Hoe DOC-bestanden te openen, bewerken, & converteren

Inhoudsopgave:

Hoe DOC-bestanden te openen, bewerken, & converteren
Hoe DOC-bestanden te openen, bewerken, & converteren
Anonim

Wat te weten

  • Een DOC-bestand is een Microsoft Word-documentbestand.
  • Open er een met MS Word of gratis via Google Docs of WPS Office.
  • Converteren naar PDF, JPG, DOCX, etc. met dezelfde programma's of Zamzar.

Dit artikel legt uit wat een DOC-bestand is, hoe je er een opent met en zonder MS Word, en hoe je het in een ander bestandsformaat krijgt, zoals DOCX of PDF.

Wat is een DOC-bestand?

Een bestand met de DOC-bestandsextensie is een Microsoft Word-documentbestand. Het is de standaard bestandsindeling die wordt gebruikt in Microsoft Word 97-2003, terwijl nieuwere versies van MS Word (2007+) standaard de DOCX-bestandsextensie gebruiken.

Dit formaat kan afbeeldingen, opgemaakte tekst, tabellen, grafieken en andere dingen die gebruikelijk zijn voor tekstverwerkers opslaan.

Dit oudere DOC-formaat verschilt voornamelijk van DOCX doordat de laatste ZIP en XML gebruikt om de inhoud te comprimeren en op te slaan, terwijl DOC dat niet doet.

Image
Image

DOC-bestanden hebben niets te maken met DDOC- of ADOC-bestanden, dus u kunt controleren of u de bestandsextensie zorgvuldig leest voordat u deze probeert te openen.

Hoe een DOC-bestand te openen

Microsoft Word (versie 97 en hoger) is het primaire programma dat wordt gebruikt voor het openen van en werken met DOC-bestanden, maar het is niet gratis te gebruiken.

Er zijn gratis alternatieven voor Microsoft Office die ondersteuning bieden voor DOC-bestanden, zoals LibreOffice Writer, OpenOffice Writer en WPS Office Writer. Al deze toepassingen kunnen DOC-bestanden openen en bewerken.

Image
Image

Als je geen tekstverwerker op je computer hebt geïnstalleerd en je wilt er geen toevoegen, is Google Docs een leuk alternatief waarmee je DOC-bestanden naar je Google Drive-account kunt uploaden om ze te bekijken, te bewerken, en deel het bestand zelfs via uw webbrowser. Het is veel sneller om deze weg te gaan in plaats van een tekstverwerkingsprogramma te installeren, en er zijn extra voordelen (maar ook nadelen) waarover u kunt lezen in deze recensie van Google Docs.

Microsoft heeft zelfs zijn eigen gratis Word Viewer-tool waarmee je DOC-bestanden kunt bekijken (niet bewerken) zonder dat je MS Office-programma's op je computer nodig hebt. Hun gratis online versie van Word is vergelijkbaar, maar je kunt het document ook bewerken.

Gebruik je de Chrome-webbrowser? Als dat het geval is, kunt u vrij snel DOC-bestanden openen met de gratis extensie Office Editing for Doc, Sheets & Slides van Google. Het opent DOC-bestanden rechtstreeks in uw browser die u op internet tegenkomt, zodat u ze niet op uw computer hoeft op te slaan en ze vervolgens opnieuw in een apart programma hoeft te openen. Je kunt er ook een lokaal DOC-bestand mee naar Chrome slepen en het beginnen te lezen of bewerken met Google Docs.

Bekijk ook deze lijst met gratis tekstverwerkers voor enkele extra gratis programma's die DOC-bestanden kunnen openen.

Als u merkt dat een toepassing op uw pc het bestand probeert te openen, maar het is de verkeerde toepassing of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma het opent, raadpleeg dan onze handleiding voor het wijzigen van het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie om te leren hoe u die wijziging in Windows kunt aanbrengen.

Een DOC-bestand converteren

Elke goede tekstverwerker die het openen van een DOC-bestand ondersteunt, kan het bestand zeker in een ander documentformaat opslaan. Alle bovengenoemde software - WPS Office Writer, Microsoft Word (en hun online versie), Google Docs, enz., kan een DOC-bestand in een ander formaat opslaan.

Als je op zoek bent naar een specifieke conversie, zoals DOC naar DOCX, onthoud dan wat we hierboven zeiden over die MS Office- alternatieven. Een andere optie voor het converteren van een DOC-bestand naar het DOCX-formaat is het gebruik van een speciale documentconverter. Een voorbeeld is de Zamzar-website - upload gewoon het DOC-bestand naar die website om een aantal opties te krijgen om het naar te converteren.

Je kunt ook een gratis bestandsconverter gebruiken om een DOC-bestand te converteren naar formaten zoals PDF en JPG. Een die we graag gebruiken is FileZigZag omdat het net Zamzar is, omdat je geen programma's hoeft te downloaden om het te gebruiken. Het ondersteunt het opslaan van een DOC-bestand in veel andere formaten dan PDF en JPG, zoals RTF, HTML, ODT en TXT.

Kan het nog steeds niet openen?

Als geen van de hierboven gelinkte programma's of websites je bestand opent, is de kans groot dat het niet echt in dit formaat is. Dit kan gebeuren als je de bestandsextensie verkeerd hebt gelezen.

Bijvoorbeeld, terwijl DO op dezelfde manier wordt gespeld, zijn bestanden die eindigen op die extensie Java Servlet-bestanden, die totaal anders zijn dan het formaat dat Microsoft Word gebruikt. Hetzelfde geldt voor veel andere bestandsextensies, waaronder DCO, DOCZ, CDO, enz.

Bestudeer zorgvuldig de letters en/of cijfers die volgen op de naam van uw bestand en onderzoek het dan wat meer om te leren hoe het opent of hoe het kan worden geconverteerd naar een ander formaat.

Aanbevolen: