Gebruik Windows als een professional met het hoofdgebruikersmenu

Inhoudsopgave:

Gebruik Windows als een professional met het hoofdgebruikersmenu
Gebruik Windows als een professional met het hoofdgebruikersmenu
Anonim

Het Power User Menu is standaard beschikbaar (u hoeft het niet te downloaden) in Windows 11, Windows 10 en Windows 8 als een pop-upmenu met snelkoppelingen naar beheer, configuratie en andere gebruiker Windows-hulpprogramma's.

Het wordt ook wel het Windows Tools Menu, Power User Task Menu, Power User Hotkey, WinX Menu of het WIN+X Menu genoemd.

"Power Users" is ook de naam van een groep waarvan gebruikers deel kunnen uitmaken in Windows XP, Windows 2000 en Windows Server 2003. Het werd verwijderd in Windows Vista en nieuwere Windows-besturingssystemen vanwege de introductie van Gebruikersaccountbeheer.

Hoe het WIN+X-menu te openen

Image
Image

Je kunt het Power User Menu openen met je toetsenbord door de WIN (Windows) toets en de X toets samen in te drukken.

Met een muis kunt u het Power User Menu weergeven door met de rechtermuisknop op de Start-knop te klikken.

Activeer in een interface met alleen aanraking het menu door een actie op de Start-knop ingedrukt te houden of een andere rechtsklikactie die beschikbaar is met uw stylus.

Vóór de Windows 8.1-update naar Windows 8 was het openen van het Power User Menu alleen mogelijk met de hierboven genoemde sneltoets en door met de rechtermuisknop te klikken in de linkerbenedenhoek van het scherm.

Wat staat er in het hoofdgebruikersmenu?

Het hoofdgebruikersmenu in Windows 11, Windows 10 en Windows 8 bevat snelkoppelingen naar de volgende tools:

Windows 11 Windows 10 Windows 8
Apps en functies (F)
Programma's en functies (F)
Mobiliteitscentrum1 (B)
Energiebeheer (O)
Event Viewer (V)
Systeem (Y)
Apparaatbeheer (M)
Netwerkverbindingen3 (W)
Schijfbeheer (K)
Computerbeheer (G)
Opdrachtprompt2 (C)
Opdrachtprompt (beheerder)2 (A)
Windows Terminal (I)
Windows Terminal (Admin) (A)
Taakbeheer (T)
Instellingen (N)
Configuratiescherm (P)
Bestandsverkenner (E)
Zoeken (S)
Run (R)
Afsluiten of afmelden3 (U, dan I, S, U, R)
Desktop (D)

Power User Menu Sneltoetsen

Elke Power User Menu-snelkoppeling heeft zijn eigen sneltoets of sneltoets die, wanneer ingedrukt, die specifieke snelkoppeling opent zonder erop te hoeven klikken of tikken. De sneltoets staat naast het corresponderende item hierboven.

Met het hoofdgebruikersmenu al open, gebruik gewoon een van die toetsen om die snelkoppeling onmiddellijk te openen.

Voor de optie Afsluiten of afmelden moet u eerst op U drukken om het submenu te openen en vervolgens op I om u aan te melden uit, S om te slapen, U om af te sluiten, of R om de computer opnieuw op te starten.

De sneltoetsen zijn alleen bruikbaar als u het hoofdgebruikersmenu activeert met het toetsenbord (WIN+X).

Het WIN+X-menu aanpassen

Het hoofdgebruikersmenu kan worden aangepast door snelkoppelingen te herschikken of te verwijderen binnen de verschillende Group mappen in deze map:


C:\Users\[USERNAME]\AppData\Local\Microsoft\Windows\WinX

HKEY_LOCAL_MACHINE is de bijenkorf in het Windows-register waar u de registersleutels vindt die zijn gekoppeld aan de snelkoppelingen van het Power User Menu. De exacte locatie is:


HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ShellCompatibility\InboxApp

Echter, een van de gemakkelijkste manieren om items te verwijderen, opnieuw te ordenen, te hernoemen of toe te voegen aan het Power User Menu, is door een grafisch programma te gebruiken dat dit voor u kan doen.

Een voorbeeld is Win+X Menu Editor, waarmee u uw eigen programma's aan het menu kunt toevoegen, evenals snelkoppelingen op het Configuratiescherm, items in Systeembeheer en andere afsluitopties zoals slaapstand en van gebruiker wisselen. Het is ook slechts een klik verwijderd om alle standaardinstellingen te herstellen en het normale Power User-menu terug te krijgen.

Hashlnk is een andere Power User Menu-editor die u kunt downloaden om wijzigingen in het menu aan te brengen. Het is echter een opdrachtregelprogramma dat lang niet zo gemakkelijk of snel te gebruiken is als Win+X Menu Editor. U kunt leren hoe u Hashlnk kunt gebruiken in The Windows Club.

Windows 7 Power User Menu?

Alleen Windows 11, Windows 10 en Windows 8 hebben toegang tot het hoofdgebruikersmenu, maar programma's van derden, zoals WinPlusX, kunnen een menu dat erop lijkt op uw Windows 7-computer plaatsen. Dit specifieke programma laat het menu zelfs openen met dezelfde WIN+X sneltoets.

Image
Image

WinPlusX heeft standaard een aantal van dezelfde sneltoetsen als hierboven vermeld voor nieuwere Windows-versies, zoals Apparaatbeheer, Opdrachtprompt, Windows Verkenner, Uitvoeren en Gebeurtenisviewer, maar ook Register-editor en Kladblok. Net als Win+X Menu Editor en HashLnk kunt u met WinPlusX ook uw eigen menu-opties toevoegen.

[1] Mobiliteitscentrum is meestal alleen beschikbaar wanneer Windows is geïnstalleerd op traditionele laptop- of netbookcomputers.

[2] In Windows 8.1 en Windows 10 kunnen de sneltoetsen Command Prompt en Command Prompt (Admin) optioneel worden gewijzigd in respectievelijk Windows PowerShell en Windows PowerShell (Admin). Zie Hoe u van opdrachtprompt en PowerShell kunt wisselen in het WIN+X-menu voor instructies.

[3] Deze snelkoppeling is alleen beschikbaar in Windows 8.1, Windows 10 en Windows 11.

Aanbevolen: