Goedkope oplossingen en alternatieven voor airconditioning

Inhoudsopgave:

Goedkope oplossingen en alternatieven voor airconditioning
Goedkope oplossingen en alternatieven voor airconditioning
Anonim

Airconditioning is een van de gemakken van de moderne wereld. Maar wat doe je als je airco kapot gaat en je het je niet kunt veroorloven om het te repareren? Hier zijn enkele goedkope alternatieven voor airconditioning voor thuis en in de auto, evenals enkele tips om problemen met een defect systeem op te lossen.

Goedkope alternatieven voor airconditioning in huis

Er is geen vervanging voor een functioneel airconditioningsysteem voor thuis of in de auto, net zoals vervangingen voor autoverwarming vaak tekortschieten. Afhankelijk van waar je woont, zijn er echter enkele dingen die je kunt proberen om wat verlichting van de hitte te krijgen zonder airconditioning.

Houd je huis zo koel mogelijk

Als je airco kapot is, is het meest effectieve wat je kunt doen om koel te blijven, je huis niet te warm te laten worden. Volg deze tips om de binnentemperatuur onder controle te houden.

  • Voeg geen extra warmte toe aan het huis: Vermijd het gebruik van ovens, gloeilampen en andere apparaten die warmte afzetten. Houd de koelkast zoveel mogelijk gesloten, aangezien koelkasten werken door warmte in een huis te dumpen om de inhoud binnenin koud te houden.
  • Houd de gordijnen dicht: Hoewel fel zonlicht en een blauwe lucht de stemming kunnen verbeteren, kan de zon die door open ramen naar binnen schijnt ervoor zorgen dat de temperatuur in een huis stijgt.
  • Gebruik zonneschermen of raamfolie: Als u de gordijnen open wilt hebben, koop dan schermen of films die licht doorlaten zonder warmte over te dragen.

Gebruik een ventilator

Fans zijn grote bronnen van opluchting als je geen airconditioning hebt. Ventilatoren koelen de lucht niet actief, ze verplaatsen deze gewoon door de kamer. Ventilatoren zijn echter goedkoper en verbruiken minder energie dan airconditioners.

Als de luchtvochtigheid in uw omgeving laag is, zorg dan voor een vernevelingsventilator. Het zal niet veel goeds doen in een benauwd klimaat, en het kan de zaken erger maken. Als je in een droge omgeving woont, kan een vernevelingsventilator waardevol zijn.

Image
Image

Gebruik een verdampingskoeler

Als de luchtvochtigheid laag genoeg is, is een verdampingskoeler een effectief alternatief voor een standaard airconditioning. Als de omstandigheden goed zijn, verlaagt een verdampingskoeler de temperatuur in een ruimte met een paar graden. Verdampingskoelers zijn niet zo effectief als echte airconditioningapparaten, maar zijn effectiever dan het gebruik van alleen ventilatoren.

Snelle oplossingen voor de airconditioner van uw huis

Het inhuren van een HVAC-professional is de zekerste manier om een probleem met elk airconditioningsysteem op te lossen. Overweeg echter deze tips voor het oplossen van problemen voordat u een reparateur belt.

De airconditioner gaat niet aan:

  • Zorg ervoor dat de thermostaat op koelen staat: Zet de thermostaat lager. Als je een ingewikkelde digitale thermostaat hebt, raadpleeg dan de handleiding.
  • Controleer of de condensoreenheid buiten geluid maakt: Als de condensor geluid maakt maar de ventilator niet draait, kan het een slechte condensator zijn.
  • Controleer de stroomonderbreker en zekeringen: Als de airconditioning helemaal niet aangaat, open dan de stroomonderbreker en controleer of de zekering overeenkomt met de A /C-eenheid is opgeblazen. Als dit het geval is, vervangt u deze door een nieuwe zekering. Als alles er goed uitziet, bel dan een professional.

De airconditioner werkt maar blaast geen koude lucht:

  • Controleer op verstoppingen in de condensor: Met de airconditioner uitgeschakeld, ga naar buiten en controleer de condensoreenheid. Kijk naar binnen om te zien of er vuil in is gevallen en verwijder bladeren en onkruid dat zich rond het apparaat heeft verzameld. Verwijder alles dat de luchtstroom in of uit het apparaat kan blokkeren.
  • Controleer het A/C-filter: Als het filter verstopt is, zal het systeem moeite hebben om voldoende lucht aan te zuigen.

De airconditioner blaast koude lucht maar zorgt niet voor voldoende koeling:

  • Het apparaat is misschien niet groot genoeg voor uw huis: Als het de eerste keer is dat u de airconditioning gebruikt, is het mogelijk dat de airconditioning niet niet de juiste maat voor uw huis.
  • Het apparaat heeft mogelijk professionele reparaties nodig: Als de airconditioning de juiste maat heeft, maar niet in staat is om een interne temperatuur te handhaven die 20 tot 25 graden lager is dan de buitentemperatuur, kan professionele aandacht vereisen.

Goedkope alternatieven voor auto-airconditioning

Hier zijn een aantal oplossingen als het airconditioningsysteem van uw auto kapot is.

Open het venster

Er is een mythe die zegt dat het duurder is om de ramen naar beneden te draaien dan om de airconditioning te laten draaien omdat het slepen veroorzaakt. Maar dat is niet noodzakelijk waar. Als u op straat rijdt, rol dan een raam naar beneden om koel te blijven zonder veel gas te verbruiken. Rijden op een snelweg met het raam naar beneden zorgt voor meer weerstand en als gevolg daarvan verbruikt u meer gas.

Vergelijk per geval de risico's en voordelen van reparatie versus het kopen van een nieuwe airconditioner.

Gebruik een verdampingskoeler

Als je in een gebied met een lage luchtvochtigheid woont, zoals het zuidwesten van de Verenigde Staten, zorg dan voor een verdampingskoeler. Deze apparaten stonden jarenlang bekend als moeraskoelers en werden als kleine stra alturbines op de passagiersramen van auto's gemonteerd.

Moeraskoelers werken door middel van verdampingskoeling. Deze koelers vertrouwen op waterverdamping om warmte uit de omringende lucht te halen, waardoor deze aan de binnenkant koel blijft. Het nadeel is dat ze niet goed werken in vochtige klimaten.

Je kunt een kleine 12-volt verdampingskoeler kopen of er een bouwen met een ijskist en een ventilator. Als je er een met een ventilator bouwt, gooi dan ijs in de ijskist als je hem wilt gebruiken.

Plaats natte lappen over de ventilatieopeningen

Als je de effecten van een verdampingskoeler wilt simuleren zonder er een te kopen, drapeer dan een natte doek over een ventilatierooster. Het is niet de meest effectieve manier om het interieur van de auto te koelen, maar het is beter dan niets.

Snelle oplossingen voor de airconditioning van uw auto

Als het airconditioningsysteem van je auto niet werkt, kan er een aantal dingen mis zijn. Hier zijn enkele tips om uw situatie op te lossen.

Image
Image

De airconditioner blaast koude lucht, maar niet koud genoeg:

  • Controleer of de koelventilatoren draaien: Controleer met draaiende motor en ingeschakelde airconditioner of de condensor- of radiatorventilatoren draaien. Als dat niet het geval is, kan dat het probleem zijn.
  • Controleer op verstopping door vuil: Als de verse luchtinlaat geblokkeerd is, of als de verwarmingskast vol bladeren en vuil zit, zal de airconditioner niet goed werken.
  • Controleer het interieurluchtfilter: Als de auto een interieurluchtfilter heeft, is dat meestal eenvoudig te controleren.

De airconditioner gaat aan maar blaast geen koude lucht:

  • Controleer of de compressor inschakelt: Controleer met draaiende motor en ingeschakelde airconditioning of de poelie van de aircocompressor aangrijpt. U moet af en toe een klikkend geluid horen en de vrijloopkoppeling op de compressor wordt ingeschakeld. Als dit niet het geval is, is de compressor, koppeling of een ander gerelateerd onderdeel mogelijk defect.
  • Controleer of het systeem voldoende koelmiddel heeft: Veel auto-aircosystemen werken niet meer vanwege een laag koelmiddel, maar om het peil te controleren is gespecialiseerd gereedschap nodig. Het controleren op lekken vereist ook gespecialiseerde apparatuur.

De airconditioner gaat helemaal niet aan:

Controleer de zekeringen: Dit kan het gevolg zijn van een doorgebrande zekering. Vervang een doorgebrande zekering niet door een zwaardere zekering. Als de zekering weer doorbrandt, is er kortsluiting in het systeem. Als de zekering niet is doorgebrand, huur dan een professional in om het probleem te diagnosticeren.

Aanbevolen: