Een doe-het-zelfgids voor het installeren van een nieuwe head-unit

Inhoudsopgave:

Een doe-het-zelfgids voor het installeren van een nieuwe head-unit
Een doe-het-zelfgids voor het installeren van een nieuwe head-unit
Anonim

Een nieuwe head-unit kan uw dashboard moderniseren, de prestaties van uw luidsprekersysteem verbeteren en u toegang geven tot een reeks media-apparaten, zoals Bluetooth-bediening, HD- en satellietradio of zelfs een dvd-speler. Het installeren van een is een relatief eenvoudige upgrade die je misschien zelf kunt doen, zelfs als je een onervaren doe-het-zelver bent.

Hier leest u hoe u de klus kunt klaren.

Installatiegereedschap hoofdunit

Om een head-unit te installeren, heb je de juiste set gereedschappen nodig. Als je nog geen head-unit hebt gekocht, zorg er dan voor dat je er een aanschaft die in de ruimte in je voertuig past. Daartoe moet u het verschil begrijpen tussen enkele DIN, dubbele DIN en anderhalve DIN. Dit voorkomt later hoofdpijn.

Om de vervanging of installatie van een head-unit te voltooien, hebt u de volgende gereedschappen en apparatuur nodig:

  • Plat blad en kruiskopschroevendraaiers
  • Torx-stuurprogramma's of bits
  • Koekstang of wrikkentool
  • Kabelboomadapter
  • Soldeerbout of krimptang
  • Als je geen kabelboomadapter hebt, heb je ook soldeer- of krimpconnectoren nodig.

Het specifieke gereedschap dat nodig is om een autoradio te installeren, kan van voertuig tot voertuig verschillen. Als iets niet helemaal past, heb je misschien een ander gereedschap nodig. Proberen om bij wijze van spreken een vierkante pin in een rond gat te forceren, lukt zelden.

Beoordeel de situatie: elk voertuig is anders

Image
Image

Om esthetische redenen zijn de bevestigingsmiddelen die autoradio's op hun plaats houden vaak verborgen. Om toegang te krijgen tot de bevestigingsmiddelen, verwijdert u het sierstuk. Deze sierdelen springen er soms meteen uit, maar veel hebben verborgen schroeven achter de asbak, schakelaars of stekkers.

Nadat u de schroeven van het sierstuk hebt verwijderd, steekt u een platte schroevendraaier of wrikkend gereedschap in om het sierstuk los te maken.

Sommige eenheden worden op hun plaats gehouden met andere methoden. Ford-hoofdunits worden bijvoorbeeld soms vastgehouden door interne klemmen die alleen met een speciaal gereedschap kunnen worden losgemaakt.

Forceer het sierstuk, de frontplaat of onderdelen van het dashboard niet als ze niet kunnen bewegen. Onderzoek zorgvuldig het gebied waar het stuk is gebonden en u zult waarschijnlijk een schroef, bout of ander bevestigingsmiddel vinden dat het op zijn plaats houdt.

Trek voorzichtig aan de bekleding

Image
Image

Zodra u alle bevestigingsmiddelen met succes hebt verwijderd, zou u het sierstuk moeten kunnen losmaken en verwijderen. In sommige gevallen moet u mogelijk ook verschillende schakelaars en draadconnectoren loskoppelen. Let daarbij op dat u de draden niet lostrekt.

Sommige voertuigen hebben ook klimaatregeling die is aangesloten op de head-unit. Als u deze verbindingen beschadigt door te hard te trekken, werken de verwarming, ventilatie en airconditioning mogelijk niet goed wanneer u de componenten weer in elkaar zet.

Ontgrendel de autoradio

Image
Image

Met de bevestigingen van de hoofdunit zichtbaar, is het tijd om de autoradio van het dashboard te verwijderen.

Sommige head-units worden vastgehouden met schroeven, maar andere gebruiken bouten, Torx-bevestigingsmiddelen of een gepatenteerde bevestigingsmethode. (In het hierboven afgebeelde voertuig wordt de stereo met vier schroeven vastgehouden.) Verwijder de schroeven of bevestigingen, plaats ze op een veilige plaats en trek dan voorzichtig de head-unit los van het dashboard.

Verwijder eventuele extra haakjes

Image
Image

Autoradio's in de fabriek worden vaak op hun plaats gehouden met uitgebreide beugels, die u al dan niet nodig heeft om uw nieuwe hoofdeenheid te installeren.

In het hierboven afgebeelde voertuig is de fabrieksstereo verbonden met een grote beugel met een opbergvak. De beugel en de ruimte in het dashboard kunnen een grotere hoofdeenheid bevatten. Aangezien we in dit voorbeeld een single-DIN head-unit vervangen door een nieuwe single-DIN head-unit, zullen we zowel de beugel als het opbergvak hergebruiken. Als we een grotere head-unit zouden installeren, zouden we de zak verwijderen en misschien helemaal geen beugel gebruiken.

Als je auto zo'n beugel heeft, moet je bepalen of je nieuwe head-unit dit nodig heeft. Mogelijk kunt u een dubbel-DIN-kopeenheid installeren, of u zult merken dat u een van de weinige voertuigen hebt die is ontworpen voor een 1,5-DIN-hoofdeenheid.

Installeer een universele montagekraag, indien nodig

Image
Image

De meeste aftermarket-stereo's worden geleverd met een universele kraag die in verschillende toepassingen werkt. Met metalen lipjes die kunnen worden gebogen om de zijkanten van een dashboardhouder vast te pakken, kunnen deze kragen meestal worden geïnstalleerd zonder extra bevestigingsmateriaal.

In dit voorbeeld is de enkelvoudige DIN-kraag te klein om direct in een streepje te passen. Het past ook niet in de bestaande beugel. Dat betekent dat we het niet zullen gebruiken. In plaats daarvan schroeven we de nieuwe head-unit in de bestaande beugel. Houd er rekening mee dat de bestaande schroeven mogelijk niet de juiste maat hebben.

Controleer de stekkers en bedrade verbindingen

Image
Image

Het is het gemakkelijkst om een nieuwe head-unit te installeren die compatibel is met de bestaande kabelboom. Dit beperkt echter het aantal head-units dat u kunt gebruiken. In het hierboven afgebeelde voertuig komen de stekker en connector niet overeen. Er zijn een paar verschillende manieren om met zo'n situatie om te gaan.

Het gemakkelijkste is om een adapterharnas te kopen. Als u een harnas vindt dat speciaal is ontworpen voor uw head-unit en voertuig, kunt u het aansluiten en gaan. Sommige harnassen kunnen rechtstreeks worden aangesloten op de pigtail die bij uw nieuwe hoofdeenheid is geleverd.

De andere optie is om het harnas dat op uw fabrieksradio was aangesloten af te knippen en vervolgens de aftermarket-pigtail er rechtstreeks in te bedraden. Als je ervoor kiest om die route te volgen, kun je krimpconnectoren of soldeer gebruiken.

Soldeer of krimp de draden, als er geen kabelboomadapter beschikbaar is

Image
Image

De snelste manier om een aftermarket-pigtail op een OE-harnas aan te sluiten, is met krimpconnectoren. Strip gewoon twee draden, schuif ze in een connector en krimp ze vervolgens.

In dit stadium is het van vitaal belang om elke draad goed aan te sluiten. Op sommige head-units zijn bedradingsschema's afgedrukt. Elke fabriekskopeenheid heeft zijn eigen systeem voor de kleuren van de luidsprekerkabels. In sommige gevallen wordt elke luidspreker weergegeven door een enkele kleur en heeft een van de draden een zwarte tracer. In andere gevallen zal elk paar draden verschillende tinten van dezelfde kleur hebben. Aftermarket autoradio's gebruiken een vrij standaard set draadkleuren.

Als je geen bedradingsschema kunt vinden, gebruik dan een testlampje om de aarde- en voedingsdraden te identificeren. Let er bij het lokaliseren van de stroomdraden op welke altijd heet is.

Je kunt de identiteit van elke luidsprekerdraad ook bepalen met een batterij van 1,5 V. U moet de positieve en negatieve accupolen aanraken met verschillende combinaties van draden.

Als je een klein beetje ruis uit een van de luidsprekers hoort, betekent dit dat je beide draden hebt gevonden die erop zijn aangesloten.

Zet alles terug

Image
Image

Zodra je je nieuwe autoradio hebt aangesloten, plaats je hem voorzichtig in het dashboard en zet je het contact in de accessoirestand. Controleer of de radio werkt. Als dit niet het geval is, controleer dan nogmaals uw bedradingstaak.

Nadat je tevreden bent dat je nieuwe radio werkt, zit je in de laatste loodjes. Alle moeilijke onderdelen liggen achter je, en het enige wat je hoeft te doen is de verwijderingsprocedure ongedaan maken.

In de meeste gevallen is het voltooien van de klus een kwestie van de nieuwe head-unit op zijn plaats schroeven, het sierstuk er weer op duwen en je gloednieuwe stereo opstarten.

Aanbevolen: