Apple MacBook Pro 13-inch (M1, 2020) Review: een nieuwe CPU verandert het spel

Inhoudsopgave:

Apple MacBook Pro 13-inch (M1, 2020) Review: een nieuwe CPU verandert het spel
Apple MacBook Pro 13-inch (M1, 2020) Review: een nieuwe CPU verandert het spel
Anonim

Bottom Line

Het is misschien niet revolutionair, maar de M1-chip in de nieuwste versie van de MacBook Pro vertegenwoordigt een belangrijke evolutie in de mogelijkheden van Apple, die de prestaties van concurrerende ultrabooks evenaart en vaak overtreft.

Apple MacBook Pro 13-inch (M1, 2020)

Image
Image

We hebben de MacBook Pro gekocht zodat onze recensent de laptop kon testen. Blijf lezen voor onze volledige productreview."

Af en toe verrast Apple ons met een MacBook-vormfactor die breekt met traditie: dit is niet dat jaar. Ondanks het gebrek aan fysieke veranderingen, is de versie van de MacBook Pro 13-inch (M1) dit jaar misschien wel de grootste sprong in hun hardware in jaren dankzij de nieuwe M1-chip. Dit jaar is Apple gegaan met hun eigen handelsmerk silicium in plaats van te vertrouwen op CPU's van derden van Intel.

Afgezien van het openen van de deur naar het draaien van apps native op MacOS, voegt dit ook een verrassende hoeveelheid snelheid toe en maakt de nieuwe MacBook Pro een game-changer in de wereld van krachtige laptops. Naast de superieure prestaties krijg je een indrukwekkende batterijduur en het geweldig aanvoelende toetsenbord en touchpad dat je van Apple gewend bent. De algehele prestaties bliezen me weg tijdens mijn weken van testen.

Image
Image

Ontwerp: Als het niet kapot is…

Apple is qua esthetiek weinig veranderd, waardoor alle substantiële veranderingen dit jaar onder de motorkap zijn verbannen. De afmetingen van de 13-inch MacBook Pro van de vorige generatie blijven nagenoeg onveranderd, met een bescheiden 0.6x12x8.5 inch (HWD) en een gewicht van 3 pond. Hij is net licht genoeg om hem vol vertrouwen te dragen terwijl hij open is van kamer naar kamer wanneer het leven onvermijdelijk een spontane verschijning maakt tijdens uw Zoom-vergadering.

Naast de enorme hoeveelheid verbeteringen, lost het model van dit jaar veel van de aanhoudende klachten op die mensen al jaren over de MacBook Pro hebben. Deze MacBook Pro vertrouwt op een koellichaam en passieve koeling, net als de iPad, wat als bijkomend voordeel heeft dat het een van de al lang bestaande problemen van ruis aanpakt door de laptop stil te maken, zelfs onder belasting. Indrukwekkend, het werd niet heet, zelfs niet onder belasting, maar daarover hieronder meer.

De MacBook Pro heeft twee Thunderbolt/USB 4-poorten die opladen ondersteunen, DisplayPort, Thunderbolt 3 en USB 3.1 Gen 2. Als u extra slots wilt, zoals een SD-kaartlezer of USB-poorten, moet u een USB-C-hub.

Toetsenbord: een geweldige typ- en productiviteitservaring

Als je onlangs een MacBook-toetsenbord hebt gebruikt, weet je wat je hier kunt verwachten, omdat ze nog steeds de schaarachtige schakelaars gebruiken. De toetsen hebben een verlicht chiclet-achtig ontwerp met een lage reisafstand. Ik dacht aanvankelijk dat het toetsenbord misschien te druk zou zijn, en hoewel het maken van de sprong van een 17-inch laptop-indeling naar een 13-inch aanvankelijk behoorlijk drastisch leek, pasten mijn vingers snel aan de kleinere lay-out zonder al te veel misstappen.

Eén toetstoevoeging is zo klein dat je hem zou missen, tenzij de aanraakbalk er opzettelijk op wees wanneer je moest inloggen. Dat is de nieuwe vingerafdruksensor die in de rechterbovenhoek van het toetsenbord is geplaatst en waarmee u snel inloggen of Apple Pay gebruiken zonder dat u een wachtwoord nodig heeft. Hoewel de functionaliteit daar eindigt, werkt het gelukkig best goed. Ik heb nooit problemen ondervonden bij het proberen de scanner te laten lezen, en het gebruik ervan werd al snel een tweede natuur.

Image
Image

Touchpad: een zachte aanraking

Hoewel het niet papperig aanvoelde, liet de "nauwelijks-daar" haptische reactie op het touchpad me aanvankelijk verlangen naar iets pittigers. Maar Apple heeft veel meer gedaan dan ons hier alleen een grote enkelvoudige knop te geven.

Zeker op geen enkele manier een nieuwe toevoeging, maar het multi-point, drukgevoelige trackpad effent de weg voor een aantal interessante trucs die anders onmogelijk zouden zijn. Als u bijvoorbeeld uw vingers naar een punt brengt en ze uitspreidt in een starburst-patroon, worden al uw vensters slim opzij geschoven, waardoor het bureaublad wordt onthuld. Knijp die vingers weer naar binnen en alle vensters keren terug naar hun oorspronkelijke positie. De gebaren zijn even wennen, maar als je ze eenmaal onder de knie hebt, vraag je je af hoe je ooit zonder hebt geleefd.

Uiteindelijk geeft deze functionaliteit je een reden om het touchpad als je eerste keuze te gebruiken, in plaats van constant te wensen dat je een muis of trackball bij de hand hebt.

Het scherm kan een indrukwekkende helderheid van 500 nits halen, heeft rijke, nauwkeurige kleuren en geweldige kijkhoeken.

Display: hier kijk je naar

Apple blijft presteren met zijn 13-inch 2560x1600 Retina-display, maar deze keer met de True Tone-technologie die in première ging op de 9.7-inch iPad Pro en is sindsdien op elke generatie aanwezig. Dit interessante stukje technologie gebruikt vier verschillende sensoren om de witbalans op uw scherm automatisch aan te passen op basis van uw huidige lichtomgeving. Deze technologie gaat niet over het verhogen van de resolutie en het proppen van meer pixels per inch, maar over het verscherpen van de kleurhelderheid en -nauwkeurigheid tot het uiterste om het meest waarheidsgetrouwe beeld mogelijk te maken.

Het scherm kan een indrukwekkende helderheid van 500 nits halen, heeft rijke, nauwkeurige kleuren en geweldige kijkhoeken. Een andere opmerkelijke verbetering is de opmerkelijk slanke rand op het 13-inch scherm, die de laptop een gelikte futuristische uitstraling geeft en je net iets meer bruikbaar onroerend goed op je scherm geeft zonder het apparaat zelf te vergroten.

Image
Image

Prestatie: Sta op en ga

Als een levenslange pc-gebruiker en Mac-scepticus, stond ik voortdurend versteld van het razendsnelle reactievermogen en de prestaties van de nieuwe laptop van Apple. Het model dat ik heb getest had 16 GB RAM en een SSD van 2 TB, waardoor ik voldoende opslagruimte en RAM had voor multitasking en productiviteit, maar er zijn goedkopere configuraties beschikbaar.

Er zijn echter een aantal opmerkelijke verbeteringen onder de motorkap die deze MacBook de moeite waard maken om over te praten, met name de nieuwe M1-processor van Apple. Met zijn 8 cores heeft hij snelheden die de meeste conventionele ultrabooks overtreffen. Dit is des te indrukwekkender aangezien dit de eerste MacBook is die geen CPU van derden gebruikt.

Hoewel gamen niet het eerste is dat in me opkomt bij de aankoop van een MacBook, was ik verrast dat de MacBook meer dan zijn mannetje staat in gaming-benchmarks, de prestaties van veel Windows-ultrabooks zoals de HP evenaart of overtreft Spectre x360. Ik kon Starcraft 2 op gemiddelde instellingen draaien zonder merkbare haperingen of framerate-dalingen.

De MacBook van dit jaar vertegenwoordigt de beste prijs die we in tijden hebben gezien in een Apple-laptop.

Als je nieuwsgierig bent naar de statistieken, hebben we een uitsplitsing opgenomen die laat zien hoe de nieuwe MacBook Pro het doet ten opzichte van een HP Spectre x360-configuratie van een vergelijkbare prijs in termen van verwerkingsprestaties met Geekbench 5.

HP x360 Spectre Convertible 15

  • Enkele kern: 1060
  • Multi-Core: 4716
  • OpenCL Compute: 21703

MacBook Pro 13-inch (M1)

  • Enkele kern: 1720
  • Multi-Core: 7552
  • OpenCL:19421

De Spectre x360 heeft een kleine voorsprong dankzij de speciale GPU, maar in termen van rauwe verwerkingskracht en snelheid is de MacBook Pro met de M1-chip de laptop om te verslaan.

Deze verschuiving vertegenwoordigt een poging van Apple om te bewijzen dat het opnieuw kan innoveren op het gebied van computergebruik nu het meer controle heeft over de algehele architectuur die in zijn systemen wordt gebruikt. Hoewel dit nieuwe silicium een aantal werkelijk indrukwekkende prestatieverbeteringen biedt, is er een klein nadeel dat sommige apps waarop u leunt voor productiviteit mogelijk niet volledig zijn geoptimaliseerd om met de M1 te werken, zelfs met de verbeteringen die door Big Sur zijn aangebracht.

Batterij: deze vrucht heeft sap

Een andere opvallende verbetering aan de MacBook Pro is de langere levensduur van de batterij. Ik ben blij te kunnen melden dat het bij mijn testen, met een 4K-film op maximale helderheid in lus, iets meer dan 18 uur kostte om de MacBook leeg te maken. Dit maakt Apple's nieuwste laptop een van de beste laptops voor batterijduur die momenteel beschikbaar zijn. Wat nog verbazingwekkender is, is hoe snel het kan worden aangevuld. Omdat we helemaal leeg waren, waren we in staat om in iets minder dan anderhalf uur op te starten en volledig opgeladen te worden met de meegeleverde adapter.

Ik was verrast dat de MacBook meer dan zijn mannetje stond in gaming-benchmarks, en de prestaties van veel Windows-ultrabooks zoals de HP Spectre x360 evenaarde of overtrof.

Software: Big Sur beter dan ooit geoptimaliseerd

Met de M1-chip kan de MacBook ook apps uitvoeren die normaal zijn gereserveerd voor iPadOS. Hoewel dit op papier niet per se zo spannend klinkt, biedt het wel een aantal interessante mogelijkheden. Dit breidt de softwarebibliotheek die beschikbaar is voor MacOS aanzienlijk uit en helpt om alle hardware van Apple samen te brengen in een enkelvoudig ecosysteem.

De nieuwe MacBook kan nog steeds bijna naadloos applicaties gebruiken die zijn gebouwd op de Intel x86-architectuur, zoals Slack en Chrome, via de ingebouwde Rosetta 2-emulator. Het is natuurlijk niet zo snel als native applicaties, maar enige vertraging is nauwelijks merkbaar.

Prijs: een koopje voor het dubbele van de prijs

De MacBook Pro met de M1-processor begint bij $ 1.299 en gaat helemaal tot $ 2.300 voor de allerbeste configuratie. Ter vergelijking: een 13-inch MacBook die een 10e-generatie Intel-processor gebruikt, kost ongeveer $ 400 meer en kan niet echt tippen aan de prestaties van de M1-CPU. Het aannemen van deze nieuwe hardware lijkt ook een groot deel van de premie die we zien geassocieerd met Apple-producten te hebben weggenomen, waardoor prijspariteit is bereikt met veel van de ultrabooks buiten het Apple-ecosysteem.

Een HP x360 Spectre met een vergelijkbare prestatieconfiguratie kost bijvoorbeeld ongeveer hetzelfde als een M1 MacBook. Dit is geen carte blanche om de MacBook die je vorig jaar hebt gekocht gewoon in de vuilnisbak te gooien, maar de MacBook van dit jaar vertegenwoordigt de beste prijs die we al een tijdje in een Apple-laptop hebben gezien.

Image
Image

Apple MacBook Pro (M1) versus HP Spectre x360

De HP Spectre x360 biedt dankzij Windows iets meer flexibiliteit voor een vergelijkbare prijs. Maar zelfs de nieuwste 10e generatie i7 Intel-processors kunnen de prestaties van de nieuwe Apple CPU's echt niet evenaren. De x360 is een iets robuustere machine, zowel qua grootte als qua hardware, met meer RAM, meer opslagruimte en een krachtigere GPU voor betere spelprestaties. Helaas maakt de extra hardware de x360 veel zwaarder en maakt hij hem ook aanzienlijk warmer en luider onder belasting. De extra hardware vraagt ook meer van de batterij, waardoor de x360 een drastisch kortere batterijduur heeft in vergelijking met de MacBook Pro.

De nieuwe MacBook Pro daarentegen heeft genoeg om van te houden, vooral voor iedereen die grondig heeft geïnvesteerd in het Apple-ecosysteem. Hoewel de M1-chip gemakkelijk het grootste verkoopargument is, zijn het TrueTone-display, de TouchID-sensor en de drastisch verbeterde thermische prestaties en batterijduur gewoon de kers op de taart. Het is echter een beetje teleurstellend om zo'n tekort aan connectiviteitsopties te zien in vergelijking met de reeks beschikbare poorten op de Spectre x360. HP heeft alles, van een microSD-kaartsleuf tot een HDMI-poort, maar de MacBook Pro heeft slechts een paar USB-C-aansluitingen, waardoor je vrijwel gedwongen wordt een externe USB-C-hub te gebruiken, tenzij je constant kabels wilt verwisselen.

Uiteindelijk, als je een oude MacBook-eigenaar bent en niet van plan bent te veranderen, dan is dit een ideaal moment om te upgraden naar de nieuwste versie van de 13-inch MacBook Pro. Als je echter bereid bent om ecosystemen te veranderen (niet veel mensen zijn dat), is de HP Spectre x360 een iets meer veelzijdige optie die beschikbaar is voor ongeveer dezelfde prijs.

Nog wat meer tijd nodig voordat je een beslissing neemt? Bekijk onze gids voor de beste laptops.

Een krachtige nieuwe CPU verandert het spel

Met de paar prestatieverbeteringen die Apple dit jaar op tafel heeft gelegd, roept het de vraag op of je moet upgraden? Hoewel er een aantal belangrijke wijzigingen zijn in het model van vorig jaar, zul je niet veel missen als je de afgelopen twee jaar een nieuwe MacBook hebt gekocht. Als je echter al meerdere generaties op je tijd wacht en wacht op een substantiële upgrade voor je MacBook Pro, kunnen we ondubbelzinnig zeggen dat het nu de hoogste tijd is.

Specs

  • Productnaam MacBook Pro 13-inch (M1, 2020)
  • Product Merk Appel
  • UPC APZ11BMYD808
  • Prijs $1, 299.00
  • Releasedatum november 2020
  • Productafmetingen 0,61 x 11,97 x 8,36 inch.
  • Kleurruimte Grijs
  • Garantie 90 dagen technische ondersteuning, 1 jaar beperkte garantie
  • Platform MacOS
  • Processor Apple M1 CPU
  • RAM 16GB
  • Opslag 2TB SSD
  • Camera 720p FaceTime HD
  • Batterijcapaciteit 58,2 Wh
  • Poorten 2x Thunderbolt 4 (USB-C), 3,5 mm koptelefoonaansluiting

Aanbevolen: