Kun je een virus op een Mac krijgen? Wat je moet weten

Inhoudsopgave:

Kun je een virus op een Mac krijgen? Wat je moet weten
Kun je een virus op een Mac krijgen? Wat je moet weten
Anonim

Al vele jaren beweerden Apple-fans die Mac-computers gebruikten dat hun computers niet door een virus konden worden geïnfecteerd. Maar kun je een virus op Mac krijgen? Het simpele antwoord is ja, maar MacKeeper zal je niet helpen beschermen tegen een virus.

Een virus is niets meer dan een computerprogramma dat op uw computer wordt geïnstalleerd. In plaats van iets productiefs te doen, zoals een spreadsheetprogramma of een webbrowser, is een Mac-virus een toepassing die probeert iets kwaadaardigs op uw computer te doen.

Waarom Macs minder snel virussen krijgen

Naarmate het gebruik van Mac-computers meer mainstream werd, begonnen meer hackers hun aandacht te richten op programmeervirussen die Mac-computers konden aanvallen.

Het is iets moeilijker om Mac OS-beveiliging te omzeilen, maar het is niet onmogelijk. Hoe beschermen Macs gebruikers beter dan het Windows-besturingssysteem?

  • Bestandscontrole: wanneer u probeert een bestand naar uw Mac te downloaden, scant het Mac-besturingssysteem het bestand op malware.
  • Goedgekeurde software: u mag geen toepassingen op uw Mac installeren die nog niet zijn goedgekeurd door Apple en die digitaal zijn ondertekend. Gebruikers kunnen deze beveiliging echter omzeilen door de Ctrl-toets ingedrukt te houden bij het openen van de app.
  • Xprotect: wanneer u een programma probeert te openen, scant Mac's Xprotect-hulpprogramma automatisch het programma om te zien of het op de Apple-lijst met bekende schadelijke software staat.
  • Automatische updates: In tegenstelling tot Windows-computers waar gebruikers updates kunnen vertragen of zelfs helemaal uitschakelen. Op een Mac gebeuren alle updates automatisch, waardoor het systeem onmiddellijk up-to-date blijft en gepatcht wordt wanneer Apple kwetsbaarheden identificeert.
  • Sandboxing: Goedgekeurde Apple-applicaties kunnen geen acties uitvoeren die niet zijn goedgekeurd door Apple.
  • Safari Anti-Phishing: Safari, de standaard Mac-browser, heeft ingebouwde anti-phishing-technologie die frauduleuze websites detecteert en het laden van de pagina blokkeert. De browser staat alleen de nieuwste versie van plug-ins zoals QuickTime, Java en Silverlight toe.

Deze uitdagingen zorgen ervoor dat de meeste hackers zich wenden tot het schrijven van Windows-virussen, omdat Windows gemakkelijker te manipuleren is. Er zijn echter enkele hackers die zich genoodzaakt voelen zich te concentreren op het schrijven van Mac-virussen vanwege het groeiende gebruikersbestand.

De meest voorkomende Mac-virussen

We weten dat Macs virussen kunnen krijgen, omdat er de afgelopen jaren grote zijn geweest.

Image
Image

Hier volgen de meest voorkomende kwaadaardige applicaties die nog steeds een bedreiging vormen voor Mac-systemen over de hele wereld.

  • Word-macrovirussen: Word-macro's zijn scripts die in Word worden uitgevoerd, maar macrovirussen registreren toetsaanslagen of stelen privégegevens van de computer.
  • Safari-virussen: Een grote bedreiging voor Safari-gebruikers is een stukje malware dat bekend staat als Safari-get. Zodra uw computer ermee is geïnfecteerd (meestal door op een slechte weblink te klikken), zal het virus uw Mac overbelasten en proberen deze te bevriezen met een venster met een nepnummer van de technische ondersteuning van Apple om uw creditcardgegevens te stelen.
  • Pirrit: Verborgen in gekraakte versies van Adobe Photoshop en Microsoft Office, kan dit virus rootrechten verkrijgen en aanvullende kwaadaardige software downloaden.
  • Dok: deze malware onderschept al het webverkeer om uw persoonlijke of gevoelige informatie te schrapen.
  • Fruitfly: deze malware steelt, eenmaal op uw systeem, bestanden zoals afbeeldingen, gevoelige records en andere bestanden door schermafbeeldingen te maken en neemt zelfs afbeeldingen van de webcam van de computer.
  • MaMi: Voor het eerst geïntroduceerd in 2018, is het pad van infectie meestal ofwel kwaadaardige website-advertenties of phishing-pogingen via e-mail. De software wijzigt DNS-instellingen om webverkeer om te leiden en gevoelige informatie vast te leggen.

Er zijn door de jaren heen andere Mac-virussen geweest. In sommige gevallen waren ze gewoon scareware die bedoeld was om gebruikers te laten geloven dat hun systemen waren gehackt terwijl dat niet het geval was. Maar wat deze lijst duidelijk maakt, is dat een Mac een Trojaans virus, malware, wormen en elke andere bedreiging kan krijgen waarmee Windows-gebruikers worden geconfronteerd.

Hoe u uw Mac kunt beschermen tegen virussen

Aangezien er al veel beveiligingen zijn als je een Mac hebt, is het vrij eenvoudig om je tegen deze bedreigingen te beschermen.

De beste manier om te voorkomen dat malware en virussen uw computer infecteren, is door alleen goedgekeurde software uit de Mac Store te gebruiken.

Image
Image

De volgende acties kunnen er verder voor zorgen dat je Mac schoon blijft:

  • Browser-updates: Door Safari volledig up-to-date te houden, bent u verzekerd van de nieuwste versies van Java, Silverlight en andere browser-add-ons. Deze hebben zeker de nieuwste patches die u tegen virussen kunnen beschermen.
  • App-updates: houd alle apps die je op je Mac gebruikt volledig up-to-date. Dit voorkomt dat nieuwe beveiligingsproblemen een bedreiging worden.
  • Pas op voor phishing: wanneer u een e-mail met een link ontvangt, wees dan erg op uw hoede om erop te klikken. Als het van een bedrijf is waarmee u zaken doet, klik dan niet op de e-maillink en log in plaats daarvan rechtstreeks in op de bedrijfswebsite.
  • Vermijd sociale advertenties: Sociale media zijn hard op weg een van de meest gebruikte platforms door hackers te worden. Vermijd het klikken op advertenties op Facebook en elders. Als een vriend je een "interessante video" stuurt, vermijd dan de verleiding om erop te klikken.
  • Installeer Flash niet: Aangezien HTML5 Flash overbodig heeft gemaakt, is er weinig reden om Flash Player te installeren. Flash is een aanzienlijk beveiligingsrisico en als u het buiten uw systeem houdt, kunt u uw beveiliging aanzienlijk verbeteren.

Een Mac-virus verwijderen

Als je merkt dat je Mac geïnfecteerd is met een virus, zijn er een paar dingen die je kunt doen om een virus van je Mac te verwijderen.

  • Gedownloade bestanden: Virussen komen meestal van gedownloade bestanden. Dus het eerste dat u wilt doen, is naar uw downloadmap gaan en deze wissen. Vergeet niet om de prullenbak daarna te legen.
  • Nieuwe apps verwijderen: als u onlangs een nieuwe app hebt geïnstalleerd, gaat u naar Applicaties en sleept u het pictogram naar de prullenbak. leeg de prullenbak.
  • Nieuwe extensies verwijderen: Als een kwaadaardige browserextensie de oorzaak is, zoek dan recent geïnstalleerde extensies in uw browser en verwijder ze.
  • Malwarebytes: deze applicatie is een van de meest succesvolle in het verwijderen van adware, malware en virussen. Installeer Malwarebytes voor Mac en voer een volledige scan uit op uw systeem.

Het belangrijkste dat u kunt doen, of u nu wel of niet bent geïnfecteerd, is het installeren van antivirussoftware voor uw Mac. Er zijn een aantal zeer goede antivirus-apps beschikbaar voor Mac. Kies er een en installeer deze.

Aanbevolen: