Hoe Apple Music TV je nostalgie wil vastleggen

Inhoudsopgave:

Hoe Apple Music TV je nostalgie wil vastleggen
Hoe Apple Music TV je nostalgie wil vastleggen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De jaren '80 en '90 maken een comeback met Apple's nieuwste innovatieve kijk op op muziek gebaseerde televisie met Apple Music TV.
  • Er blijven vragen over het succes van het businessplan van Apple Music TV.
  • Nostalgie is een belangrijke culturele kracht geworden in de moderne westerse cultuur, omdat bedrijven en creatievelingen naar het verleden kijken voor inspiratie.
Image
Image

De lancering van Apple Music TV doet ons afvragen waarom de techgigant geïnteresseerd is in schijnbaar achterhaalde vormen van media-uitzendingen.

Zoals gemeld door Variety, is Apple Music TV een gratis, in de VS exclusieve, 24-uurs livestream van 's werelds populairste video's, samengesteld door hun team van muziekexperts via de Apple Music- of Apple TV-apps (via internet browsers, iPhones, iPads of Apple TV-apparaten). Het kanaal probeert ook de markt van het verleden opnieuw vorm te geven met zijn eigen versie van videopremières die deze vrijdag beginnen met twee artiesten - Joji's "777" en Saint Jhn's "Gorgeous" - om 12.00 uur ET en elke volgende vrijdag wanneer nieuwe video's worden vrijgegeven. Het richt zich ook op andere exclusieve, muziekgerelateerde inhoud waarin Apple heeft geïnvesteerd, zoals concertfilms en interviews met artiesten, vergelijkbaar met MTV en BET uit het verleden.

"Het is een tijdperk dat een comeback maakt. Als je op TikTok of Instagram naar al deze kinderen kijkt, zijn ze zo geïnspireerd door de mode van de jaren '90 vooral en zelfs de jaren '80 in mindere mate, "De in Texas gevestigde creatieve Sondra Bishop zei in een persoonlijk interview."Ze zeggen dat het 20 tot 30 jaar duurt voordat nostalgie voet aan de grond krijgt als de mensen in die tijd volwassen worden en de creatievelingen achter wat we zien in mode, muziek, kunst, film en televisie. En ik denk dat we dat zeker zien met deze heropleving van de jaren '90 op al die media."

Comeback van muziektelevisie

Bisschop, een zelfverklaarde kenner van muziek en mode uit de jaren 80, was in de buurt toen muziekvideo's voor het eerst debuteerden in 1981 op de nu legendarische MTV met de toepasselijke naam "Video Killed the Radio Star" van The Buggles.

"Vroeger hadden we Dick Clark en andere plaatsen om optredens te bekijken, maar er [waren] niet echt muziekvideo's … om deze industrievorm te zien en een nietje in de populaire cultuur te worden tot nu toe waar het, bijna net zo snel een overblijfsel uit het verleden is geworden, is nogal wat, "zei ze.

Tegenwoordig zitten tweens en tieners niet voor hun televisie te wachten met ingehouden adem om een glimp op te vangen van de nieuwe videoclip van hun favoriete artiest. Nu lanceren ze gewoon YouTube op hun smartphone, tablet of smart TV en binnen enkele seconden hebben ze toegang tot een uitgebreide reeks op muziek gebaseerde inhoud om te ervaren wanneer ze maar willen, hoe lang ze willen. In feite heeft internet de videoster gedood.

MTV is een schil van zijn vroegere zelf. Een kort overzicht van het tv-schema voor de komende week toont bijna elk tijdslot dat wipeout-televisieseries Ridiculousness speelt, met een paar films en realityshows zoals 16 en Zwanger en Meerval die ook tijdvakken bezetten. Buiten de prijsuitreikingen speelt muziek zelden of nooit een rol in de dagelijkse activiteiten van het station, in tegenstelling tot de naam.

Enter Apple Inc. Als innovator op het gebied van technologie kunnen we gerust zeggen dat waar Apple ook gaat, de industrie volgt. Net als Amazon, staat het in een klasse apart als het gaat om zijn concurrenten en zijn poging om de industrie van muziektelevisie nieuw leven in te blazen, maakt al furore.

Dit leidt tot een belangrijke vraag waarom dit multinationale conglomeraat in de moderne tijd investeert in muziektelevisie en de directheid van app-gebaseerde platforms zoals Apple Music verbindt met de programmatische opstelling van traditionele tv. Het is een huwelijk dat nog moet worden getest. Maar met een publiek van meer dan 60 miljoen abonnees, is Apple misschien wel het meest geschikt om de theorie te testen of de nostalgische cultuur al dan niet genoeg cachet heeft om zichzelf te versterken tegen de directheid die gebruikers zijn gaan verwachten in de gedigitaliseerde entertainmentsector.

Nostalgie Moment

In haar boek uit 2001, 'The Future of Nostalgia', legde Harvard-hoogleraar literatuur en mediakunstenaar Svetlana Boym de aantrekkingskracht van nostalgie vast. Boym wordt beschreven als een belangrijke culturele kracht en voert het argument aan dat het even prospectief als retrospectief is: zowel bestaand als een verlangen naar het verleden, terwijl het ook probeert de toekomst samen te stellen door middel van een gemythologiseerd beeld.

Van de heroplevingen van populaire IP's uit de jaren '80 en '90 zoals Star Wars en It tot series als Stranger Things en Wonder Woman 1984, gebaseerd op een moderne constructie uit het verleden, zijn de late jaren 2010 en nu 2020 gedefinieerd door een cyclische cultuur waar het verleden een zalf voor het heden is geworden - en dat is waar Apple Music TV naar streeft.

"De fantasieën van het verleden, bepaald door de behoeften van het heden, hebben een directe impact op de realiteit van de toekomst", schreef ze. "Het optimistische geloof in de toekomst is achterhaald, terwijl nostalgie, ten goede of ten kwade, nooit uit de mode raakte en griezelig eigentijds bleef."

Aanbevolen: