakelen of sluiten.

Image
Image

Als je apps via dit scherm wilt sluiten, beweeg je een app naar de bovenkant van het scherm door snel omhoog te vegen. Of veeg van links naar rechts om door de carrousel met apps te navigeren.

Een andere manier om de App Switcher te openen, is door vier of vijf vingers samen te knijpen op het scherm.

Als gebaren met vier vingers niet werken, ga dan naar Instellingen > Algemeen > Multitasking & Dock en zet de Gestures schakelaar in de On positie (groen).

Bottom Line

Knijp met vier of vijf vingers in om vensters aan de zijkant van het scherm te zien verschijnen. Als je blijft knijpen, ga je terug naar het startscherm.

Meer iPad-lessen

Als je onlangs de iPad bent gaan gebruiken, kan het een beetje ontmoedigend zijn. Krijg een voorsprong door onze basis iPad-lessen te volgen, die je in een mum van tijd van beginner tot expert zullen brengen.

Aanbevolen: