Amazon Luna vs. Xbox Game Pass: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

Amazon Luna vs. Xbox Game Pass: wat is het verschil?
Amazon Luna vs. Xbox Game Pass: wat is het verschil?
Anonim

Voor de grote technologiebedrijven is de volgende evolutie in videogames niet via nieuwe consoles, maar eerder via de cloud. Microsoft gebruikt zijn Xbox-bibliotheek en -platform als basis om van Xbox Game Pass een formidabele streamingdienst te maken, die momenteel "Cloud gaming (Beta) with Xbox Game Pass Ultimate" heet. Ondertussen betreden nieuwkomers van videogames zoals Amazon en Google de ruimte, waarbij Amazon hun Luna-gamestreamingservice lanceert.

Nu de race voor een top Netflix-achtige game-streamingservice nog in de kinderschoenen staat, is dit wat je moet weten om Amazon Luna en Xbox Game Pass te vergelijken.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Abonnement op het Luna+ gamekanaal is vereist om toegang te krijgen tot games.
  • Aangedreven door AWS-cloudtechnologie.
  • Integratie met Twitch-uitzendingen.
  • Cloud-streaming is inbegrepen bij Xbox Game Pass Ultimate.
  • Aangedreven door Microsoft's Project xCloud-technologie.

Microsofts gamestreamingaanbod is gebaseerd op de Xbox Game Pass-bibliotheek en de Project xCloud-technologie van het bedrijf. Via het Xbox Game Pass Ultimate-abonnement kunnen abonnees de meeste games uit de uitgebreide Xbox Game Pass-catalogus zonder extra kosten op hun telefoon streamen. Omgekeerd is Amazon Luna niet inbegrepen bij een Amazon Prime-abonnement. In plaats daarvan moeten spelers zich abonneren op een apart Luna+ abonnement.

Wat zowel Luna als Game Pass gemeen hebben, is het feit dat gebruikers games niet apart hoeven aan te schaffen. Hoewel abonnees de games die ze via deze services spelen niet "bezitten", hebben ze gratis toegang tot deze catalogi zolang hun abonnement actief is. Waar Luna en Game Pass van elkaar verschillen, zijn de breedte en diepte van hun gamebibliotheken en op welke apparaten deze gebruikers ze kunnen spelen.

Games-bibliotheek: elke service heeft zijn eigen niche

  • Luna+ kanaalabonnement omvat gratis toegang tot 100+ games.
  • Gamekanalen van derden beschikbaar via extra abonnementen.
  • Omvat first-party Xbox-titels (d.w.z. Halo en Forza Motorsport).
  • Gamebibliotheek biedt gratis toegang tot "de meeste" van de 200+ titels in Xbox Game Pass.
  • Roterende selectie van titels van derden van andere uitgevers.

Microsoft heeft in de loop van het jaar een uitgebreide lijst met games voor Xbox Game Pass verzameld, waarbij alle titels van Xbox Game Studios beschikbaar zijn naast tal van games van derden. Fans van Halo, Gears of War, Forza Motorsport en andere Xbox-exclusieve titels kunnen al hun favoriete games spelen zonder extra kosten. Net als bij videostreamingservices zoals Netflix, komen deze titels van derden in en uit Xbox Game Pass vanwege zakelijke deals.

Het Xbox-team heeft meer dan 200 titels op Xbox Game Pass en "de meeste" van deze games zijn beschikbaar om te streamen. Xbox Game Pass Ultimate zal ook games van de EA Play-service gaan opnemen als onderdeel van een deal, waardoor Xbox-bezitters de mogelijkheid krijgen om EA's selectie van sport-, race- en actietitels te streamen.

Amazon heeft niet de twintig jaar ervaring van het publiceren van games zoals Microsoft, maar de techgigant heeft nog steeds deals gesloten met prominente game-uitgevers en indie-game-ontwikkelaars om hun eigen bibliotheek te bouwen. Populaire blockbuster-games zoals Control, Resident Evil 7 en Metro Exodus behoren tot het aanbod van het Luna+-gamekanaal. Indie-games, waaronder Overcooked 2 en Furi, diversifiëren ook de bibliotheek.

In tegenstelling tot Xbox Game Pass biedt Luna extra gamekanalen van andere uitgevers. De eerste van deze kanalen is van Ubisoft, die AAA-games zoals Watch Dogs Legion en Assassin's Creed Valhalla in hun gamekanaal zullen opnemen. Deze afzonderlijke kanalen vereisen echter hun eigen abonnementen.

Apparaatondersteuning: met tijdelijke oplossingen ondersteunt Luna meer apparaten

  • Windows 10 (met ondersteuning voor DirectX 11).
  • macOS 10.13 of hoger.
  • Fire TV Stick (2e generatie), Fire TV Stick 4K of Fire TV Cube (2e generatie).
  • Chrome desktop-webbrowser, versie 83 of hoger.
  • Safari mobiele webbrowser op iOS14 of hoger.
  • Android-apparaat met versie 6.0 of hoger.

Bij de respectievelijke lanceringen van Xbox Game Pass-streaming en Amazon Luna hebben geen van beide diensten overlappende ondersteunde apparaten. Hoewel beide services in de loop van de tijd zullen uitbreiden, heeft elke consument die zowel Game Pass als Luna wil uitproberen, meer dan één machine nodig om dit te doen.

Toen Microsoft de Project xCloud-bèta uitvoerde als opmaat voor gamestreaming op Xbox Game Pass, ondersteunde de service zowel Android- als iOS-apparaten. Toen cloudgaming voor Game Pass werd gelanceerd, bleven Android-telefoons het enige platform dat de service ondersteunde. Vanwege de richtlijnen van de Apple App Store is streaming via Xbox Game Pass niet beschikbaar op iOS-apparaten. Microsoft heeft verklaard dat cloudstreaming voor Xbox Game Pass uiteindelijk naar Xbox-consoles en pc zal komen.

Amazon Luna zal de App Store-richtlijnen omzeilen door zijn streamingdiensten aan te bieden via een web-app; daarom zal Luna speelbaar zijn op iPhone en iPad. Luna ondersteunt Android echter niet bij de lancering. Luna zal ook beschikbaar zijn om een native Luna-app te gebruiken op pc, Mac en Amazon's eigen Fire TV-apparaten. Pc- en Mac-gebruikers kunnen spelen in hun Google Chrome-browser.

Internetvereisten: beide hebben goede snelheden, Luna kan een datazwijn zijn

  • Ondersteunt 2,4 GHz-verbinding.
  • 5 GHz-verbinding aanbevolen.
  • 10 Mbps verbindingssnelheid vereist.
  • 35 Mbps verbindingssnelheid vereist om in 4K te spelen.
  • "Tot" 10 GB dataverbruik per uur bij 1080p.
  • 2.4 GHz-netwerken kunnen interferentie ontvangen.
  • 5 GHz Wi-Fi of mobiele dataverbinding.
  • 10 Mbps verbindingssnelheid vereist.
  • Meer dan 2 GB dataverbruik per uur.

Datacaps zijn een terechte zorg voor iedereen die overweegt games uitsluitend via online streaming te spelen. Zowel Amazon Luna als Xbox Game pass zijn mogelijk om op te spelen met 5 GHz wifi of mobiele dataverbindingen. 2,4 GHz-verbindingen zijn mogelijk, maar 5 GHz blijft aanbevolen voor beide diensten, aangezien 2,4 GHz-netwerken latentieproblemen kunnen hebben.

Zowel Luna als Game Pass vereisen een 10 Mbps down-verbindingssnelheid. Amazon merkt echter op dat 4K-gameplay een verbindingssnelheid vereist van minimaal 35 Mbps. Je hebt een snelle internetverbinding nodig om hoge resoluties te ervaren.

Amazon geeft aan dat Luna's datagebruik "tot" 10 GB per uur gaat bij het spelen van games in 1080p, hoewel er tot nu toe geen officiële informatie is over datagebruik voor 4K-games.

Controllerinvoer: zelfs controllerondersteuning is anders

  • Luna-controller.
  • Xbox One-controller.
  • PlayStation DualShock 4.
  • Muis en toetsenbord.
  • Xbox draadloze controller.
  • MOGA XP5-X Plus Bluetooth-controller.
  • Razer Kishi.
  • 8BitDo SN30 Pro.

Natuurlijk kunnen Xbox-gebruikers hun bestaande Xbox One-gamecontroller gebruiken voor het streamen van Xbox Game Pass. Alleen Xbox-controllers die met of na de Xbox One S zijn geleverd, zijn echter compatibel, aangezien Xbox-controllers vanaf dat moment Bluetooth-compatibel zijn. Dit omvat de controllers die worden geleverd met Xbox One X, Xbox Series X en Xbox Series S.

Microsoft prijst ook specifieke controllers van derden die speciaal zijn ontworpen voor Xbox Game Pass-streaming. De MOGA XP5-X Plus Bluetooth-controller lijkt op een traditionele Xbox-controller, maar bevat een clip voor je Android-telefoon en een powerbank. Razer Kishi bevestigt controllers aan de zijkant van je telefoon, waardoor je apparaat op een Nintendo Switch lijkt. En de SBitDo SN30 Pro is een "retro-stijl" controller die ook een clip voor een mobiel apparaat bevat.

Ondertussen heeft Amazon zijn eigen Luna-controller ontworpen, met veel van dezelfde knoppen en ontwerpfuncties als een Xbox- of Nintendo Switch Pro-controller. In plaats van verbinding te maken via Bluetooth, maakt de Luna-controller rechtstreeks verbinding met de gameservers van Amazon via wifi. De controller heeft ook een Alexa-knop voor spraakassistentfuncties. Spelers kunnen de controller zonder onderbreking gebruiken tussen alle ondersteunde apparaten.

Anders kunnen Luna-gebruikers ook een Xbox One-controller, een PlayStation DualShock 4-controller of een muis en toetsenbord gebruiken. Eigenaars van een Luna-controller kunnen hun controller via Bluetooth of een USB-verbinding gebruiken voor andere apparaten, maar deze is niet compatibel met andere gameconsoles.

Grafische prestaties: Luna biedt betere kwaliteit

  • Games streamen op 1080p.
  • 4K-ondersteuning voor "selecteer titels" komt binnenkort.
  • 720p bij 60Hz.

Alle gamestreamingservices maken er een punt van om te vermelden dat games op hun eigen aangepaste servers draaien in plaats van op uw lokale apparaat. In theorie geloven bedrijven als Amazon en Microsoft dat ze hierdoor hoogwaardige graphics op uw apparaten kunnen leveren, op voorwaarde dat uw internetverbinding compatibel is.

Toen Microsoft's Project xCloud in bèta was, ondersteunde de service alleen een resolutie van 720p bij 60Hz. Games leken misschien waziger dan op televisie, maar dit zorgde voor soepele framesnelheden.

Aan de andere kant beweert Amazon dat Luna vanaf het begin 1080p-resoluties en 60 frames per seconde kan ondersteunen. Het team achter Luna vermeldt ook dat "selecteer titels" 4K-ondersteuning zullen hebben, maar dit zal niet mogelijk zijn voor de lancering.

Eindoordeel: de nieuwkomer versus het establishment

Als we naar de technische specificaties op papier kijken, ziet Amazon Luna er technisch gezien misschien indrukwekkender uit in vergelijking met Xbox Game Pass. En hoewel Amazon niet per se een merk is dat wordt geassocieerd met videogames, is het bedrijf meer een mainstream begrip. Tegelijkertijd heeft Microsoft bijna twee decennia ervaring in de videogamebusiness via het merk Xbox. Als zodanig heeft Xbox al een enorm ingebouwd publiek en een grote basis om op te werken.

Microsoft ziet Xbox als een ecosysteem voor consoles, pc's en mobiele apparaten - ongeacht welk apparaat je gebruikt, Microsoft wil je toegang geven tot dezelfde bibliotheek. En de Xbox Game Pass-bibliotheek is een kracht om rekening mee te houden, groeit met de week en heeft een hoge waarde voor een relatief bescheiden prijs. Meer casual spelers van games die niet zijn geïnvesteerd in de Xbox of zelfs PlayStation- en Nintendo-consoles, moeten Amazon Luna misschien beschouwen als hun startpunt voor thuisgamen. Degenen die echter al een console hebben en zich abonneren op Xbox Game Pass, zullen eerder de gamestreamingfunctie van Microsoft proberen dan zich te abonneren op een nieuwe service zoals Amazon Luna.

Aanbevolen: