Windows werkt zo snel op M1-Macs dat het gênant is

Inhoudsopgave:

Windows werkt zo snel op M1-Macs dat het gênant is
Windows werkt zo snel op M1-Macs dat het gênant is
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Windows beta draait twee keer zo snel op een M1 Mac dan op Microsoft Surface Pro X.
  • Windows voor ARM-processors zijn niet beschikbaar voor het publiek om te kopen.
  • Apple zegt dat "Macs dit zeker heel goed kunnen."
Image
Image

Slimme hackers zijn erin geslaagd om Windows 10 te laten draaien op de nieuwe M1 Macs, en deze gehackte oplossing rookt Microsoft's eigen Surface Pro. Ja, Windows werkt sneller op een MacBook Air dan op de eigen computer van Microsoft. Het is een schande.

Alexander Graf, een ingenieur bij Amazon, nam een bètaversie van de ARM-versies van Windows 10 en liet het draaien op de nieuwe Macs met behulp van virtualisatie. Omdat de M1 Macs ook op ARM-gebaseerde chips draaien, kan Windows op zijn volledige "native" snelheid draaien, met aanpassingen voor compatibiliteit. Het resultaat is volgens Graf "bijna foutloos". Betekent dit dat we uitkijken naar een officiële versie van Windows op de Mac?

"Het lijkt mij dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Windows op ARM officieel draait op M1 Macs", schrijft Apple-journalist en podcaster Jason Snell. "De bal ligt in hun kamp. Er lijken weinig technische wegversperringen te zijn. Het is te logisch."

Virtuele Windows

ARM is het soort chipontwerp dat wordt gebruikt voor veel mobiele apparaten, zoals de iPhone, Android-telefoons en nu de Mac. ARM verschilt fundamenteel van de x86-chips van Intel en AMD die pc's en oudere Macs van stroom voorzien.

Graf nam een versie van Windows die voor ARM was gebouwd en gebruikte vervolgens virtualisatie om het op een Mac uit te voeren. Virtualisatie is in feite een app die een 'virtuele machine' maakt, bijvoorbeeld een virtuele pc. Het slimme is dat deze virtuele pc achter de schermen met de echte computerhardware praat, zodat hij op bijna volle snelheid kan draaien.

"Wie zei dat Windows niet goed zou werken op AppleSilicon?" tweette Graf. "Het is hier behoorlijk pittig."

Een video van YouTube-hacker Martin Nobel toont de Windows-installatie, het testen en vooral de games die op een Apple Silicon Mac draaien. Zoals je kunt zien, werkt Windows tot twee keer zo snel op de Mac als op Microsoft's eigen Surface Pro X.

Windows op een Mac?

Je kunt al jaren Windows op een Mac draaien, omdat ze dezelfde Intel X86-architectuur delen. Je zou zelfs Windows op de Mac kunnen installeren en ermee kunnen opstarten, zonder het helemaal als Mac te gebruiken. Het probleem om dit te doen voor M1 ARM Macs is het verkrijgen van een kopie van Windows voor ARM.

Microsoft maakt Windows voor ARM al en gebruikt het op zijn Surface Pro-tablet/laptop-hybriden. Het geeft ook licenties voor de ARM-versie van Windows aan fabrikanten. Maar op dit moment is er geen manier voor jou of ik om een exemplaar te kopen. Graf heeft dit omzeild door een bèta of "Insider Preview" van ARM Windows te downloaden.

Maar de echte vraag is of Microsoft Windows zal optimaliseren voor het M1-systeem-op-een-chip, en het beschikbaar zal stellen aan particuliere kopers.

"Dat is echt aan Microsoft," vertelde Craig Federighi, senior vice president software engineering van Apple, aan Ars Technica. "We hebben de kerntechnologieën voor hen om dat te doen, om hun ARM-versie van Windows uit te voeren… Maar dat is een beslissing die Microsoft moet nemen, om die technologie in licentie te geven zodat gebruikers deze op deze Macs kunnen gebruiken."

Uiteindelijk is Windows een softwarebedrijf, geen hardwarebedrijf voor Microsoft. Het kan zijn hardwarepartners van streek maken door Windows beschikbaar te maken voor Macs, die op dit moment veel sneller zijn dan welke Windows-laptop dan ook. Maar verder is het logisch dat Windows op zoveel mogelijk plaatsen werkt. Ik verwacht dat het snel zal gebeuren.

Aanbevolen: