Waarom de nieuwe prijzen van Apple misschien niet sinister zijn

Inhoudsopgave:

Waarom de nieuwe prijzen van Apple misschien niet sinister zijn
Waarom de nieuwe prijzen van Apple misschien niet sinister zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Apple's verlaging van de prijzen voor kleine ontwikkelaars wordt gezien als een slim businessplan, maar verergert de antitrustclaims van grotere ontwikkelaars.
  • De meest vernietigende antitrustclaim, zelfvoorkeur, is door Apple niet behandeld en zou teniet kunnen worden gedaan te midden van prijsverlagingen.
  • De druk van grote bedrijven tegen Apple blijft toenemen en een groeiend sentiment tegen Big Tech kan op den duur problemen veroorzaken.
Image
Image

Apple's zet om de prijzen te verlagen, wordt door sommige experts gezien als een poging om monopoliebeschuldigingen te omzeilen, maar anderen zeggen dat het waarschijnlijker is dat het eenvoudig zakelijk manoeuvreren is.

Geparadeerd als uitstel voor kleine ontwikkelaars die worstelen met de gevolgen van de pandemie van het coronavirus, is Apple's actie om het commissiepercentage te verlagen van 30% naar 15% voor ontwikkelaars met $ 1 miljoen of minder aan jaarlijkse inkomsten, onder vuur komen te liggen van grotere ontwikkelaars. Deze ontwikkelaars zien de stap als een poging om de concurrentie de kop in te drukken door hun gezicht te redden, aangezien het bedrijf een commissie van 30% blijft ontvangen van de grootste ontwikkelaars in de App Store.

"Dit zou iets zijn om te vieren, ware het niet dat Apple een berekende zet zou doen om app-makers te verdelen en hun monopolie op winkels en betalingen te behouden, opnieuw de belofte brekend om alle ontwikkelaars gelijk te behandelen", zei Tim Sweeney, CEO van Epic Games in een verklaring. "Door speciale 15% voorwaarden te geven aan geselecteerde roofridders zoals Amazon, en nu ook aan klein-Indië, hoopt Apple genoeg critici te verwijderen zodat ze weg kunnen komen met hun blokkade van de concurrentie."

Sweeney was niet de enige in zijn kritiek op Apple's zet om de prijzen voor geselecteerde ontwikkelaars te verlagen. Leidinggevenden bij andere grote bedrijven die deel uitmaken van de Coalition for App Fairness hadden ook een aantal woorden voor de Silicon Valley-corporatie. Namelijk een afwijzing van zijn beslissing om in verschillende sectoren te spelen, zoals televisie en muziekstreaming (App TV+ en Apple Music), terwijl hij de mogelijkheid heeft om de prijzen voor zijn concurrentie vast te stellen en een extra verlaging te nemen als ze te groot worden en voorbij de $ 1 groeien miljoen omzetdrempel.

Effect op antitrustclaims

Juridische experts suggereren dat monopolieclaims weinig meer zijn dan witte ruis, aangezien de prijsbeslissingen van het bedrijf geen invloed hebben op beschuldigingen van concurrentiebeperkendheid. In plaats daarvan is het niet meer dan een simpele zakelijke zet die waarschijnlijk andere concurrenten van de app store, zoals Google en Microsoft, probeert te ondermijnen.

“Normaal gesproken grijpt antitrustregelgeving niet in in het interne prijsgedrag van een bedrijf. Het is ook moeilijk voor regelgevers om te beslissen wat eerlijke prijzen zijn, dus ik denk dat deze app-ontwikkelaars een relatief zwakke antitrustzaak hebben”, Angela Huyue Zhang, directeur van het Center for Chinese Law en auteur van het nieuwe boek Chinese Antitrust Exceptionalism: How The Rise of China daagt wereldwijde regelgeving uit, zei in een e-mailinterview."Apple's beslissing om de prijzen voor de ontwikkelaars te verlagen heeft meer te maken met concurrentie van andere platforms dan met antitrustzorg."

Image
Image

Google, de grootste concurrent van mobiele apps, staat in de achterhoede met bijna de helft van de jaaromzet van Apple's App Store. Samen zijn de twee goed voor bijna 100% van de wereldwijde verkoop van mobiele apps. De op twee na grootste, Windows Apps, staat niet eens op de lijst. Monopoliebeschuldigingen tegen Apple blijven tekortschieten, maar de bezorgdheid over het vermogen om de mobiele app-industrie te domineren, blijft bestaan. Een schijn van legitimiteit verlenen aan de anders versleten antitrustbeschuldigingen.

De subcommissie van het Huis voor antitrust-, handels- en bestuursrecht vond dat Apple het concurrentiekarakter van de markt nominaal schendt. "Apple's monopoliemacht over softwaredistributie naar iOS-apparaten heeft geleid tot schade aan concurrenten en concurrentie, verminderde kwaliteit en innovatie bij app-ontwikkelaars, en stijgende prijzen en verminderde keuzes voor consumenten", schreef de subcommissie in een verklaring waarin de federale overheid werd aanbevolen haar antitrustwetten te herzien. wetten.

Meer zaken dan monopolie?

Er is een groeiende bezorgdheid over dit soort gedrag in antitrustzaken. Het wordt zelfvoorkeur genoemd, en dit is waar antitrustklachten tegen Apple het sterkst zijn.

“Het is ook mogelijk om te beweren dat, ongeacht het tarief dat Apple aan kleine ontwikkelaars biedt als Apple preferentiële toegang blijft geven tot zijn eigen apps zoals Apple Music, terwijl het een hoge commissie vraagt aan bepaalde concurrerende apps, dit nog steeds anti -concurrerend gedrag onder de controversiële 'zelfvoorkeur'-theorie', zei Renato Nazzini, een professor in de rechten en adviseur van het International Competition Network, in een e-mailinterview met Lifewire.

De zelfvoorkeurende antitrusttheorie in de wereld van technologie is gebaseerd op een huidige zaak die zijn weg vond naar de EU-rechtbanken, waar Google zijn positie als de leidende zoekmachine gebruikte om zijn nieuwe winkelbranche te bevoordelen. Wanneer consumenten Google zouden gebruiken om te zoeken naar artikelen om te kopen, zouden de topresultaten hen naar Google Shopping leiden, in tegenstelling tot de meer populaire verkooppunten die het algoritme gewoonlijk zou genereren.

Het concept van zelfvoorkeur is niet nieuw in de juridische wereld, maar naarmate technische conglomeraten blijven groeien en doorstromen naar andere industrieën, wordt het vermogen om zelfvoorkeur te geven extra onder de loep genomen.

Een definitief antwoord op de vraag of Apple deelneemt aan monopolistisch gedrag, zal waarschijnlijk niet worden opgelost terwijl de proceslonen voortduren. Met toenemende druk van overheidsfunctionarissen en een verzuurde relatie met grote tech-ontwikkelaars, blijft de mogelijkheid voor Apple om antitrustschendingen te ontrafelen mogelijk in een politiek klimaat dat is gericht tegen Big Tech.

Aanbevolen: