Auro 3D Audio Surround Sound Format Basisprincipes

Inhoudsopgave:

Auro 3D Audio Surround Sound Format Basisprincipes
Auro 3D Audio Surround Sound Format Basisprincipes
Anonim

Tussen Dolby en DTS zijn er veel surround sound-indelingen waarvan u kunt profiteren in de meeste thuisbioscoopopstellingen. Er is echter een alternatief om te overwegen dat een meeslepende surround sound-ervaring biedt die alleen beschikbaar is op geselecteerde thuisbioscoopontvangers en AV-voorversterker/processors, en dat is Auro 3D Audio.

Image
Image

Wat is Auro 3D Audio?

Wat we leuk vinden

  • Achterwaarts compatibel met 5.1- en 7.1-kanaals audio.
  • Geschikt voor 10.1, 11.1 en 13.1 kanaalconfiguraties.
  • Kan DTS:X toewijzen aan een Auro 3D Audio-luidsprekeropstelling.
  • Upmixer kan 2-, 5.1- of 7.1-kanaals audio aanpassen aan een Auro 3D Audio-luidsprekerlay-out.

Wat we niet leuk vinden

  • Vereist veel luidsprekers voor een volledig meeslepend geluid.
  • Auro 3D Audio en Dolby Atmos-luidsprekertoewijzing zijn niet compatibel.
  • Niet veel beschikbare inhoud in vergelijking met Dolby- en DTS-formaten.
  • Duur om te implementeren.

Auro 3D Audio is een consumentenversie van het Barco Auro 11.1-kanaals surround sound-afspeelsysteem dat in sommige bioscopen wordt gebruikt. Als je Barco Audio 11.1 nog niet hebt ervaren, bekijk dan een lijst met bioscopen en films die je mogelijk kunt bekijken.

Auro 3D Audio is een concurrent van de Dolby Atmos en DTS:X meeslepende surround sound-formaten in de thuisbioscoopruimte. Toch heeft het zijn eigen kenmerken.

Auro 3D Audio in een thuisbioscoop biedt een meeslepende surround sound-ervaring (vergelijkbaar met Dolby Atmos en DTS:X) door de luisteromgeving in een bubbel te omhullen. In tegenstelling tot Dolby Atmos en DTS:X is Auro 3D Audio echter kanaalgebaseerd in plaats van objectgebaseerd. Tijdens het mixproces worden geluiden toegewezen aan specifieke kanalen (dus de vereiste voor meer luidsprekers) in plaats van een specifiek punt in de ruimte.

Een ander verschil tussen Auro 3D en Dolby Atmos/DTS:X is hoe het gecodeerde signaal wordt overgedragen van een bronapparaat naar een AV-voorversterker/processor of thuisbioscoopontvanger. Dolby Atmos en DTS:X sluiten een codec in binnen een specifiek bitstream-formaat. De Auro 3D Audio-codec kan worden ingebed in een standaard ongecomprimeerde 5.1-kanaals PCM-soundtrack en op een Blu-ray Disc of Ultra HD Blu-ray Disc worden geplaatst.

Dit betekent dat Auro 3D Audio achterwaarts compatibel is. Als uw AV-voorversterkerprocessor of thuisbioscoopontvanger niet geschikt is voor Auro 3D, hebt u nog steeds toegang tot een standaard 5.1- of 7.1-kanaals ongecomprimeerd audiosignaal.

Aangezien de Auro 3D Audio codec-algoritmen kunnen worden ingebed in een 5.1-kanaals PCM-soundtrack, kunnen de meeste, zo niet alle Blu-ray Disc-spelers deze informatie van een Blu-ray Disc doorgeven aan een AV-voorversterker/processor of thuisbioscoopontvanger die Auro 3D Audio-decodering biedt. Om toegang te krijgen tot Auro 3D Audio-soundtracks die mogelijk op een Ultra HD-formaat Blu-ray Disc staan, hebt u een Ultra HD Blu-ray Disc-speler nodig.

Auro 3D Audio Speaker Layout Opties

Voor het luisteren begint Auro 3D Audio met een traditionele 5.1-kanaals luidsprekerlaag en subwoofer. Rondom de luisterruimte (boven de luisterpositie) bevindt zich nog een set voor- en surroundluidsprekers (dat wil zeggen een luidsprekeropstelling met twee lagen). Meer specifiek ziet de lay-out er als volgt uit:

Image
Image
  • Niveau 1: 5.1 kanalen - linksvoor, midden, rechtsvoor, links surround, rechts surround en subwoofer.
  • Niveau 2: Hoogte laag - linksvoor, rechtsvoor, links surround, rechts surround. Dit resulteert in een 9.1-kanaals luidsprekeropstelling.
  • Niveau 3 (Optioneel): Toplaag-Als u voor de volledige 10.1-kanaalsoptie kiest, plaatst u een aan het plafond gemonteerde luidspreker direct boven de luisterpositie. Dit wordt het VOG-kanaal (Voice of God) genoemd.

De 9.1 en 10.1 kanaals opties zorgen voor een meer dan geschikte Auro 3D luisterervaring. Maar als je een AV-voorversterker/processor/versterker-combinatie of een thuisbioscoopontvanger hebt die goed is uitgerust, kan Auro 3D 11.1- en 13.1-kanaalsconfiguraties aan.

In deze configuraties kan een middenkanaalluidspreker worden toegevoegd aan de hoogtelaag van een 10.1-kanaals opstelling, wat resulteert in een totaal van 11.1 kanalen. Om dit verder uit te breiden, als je begint met een 7.1-kanaals setup op niveau 1, is het resultaat een totale setup van 13.1 kanalen.

Hoe Auro 3D-audio klinkt

Op dit moment denk je waarschijnlijk: "Dat zijn veel sprekers!" Dat is zeker waar, en voor veel consumenten is dat een afknapper. Het bewijs zit echter in het luisteren.

Image
Image

Bij het luisteren naar Auro 3D Audio is het onderscheidende dat hoewel Dolby Atmos en DTS:X een vergelijkbaar meeslepend surround-effect bieden bij films, Auro 3D Audio het meest indrukwekkend is bij muziek.

Wanneer de hoogtelaag is geactiveerd, gaat het geluid verticaal en wordt het breder in de fysieke opening tussen de voor- en achterluidsprekers. Dit betekent dat je geen extra set brede luidsprekers nodig hebt om een wijd open surround sound-ervaring te krijgen.

  • Movies: Auro 3D Audio biedt een realistische geluidsomgeving waar het geluid meeslepend en richtinggevend is. De dialoog is goed verankerd, effectgeluiden hebben de gewenste dramatische impact en achtergrondgeluiden zijn gedetailleerd, naar voren gebracht en in de juiste mate gebalanceerd tegen de belangrijkste geluidselementen.
  • Muziek: De resultaten zijn indrukwekkend in vergelijking met standaard tweekanaals audioweergave. Je wordt als luisteraar geplaatst in de akoestiek van de ruimte waar de opname is gemaakt (zoals een club, auditorium, kerk of arena). De balans tussen zang en instrumenten is accuraat. Het geluid hangt echter af van hoe de opnames zijn gemixt. Als het goed wordt gedaan, zijn de resultaten indrukwekkend. Zelfs als je een tweekanaals stereofan bent, luister dan serieus als je de kans hebt om een muzikaal optreden in Auro 3D Audio te bekijken.

Ondanks het leveren van een uitstekende geluidservaring, is het grootste probleem met Auro 3D Audio dat er meer luidsprekers nodig zijn om het meeslepende hoogte-effect te bereiken. Dit in tegenstelling tot DTS:X, dat werkt met een standaard 5.1- of 7.1-opstelling, of Dolby Atmos, dat werkt met een standaard 5.1-kanaals luidsprekeropstelling met de toevoeging van twee verticaal gerichte of aan het plafond gemonteerde luidsprekers.

De vereisten voor de indeling van de luidsprekers voor Auro 3D Audio en Dolby Atmos zijn verschillend en normaal gesproken niet compatibel. Auro 3D's meerdere luidsprekerlagen en enkele plafondluidspreker verschillen van Dolby Atmos, waarvoor één horizontaal luidsprekerniveau en twee of vier plafond- of verticaal gerichte luidsprekers nodig zijn voor hoogtegeluiden.

Auro 3D kan niet natuurlijk worden toegewezen aan een Dolby Atmos-luidsprekerconfiguratie en Dolby Atmos kan niet natuurlijk worden toegewezen aan een Auro 3D Audio-configuratie. Marantz en Denon lossen dit op door een uniforme luidsprekerconfiguratie te bieden. Wanneer u wordt geconfronteerd met een Auro 3D Audio-opstelling, gebruikt u de uniforme configuratie om de Dolby Atmos-hoogtesignalen toe te wijzen aan de linker- en rechtervoorluidsprekers in een Auro 3D Audio-hoogtelaag.

Aan de andere kant kan DTS:X, dat luidsprekerlay-out-agnostisch is, toewijzen aan een volledige Auro 3D Audio-luidsprekeropstelling.

Auro 3D-audio-inhoud

Om optimaal te profiteren van Auro 3D Audio, heb je film- of muziekcontent nodig die correct is gecodeerd. Dit omvat geselecteerde films op Blu-ray of Ultra HD Blu-ray Disc, evenals geselecteerde content met alleen audio op Pure Audio Blu-ray Disc.

Image
Image

Bovendien biedt Auro Technologies, als onderdeel van de implementatie van dit formaat, een extra upmixer (aangeduid als Auro-Matic) die gebruikmaakt van de Auro 3D Audio-luidsprekerlay-out voor niet-Auro 3D Audio-gecodeerde inhoud.

Auro-Matic breidt de surround sound-ervaring van traditionele 2/5.1/7.1-kanaals inhoud uit. Het brengt sonische details naar voren en opent mono-bronmateriaal zonder de bedoeling van de originele opname te overdrijven.

Auro 3D-audio voor hoofdtelefoons

Naast de thuisbioscoopversie van Auro 3D Audio is er een hoofdtelefoonversie.

De Auro 3D-hoofdtelefoonervaring werkt met elke binaurale (stereo) hoofdtelefoon. Dit maakt Auro 3D Audio praktisch voor thuisbioscoopontvangers, AV-processors met hoofdtelefoonuitgangen en mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets.

Image
Image

Hoe u Auro 3D-audio voor uw thuisbioscoop kunt krijgen

Auro 3D kan worden opgenomen in of toegevoegd met een firmware-update in een compatibele AV-processor of thuisbioscoopontvanger. Voor apparaten die een firmware-update nodig hebben om Auro 3D Audio toe te voegen, kunnen echter kosten in rekening worden gebracht (meestal $ 199).

Image
Image

Merken die Auro 3D Audio aanbieden voor bepaalde AV-processors en thuisbioscoopontvangers zijn onder meer Denon, Marantz, Storm Audio en DataSat.

Aanbevolen: