Waarom je verdwijnende foto's misschien niet veilig zijn

Inhoudsopgave:

Waarom je verdwijnende foto's misschien niet veilig zijn
Waarom je verdwijnende foto's misschien niet veilig zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Veel berichtenservices beloven dat je foto's zichzelf zullen vernietigen, maar wees daar niet al te zeker van, zeggen experts.
  • WhatsApp is het nieuwste bedrijf waarmee je privé en verdwijnende foto's en video's kunt verzenden.
  • Om de verwijderingsfunctie in berichtenservices te omzeilen, kunnen gebruikers schermafbeeldingen maken of deze doorsturen naar hun e-mail- of berichtensysteem om ze op te slaan als een persoonlijke reservekopie.
Image
Image

Een reeks diensten voor het delen van foto's en video's biedt zelfvernietigende berichten, maar reken er niet op dat uw foto's worden gewist.

WhatsApp laat je nu privé en verdwijnende foto's en video's verzenden. Nadat de ontvanger de afbeelding voor de eerste keer heeft geopend, verwijdert "Eenmaal bekijken" deze, zonder deze op een telefoon op te slaan. WhatsApp zei dat de functie bedoeld is om "gebruikers nog meer controle over hun privacy te geven". Experts dringen echter aan op voorzichtigheid met uw privéfoto's.

"Het is belangrijk dat gebruikers begrijpen dat er oplossingen zijn voor de WhatsApp View Once-functie", vertelde Lynette Owens, de wereldwijde directeur van internetveiligheid voor kinderen en gezinnen bij cyberbeveiligingsbedrijf Trend Micro, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Een ontvanger kan bijvoorbeeld heimelijk een screenshot maken of een video opnemen van een ander apparaat voordat het verdwijnt - en zelfs als ze dat niet doen, weerhoudt niets hen ervan om via mond-tot-mondreclame te communiceren wat ze hebben gezien."

Geheime chat?

WhatsApp zegt dat foto's of video's die je verzendt met de functie 'Een keer bekijken' niet worden opgeslagen in de foto's of galerij van de ontvanger. Zodra je een View Once-foto of -video hebt verzonden, toont WhatsApp deze niet meer.

Met de berichten-app kun je geen foto's of video's doorsturen, opslaan, van een ster voorzien of delen die zijn verzonden of ontvangen met de functie 'Eenmaal bekijken'-media. Je kunt alleen zien of een ontvanger een View Once-foto of -video heeft geopend als Leesbevestigingen zijn ingeschakeld.

Er is ook een tijdslimiet. Als je de foto of video niet binnen 14 dagen na verzending opent, verlopen de media uit de chat. U kunt de View Once-media van een back-up herstellen als het bericht op het moment van de back-up ongelezen blijft. Als de foto of video al is geopend, worden de media niet opgenomen in de back-up en kunnen ze niet worden hersteld.

Maar de service heeft zijn grenzen, vertelde Sammy Basu, oprichter van cyberbeveiligingsbedrijf Careful Security, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"WhatsApp kan het van je telefoon-app verwijderen, maar er is geen garantie dat berichten permanent van hun servers worden verwijderd", voegde hij eraan toe. "Organisaties zijn verplicht berichten te bewaren voor toekomstig onderzoek."

De verdwijnende opties

Bij veel berichtenservices kun je geheime gesprekken voeren of een soort van verdwijntechniek gebruiken bij het lezen van het bericht, waaronder Instagram, Snapchat, Telegram en Confide.

Confide en Telegram zijn de veiligste van deze apps, vertelde Katherine Brown, de oprichter van Spyic, dat software voor smartphonebewaking maakt, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Confide is speciaal gebouwd voor verdwijnende berichten", voegde Brown eraan toe. "Deze app schakelt screenshots uit wanneer de app open is, onthult tekstberichten regel voor regel en wist ze standaard. Telegram staat end-to-end versleutelde geheime chats toe. Berichten kunnen niet worden doorgestuurd naar andere gebruikers en verdwijnen als een gebruiker overstapt apparaten."

Image
Image

Ze hebben echter allemaal hun grenzen. Om de verwijderingsfunctie in berichtenservices te omzeilen, kunnen gebruikers screenshots maken of deze doorsturen naar hun e-mail- of berichtensysteem om ze op te slaan als een persoonlijke back-up, zei Basu.

Basu zegt dat gebruikers geen controle hebben over hoe serviceproviders omgaan met de gegevens die door hun systemen worden doorgegeven.

"Wat we echter kunnen controleren, is de gegevens onleesbaar maken door versleuteling te implementeren," zei hij. "Alleen de beoogde ontvanger zou de gegevens moeten kunnen ontcijferen met behulp van een privé- en openbare sleutelcombinatie."

Gebruikers kunnen er nooit 100% zeker van zijn dat hun verdwijnende foto's en video's worden verwijderd, vertelde cybersecurity-expert Pieter VanIperen, managing partner bij PWV Consultants, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Ze zullen uit het gesprek verdwijnen, maar het is echt belangrijk dat mensen één heel cruciaal ding over internet begrijpen: als het eenmaal daar is, is het daarbuiten, "voegde hij eraan toe. "Dus als het niet iets is dat je ooit gevonden wilt hebben, is de beste manier om ervoor te zorgen dat het echt weg is, het van het internet af te houden."

Aanbevolen: