Nieuwe half-frame camera kan een oplossing zijn voor de stijgende prijzen van films

Inhoudsopgave:

Nieuwe half-frame camera kan een oplossing zijn voor de stijgende prijzen van films
Nieuwe half-frame camera kan een oplossing zijn voor de stijgende prijzen van films
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Alfie Tech is een prototype half-frame camera.
  • Eens zo populaire half-frame camera's knijpen 72 foto's uit een rol met 36 frames.
  • Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om goede filmcamera's te maken.
Image
Image

Filmprijzen gaan door het dak - als je er al een kunt vinden om te kopen. Is een nieuwe half-frame camera het antwoord?

Filmfotografie is verre van dood. Zijn populariteit neemt toe, ook al worstelen filmproducenten als Kodak en Fujifilm met de productie. Een antwoord voor filmliefhebbers die met een onzeker aanbod worden geconfronteerd, is het gebruik van een half-frame camera. De Alfie TYCH is zo'n apparaat dat momenteel wordt getest. Zoals alle half-frame camera's, rekt hij een rol met 36 opnamen van 35 mm film uit tot 72 opnamen. Maar moet je hierop wachten, een oude vintage half-frame camera oppakken of helemaal stoppen met filmen?

"Ik wed dat hij duurder is dan de Olympus Pen F die ik bijna als nieuw heb gekocht van Craigslist voor $ 50 en lang niet zo goede foto's maakt", zei fotografie-enthousiasteling Mr Bolton op de DP-beoordelingsforums.

Missie onmogelijk

De heropleving van filmfotografie is bijna volledig gebaseerd op gebruikte filmcamera's. Als je nieuw wilt kopen, kun je kiezen uit goedkope plastic, semi-disposable units met lenzen die niet genoeg licht doorlaten en luiken die te veel doorlaten, of een Leica die vele duizenden dollars kost.

Image
Image

Een paar onverschrokken ondernemers hebben geprobeerd nieuwe filmcamera's te maken, maar zonder een industrie van onderdelenleveranciers is het vrijwel onmogelijk. Laat-model filmcamera's waren mechanisch net zo complex als de huidige digitale camera's, met ook veel elektronica erin.

"Vroeger waren filmcamera's de enige optie voor fotografen. Tegenwoordig zijn digitale camera's populairder, maar veel fotografen geven nog steeds de voorkeur aan het uiterlijk van film. Sommige mensen beweren zelfs dat filmcamera's beelden van betere kwaliteit produceren, " Oberon Copeland, technisch schrijver, eigenaar en CEO van de Very Informed-website, vertelde Lifewire via e-mail.

En oudere mechanische filmcamera's lijken misschien eenvoudig volgens de huidige normen, maar open een van deze dingen en je zult zien dat ze ver buiten de mogelijkheden van een kleine producent liggen, vooral als je dat niet wilt Laad Leica prijzen.

Stel je voor dat je een laptop probeert te maken, vrijwel helemaal opnieuw, terwijl alle chip- en schermleveranciers jaren geleden stopten.

Dit is de wereld waar Dave Faulkner van Alfie Cameras voor staat met zijn TYCH.

Tegenwoordig zijn digitale camera's populairder, maar veel fotografen geven nog steeds de voorkeur aan het uiterlijk van film.

TYCH

De vroege versie van de TYCH gebruikte bestaande Nikon-luiken en een blogpost van Alfie-camera's vermeldt ook het recyclen van lenzen van afgedankte wegwerpcamera's. Maar dit is verre van een frankencam opgebouwd uit bestaande onderdelen. Dave gebruikt een CNC-machine om aluminium onderdelen te frezen en het brein van de eenheid is een op maat ontworpen printplaat. Ondanks zijn bescheiden specificaties heeft de TYCH een scherm aan de bovenkant met informatie over belichtingsinstellingen, en de camera werkt in volledig handmatige en automatische modi.

Het meest onderscheidende onderdeel is de lens of lenzen. Deze zijn gemonteerd op een draaiend torentje zodat je er snel tussen kunt wisselen. Het prototype heeft een pinhole-lens, de bovengenoemde ƒ8-lens van een wegwerpcamera, plus een nog onbesliste lens. Dit ding ziet er erg leuk uit.

Half zo goed?

De grootste concurrentie van TYCH is van gebruikte half-frame camera's. Dit is hoe ze klinken: camera's die voor elke foto de helft van het gebruikelijke filmoppervlak gebruiken, waardoor je het dubbele van de foto's op een rol kunt persen. Dit betekent ook dat de foto's die je maakt in verticale richting zijn in plaats van horizontaal, wat meer lijkt op wat we gewend zijn van telefooncamera's.

Het voordeel van een half frame is duidelijk: meer foto's voor dezelfde prijs. Maar er zijn verschillende nadelen.

Image
Image

De eerste is dat je foto's ook op halve grootte zullen zijn. Als u een standaardlab gebruikt om uw afbeeldingen te ontwikkelen en af te drukken, bevat elke afdruk twee foto's naast elkaar. Dit kan al dan niet een nadeel zijn. Misschien vind je deze semi-willekeurige tweeluiken leuk. Of kan leven met de kleinere foto's.

Als u kiest voor alleen scans, kunt u deze snel in software splitsen.

Maar het grootste nadeel is de beeldkwaliteit. Als u de resulterende afbeeldingen op hetzelfde formaat bekijkt, heeft de half-frame foto een dubbele korrel en minder details in het algemeen.

En als je toch een half-frame camera wilt? Zoek een vintage model en geniet van de superieure techniek en het retro-uiterlijk.

Aanbevolen: